26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Nelogičnosti a otázky

Zrušení zákona o prodejní době v maloobchodech a velkoobchodech, řešící otevírací dobu ve dnech vybraných státních svátků, jsem podpořil již minulý rok. Neúspěšně. Nyní jsem inicioval novelu, která alespoň řeší vyjmutí velkoobchodů z tohoto zákona.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Chaloupka 6.9.2019 16:49

Otec ji vytáhl, a pak se divil, když dostal přes

ústa.

A. Alda 6.9.2019 9:35

Nevidím žádnou nezbytnou potřebu

mít otevřeny velkoobchody v neděli. Na rozdíl od nemocnic, elektráren či restaurací a benzínek...

A není pravdou, že si všichni mohou vybrat, zda budou v neděli pracovat: řadoví zaměstnanci rozhodně nemohou, ti musí poslouchat.

A protože jsme společností vykrystalizovanou na křesťanství, doporučuji držet se tohoto:

1. https://www.bible21.cz/online#exodus/20/8

2. https://www.bible21.cz/online#lukas/6 ; https://www.bible21.cz/online#marek/2/23 ; https://www.bible21.cz/online#matous/12

P. Pavel 6.9.2019 9:47

Re: Nevidím žádnou nezbytnou potřebu

Řadoví zaměstnanci si nemohou vybírat ani jinde. Mám menší stavební firmu, a když je potřeba, což bývá dost často, tak se pracuje o víkendech, svátcích atd. To se jim samozřejmě projeví ve mzdě. A tak je tomu i u zaměstnanců těch obchodů atd. A mimochodem, jaká je nutnost, aby byly otevřeny restaurace nebo benzínky ? U nás má jedna restaurace o svátcích vždy zavřeno. I majitel v ní pracuje, takže je o jeho věc, zda si ji a kdy zavře. A benzínem se můžete také předzásobit, jako těmi rohlíky apod. A v neděli vyrazit do kostela.

Z. Lapil 6.9.2019 10:01

Re: Nevidím žádnou nezbytnou potřebu

Nám dokonce šéf občas tvrdí, že den má 24 hodin a kromě toho můžeš pracovat i v noci. Líbí se mi tu.

V. Petr 6.9.2019 11:05

No, konkrétně jsem mluvil se zamestnancem velkého

železářství, které má otevřeno denně od 8 do 19 hodin. Říkal mi, že majitel dal zaměstnancům na výběr a oni sami si zvolili variantu, 4 dny budou pracovat 11 hodin a pak budou mít 3 dny volno, ještě se to tuším nějak mění, aby to "vyšlo".

Nevím, proč by do toho musel kecat stát.

J. Anděl 6.9.2019 12:05

Re: Nevidím žádnou nezbytnou potřebu

Nejde o potřebu. Kdyby to byla potřeba, chápal bych zákon, který to reguluje ve prospěch té potřeby.

Zákon by měl regulovat jen to, co je "potřeba". Je potřeba, aby byly o některých svátcích zavřené specificky obchody nad 200 metrů?

Držet se toho můžeme, může to pro nás být prospěšné, ale nemusíme a za porrušení nám nemá co hrozit pokuta. Již mají svou odměnu. Jako ji má třeba ten, co se přejí, a pak zvrací.

J. Jurax 6.9.2019 18:50

Nevidím žádnou nezbytnou potřebu mít v neděli otevřeny restaurace či benzínky. Benzínem se můžete taky předzásobit a v neděli se nemáte co flákat po putykách, ale máte si užívat rodiny. Jít smíte leda do kostela!

K. Janyška 6.9.2019 8:56

To

ano... Dzp.

K. Salajka 6.9.2019 8:37

Vyspělé

západní země mají v neděli zavřeno. Kdyby naši zaměstnanci nedělali neplacené přesčasy, stihli by nakoupit ve všední dny a sobotu.

Pomni, abys sedmý den světil, pravil Hospodin a měl pravdu, i o n si potřeboval dáchnout. Poskakování mezi pulty v rytmu moderní hudby kontaminuje intelekt. (To je ale možná žádoucí ?)

P. Dvořák 6.9.2019 8:59

Re: Vyspělé

Dnes jsem nějaký nechápavý.

Prosím, vysvětlete mi, co myslíte pod pojmem "vyspělé západní země" a především v jakém oboru se vyspělost projevuje v souvislosti s prodejní dobou.

Že by měli rychlejší pokladny nebo pokladní, možná rychlejší zákazníky? Takže to stihnou od pondělí do soboty.

P. Pavel 6.9.2019 9:05

Re: Vyspělé

USA jsou nevyspělý stát ? Pokud si chcete dáchnout, tak si dáchněte kdy chcete. Třeba v úterý apod. Sociální a socialistické ideály, nemají co zasahovat do svobodné vůle občanů jak chtějí trávit svůj volný čas. A myslíte, že poskakování mezi pulty ve všední den, ten intelekt nekontaminuje ? Já i manželka jsme třicet let OSVČ, tedy nejsme zaměstnanci-naštěstí. Ale, dost často se neshodneme časově, kdo má kdy volno. Protože máme každý svojí jinou činnost. Takže v klidu o víkendu se třeba jdeme společně podívat na novou pračku, TV atd., nebo na větší nákup potravin.

K. Salajka 6.9.2019 9:18

Re: Vyspělé

USA asi jak kde. Byl jsem v neděli v Alexandrii u Washingtonu, v San Franciscu a v Salt Lake City. Nákupní příležitosti omezené nebo žádné - krásný pokoj a klid. Známý se právě vrátil ze Švýcarska a Německa, kde bylo zavřeno. Největší nákupní centra u Blavy v Kittsee, Parndorfu a v Hainburgu mají také v neděli zavřeno.

Asi to jde, zvlášť když vezmete v úvahu vzestup zásilkového prodeje.

P. Pavel 6.9.2019 9:33

Re: Vyspělé

Ono jde samozřejmě všechno, za komoušů byly třeba v pondělí zavřené masny. A taky to šlo. Otázka je, proč by to mělo jít. Jenom z důvodu, že to mají u sousedů ? A vás nějak znekliďnují otevřená obchodní centra, nedopřávají vám klidu na duši ? A zásilkový prodej prakticky nevyužívám, akorát na knihy, CD, DVD apod. Jsem ze staré školy, a tak si ty věci i potraviny prohlédnu raději sám.

K. Salajka 6.9.2019 12:32

Re: Vyspělé

Všiml jste si těch mezer mezi notami ? A jak by chyběly.

P. Han 6.9.2019 9:35

Re: Vyspělé

Asi vás nepříliš dobře chápu. Ani FedEx vám v neděli ráno nepřiveze čerstvé rohlíky. A co se týče té pračky, radši si ji prohlédnu v obchodě, než abych ji vybral podle fotky a pak vracel.

J. Uzel 6.9.2019 10:34

Re: Vyspělé

Ale proč? Jenom proto, že to jde?

J. Jurax 6.9.2019 18:53

Jistě to jde, ono jde leccos, ale proč to zavádět?

R. Tesařík 6.9.2019 9:11

Re: Vyspělé

To je maglajz, pane inšpektóre.

P. Zima 6.9.2019 9:40

Re: Vyspělé

To, že mají některé vyčpělé západní země o víkendech zavřené obchody, ještě neznamená že to je dobře a že bychom to měli kopírovat.

Já si taky pohrávám s myšlenkou, že tahle blbost je výsledkem lobbingu velkých řetězců, které tak při menších nákladech dosáhnou stejného obratu a zároveň bez konkurenčních nevýhod jednostranneho zavedení takového omezení, ale ani by mě nenapadlo vydávat to hned za pravdu.

Z. Lapil 6.9.2019 9:59

Re: Vyspělé

Já se obávám, že toho moc neušetřej. Nějakou elektřinu za svícení; za klimatizaci a topení asi moc ne, jakmile ho vypnou, to teplo/zima se tam nastěhuje a stejně ho nakonec musejí dostat ven. Takže pár korun za přesčasy */, protože v době zvýšeného provozu před volným dnem za pokladnami musí sedět víc lidí.

*/ Cvičně: v jednom supermarketu (Penny, Lidl - já fakt honem nevím, jak se to píše...) to může hodit tři lidi, příplatek 50,- Kč/hod, tuším 5 dní po nějakých 14 hodinách je 10 500,- Kč. Odhady jsem držel při zemi a zanedbal zvýšení na superhrubou mzdu... Kdyby to 30 000,- ročně na supermarket bylo, tak je to částka, kterou namarkuje jedna pokladna za hodinu, nejvýš za dvě. Ano, znám rozdíl mezi obratem a ziskem, ale tohle mi fakt přijde pod rozlišovací úrovní... Aby nedošlo k omylu - má-li někdo zbytečné takovéhle drobné, dejte vědět, pošlu číslo účtu :-).

Z. Lapil 6.9.2019 9:44

Re: Vyspělé

Ve všední den jsem v práci. Když vypadnu, někdo ve tři, někdo v osm, fakt nemám náladu řešit nákupy na víkend.

Samotného mě překvapilo: léta letoucí se v úterý do 22:00 věnuju kulturní činnosti, prosím, neplést s hospodou :-). Cesta domů asi hodinu. Vždycky jsem si myslel, že nonstop otevřené obchody jsou blbina, ale jednoho dne mi na trase jeden takový otevřeli. Věřte nevěřte - od té chvíle jsem tam kolem té jedenácté pravidelně nakupoval. A bylo (už je to pár let - stěhování a tak) tam docela rušno, jedna pokladní tak tak stíhala. Jak nákupy, tak doplňování regálů, šůrování...

J. Jurax 6.9.2019 18:44

Ano.

Mít zavřeno v neděli je nesporně známkou vyspělosti tzv. Západu.

Proto taky za bolševika bylo v neděli zavřeno. Ten chtěl dohnat a předehnat.

M. Prokop 6.9.2019 7:42

"není o potřebách, ale o svobodné volbě"

O tom je otoman.

A že je celý zákon hloupý socanský nesmysl, to vědí i někteří socani.

P. Pavel 6.9.2019 8:50

Re: "není o potřebách, ale o svobodné volbě"

No, nejen socanský. Lidovci jsou v tom také a hluboko, dokonce nějaký bratr senátor chce, aby to bylo rozšířeno na všechny svátky.

J. Uzel 6.9.2019 10:31

Re: "není o potřebách, ale o svobodné volbě"

Lidovci si myslí, že pak přijdou lidi do kostela :-)

R. Langer 6.9.2019 16:42

Re: "není o potřebách, ale o svobodné volbě"

A proč zrovna v neděli, když se má odpočívat. Neměly by ty kostely také mít zavřeno? :-)

J. Jurax 6.9.2019 19:00

Ano!

I faráři by měli mít právo na nedělní klid a věnování se farním kuchařkám, u necelibátových církví též rodinám!

J. Anděl 6.9.2019 6:38

Jakákoliv změna je asi dobrá

Ano, stávající zákon je dráždivý svojí absurdní logikou a výlučností, přílišnou specifikací (200m). Rodinný život podle mě nesouvisí s tím, pracuji-li v prostoru velkém 190 nebo 210 metrů.

Že se pak týká jen některých svátků... Asi jedině Vánoce, trochu méně, ale pořád ještě významně Velikonoce jsou svátky, které svátečně prožívá větší množství obyvatel. Zbytek je zřejmě úlitba nějakým menšinám, případně ideálům politiků, kteří ten seznam vymýšleli.

Jakákoliv změna je asi dobrá, byť velkoobchod nebude tak vidět. Ale možná díky tomu má o pár promile větší šanci na tu změnu.

P. Dvořák 6.9.2019 7:51

Re: Jakákoliv změna je asi dobrá

"absurdní logika" - není to klasický oxymóron? Něco jako suchá voda, přetlak ve vakuu a pod?

J. Anděl 6.9.2019 8:24

Re: Jakákoliv změna je asi dobrá

Připomínku chápu, ale myslím, že v tomto případě není. Používají se termíny snová logika, případně třeba logika v rámci pravidel fantastického filmu. Ženská logika. Tohle je úřední logika :-). A na mě působí jako absurdní.