2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Buvol 3.12.2008 14:17

K té bezúhonnosti vládních představitelů .....

Protikorupční služba se zabývá nejzávažnějšímu případy, často spojenými s politikou. 

V minulosti vyšetřovala například případ bývalého premiéra Stanislava Grosse kvůli nákupu akcií Moravia Energo nebo také kauzu vicepremiéra Jiřího Čunka.

Do hledáčku útvaru se dostal i současný premiér Mirek Topolánek, který čelil podezření z podvodného získání úvěru od První městské banky.

Ladislav N :-))) 3.12.2008 17:31

Re: K té bezúhonnosti vládních představitelů .....

A co jsi nám vlastně chtěl, rohatý sudokopytníku, říct? :-P

MK 3.12.2008 18:07

Re: K té bezúhonnosti vládních představitelů .....

No, asi chtěl říci, že glorifikace Topolánkovy vlády není na místě. Právě že Topolánek patří mezi ty nejhorší ve vládě. Julínek, Nečas, Říman a Pospíšil  se zatím jeví jako dobří v rámci svých mantinelů koaliční vlády. To ostatní je šunt. Celý článek je dobrý až na ten poslední odstavec nekritické  a povrchní chvály .

Pavel Urban 3.12.2008 11:28

Nejlepší ze všch možných ?

Co je platný demokratický politik, který neumí přesvědčovat voliče? Nepíšu přesvědčit, píšu přesvědčovat. Je hezké, že nás zmínění pánové straší příslušnými hrozbami, ale nemohli by popsat trochu detailněji, jak jim budou jejich reformy čelit ? A pokud jde o zdravotnictví, jakých výsledků se doposud dosáhlo ? Nakonec pravdu mohou mít všichni : vláda, pokud jde o hrozby, opozice, pokud jde o výsledek reforem.

hlava22 3.12.2008 11:47

Re: Nejlepší ze všch možných ?

mě například klesly doplatky za léky na chronické neduhy cca o 50%.

Ivan 3.12.2008 14:08

Re: Nejlepší ze všch možných ?

Jak to souvisí s Julínkovou reformou? Nesouvisí to náhodou s tím, jak z tolik proklínané EU se ozývá stále hlasitěji na adresu farmaceutických koncernů, že není vhodné okrádat ČR léky prodávanými výrazně dráže než v eurozóně? Takže i dealer farmaceutických koncernů Julínek musel přistoupit na snížení cen předražených léků? (Julínek nemá být namočen v žádné korupční aféře? Proboha, vždyť to je ten hlavní!!!) Julínkova reforma je motivována hlavně tím, že byl kdysi vyhozen pro odbornou neschopnost z úrazovky a teď se chce mstít.

Babča 3.12.2008 14:15

Re: Nejlepší ze všch možných ?

Houby, žvaníte nesmysly. Pan Julínek je první a jediný ministr zdravotnictví, který nutné reformy začal opravdu dělat. Jen kdyby mohly pokračovat... Ale ne, radši se zase vrátíme k úplatkům, čekání, pořadníkům a paralenu na recept!

Jura Jurax 3.12.2008 16:29

Re: Nejlepší ze všch možných ?

R^R^R^

ano, a všechno bude zadarmo, jyrka z drátem to zařídí ... za naše prachy ... ;-€;-O(Y)

Ladislav N 3.12.2008 17:33

Re: ad Ivan IP: 62.245.102.xxx

Klídek, to je jenom místní komunistický magor... ;-P

Jiřík 3.12.2008 18:01

Re: Nejlepší ze všch možných ?

Jestli je přímá úměra mezi výší platu a intelektem,tak to za Tvoje prachy určitě nebude.Buď rád,že Ti rodiče koupili počítač a piš dál svoje bláboly

Jura Jurax 3.12.2008 23:05

Re: Nejlepší ze všch možných ?

Jiříku, mým rodičům by bylo k devadesátce a plat mám patrně větší, než můžeš - soudě podle tvého projevu - vůbec tušit ... a vůbec, ať tě maminka přebalí a nepouští k počítači ...

zeolit 3.12.2008 11:04

Chiméra neskutečná, říká falešný nebo ten pravý prorok?

Vsaďme se, pane Frýborte. Já tvrdím, že pokud Petr Mach a Petr Havlík založí novou stranu, s názvem, dejme tomu, Pravá konzervativní strana, získá tolik hlasů, že se do parlamentu dostane. Jestli to bude 20 procent, o to bych se nevsázel. Na kongresu ODS by nemuselo dojít k žádným "turbolencím", k žádnému italskému rozvodu. Dvě strany od středu do prava mají na našem politickém nebi dost prostoru. V součtu by tyto dvě strany získali více voličů. Po zkušeností s US, by k žádnému rozkolu nemělo dojít. Oba tito pánové mají čisté ruce. Doufám že nezůstanou sami. Nová strana by měla mít ideové ukotvení. Stranická struktura by měla být jednoduchá, zpočátku by měla stát spíše na dobrovolné práci zaměstnaných lidí. V době vyspělé komunikační techniky by bylo snadné se organizovat, získávat zpětnou vazbu, být zkrátka efektivní. Strana by měla později /až si na sebe vydělá/ zaměstnat skutečné profesionály, manažery, kteří by dostali konkrétní úkoly, za jejichž splnění by mohly dostat i prémie. Tito lidé by, proboha, neslibovali, jak se pro ostatní obětují. Skutečnost jsme měli možnost poznat. Poslanec je členem dozorčích rad, dostane akcie se slevou, ty prodá a vydělá NEZASLOUŽENĚ milióny. V polostátní firmě, dostane šéf skoro 700 miliónů odměn. To není politika, pro kterou lidé se pohrnou k volbám. Pokud nová strana se vyhne, alespoň ze začátku takovému jednání, může uspět. Jako předsedu, Petra Havlíka, po přečtení dnešních novin, bych si dovedl představit. A asi nebudu sám.>-R^

Jo, vsadil bych se o dobrou láhev vína. Kontakt: zeolit@seznam.cz

M. Zima 3.12.2008 11:29

Ale jó, určitě, Češi se nechají oblbnout i Machem

a když přiloží pod kotel Neff, Ulč, Frýbort, je další volební období pro mafii jisté, potom bude privatisace promlčená a Neff s partou přejde z české demogracie k evropské demokracii.

Jakub S. 3.12.2008 12:25

Re: Ale jó, určitě, Češi se nechají oblbnout i Machem

Neff s partou, božíčku... ty jsi ale chtipnýý - ! A hlavně trapný... A nemá to co dělat s realitou, člověče.

M. Zima 3.12.2008 13:22

Jistě, Neff je i jako cenzor absolutně objektivní, natož redaktor.

 U něho má šanci každý názor, který se kryje s jeho a může to být i taková hovadina, jako ten dnešní blábol pana Frýborta o hraběti a Julínkovi.

Jura Jurax 3.12.2008 16:50

Re: Ale jó, určitě, Češi se nechají oblbnout i Machem

Jako obyčejně nezklamete, Zimo - zase hovadnost ;-)

Jakub S. 3.12.2008 16:58

Ach - to kráásnéé slovo hovadnost,

vynalezené (původně v adjektivu, hovadný) V + W!

VLK 3.12.2008 12:02

Re: Chiméra neskutečná, říká falešný nebo ten pravý prorok?

Ale takovou stranu netřeba zakládat, takových je na české pravici hafo! Jenže jsou k ničemu. Jejich předsedy nikdo nezná a nikdo jim nevěří. Čím myslíte je ten Havlík důvěryhodnější než Hamerský, co sem píše každou chvíli?

Ta nová strana potřebuje naopak silný rozjezd. Potřebuje už za sebou mít masu voličů, aby přesvědčila ty ostatní voliče, že je volitelná. A to může udělat jen tak, že veřejně vyhlásí nárok na část voličů ODS. Musí mít organizační složky po celé republice, i když třeba založené na dobrovolnících. Ale jen tak ad hoc se práce v regionech dělat nedá.

Pokud politická strana zaměstná manažery a tito manažeři nebudou pod důkladnou a celodenní kontrolou placených partajních šéfů, stanou se sami partajními šéfy a strana bude ovládaná svými sekretariáty a ne idejemi. Mám osobní zkušenost, sice ne ze strany ale z něčeho podobného. Pokud se strana podílí na vládě, musí se podílet na správě státních podniků - nebo je prodat.

No, mně to může být stejně jedno, euroskeptiky volit nebudu. Ale byl bych nerad, kdyby tolik hlasů pravice propadlo. Jen tak mimo řečí, díky té úpravě volebního zákona, kterou nás obdařili Klaus a Zeman, ti kořeni, je počet mandátů, který získají dvě strany, menší než počet mandátů, který získá jedna strana, která má stejný počet hlasů.

Magor Milda , Mgr. etc. 3.12.2008 12:44

Re: Chiméra neskutečná, říká falešný nebo ten pravý prorok?

Pan Frýbort vyjadřuje bez výjimky totéž, co si o těch záležitostech myslím i já. Snad je to také tím, že jsme za těmy kopečky oba strávili dlouhá desetiletí, máme proto už zkušenosti s německou politikou. To právě většině Čechů chybí, proto ta xenofobie a strach z EU. Česká politická scéna se musí vyvrbit, široce pojaté partaje, hodlající obsloužit značnou většinu národa, jsou příliš zmítány vnitřními rozpory, udržet takový pytel blech pohromadě je možné v totalitě, ale ne v demokracii. Rozdělení těchto tak zvaných lidových stran, ODS a ČSSD by umožnilo, jejich budoucím následnickým partajím, v tomto případě tedy čtyřem, soustředit se na zcela určité programy, které by také mohly konsekventně realizovat. Lidé, tedy i členstvo, potřebují mít možnost, své nově vyvinuté a případně změněné politické preference svěřit jednoznačně kompetentní partaji a ne nějakému říšskému sněmu. Tudíž měnit stranu není hanba, nýbrž nutnost, jinak u nás ten politický vývoj ustrne.

Při vší kritice nemůžeme přehlédnout, že se česká politika stala skutečně živou soutěží názorů a že se politický život oživil, zejména demokratizoval. Teď jenom aby to přineslo dobré ovoce.

Jakub S. 3.12.2008 12:56

Re: Chiméra neskutečná, říká falešný nebo ten pravý prorok?

Definitivně je mi jasné, že nejste vůbec magor. Jak mi mluvíte z duše! Jakoliv jsem delší dobu venku nežil. Leč jsem germanista a historik a Německo znám velice. A poválečný vývoj hluboce obdivuju!

Co jsem dobře poznal, byla NDR. A o tom by třeba bylo dobré něco napsat - tohle téma tu myslím nikdy moc nebylo - ?

M. Zima 3.12.2008 13:24

To téma NDR Neff nechce, protože jsou na něm vidět i české privatisační sviňárny, ale zkuste to, bude legrace.

VLK 3.12.2008 13:42

Re: Chiméra neskutečná, říká falešný nebo ten pravý prorok?

Pokud vím, německá politická scéna byla po skoro celou druhou půlku dvacátého století tvořena jen třemi partajemi. CSU a její bavorský klon na jedné straně, SPD na druhé a uprostřed ti Freie, jazýček na vahách, který přinášel vítězství jedné či druhé straně. Až ke konci dob rozděleného světa se vyhrabali někam do oblasti volitelnosti Zelení, nejdřív na radnici ve Frankfurtu, pak do Hesenské zemské rady, nakonec i do parlamentu a do vlády společně s SPD. Nevidím tu rozdíl v širokosti pojetí partají oproti naší politické scéně. Jen ti naši jsou podstatně nevycválanější. Kdybyste nám dával za vzor třeba politickou různorodost Itálie, možná bych Vám víc věřil. Ale pak bych mohl oponovat značnou nestabilitou tamnějších vlád.

Magor Milda , Mgr. etc. 3.12.2008 16:26

Re: Chiméra neskutečná, říká falešný nebo ten pravý prorok?

zakázaná KPD ovšem ve vašem přehledu být nemohla, v posledních asi 20 letech se ti neřízení nebo řízení ze zahraničí shromažďovali u Zelených. Podařilo se jim přežít díky právě přesilné konservativní dvojstraně, spojené CDU a CSU. Proti této síle museli socialisté vždy nasazovat poslední reservy, takže se s těmi Zelenými ochotně spojili. Předtím se spojovali s liberály z FDP. Ti ovšem v dobách před Genscherem byli spíše kryptonacionalisté, za Genschera jejich vliv upadl. I uvnitř CDU-CSU panují už odpočátku rozpory, dohromady je udržuje pud sebezáchovy. SPD se rozložilo celkem nedávno na dvě strany, ta jedna je shromaždiště kádrů z bývalé KPD, východoněmecké SED a nespokojených sociálních demokratů. Ta druhá je očištěná SPD, po té kůře ovšem nedosahuje více, než asi 26% a je proto stále na lovu koaličních partnerů. Stejně jako u nás s komunisty, nechce žádný slušný Němec mít něco s tou levicovou partají. Paktování s touto partají stálo SPD v Hessensku místo zemského premiéra, konservativní SPD na to nepřistoupí. V pozadí je ovšem konkrétní hessenský projekt, rozšíření letiště ve Frankfurtu. Zelení měli za to, že budou v koalici, vynutit zastavení plánů, to by ale stálo tisíce pracovních příležitostí, které jsou prioritou pravicových sociálních demokratů. Poslední volby v Německu ukázaly, že i tam je národ asi tak půl na půl. Jedni, co to všechno financují, jsou sdruženi v CDU-CSU a FDP, ti co zase raději sami spotřebávají jsou rozděleni v SPD a Linke, Zelení zase hledají přístup k funkcím a to kdekoliv a s kýmkoliv. U nás je to spíše opačně, konservativci se pravděpodobně rozdělí, ČSSD je ještě stále stranou s tvrdou disciplínou, tam to ještě potrvá. Po nějaké době lze očekávat, že se vytvoří nové bloky, usnadňující získávání převahy, sotva však velké monolity. Co je u nás ještě málo zažito, je tvorba politických programů, jejich propagace a takto motivované volby. V Česku máme ještě stále volbu představitelů.

Jura Jurax 3.12.2008 17:03

Re: Chiméra neskutečná, říká falešný nebo ten pravý prorok?

Jo, a bude v případě rozdělení až 6 partají, s bolševiky až 7, každá mocichtivá a po korytech toužící, o voliče bojující, i lepiti se budou slaboučké koalice, kde si budou všichni navzájem okopávat kotníky, protože vítěz dosáhne maximálně na 30% a pravolevost je u nás víceméně fifty fifty, na čemž víc stran nic nezmění ... a vlády se budou střídat jak fusekle a na nic potřebného, ale nepopulárního nebude síla ... to bude radosti :-/ ... a po čase se to zase vyvrbí na dvě silné na opačných polech a nějaké přicmrdávače a samozřejmě komanče, dokud skalní komančové nevymřou ... :-/

V USA mají strany dvě, ve Velké Británii víceméně taky, obslouží většinu národa a pytel blech pohromadě se tam nějak daří udržet, aniž by tam byla totalita ...

Magor Milda , Mgr. etc. 3.12.2008 18:15

Re: Chiméra neskutečná, říká falešný nebo ten pravý prorok?

ty příklady, jako USA, GB a jistě také Švýcarsko, nebyly země, okupované národními nebo internacionálními socialisty, tam se politická kultura vytvořila už dávno. V zemích jako Německo, Itálie a Francie se ta politická kultura z USA už prosadila, je to už také 63 let od konce nacionálního socialismu. Tam. kde ten vliv byl déletrvající se však tak rychle ta kultura nevytvořila, v Rakousku, Česku, Maďarsku nebo Polsku s tou demokracií de facto teprve začínáme. Teď už nám pomalu vymírají ti nositelé totality, mládež nastupuje. Proto je nutné dost značné přeskupení dosavadních bloků. Z těch střepin pak povstanou budoucí lepší alternativy.

Babča 3.12.2008 14:16

Re: Chiméra neskutečná, říká falešný nebo ten pravý prorok?

Naivko!

Duďa 3.12.2008 10:51

Požitek čtení

Spojit myšlenkovou hloubku, formulační umění a sílu argumentace s jemnou ironií je v dnešní době věc nevídaná. Pro člověka utahaného obyčejnem jest tato četba pastvou pro oko i mysl. Těším se na další.

Jakub S. 3.12.2008 12:29

Líp bych to stručně nevyjádřil, takže i za mne!

Váš nick neznám, zapamatuju si, dík.

Monika 3.12.2008 10:35

Pro pana autora

Děkuji, přesně jste to vystihl.

Kresinka 3.12.2008 16:33

Re: Pro pana autora

Přidávám se