3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: NasRath

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
EDA 18.1.2006 21:55

Naše šlechta

Lid obecný vzhlíží ke svému lékaři s respektem, volí je do samospráv... Když vznikala VZP, v průvodu tam pochodovali zaměstnanci okresních nemocnic. Paláce staví nejen VZP, mnohdy zbytečně i nemocnice. To hlavní-kdo se dostal za totáče na doktora(i práva)-většinou protekční děti prominentů. Ti dnes připisují body, "hospodaří" ve VZP. Z jaké rodiny vzešel dnešní ministrant vůdce lokálky? Umožnil jim to rektální alpinismus obyvatel ČR. Jak to odtranit?Politika musí být věc veřejná - nejen oblast pro VyVolené. Zastupitelská demokracie selhala, to je jasné. Prosadit prvky přímé demokracie a vzít na svá bedra rozhodování ve státě je jediná pomoc i k odstranění korupce a jánabráchismu pro voliče. Současné politické starny mají jediný cíl-zajistit si tok jakýchkoli peněz do vlastní kapsy. (Nakonec mnozí lékaři také.)
inženýr důchodce 19.1.2006 15:54

Re: Naše šlechta

Za totáče jsem vystudoval VŠ a můj otec byl zedník, studovali se mnou děti dalších zedníků, ale 7O % spolužáků bylo z rodin intelektuálů, bylo to v 50 letech. Takže s pojmem Vy-volení bych zacházel opatrněji.
Co mě nyní zařáží je "výlučnost a nedotknutelnost lékárníků a lékařů "
Zatím co VŠ (ekonom,technik,..)se běžně potýká se strátou zaměstnání nemá automatický nárok na vysoký plat,..podnikáli  může zkrachovat,..tak  lékárník a lékař nikoli. Vysvětlí mi někdo proč?
Pourová 18.1.2006 17:22

nejenom Rath, Kraus, Doležel, Gross a další

Vyzýváme všechny, kteří mají zdravý rozum - udělejme tyto kroky:
1) Zbavme politiky jejich imunity
2) Zaveďme jim osobní hmotnou zodpovědnost za výsledky jejich rozhodnutí
3) Zaveďme odvolatelnost politiků
Ostatní již půjde samo!!!! 
Politická strana Pravý Blok - strana za ODVOLATELNOST politiků, NÍZKÉ daně, MINIMALIZACI byrokracie, SPRAVEDLIVOU justici, REFERENDA a PŘÍMOU demokracii WWW.CIBULKA.NET tyto kroky bude vždy prosazovat bez ohledu, zda se prostřednictvím voleb dostane do parlamentu nebo ne.
Jan 17.1.2006 23:34

Doporučuji: MUDr. Rathovi lékárníci opravdu nevadí! Ve skutečnosti jde ještě o mnohem víc...

MUDr. Rathovi lékárníci opravdu nevadí! Ve skutečnosti jde ještě o mnohem víc...
Jura Jurax 17.1.2006 8:43

Spasitel našeho zdravotnictví aneb fakt lepší bude být zdravý

Tempus medicorum je jednoznačný tunel - Drath a vydavatelka se holt šábli o vejvar z peněz ČLK. A když hrozilo, že se do toho zašťourá, archiv ČLK byl zcela náhodou vykraden. No inzerce za nějaký ten melounek za schůzku s Drathem je taky věc páchnoucí jak vačice opossum.
Už jenom tohle řadí Dratha důstojně mezi socany typu Cocoa Mikea Krause. Hajzlík to je - ale šikovný a přičinlivý.
IZIP - vymyslet to socánci, tak je Dráth vynáší do nebes. Ale takhle nutno dobrou věc potopit - vejvar z ní nejde do těch správných (socanských) kapes. Inu - standardní chování tuzemského politika, jemuž je péče o blaho vlasti a národa neznámým pojmem, knižním a vyčpělým. Prvotní je totiž blaho samotného politika a jeho rodné strany.
Že vědomě lže národu o ziscích lékáren - v lékárně z každé stokoruny zůstává 32 Kč atd. - je jen drobné dokreslení profilu politika, z něhož socan Paroubek udělal ministra; inu svůj k svému.
A to ostatní je už standard bezskrupulźního ranaře, kterému je jedno, že za ním zůstane spoušť - hlavně když on se etabluje v politice.
AeroKarel 16.1.2006 21:13

A to jste ještě pozapomněli na DRathovo lhaní okolo náhradní vojenské služby a praxe.

Venkovan 16.1.2006 19:27

Tak dlouhý seznam

a stačilo pouze napsat-Rath je kvalitní soudruh sociální demokracie.
Renata D. 16.1.2006 16:32

K tomu slavnému IZIPu.

Autor píše:
"K projektu na zavedení internetových zdravotních knížek se IZIP dostal díky výběrovému řízení, kde byl jediným zájemcem. Fakt, že IZIP byl jedinou společností oslovenou ve výběrovém řízení VZP....".
To je fakt dobrý, tak byl jen jeden zájemce ???  nebo byl jen jeden oslovený, to je u výběrových řízení dost podstatný rozdíl, že.  Je fakt že jse se tam také kdysi zaregistrovala, je to ale k ničemu.  Doktoři tam odmítají něco psát (zdržuje to a nemají trvalé připojení k internetu), v nemocnicích mají své inf.systémy a propojení není žádné. Čili vyhozené peníze nás klientů VZP.
Ladislav N. 17.1.2006 1:16

Re: K tomu slavnému IZIPu.

Proč "vyhozené peníze"? Pokud systém přinášel VZP úspory, tak smysl určitě měl. Porovnejte si, kolik MILIARD vyhodila vláda ČSSD zcela zbytečně za INDOŠ, který by se dal pořídit mnohem levněji a racionálněji, pokud by ředitelé škol měli možnost čerpat finance přímo podle svých potřeb a vybírat si optimální řešení podle místní situace... IZIP je proti tomu zanedbatelná částka, která navíc má z dlouhodobého hlediska smysl.
Lukáš Karlík 17.1.2006 22:41

Re: K tomu slavnému IZIPu.

Já jsem lékař, připojení k intrnetu mám, sofrware mi umožňuje zapisovat do IZIPu bez zdržování. Jsem spokojen stejně jako mí pacienti.
ziralek 17.1.2006 22:49

Re: Re: K tomu slavnému IZIPu.

to to trvalo, spokojeny lekar je dneska malem rarita.
Šedovous 16.1.2006 15:10

Nu, článek je velmi , velmi dlouhý,

pročpak tolik práce , na zakrytí mnoha lží a pokroucení mnoha faktů !?
Číst to nebudu.
whocares 16.1.2006 18:27

Re: Nu, článek je velmi , velmi dlouhý,

Ne, to Šeďáku nedělejte, vám by to mohlo ublížit.
Andy 16.1.2006 20:26

Re: Nu, článek je velmi , velmi dlouhý,

však jsem to včera psala, Šedovous cítí prachy . Ten by dělal asáka i Mengelemu, kdyby se to vyplatilo.
jonáš 16.1.2006 20:50

Re: Re: Nu, článek je velmi , velmi dlouhý,

Aha, Miss Noblesa, obligátní, osobně.
Ladislav N. 17.1.2006 1:18

Re: Nu, článek je velmi , velmi dlouhý,

Šedovousi, nečtěte to, a všem nám k tomu oznamte, jak jste "nad informace povznesen"... ;-)
Jura Jurax 17.1.2006 8:46

Re: Nu, článek je velmi , velmi dlouhý,

Nečtěte to - obraz světa se nejlépe skládá, když nemáte informace; vyjde takový idylický. I Rath by v něm mohl vypadat jako slušný člověk s pevnými morálními zásadami Mirka Dušína.
Pavla B. 16.1.2006 13:40

Bohužel je fakt,

že řada lékařů odmítá elektronické zdravotní knížky využívat - především se jim nechce přepisovat staré záznamy ze zdravotní karty. Přitom by i pro posádku sanitky mohla být dostupná - připojení přes wap mobilních telefonů. Stačilo by, aby měl každý ve svých dokumentech uvedena přístupová práva.
Ještě lepší by bylo čipování a čtečky, které by měli zdravotníci k dispozici. Jenže jak to za Ratha vypadá, pravděpodobnější je tetování pacientů (doufejme, že alespoň na nějaké obvykle zahalené části těla).
Podle mého názoru měl pravdu v jediné záležitosti - vydávání magazínu "Pohoda" Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Jestli jsem dostávala každý měsíc žvásty Jiřinky Bohdalové na křídovém papíře namísto chemoterapie, tak děkuju pěkně.
hans.hase 16.1.2006 14:42

Pohoda

Ahoj Pavlo,
nemohla jste dostavat zvasty Jirinky Bohdalove MISTO terapie. Ten udesny casopis byl/je placen z rezijnich penez pojistovny, ktere nemaji s lecbou pacientu nic spolecneho, stejne jako ony "mramorove palace".
Podil rezie na celkovem hospodareni pojistoven je dan zakonem a cini tri procenta celkoveho hospodareni.
Takze, ackoli byl ten casopis udesny a zbytecny, na celkovou situaci VZP mel nulovy dopad.
I v teto nedulezite veci DrRath lze......
Renata D. 16.1.2006 16:47

Re: Pohoda

Kdybych ve firmě tři procenta ročních tržeb vzala a jen tak vyhodila do vzduchu, to by se mě akcioníři na VH pěkně poděkovali. No a že by to nemělo žádný vliv na hospodaření ??  haha !! 
Ladislav N. 16.1.2006 19:32

Re: Re: Pohoda

VZP není "firma", ale "úřad"... ;-)
pavel 99 16.1.2006 20:48

Re: Re: Re: Pohoda

a kydyby každý úřad "vyhodil JENOM" tři procenta - to bychom si žili
hans.hase 17.1.2006 10:18

Re: Re: Pohoda

Ach jo.....
jezevec 16.1.2006 23:03

Re: Pohoda

hansi hase - pokud má režie pojišťovny činit max tři procenta z celkového hospodaření - brání kur va někdo zdravotní pojišťovně, aby celá tato tři procenta utratila za mramorové paláce a dementní předražený časopis?
bylo by snad protizákonné, kdyby VZP na svou režii zkonzumovala  pouze 2%, pokud celá 3% objektivně nepotřebuje  - a 1% věnovala například na léčbu pro děti, na které se občas pořádají srdcervoucí sbírky, protože na ně nejsou peníze? jak to že to nemá s léčbou nic společného????
hans.hase 17.1.2006 10:13

Re: Re: Pohoda

Vis, jezevce, ja fakt nevim, zdali by doopravdy nebylo nezakonne cast rezijnich penez pouzit na uhradu lecebnych vyloh, a dokonce se domnivam, ze v nasem kocourkove by to protizakonne bylo.... :o(
Hovorime o STATNI organizaci, nikoli o firme.
Bohuzel.....
Ja absolutne nehajim zbytecne utraceni penez na casopisy ci reklamu v materskem aeroklubu tiskoveho mluvciho, jen tvrdim, ze tyto vyhozene penize nemaji na celkove hospodareni VZP ani ten nejmensi vliv.
Toz tak.
martina 16.1.2006 13:07

Cenotvorba léků

Výrobce si stanoví cenu, tzv. výrobní cenu, za kterou svůj výrobek - lék dále prodává. Tato cena nesmí překročit maximální výrobní cenu, kterou stanovuje Ministerstvo financí. Tyto stanovené maximální výrobní ceny jsou ovšem v 90% případů výrazně vyšší (není výjimkou rozdíl v desítkách %) než skutečné výrobní ceny. Výrobce tak má široké pole působnosti a zkouší "za kolik může prodat". K výrobní ceně se pak připočítá zákonem stanovená obchodní přirážka (ne marže), nyní ve výši 29%, společná pro distributora a lékárnu. Nakonec se připočte 5% DPH - léky již nejsou osvobozeny, které se navíc nevrací do rozpočtu zdravotnictví! Tak vznikne koncová prodejní cena léku pro pacienta, resp. klienta. V cenotvorbě léků tedy dochází k naprosto ojedinělé situaci, kdy se přirážka počítá z něčeho, za co reálně nemohu nikdy nakoupit (výrobní cena bez DPH) a proto vznikají naprosto mylné, možná záměrně lživé, informace, že lékárník má 32, resp. 29% ze 100. Ve skutečnosti má lékárník asi 17%, distributor asi 4 % a výrobce asi 75% z prodejní ceny léku.
Ladislav N. 16.1.2006 19:04

Re: Cenotvorba léků

Už si konečně opravte tu "výrobní cenu" na *cenu výrobce* ! :-(
Skepticus maximus 16.1.2006 11:09

Báječné, jak oběma stranám sporu jde o vlastní zisky

a ne o racionální úsporu ve zdravotnictví. Bez individuálních účtú a vedení pacientů k zodpovědnému chování je vše marná snaha.
Veruna 16.1.2006 10:33

křišťálově čisté

Na závěr a jen pro rekapitulaci. Nedůstojné postavení ČLK v dohodovacím řízení jsme obešli zřízením této organizace, jejíž funkcionáři jsou členové představenstva. Plné moci nám umožňují dosáhnout vliv na jednáních. Nejdůležitějším úkolem je dohlédnout nejen na to, aby příjmy lékařů byly co nejvyšší, ale zároveň, aby jedna skupina nezačala parazitovat na jiné.