29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Naši vojáci by se měli z Afghánistánu stáhnout

Ještě neuplynuly ani tři měsíce od chvíle, kdy tři čeští vojáci zahynuli při sebevražedném útoku na východě Afghánistánu, a už je tady další smutná zpráva. Po útoku z předminulého týdne, kdy při explozi vozu naplněného trhavinou bylo zraněno pět našich vojáků v obrněném automobilu, z toho jeden vážně, přišel v pondělí 22. 10. 2018 o život další voják.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Janyška 2.11.2018 9:03

Kecáte !

NATO nemůže dovolit výstavbu světové islamistické armády a to nikde na světě. Tedy naši tam jsou na správném místě ve správný čas... Dzp.

J. Krásenský 2.11.2018 13:42

Re: Kecáte !

A Saudská Arábie má třetí nejvyšší vojenský rozpočet po USA, Číně, ale před Ruskem. No jo, Saudi nejsou islamisti, jen wahabisti, kteří podporují terorizmus všude na světě, ale jsou to přátelé USA a tak jim to projde.

K. Janyška 2.11.2018 13:56

Re: Kecáte !

To nevylučuje to, co říkám. Saudi jsou pro mne škodná... Dzp.

P. Grigar 2.11.2018 21:37

Re: Kecáte !

.. ani té turecké?

J. Richter 2.11.2018 8:47

hmmm

autorovi doporučuji třeba tyto stránky, aby viděl, jak vypadal Afghanistán předtím, než jeho pád na dno výrazně ovlivnil SSSR podporou hajzlů, jako byl Babrak Karmal a vyvezl jim tam komunistickou revoluci. Za to, že je Afghanistán kde dnes je, může primárně Sovětský svaz.

https://www.facebook.com/sluncenadkabulem/

R. Meišner 2.11.2018 8:22

přesně tak

jezdit "bojovat" kamsi do Afghanistánu ve jménu nikdo neví čeho (pominu fráze a kecy našich politiků) nemá ani tu nejmenší logiku...a obávám se že to tuší i ti co žvaní o nutnosti chránit naši vlast před Talibánem...no, nechtěl bych se octnout v jejich rozpolcené mysli. o generálu Pavlovi je škoda slov, ten vám bude tvrdit cokoliv co jemu osobně zajistí teplé místečko, ostatně má s tím bohaté zkušenosti už od dob, kdy přísahal věrnost Varšavské smlouvě a Sovětskému svazu.

J. Zaorálek 2.11.2018 8:15

Že tálibán nepodporuje terorismus? To můžete tvrdit detem v palestinskych školách, ty tomu budou, chudery, verit. A že je to lidové hnutí? Většina afghancu už ma po krk války, ktera je tam v podstatě 40 let. A talibanu maji po krk především. Ve dne dobrý, v noci přijde tálibán.

J. Kočí 2.11.2018 7:51

Účelem není vyhrát

ale zadržet. Jestliže dáte vládu nad územím plným lithia do rukou islamistům, máme další problém s vývozem teroru. Nezapomenu na pád dvojčat. Sice se od toho Saúdská Arábie distancovala, ale rozhodně byl Saúd a peníze, které měl byly z ropy. Jestliže terorismus financovaný ropou je jakž takž zmapován, u lithia nevíme nic. Drogy už taky před sebou nemají velkou budoucnost. Proto má taky Talibán dost peněz, protože do něj investuje spousta lidí.

A v Afgánistánu bojujeme proto, aby se terorismus udržel tam. A taky aby naše armáda nezakrněla, abychom měli skutečné bojovníky, ne pacifistické úředníky.

J. Svoboda 2.11.2018 7:45

Taliban nepodporuje terorismus, jen denně provádí

teroristické útoky na bezvěrce i vlastní lidi. Trochu logiky do těch vašich sr...píp.

Pěkný den.

Z. Rychlý 2.11.2018 6:55

Jediný rozumný důvod pro

účast našich vojáků v Afghanistánu je, že tam válčí naši spojenci v NATO a spojenci se neopouštějí.

Jenže armádní stratégové se (jak známo z historie) již tolikrát zmýlili !!! Toto je jen další mýlka.

V Afghanistánu se bojuje za ovládání exportu opia - a toho bychom se účastnit neměli. Naši mrtví jsou padlí v drogovém byznysu.

J. Fridrich 2.11.2018 6:02

Ten popletený človíček Lanz se přidal k tomu nejhoršímu v

Ten popletený človíček Lanz se přidal k tomu nejhoršímu v naší zemi dle hesla - " co tě nepálí, nehas " a také se říkávalo - " ten si nevidí ani na špičku nosu ".. Afghánistán je hlavní líheň terorismu který vraždil a vraždí v Evropě a Americe. To soudruh Lanz neví, včera se vrátil z dlouhé expedice na Mars.. K vyjádření socdemáka jsem uvedl -

" Zaoralek je hnusny populista typu - at delaji poradek ve svete a zajisteni bezpecnosti ve svete - tedy i u nas v Cesku jini... Americkych chlapcu- vojaku tam v Afghanistanu a v te arabsko - muslimske nebezpecne oblasti pro snizeni nebezpeci teroristickych utoku v Evrope padlo jiz nekolik tisic.. Tak asi tak, vazeni, takovou odpovednost za klid a bezpecnost Evropy nam nabizi socdemaci... Nasi piloti za II. svetove valky a Gabcik s Kubisem to take mohli nechat na SPOJENCICH, aby to za nás všechno vybojovali..."

P. Burda 2.11.2018 8:25

Re: Ten popletený človíček Lanz se přidal k tomu nejhoršímu v

Ano, proč být v Afghánistánu, když se NÁS to přece netýká?

Proč hasiči hasí cizí dům, když se jich to netýká? A kdyby zůstali doma, tak je to ani nepálí.

Svoji přítomností dáváme Afgháncům šanci na život mimo Tálibán. A mnoho z nich má Čechy rádo. Ať už proto, že je znají z doby svých studií u nás, nebo jen proto, že u Čechů nehrozí imperiální choutky (nemáme na obsazení Afghánistánu ani lidi, ani peníze, zato svých starostí máme na vyvážení). To, že se naši vojácí nelíbí Tálibům je vlastně pro ostatní Afghánce signál, že jsou dobří. S Američany válčí (podle mého názoru a dost obrazně řečeno) jako s vojenskou silou, ale s námi jako se silou lidskou.

Poznámka pod čarou: Afghánci nejsou Arabové. Muslimové většinou ano.

J. Fridrich 2.11.2018 8:55

Re: Ten popletený človíček Lanz se přidal k tomu nejhoršímu v

Souhlas...

J. Matuška 2.11.2018 11:41

Re: Ten popletený človíček Lanz se přidal k tomu nejhoršímu v

"Afghánistán je hlavní líheň terorismu který vraždil a vraždí v Evropě a Americe." To je axiom, o kterém se bohužel, nediskutuje, že.

P. Grigar 2.11.2018 19:52

Re: Ten popletený človíček Lanz se přidal k tomu nejhoršímu v

.. p.Fridrich(vokativ..) ani mě celkem nepřekvapuje, že Rusové v Afghánistánu odpískali boj proti teroristům, když jste jim v uzavřené oblasti osobně montoval holubičky míru. Ještě že už nic takového nehrozí našim vojákům, díky vašemu penzionování.

J. Fridrich 3.11.2018 4:56

Re: Ten popletený človíček Lanz se přidal k tomu nejhoršímu v

Ano, je to tak - jako vždy máte celičkou pravdu. Od vás nám také nic takového nehrozí, jen pobavení a legrace od vás..

M. Krátký 2.11.2018 1:39

Můj podmíněný souhlas

pokud by se česká armáda věnovala řádné obraně našeho státu uvnitř Evropy, pak by mohla být využívána orgány NATO v těch oborech, ve kterých vyniká a to je chemická a zdravotní obrana v misích - ale jak píšu úvodem - jen za podmínky řádné a důsledné ochrany území našeho státu - s trochou nadsázky podle hesla : Republiku si pozvracet nenecháme !

J. Vintr 2.11.2018 2:10

Re: Můj podmíněný souhlas

A před kým by nás jako měli chránit?

M. Krátký 2.11.2018 11:55

Re: Můj podmíněný souhlas

před mírumilovným islámem - když jedu autem z Prahy do Bulharska, tak nás na HU-SRB a SRB-BG hranici tam i zpět málem svlíknou do spodního prádla než nám orazítkují pasy atd důkladná prohlídka ( letecky ani nemluvě - to si kvůli teroristům ( muslimům ) nemůžu vzít do letadla ani lahev minerálky.) A tak mi řekněte milý pane Vintře kolik muslimů bez dokladů a bez zdravotní dokumentace se pohybuje volně po ČR - přesná čísla prosím - a děkuji předem i zadem.

S. Landa 2.11.2018 12:23

Re: Můj podmíněný souhlas

Bože... :-)

O. Roldán 2.11.2018 0:56

proč USA nezaútočily na Pakistán?

No možná proto, že má atomové zbraně.

A že by západní vojenská přítomnost neměla žádný smysl a cíl? No na to by asi stálo za to se zeptat těch Afghánců, menšin národnostních i náboženských, které Talibanci inenzibně vyvražďovali. A všech těch afghánských žen, které touží po vzdělání a alespoň trochu slušném životě.

J. Vintr 2.11.2018 0:47

Jak jste přišel na to

že všichni Afghánci chtějí žít pod vládou Talibanu. To jste neslyšel o teroristických útocích, při nichž umírají především afghánští civilisté? To jste nezaznamenal, kolik Afghánců přišlo k volbám, přestože jim to Tálibán zakázal a vraždil ty, kteří k volbám šli nebo v nich kandidovali?

Afghánské tažení má jen jednu chybu. A to tu, že politici nedovolí vojákům, aby s Talibanem skutečně bojovali. Takhle se tam opravdu vyhrát nedá.

P. Burda 2.11.2018 8:18

Re: Jak jste přišel na to

Ono se tam vyhrát, v klasickém smyslu slova, nedá. Chráníme civilisty - a Tálibové se jako civilisté oblékají i chovají (do nejbližšího útoku). Nehledě na to, že Afghánistán nikdy nikdo nedobyl tak, aby si jeho území i udržel. Ani Sovětský svaz to neudělal, a chtěl, moc chtěl.

Naše přítomnost v Afghánistánu dává obyvatelům možnost volby. Přežívat s Tálibanem, nebo přežívat s námi. Bez nás budou nuceni být Tálibové.