30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Naši furianti

Co náš západní svět světem stojí, už od Platóna a Aristotela, stojí proti sobě idealisté a realisté. Idealisté mají vypracovaný plán budoucnosti, snaží se svět přebudovat a realisté jim v tom překážejí, usilují svět zachovat a opravovat. Platónův dokonalý stát měli vést moudří filosofové.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 9.10.2017 13:52

Re: hymna

Tehdy nechodili po Chodsku dvorní radové s dotacema na "novou krávu do chlíva, do každé rodiny".

Souhlas.

Š. Hašek 9.10.2017 13:49

Re: realisté

Španělsko není národní stát.

Národní stát není sprosté slovo a já si umím představit smluvní kooperaci, všude, den co den, já pán ty pán, každý za svoje, .......... .Bohužel - úplně naopak než "bruselejednotu".

O mamuty nejde, už dvacet tisíc let.

Z. Lapil 9.10.2017 13:48

Re: Realisticky idealistický pohled

Neotřelá ano, ale po pravdě - kdo s kým (jako že proti komu) ze současných členů EU nikdy neválčil? Možná Slovensko s Portugalskem, ale to je určitě tím, že Slovensko existuje jen občas.

J. Růžička 9.10.2017 13:41

Furianti naši i ne naši

furiantsky poroučí punč, ale zaplatit ho musí vždycky ti, kteří toho punče upijí nejméně, mnohým je dáno pouze přičichnou a další mnozí ten punč nepijí, ani pít nechtějí.

M. Kolář 9.10.2017 12:54

realisté

Tak ještě by nám ti realisté měli vysvětlit, jakže krásně bude ta Evropa národních států fungovat. Jistě mají nějaký rozumný realistický scénář. Jak si to asi představují/nepředstavují, nám mnozí z nich ukázali v posledních dnech, když se jali realisticky podpořit rozkopávání jednoho z národních států - Španělsko. Jejich postoje spíše přimomínají odlesk rudohnědého vypouštění státu a jeho institucí jako vody z bazénu. No, mamuta si snad nějak ulovíme ... Ale tlupa lovců nesmí být větší než 12 osob, a ženy musí povinně zůstat v táboře..

P. Vaňura 9.10.2017 12:50

Uljanov-Lenin i Bronštejn-Trocký byli intelektuály až

na půdu. A dokonce i Stalin byl absolventem pravoslavného semináře (akorát nesložil závěrečnou zkoušku).

E. Tocháček 9.10.2017 12:32

Re: Nejhorší ze všeho

Vždy, když jeden koncept (pravice, levice, věřící, nevěřící) vezme vrch, po chvíli přivede společnost do slepé ulice. Na vině je podstata lidské povahy. Tou je ve zkratce „košile bližší než kabát“(a vlastně je to v pořádku, protože kdybychom obětovali svůj osobní zájem na úkor společného, už bychom tu dávno nebyli). Takže střídání konceptů kolem nějakého vysněného ideálu je nejlepší, čeho jsme schopni. Jen by to nemuselo kolem toho ideálu oscilovat moc daleko.

R. Morava 9.10.2017 12:11

Re: Pan Tomský píše dobře

Jen mne ještě napadlo že liberalismus je dnes pomalu tak liberální, jako byla Německá Demokratická Republika demokratická. Vždycky když si idealisté vytvoří nějaké dogma, tvrdí o něm že ho podporují, čím víc se mu vzdalují.

R. Morava 9.10.2017 12:07

Pan Tomský píše dobře

Tady bych ale vzal v potaz i začátek článku, totiž že existují realisté a idealisté. To dle mého znamená že ani jeden extrém nemusí být jediný možný a správný.

Problém je spíš to, že dnes na Západě převládli idealisté naprosto odtržení od reality a ještě horší je, že svoje ideály protlačují násilím (což je skutečně pro idealisty minulých století typické). Realisté jsou ostrakizováni, nazýváni nácky, zkostnatělými katolíky, ale nejhorší je že existují zákony užívané nebo zneužívané k jejich potlačování. Pan Goebbles naučil politiky lhát víc než bylo v dějinách obvyklé. Třeba liberalismus má ve jménu svobodu ale ve skutečnosti si pod ním idealisté představují potlačování svobody ve jménu svobody (liberalismu).

M. Prokop 9.10.2017 12:06

Re: "národním státem ustrašených a vystresovaných občanů "

Hm. Moje zase o vámi propagované EU, každej jsme nějakej.

M. Koutný 9.10.2017 11:46

Re: Také děkuji, ale

Stalin (prý,možná je to jen pověst) je nazval "užitečnými idioty". Našli se každém "pokrokovém" hnutí a pod šibenicí nebo s nožem u hrdla se vždy přenáramně divili - Zinovjev, Kameněv, Röhm, Teng Siao-pching nebo husitský kněz Koranda... A pokud by se dostali k neomezené moci eko-femi-multikulti, nepřekvapila by nijak oprátka pro nejednoho jejich nadšeného podporovatele, třeba Stropnického.

M. Valenta 9.10.2017 11:33

Re: "národním státem ustrašených a vystresovaných občanů "

Hm. To bylo o Vás a o té Vaší poznámce k četnosti výskytu mého jména, jakoby to Vaše tu vidět nebylo.

V. Javora 9.10.2017 11:15

Re: Furianti ?

Jistěže má pravdu. Je to realista, žádný blbec.

G. Kovář 9.10.2017 10:55

hymna

Po rozdělení EU na "TOP GEAR" a naši zbývající část, doporučuji, ať ta první si ponechá svou Ódu na radost a my si zvolíme krásnou chodskou písničku: "Daleko-li ty mě, Bavorská němkyně,

daleko-li ty mě doprovodíš...... Stačila by druhá sloka:

Nihdo nám nemůže, za naše peníze, nihdo nám nemůže rozkazuvat.

Hdo by mi rozkázal, tomu bych hukázal,

tomu bych hukázal cestu ze vrat.

J. Hanzal 9.10.2017 10:37

Re: Přesně

Když je suchá ještě jakžtakž drží pohromadě. Já se, paní Morovcová, obávám, že hodně nasáklá vodou a tudíž se propadá.

Je třeba se tomu vyhnout, poněvadž to bahna bude fest.

V. Kolman 9.10.2017 10:36

Re: Nejhorší ze všeho

Přišel na to už pan Darwin: "Pokud se nějaký živočišný druh přemnoží, začne stoupat v rámci tohoto druhu agresivita, nemoci, nedostatek potravin, pitné vody......."

On ten "homo" není zase tak moc "moudrý" :-(

R. Gramblička 9.10.2017 10:35

Re: Británie řekla "dost" a ne a ne vystoupit,

Vy opravdu považujete VB za sebevědomý stát se sebevědomými občany dbající na své tradice? Ty Brity, kteří si dobrovolně nasazují náhubky a chodí po špičkách, jen aby neurazili agresivní menšiny, ty Brity, kteří ustrašeně vyklízejí pozice a emigrují na venkov z měst, odkud je tyto rozlézající se menšiny vyhánějí, ty Brity, co přehlížejí bezhlavé porušování vlastních zákonů ze strany oněch menšin, ze strachu o tom, jaký obraz si o nich vytvoří druzí??? Ale třeba máte na mysli jinou Británii, tu z minulosti nebo nějakou z alternativní reality :-P

M. Prokop 9.10.2017 10:27

Re: "národním státem ustrašených a vystresovaných občanů "

Jistěže znám. O přemoudré EU už se realita sem tam ozývá.

M. Prokop 9.10.2017 10:26

Re: Máte-li na to žaludek,

On blbnul už dřív, jen jste si u oblíbeného autora nevšiml.

Hujer jak z praku.

V. Student 9.10.2017 10:05

Re: Také děkuji, ale

:-)

M. Valenta 9.10.2017 9:49

Re: "národním státem ustrašených a vystresovaných občanů "

Jistě znáte tu o tom králi a jeho šatech, že.

R. Gramblička 9.10.2017 9:28

Re: Kolektivní poruch sebehodnocení

:-)))

R. Gramblička 9.10.2017 9:22

Nejhorší ze všeho

je fakt, že všude na světě (v jakštakš vyspělých zemích) jsou společnosti rozdělené na stejné skupiny: pravice a levice, konzervativci a pokrokáři, věřící a nevěřící, idealisté a realisté) a nelze s tím nic dělat, i proto, že žádná skupina se svého domova nechce vzdát a svět je zcela obydlen a už není kam expandovat. Takže jsme všichni nuceni se neustále hádat, přetahovat a navzájem předělávat. Žijeme v neustálém konfliktu. Jaké by to bylo, kdyby se státy rozrůznili podle těchto kritérii, kdyby existovali státy se společnostmi, které by vyznávali společnou filozofii a pohled na svět, kdyby bylo třeba konzervativní Německo a pokroková Francie, věřící Slovensko a nevěřící Česko, a tak dále a každý z nás by si vybral, podle svého vidění světa, ve které zemi by chtěl žít a takové země a bloky by mohli vedle sebe koexistovat a všichni by byli spokojeni. Já vím, že je to utopie, jen jsem se tak trochu zasnil, ale bylo to hezké

M. Moravcová 9.10.2017 9:21

Re: Pouťový ekonom

jo, vodí ho jak medvěda na pouti

M. Malovec 9.10.2017 9:20

Máte-li na to žaludek,

přečtěte si sobotní komentář pana Hanáka v LN. Esence naivity, neinformovanosti, troufl bych si říct i hlouposti, kdyby nebyl po převratu mým oblíbeným autorem v LN a neprokázal svůj rozhled. Nevím, jak je možné tak zblbnout.

M. Moravcová 9.10.2017 9:17

Přesně

EU stojí na vyschlých hliněných nohách a zastánci EU globalizace začínají tušit, že jejich sny se začínají bortit. Proto nadáváním, urážkami, dehonestováním kopou kolem sebe.

M. Prokop 9.10.2017 9:07

Re: Také děkuji, ale

To jsou jen uálové. :-P

M. Prokop 9.10.2017 9:06

Re: Realisticky idealistický pohled

Takže podmínkou sjednocování je válčení? Docela neotřelá teze ...

M. Prokop 9.10.2017 9:04

"národním státem ustrašených a vystresovaných občanů "

Valenta kam se podíváš, sem tam Rudolf a Netzer? :-P

F. Navrátil 9.10.2017 8:58

Pouťový ekonom

Do ekonoma Sedláčka, emeritního hosta České televize, je lehké se trefovat. Veselá kopa Sedláček je estrádním ekonomem, něco jako lidový vypravěč Vašek Mlýnek z Kuželova.