17.5.2024 | Svátek má Aneta


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Magor Milda 20.3.2008 23:16

Pokud tu zahraniční politiku přenecháme Klausovi, bude to debakl

a pan Schwarzenberg má momentálně trochu nejasné výhledy. Kvůli Čunkovi bych se na jeho místě vůbec nevzrušoval, spíše by mi vadila minulost mnohých ODSáků, dříve OF (očekávání funkcí). Já osobně bych asi tenhle spolek raději nechal vařit ve vlastní šťávě, o demokracii lze v této souvislosti pouze snít.

Woe#terim 20.3.2008 18:09

Zahraničná politika Česka

Od listopadového zvratu 1989 česká diplomacie patřila k těm aktivnějším v prosazování ideje lidských práv ve světě – to áno! Najmä taký V. Havel. Radili mu zrejme jeho astrológovia

Spomíname si na Havlove slová, že je „lehce zneklidněn“ situáciou na Slovensku (1994-98). Alebo na Mečiarove slová o bojnickom oltári a iných kultúrnych pamiatkach Slovenska odvezených po vojne do Čiech (dodnes niektoré z nich zdobia české múzeá), ktoré žiadal vrátiť povedal, že Mečiar to žiadal s paranojou jemu vlastnou...

Alebo podpora „ekumenického“ fóra 2000 – čo odrážalo miešanie národov a náboženstiev. Vrcholom boli ale jeho vyjadrenia o humanitárnom bombardovaní Srbska.

A čo po Havlovi, prečo sa Česi ženú do zasahovania do situácie v iných častiach sveta (vzdialených)? Asi to robia s úmyslom, že ak nebudú zasahovať do záležitostí iných, tak tí iní budú zasahovať do záležitostí Čechov...

Teda radšej zahájiť „masívny protiútok“ proti krajine XY na druhom konci sveta, ktorá „ohrozuje mier, stabilitu, prosperitu, civilizáciu ... atď.“ na celom svete...

Pavel Urban 19.3.2008 17:55

Jistá omezení

Co se týče aktivit ohledně prosazování lidských práv, ta měla v polistopadovém období své hranice. Například Saúdská Arábie, pokud vím, nijak zvlášť kritizovaná nebyla. Ačkoli v porovnání s ní je například Castrova Kuba rájem svobody a demokracie.

Co se týče Tibetu, tady bych měl k politice Číny skutečně zásadní výhrady. Ale ty vyplývají z toho, že nepovažuji Tibet za součást vlastní Číny, spíše než z lidských práv obecně. V těchto věcech je někdy opravdu těžké říci, co je diktátorská svévole a co nevyhnutelný boj proti anarchii. Pokud se to někde opravdu podělá, pak "politické veličiny" s pasem České republiky na to patrně doplácet nebudou.

Jiří 19.3.2008 10:24

Jen nyní?

Vyjadřovat se k otázkám Tibetu v současnosti považuji za populistické a možná i nekompetentní. Těch informací o tom co se tam děje je vskutku málo, jsou nepřesné a světovými agenturami opakované, aby pak byly našimi "veřejnoprávními" medii papouškované. Kdo neuplatňuje a neprosazuje odsuzující stanovisko k  počínání ČLR v Tibetu trvale a opakovaně, systematicky, by měl nyní mluvit potichu, možná i mlčet.

franta 19.3.2008 3:13

Ti, kteří ještě nedávno zatíženi vládní odpovědností prosazovali zřejmý kurz směr Washington D.C., si dnes nezadají ani s těmi nejradikálnějšími hlasateli antiamerikanismu.

Kouknou, Procházka, to maj na mysli Toplánka ?