30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Naše pravice na rozcestí

Omlouvám se za zavádějící název článku: na rozcestí by naše parlamentní pravice, o kterou mi teď jde, mohla být, kdyby vůbec byla na cestě, a na cestě by mohla být, kdyby skutečně existovala jako sebevědomá a jednotná pravicová síla.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Rejman 8.2.2015 21:57

Poděkování

všem diskutujícím, i těm, kteří mi připisují věty a názory, které jsem ve svém článku nepoužil, nebo tam naopak nenašli to, co jsem vyjádřil, na. př. kritiku levicové EU. Také si nemyslím, že lezu někam Američanům, jimž jejich současného presidenta nezávidím, ale vím, že Spojené státy 3x zachraňovaly Evropu, v I. a II. světové válce i válce studené. Pokud se týká víry, nikomu nevnucuju žádnou, určitě nepohrdám bezvěrci, jen si dovolím tvrdit, že považovat katolickou víru za horší než komunismus je nehoráznost, ale budiž.

V. Mlich 7.2.2015 14:16

Re: Slova a jejich význam

Co, proboha, říkal proti Americe, nebo pro Putina? Jediný jeho projev, kde padlo slova USA, byl k transatlantické dohode. Kterou pochopitelne kritizoval, protože její účelem je vytvořit kanál pro vyvolené, aby konkurence ostrouhala.

A s kým se spojil v EP? On tam nešel s úmyslem řídit společnost skrze EU, jeho jediným cílem bylo dosáhnout úpravy Lisabonské smlouvy ve smyslu nepovinného eura, a kdyby se to povedlo, tak jako bonus i pravidla pro vystoupení z eurozóny a EU. Které se mimochodem asi budou za pár měsíců hodit. A pro tento cíl se spojil s každým, kdo je ochotný spolupracovat.

L. Novák 6.2.2015 17:07

Jestli se "pravicová" ODS bude prezentovat

na veřejnosti hlásáním "svobody pro kuřáky" jako např. nedávno v souvislosti s přitvrzením protikuřáckého zákona, tak si budu myslet, že kdysi slavný billboard posměšně "propagující" ODS jako pořadatele technoparty na libovolném cizím pozemku bez souhlasu majitele a ke škodě občanů v okolí, nejspíš od autorů odkoupí a vyvěsí jej po Kocourkově jako předvolební agitaci.

:-P

V. Vaclavik 6.2.2015 4:57

Re: Ale ano

Ty slogany jsou nechutne i me a to se o sebe staram vlastnima rukama od utleho veku.

J. Jurax 6.2.2015 0:59

Ale ano

může to být pravicová, poctivá, nezkorumpovaná strana pravicovost nejen hlásající, leč i praktikující, v čele s charismatickým vůdcem.

Jenže ji skoro nikdo nebude volit. Kvůli tomu, že je pravicová nejen hubou, nýbrž i skutky a hrozí, že hodlá taková zůstat i po volbách. Už jen pravicový slogan o spoléhání se na sebe - nejlepší pomocnou ruku nalezneš na konci vlastního vlastního ramene - spolehlivě vyděsí p.t. voličstvo uvyklé na starající se stát (opravdu starající?), které pak volí komanče a socany nebo nějaké spasitele slibující třetí cesty.

Důkazem je ta slavná třicetikoruna, za kterou lze voliče pro levici nakoupit.

Š. Hašek 5.2.2015 22:53

Re: ODS se svých pravicových principů zřekla

Teď jsme léčeni sockomfaš koalicí.

Jinak ale i souhlas.

Š. Hašek 5.2.2015 22:52

Re: to holt je otázka vnímaní světa..

Tak potom v tom máte guláš. Veliký. Co čtete od základní školy?

V carském Rusku nebylo ani jediné. A Putin si to ohlídá, buďte si jistý.

Š. Hašek 5.2.2015 21:52

Re: Slova a jejich význam

Ad pan Kosejk.

Již jsem ODS odpustil.

Stačí se podívat "vokolo".

J. Václavíková 5.2.2015 21:42

Re: Volím Svobodné

Kdyby jen ta! Co byste říkal na paní Varadinkovou? :-)))

H. Balzám 5.2.2015 19:53

Re: Chápu

Myslím, že to s tou vírou oba cítíme podobně, jen to říkáme jinými slovy. Já jsem velký individualista a proto se definuji jako pravičák, ale nikdy jsem nechtěl mít nic společného s českou reprezentací, která se za pravici prohlašovala. Podle mě pravičák nerovná se zloděj, stejně jako pravičák nerovná se bezohledný sebestředný elitář. Bohužel u nás se pravice nestavěla po revoluci na "pravicových hodnotách", ale čistě na tom, že se ti lidé vymezovali vůči komoušům, tedy jakože levici. Ale pro mě je například velmi důležitá osobní svoboda v maximální možné míře, spojená s absolutní zodpovědností za své konání. Toto jsem nikdy u naší "pravice", třeba u té zmiňované ODS, neviděl, naopak, u nás pravice chce kontrolovat svobodného člověka stejně nebo víc, než levice. Po vzoru amerických republikánů. V tom cestu ke svobodě nevidím.

J. Schwarz 5.2.2015 19:37

Re: Slova a jejich význam

to platí pouze proto, že církev nemá politickou moc. I bez toho se ale snaží / z náboženských důvodů skrývaných za sociální ohledy / žvanit do otvírací doby obchodů - například.

J. Schwarz 5.2.2015 19:27

Volím Svobodné

a dosud jsem je považoval za pravicové, když jsem si ale přečetl že je údajně volí i paní Boublíková, která zde spíš předvádí obdiv k autoritářství a kolektivismu, začínám o jejich pravicovosti pochybovat.

V. Vaclavik 5.2.2015 18:58

Re: Chápu

Ve svobodne spolecnosti se lide mohou organizovat do 'houfu'. Pokud je stat sekularni, tedy pokud vira nema svetskou moc, maji lide pravo ji paktikovat, i kdyz je to z meho pohledu politovanihodne a vidim viru vice jako kouli na noze, nez neco pomocneho zivotu jejich praktikantu.

Dluzno dodat, ze osobne se za pravicoveho nepovazuji - pravice je pouhy predstupen skutecne svobodne spolecnosti. Predstupen znamena, ze je  nedokonala, michaji se v ni levicove prvky se svobodomyslnymi, ale jako sirsi hnuti smerem ke svobode je pravicovost to nejlepsi, na co jako spolecnost dnes vetsinove mame.

V. Vaclavik 5.2.2015 18:50

Re: Mysim ze ODS

Rekl bych, ze ODS byla v minulosti velka nikoli kvuli sve pravicovosti, ale prave kvuli tomu, za byla pancovana levicovosti, ktera se ale stala jejim hrobem, protoze proc chodit ke kovarickovi, kdyz muzu jit ke kovari, tedy k nefalsovanym levicovym stranam, ktere se za tu svou levicovost nestydi, naopak se ji otevrene ohani.

H. Balzám 5.2.2015 18:49

Re: Chápu

Víru, ne náboženství. Náboženství už organizuje do houfů a jako instituci používá cirkev. Já chápu, že pravičák respektuje cizí víru, protože se považuji za pravičáka a nikomu jeho víru neupřu, dokud mi ji nebude nutit. Ovšem je to dáno tím, že uznávám právo každého na vlastní názor, byť by byl sebeblbější. To ale nemá nic společného s uznáváním toho názoru.

V. Vaclavik 5.2.2015 18:47

Mysim ze ODS

byla autorem vybrana jako mozna perspektivni pravicova strana, protoze v nem porad preziva vira v jeji vzestup. Ty ostatni strany, ktere nikdy nebyly 'velke' maji lide, vcetne autora, ze neperspektivni prave proto, ze nikdy velke nebyly, kdezto u tech, tedy te, ktera uz jednou velka byla, se jim zda realne, ze by se k te velikosti mohla navratit. Nic vic v tom neni.

Ale je to mysleni falesne, abych to oznacil po zpusobu naseho stezejniho pravicoveho konzervativce pana Klause.

V. Vaclavik 5.2.2015 18:43

Re: Chápu

Jenze nabozenstvi je mozne praktikovat soukrome, coz s komunismem z definice nelze. To je prave ten rozdil, kdy pravicove smyslejici obcan muze nabozenstvi tolerovat (v ramci obcanskych svobod), kdezto komunismus nikoli.

H. Balzám 5.2.2015 18:32

Re: :)))

Nebuďte hloupá, autor nic nenařizuje, pouze definuje, můžete dělat totéž. A nemluvil o chápání politiky Ruska, ale o schvalování téhož. Rusofil nikdy pravičákem být nemůže, o tom je celkem zbytečné diskutovat.

H. Balzám 5.2.2015 18:29

Chápu

snahu autora o definování pravicového pohledu na svět, ale obávám se, že, tak jako občas my všichni, propadl tendenci vyzobávání rozinek. Trošku účelově si zabrousil do věcí, které dle mého až tak pravicové nejsou. Asi nejvíc mne zarazil ten často opakovaný blud o tom, že pravičákovi má být sympatické náboženství. Vždyť co může autentický pravičák nemít rád víc než autoritářský, ochranitelský a despotický světonázor církví všeho druhu? Jestli je katolická církev lepší nebo horší než třeba KSČ, těžko říct, chybí mi jednotky, ve kterých bych to měřil, ale dle mého jsou to jenom různé typy stejné věci. I proto bych při souhlasu s odporem vůči rusákovi a musulmanské ideologii byl opatrný v nekritické adoraci USA, ač sám vidím spoustu věcí, za které jsou USA hodny obdivu, vidím také minimálně stejné množství skvrn, ale jako realista vím, že ráj na zemi neexistuje. A na okraj, největšími konzervativci v naší zemi jsou paradoxně komunisté.

J. Kyselková 5.2.2015 18:26

Re: A co když

Také se domnívám, pane Schlagele, že poptávka po pravicové politice zhasla. Pravičák je spíše individualista, dokonce respektující svobodnou názorovou různost ! K tomu nabízí racionální, ale nepopulární opatření a krom toho oproti levicovým křiklounům a nárokářům ještě diskutuje neagresívně až ohleduplně...

Podium ovládl Babiš. Já se jen divím, jak snadno !

Ś. Svobodová 5.2.2015 16:52

Re: :)))

Podle autora jste pravičákem jen, chováte-li se podle jeho kritérií.

Pro mně je nejdůležitější respekt ke svobodné vůli člověka, vyjádřený mj. možností volby a s tím ruku v ruce jdoucí zodpovědnost za budoucnost mých dětí. Tu vidím ve vzdělání, samostatnosti, odpovědnosti, v morálce a v tradici.

A jsem daleka toho tvrdit, že pravičák je zastáncem USA a nemůže chápat politiku Ruska. Obě velmoci vždy tvrdě hráli a hrají i nyní jen o své vlastní zájmy - tedy zájmy omezeného okruhu lidí a ve skutečnosti je nějaké právo a svoboda ostatních naprosto nezajímá.

J. Sova 5.2.2015 15:43

Re: Slova a jejich význam

Křesťané jsou vynálezci komunismu: Skutky 2,44 "Všichni, kteří uvěřili, byli pospolu a měli všechno společné. Prodávali svůj majetek a rozdělovali všem podle toho, jak kdo potřeboval."

Pak ovšem slovům autora - "Pravicovost tkví také v konzervativnosti. Netvrdím, že pravicový člověk musí být nutně věřící, ale určitě nemůže považovat náboženství za horší zlo než komunismus..." - je obtížné porozumět. Nechápu v tomto případě ani jeho proklamovaný konservatismus. Proč opustil myšlenky prvních křesťanů? Neměl by je naopak jako konservativec zachovat a neměnit?

R. Langer 5.2.2015 14:58

Re: Slova a jejich význam

Tak ono to k sobě nemá tak daleko. Kdo chce, tak to vidí docela jasně.

R. Langer 5.2.2015 14:56

Re: Slova a jejich význam

Tak za horší zlo jej považovat nemusí, nicméně za stejně škodlivé určitě ano. Hlavně když třeba ani nedefinujeme, o jaké náboženství se jedná, že? ;-)

R. Langer 5.2.2015 14:52

Re: ODS se svých pravicových principů zřekla

Souhlas. To co tehdy předvedla ODS se svým volebním programem mě vyléčilo ze všech představ, co jsem o ní kdy měl.

R. Langer 5.2.2015 14:48

Re: Jo, jo, pane Rejmane, pravdu díte,

Máte pravdu, tak třeba kapitalisti jsou špatní, protože nechtějí lidem rozdat svoje prachy, zloději jedni.

Populista na to slyší. Třeba takový Pol Pot. A velmi dobře.

R. Langer 5.2.2015 14:40

Re: A co když

ODS není ani pseudopravicová.

O. Mayer 5.2.2015 14:40

to holt je otázka vnímaní světa..

.. a podle toho mého tedy mezi komunismem, nacismem/fašismem a Putinem nevede ani tak oslí můstek, jako spíše 6-tiproudá visutá autostráda.

R. Langer 5.2.2015 14:40

Re: Víte, pane autore co to je spontánní řád lidské interakce ?

Jasně, já neříkám tak ani tak, ale na moje slova dojde... :-D

R. Langer 5.2.2015 14:39

Re: :)))

Tak nikde v článku jsem nenašel žádné tvrzení o tom, že někdo něco musí. Nicméně, jakápak je tedy vaše představa o pravicovosti, jenom tak pro srovnání?