5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Naše afghánské zájmy

Na dotaz, proč naši vojáci operují v Afghánistánu, mi jeden uvědomělý čtenář odpověděl, že nás k tomu zavazuje článek 5 smlouvy NATO.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Slavíček 10.8.2018 11:34

Re: Argumentace kruhem

Nemýlíte se? Ti fešáci, kteří to 11.září provedli byli většinou ze Saudské Arábie.

Š. Hašek 10.8.2018 11:31

Re:

Ale nikoli!

Jak dlouho si pořád někdo bude myslet, že nějací mládenci od maminek, tisíce kilometrů daleko, vyzrají na místní otce rodin, kteří tam jsou doma, stačí ji tisícina servisu těch McDonaldchlapců - a hájí to nejdražší! Vždyť ti kluci tam ovládají jen záhumenek toho svého tábořiště! Dál se bojí/nemůžou!! Ani bez školení by nevěděli vlastně proč. Ten Afghánec nepotřebuje školení, stačí mu jeden zabitý soused, dítě.

Takže: Napoleon, Hitler, Frantíci Vietnam, USA Vietnam, ........... . Na jedno brdo.

A nebudu Vám vymlouvat ani to, že příchod Stalina do Berlína zavinil jakýsi defétismus v generálním štábu Wehrmacht. Spíš bych to nazval vymaštěností toho Ády, Obama taky moc rozumu nepobral.

J. Slavíček 10.8.2018 11:30

Re:

Vy jste mě nepochopil. Domnívám se, že je nutné v žádném případě nestahovat zadek, ale na druhé straně nezavádět demokracii nebo komunismu tam kde o to nestojí a nedopustit všemi prostředky zavádění něčeho o co nestojíme my, v naší zemi.

J. Slavíček 10.8.2018 11:23

Re:

Voják není od toho, aby přemýšlel. Voják musí poslouchat rozkazy. Je naprosto v pořádku, že jsou oceňováni za to, že při plnění rozkazů padli.

P. Remeš 10.8.2018 11:19

Takže je nejlepší stáhnout zadek, zavést sariju a stát se muslimy. Hlavně proti muslimům nebojovat ... Neuvěřitelná naivita současných sluníčkářů, že když budeme my na mě hodní, oni budou hodní na nás ...

Š. Hašek 10.8.2018 11:18

Re:

Ale kdepak! Ani náhodou!! Parťáci od Saudů jsou muslimští nositelé demogracie??!!

V Afhánistánu se sleduje čerpání federálních vydlužených pěněz pro Lokheed Martin. My za sebe totiž bojujeme v jedné partě s Dienstbierem, Zlatuškou a Drahošem. Tedy za pestřejší společnost a podřezávání kvůli víře.

Dochází tady k nějakému zmatení pojmů.

J. Matuška 10.8.2018 11:18

Vyhlášení války

Vyhlášení války a vypovězení války je formální akt (psaný nebo formou projevu) nebo psaný dokument, kterým je vyhlášen válečný stav mezi dvěma nebo více státy. Jedná se o termíny právnické a je tedy velmi podstatný obsah obou aktů, který se může shodovat. V takovém případě, že se v obsahu shodují, může jít o pojmy, které se mohou zaměňovat, ale bude to jednání jazykově zavádějící.

Vaníček ve své knize odkazuje na III. Haagskou úmluvu o počátku nepřátelství z roku 1907, která stanoví, že vypovězení války je veřejně deklarovaný akt nepřátelství, kterým se oznamuje, že mezi znepřátelenými stranami nastal válečný stav.[1]

V roce 1945 přijatá Charta Spojených národů nicméně učinila VYHLÁŠENÍ VÁLKY Z JINÝCH NEŽ OBRANNÝCH DŮVODŮ Z HLEDISKA MEZINÁRODNÍHO PRÁVA NEZÁKONNÝM A PROTO DNES ÚTOČÍCÍ STÁTY VÁLKU JIŽ NEVYHLAŠUJÍ . [2]

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vyhl%C3%A1%C5%A1en%C3%AD_v%C3%A1lky

J. Slavíček 10.8.2018 11:18

Re: Pro Afgánce jsme okupanti.

Mýlíte se. Náš národ se nijak neliší od jiných národů. Všude určitá část obyvatel hajlovala a lezla okupantům do zadku. Funguje to u nás i dnes, není to nic nového.

J. Novák 10.8.2018 11:17

Re:

No právě. Už v pregraduálu gymnázia mě učili, jak je dobře, že jsou zde sovětští vojáci, aby nás zachránili od zlého bundeswehru.

P. Remeš 10.8.2018 11:16

Pokud budeme do nekonečna zpochybňovat vlastní armádu a její motivace, v Evropě nás před militantním islámem nezachrání vůbec nikdo. Pokud je pro někoho lepší mít armádu, která vlastně nebojuje, je to přesně o tom postupném podvolovani se islámu, za který tak s nadsenim horuji sluníčkáři všeho druhu ...

J. Novák 10.8.2018 11:16

Re: Vojákům patří čest!

Neexistuje rozkaz "Na misi nástup. Velitel roty určí dobrovolníky." Rozkaz vás může poslat na rajóny, ale ne do Afg., to je skutečně svobodné rozhodnutí každého jednoho.

P. Remeš 10.8.2018 11:12

Válka ve Vietnamu byla prohrána v Americe, nikoliv ve Vietnamu. Prohru způsobil právě ten defetismus, který tady taky začíná zaznívat ...

J. Slavíček 10.8.2018 11:12

Re: Vojákům patří čest!

Máte ovšem pravdu. Jsou to ale vojáci a musí poslechnout rozkaz. Nedělají to zadarmo. Na druhé straně každý "umělec", který prohlásí, že Zeman je V.ůl, bere za večer víc než oni za celou misi.

Š. Hašek 10.8.2018 11:11

Re: Pro Afgánce jsme okupanti.

Naprostý souhlas s první větou. Tam si chlapci moderní s výstrojí o váze tři metráky vylámou zuby. Výstroj místního váží padesátinu, nic nepochopili ti Amíci. Asi každá armáda musí mít znova a znova svůj Stalingrad.

I my jsme ale projevili statečnost, podřezali jsme Heydricha a skautský oddíl u nás má číslo 311. Ti tři možná vstoupili do armády, protože čekali, že obsadí jih Sicílie/jih Maďarska a nepustí ani myš mezi řádné občany toho štrasbrusele, krutě se zmýlili.

Zde poznámka - možná si někdo přeje, aby při "drobné" nehodě zahynul také někdo z našich poblíž Petrohradu, domovenku bude mít naši, ale velet mu bude jiný stratég!! Možná Němec, možná Američan. Dějou se věci.

O. Strýček 10.8.2018 11:10

Re: Demokracie v ČR ?

Chaotický svět potenciálních zločinců potřebuje sílu, která s velkým úsilím a náklady udržuje pořádek.Jsme na správné straně v NATO a EU.To pochopitelně vadí českým fašistům i komunistům. Dovedete si představit jaký bordel by ve světě nastal kdyby tuto vůdčí roli místo USA převzal CCCP?

J. Matuška 10.8.2018 11:08

Petře Štěpánku, za článek děkuji, ZEOLIT...

Někteří diskutující odkazují na článek Luboše Smrčky. Má být "zdrcující" odpovědí na ten Váš... Přečetl jsem si ho. Domnívám se, že pan docent se mýlí. Situace ve světě, v "politice", se tak rychle mění/vyvíjí, že se během několika let ukáže, jestli máte "pravdu" Vy nebo pan docent.

P. Remeš 10.8.2018 11:07

Bojujeme-li proti militantními islámu kdekoliv ve světě, bojujeme za sebe. Že je pro nás lepší vést ten boj na území nepřítele, to se učí už v pregradualu vojenských škol . .

J. Slavíček 10.8.2018 11:05

Re: Tak si myslím,

Pane Lenci, obdivuji Vás, protože o problému naprosto nic nevíte a přesto diskutujete. Taliban byl výrazně podporován USA jako nepřítel SSSR v Afganistanu. SSSR bylo nuceno tuto zemi opustit a Afganistan obsadili USA. Ovšem Taliban chce mít Afganistan jako zemi muslimskou a tím se změnil na nepřítele USA. USA na rozdíl od Vás tu situaci pochopili, tak s Talibanem začínají jednat. Takže, abyste to pochopil i Vy, dnes už Taliban přestává být nepřítelem t.zv. zemí usilujících o demokracii.

J. Novák 10.8.2018 11:01

Re: Vojákům patří čest!

Ti vojáci šli dobrovolně do armády. Zřejmě by se jinde neuživili. Svaly místo mozku potřebují i v jiných profesích, ale tady to přeci jen lépe sype. Do Afg. se nejezdí povinně (!!!!!), ale každý má na vybranou jet nebo nejet (resp. letět ...). Když poletíte, jste na hodně let za vodou a půl roku se to tam dá vydržet, když si budete dávat pozor. Pravda, určité riziko tam je, ale i zedník může slítnout z lešení a zabít se.

J. Novák 10.8.2018 10:57

Re: Madrid

Lépe bych to neřekl ani já. A to je co říct :-)

J. Novák 10.8.2018 10:55

Pro Afgánce jsme okupanti.

Proto se k nám chovají jako k okupantům, to jest bojují proti nim všemi prostředky. My holt na to nejsme zvyklí, my jste okupantům lezli do ...e - fašounům i rusákům. My jsme hailovali na Václaváku v roce 42, my jsme spouštěli proruské pietní orgie, kdykoliv to bylo požadováno. A ti tři? Žoldáci, jteří tam šli pro peníze a pro peníze zemřeli. Čest jejich památce a bankovním účtům.

J. Slavíček 10.8.2018 10:52

Re: Srovnání Sýrie a Afganistánu

Tragedie je v tom, že ekonomika USA bez zbrojení nemůže existovat. Prezidentem USA může být třeba Kristus, ovšem není v jeho silách omezit zbrojní průmysl.

Š. Hašek 10.8.2018 10:52

Re: Naprostý souhlas.

Asi tak.

Bude z toho nový Vietnam. Sověti to dávno pochopili, Rusové a Putin dnes samozřejmě také. Dále srovnej IQ Putina a Obamy. Zkráceno.

Ale zbrojovky v USA jedou na plné pecky (viz dále velikost vojenského rozpočtu USA). Za ty peníze (stálou gáži) leckdo prodá i vlastní babičku, že? Také se občas střílejí presidenti, tedy jako v USA. Zkráceno.

T. Hudeček 10.8.2018 10:48

Minimalne stoji za litost to, ze nasi vojaci podlehli propganade, ze v Avghanistanu bojuji za ceske zajmy. A nebo podlehli vabeni penez. To prvni je ale horsi.

Š. Hašek 10.8.2018 10:47

Re: Demokracie v ČR ?

Pokud zjistíme množství vyrobených zbraní v USA, které nesmí zrezavět a meziročně to musí růst .............. .

A někde jsem četl (vidím to podobně), že oprávněnost války se pozná na tom, kdo z těch účastníků hájí svoje hranice, svoji domovinu, svoje manželky, svoje děti. Tak co? Za čí zájmy? Nebo se Saudové bojí Afghánistánu?

Š. Hašek 10.8.2018 10:42

Nějak se mi pozdává,

že v článku je jen několik (nepodstatných) nepřesností.

Skoro se mi chce napsat, že hodně by článek rozčilil Václava Havla. Neboť on si vzal za prvořadý státnický úkol pro naši zemi "vývoz universálních hodnot". Zpětně docela smutné, že? Podobně smutné to bude i v Afghánistánu. Jako ostatně bylo i ve Vietnamu, pamatujete na ten vývoj, průběh a závěr??

Zkráceno.

J. Slavíček 10.8.2018 10:38

Naprostý souhlas.

Pane Štěpánku, je mi jedno jestli chcete nebo nechcete někam kandidovat. S obsahem tohoto Vašeho článku jednoznačně souhlasím. Pouze dodám, že v Afganistanu dostala na zadek Velká Británie, pak SSSR a zdá se, že nyní je na řadě USA se svými do zadku jim lezoucími spojenci.

Š. Hašek 10.8.2018 10:35

Re: Srovnání Sýrie a Afganistánu

Tak nějak, pane Nový.

A ještě dodám - Rusové se poučili a sledují primárně klid kolem svého plotu. Američané potřebují něco jiného - stále a více vyrábět zbraně za federální peníze, udržovat zdání, že každému dají na zadek. Zejména ale někde daleko, aby ti jejich voliči jen vzdychali u zpráv. Nedej Bože, aby zažili nějaký Stalingrad či Drážďany.

Sýrie dopadla dobře, dalo se to čekat.

Š. Šafránek 10.8.2018 10:27

Ale no tak...

Že by autor někam kandidoval?

O. Strýček 10.8.2018 10:26

Demokracie v ČR ?

Autor má pravdu v tom, že vývoz demokracie zatím příliš nefunguje.Demokracie vyžaduje informované,vzdělané, inteligentní lidi, kteří mimo jiné ví koho volí a své zástupce pečlivě vybírají. Proto zatím nemůže plně fungovat ani v ČR, kde je hodně obyvatel postiženo postkomunistickou chorobou a své osobní nedostatky vidí pouze v systému a své srovnání s úspěšným člověkem vnímají jako velkou nespravedlivost. Stýská se jim po komunistickém rovnostářství, kdy nám systémem nespravedlivě poškození schopní lidé odcházeli do svobodného světa. A ve výsledku jsou jimi ve volbách zvolení zástupci, kteří by v civilizované zemi nemohli zastupovat ani sami sebe. Voličům evidentně nevadí vady charakteru jako lhaní, spolupráce s STB,komunistická minulost, ohýbání ústavy atp.Všeho do času!