6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Naděje pro Kasandru

Rád bych krátce navázal na úvodník z 5.7. Smutný osud Kasandry a na svůj předchozí článek Budou volby, co vy na to?.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Anděl 11.7.2021 19:20

Ok.

P. Hák 11.7.2021 18:52

Ale je to pravda.

P. Hák 11.7.2021 18:51

Co je hloupost?

Mezi krajním sebezapřením a nadšením je plynulá škála, obsahující třeba i ziskuchtivost.

Jedno to není. Babiš je podle mne zbabělý se vzepřít (je vydíratelný), ale progresivisté ještě aktivně šlapou na plyn.

P. Hák 11.7.2021 18:49

Souhlas.

P. Hák 11.7.2021 18:48

No... takhle jo.

J. Anděl 11.7.2021 18:33

Protože SPD a Trikolóra.

J. Jurax 11.7.2021 17:56

No jo, a mně vadí to co Vám plus ANO a SPD. A pidisubjekty se přes limit nedostanou ...

J. Jurax 11.7.2021 17:48

Volit předvolební koalici je podobné nákupu v masně za bolševika - k tomu co by jeden chtěl si musí vzít i kus nepoživatelné flákoty.

A specielně Spolu je výtah pro topku a možná i lidovce, aby se do sněmovny vůbec dostali.

Argumenty o předvolebních a povolebních koalicich koalicích v článku uvedené jsou liché, neboť žádná z předvolebních koalic nemá naději na většinu ve sněmovně. Takže teprve po volbách dojde na definitivní politické čachrování, aby se většiny nebo aspoň tiché podpory dosáhlo. A to teprve budeme čumět, ať bude sestavením vlády prezidentem pověřen kdokoliv.

J. Jurax 11.7.2021 17:46

Pardon, patří jinam, redakční systém zase zablbnul ...

J. Jurax 11.7.2021 17:45

Volit koalici předvolební je jak v masně za bolševika - k tomu co by jeden chtěl si musí vzít kus nepoživatelné flákoty. A specielně Spolu je výtah pro topku a možná i lidovce, aby se do sněmovny vůbec dostali.

Argumenty o předvolebních a povolebních koalicich koalicích v článku uvedené jsou liché, neboť žádná z předvolebních koalic nemá naději na většinu ve sněmovně. Takže teprve po volbách dojde na definitivní politické čachrování, aby se většiny nebo aspoň tiché podpory dosáhlo. A to teprve budeme čumět, ať bude sestavením vlády prezidentem pověřen kdokoliv.

J. Jurax 11.7.2021 17:32

ODS byla aspoň hubou konzervativní naposled tak před dvaceti lety. Před oposmlouvou. A činy vlastně skoro nikdy.

J. Jurax 11.7.2021 17:29

Mám to stejně. Klasická volba menšího zla.

P. Čech 11.7.2021 16:43

Alternativa existuje, stačí se jen pozorně dívat. Po minulých volbách stačilo, aby se ANO 2011 spojilo s SPD. Okamura nechtěl žádné křeslo ve vládě, pouze chtěl vypracovat a schválit zákon o obecném referendu, který by nevylučoval referendum o vystoupení ČR z EU. Takováto koalice by disponovala 100 hlasy poslanců a při započítání Foldyny a poslanců Trikolóry by měla potřebnou většinu. Po příštích volbách tato možnost stále existuje pouze se do potřebného počtu zůčastněných zařazuje ještě hnutí Přísaha. Máte pravdu v tom, že absolutně neexistuje jakýkoliv politický subjekt, který by komukoliv 100% vyhovoval. I z toho je ovšem cesta ven. Změna volebního systému na přímé volby zástupců občanů, systém, ve kterém se nebudou volit politické strany a hnutí, ale přímo kandidáti na zástupce občanů. Něco takového, demokratického, ovšem politické strany prosazovat nebudou, protože to je v zájmu občanů a ne v zájmu jejich.

P. Čech 11.7.2021 16:32

Proč zrovna "konzervativní" či "národně orientovaná"? Kolem ANO2011, SPD, Přísahy a Trikolóry se může při dobré vůli vytvořit vláda disponující ústavní většinou, která prosadí kvalitní zákon o obecném referendu, jehož výsledky budou obecně závazné. Zákona, který nebude omezován politickými stranami články, které jakkoliv omezí jeho platnost. Zde mám na mysli články, které omezí platnost referenda ustanovením o nějakém nejmenším počtu hlasujících či článků, které budou vyjmenovávat nač se zákon nevztahuje. Zákon o obecném referendu se musí vztahovat na vše a nesmí být jakkoliv omezován, jinak postrádá smysl jako ostatně vše v tomto státě. Takový zákon bude dozajista prospěšný většině občanů ČR, protože tito budou moci prosadit svou demokratickou, většinovou vůli.

J. Anděl 11.7.2021 14:37

Já si nemyslím, že taková u nás reálně může v těchto nejbližších volbách vzniknout. Kolem ANO mi to připadá zhruba stejně pravděpodobné jako kolem Spolu.

Ale ani ANO, ani Spolu nebudou ochotní jít tak proti EU, jak by se líbilo SPD či Trikolóře a spol.

To je můj odhad. Budu rád, jestli se pletu a cosi zároveň konstruktivního a zároveň na menší celky, individualitu, svobodu a smysluplnou míru tradic orientovaného tu u nás bude vládnout.

P. Milan 11.7.2021 13:31

V Česku? Beznaděj, kolem nikoho a s nikým.

P. Milan 11.7.2021 13:29

" „radši na sebe nechat od Babiše kálet, než aby ve vládě seděl Pirát“ není ještě opodstatněná ..."

Je. Pokud by byly na vybranou jen tyhle dvě možnosti, volil bych (značně nerad) Bureše. Škody jím páchané jsou vratné, škody napáchané Piráty nevratné.

J. Vlček 11.7.2021 13:09

Pane Anděli, a kolem koho jiného by se taková vláda vytvořila? ???

J. Anděl 11.7.2021 12:18

Co to je za hloupost? Jako že Babiš kýve s krajním sebezapřením? To vám připadá "lepší"? Není to jedno?

J. Anděl 11.7.2021 12:15

Vy si vážně myslíte, že kolem ANO se může utvořit funkční konzervativní národně orientovaná vláda, která bude prospěšná většině občanů ČR?

J. Poláček 11.7.2021 12:09

OK, to má svojí logiku, protože jednotlivci jsou členy svých stran a já pak volím de jure stranu. To volím ale už tím že vhazuji jeí lístek do urny. Takže zepředu i zezadu jsou to partaje. A jaká je alternativa ? 1) Nevolit, 2) Volit svou stranu - ta ale neexistuje. :-) Takže hledám jednotlivce uvnitř stran (stran co mi vadí nejméně) - byť jsou to straníci. Bohužel. Volím menší zlo. Blbé . Nevidím alternativu. Není strany která by mě vyhovovala na 100% ... 75 %. Každá partaj má něco co mi nevoní. Jsem vybíravý a chci být vybíravý. Pro voliče KDU-ČSL je to například klasické dilema Šojdrová vs Zdechovský. V ODS to svého času mohlo být Fiala vs V.Klaus ml. Volba toho či někoho jiného uvnitř strany je preferencí pro poslanecké lavice a tím i jistá "autonomie" v hlasování. Vaš názor by byl absolutní pravdou pokud by všichni poslanci byli podle M. Sládka, který svého času prohlásil, že dobrý poslanec je ten, který drží hubu a hlasuje podle pokynů. Ano jsou parlamenty plné podobných androidů, však všelijaké polodiktatury či papírové demokracie je i mají. Nevím jak špatně na tom jsme, ale snad se u nás jěště připouští názorová opozice i uvnitř partají.

P. Čech 11.7.2021 12:08

Hloupé ovšem je, že cca 30% lidí z těch, kteří chodí k volbám, počítat neumí a to nejen do pěti.Důsledkem jsou potom návrhy na nepovinnou matematiku u maturit.

P. Čech 11.7.2021 12:05

Pominu-li Babišovu roli v koronavirové hysterii a jeho někdy až přílišnou vstřícnost k EU, jeho ostatní činy jsou občanům ku prospěchu. V současné době by měl opustit svou animozitu vzhledem k Okamurovi a začít spolupracovat s SPD. Jde totiž o to, že po volbách, pokud se do PS volně prosoutěží i Trikolóra, mohlo by ANO 2011, SPD, Přísaha a Trikolóra dosáhnout ústavní většiny.

P. Čech 11.7.2021 12:00

Konzervativní je nejen ODS. Konzervativní jsou naprosto všechny politické strany a i hnutí STAN. Jejich ideologie a programy zatvrdly v době někdy na začátku minulého století a od té doby nejsou schopny se změnit v souladu s měnícími se podmínkami a vůlí lidí.

J. Vlček 11.7.2021 10:14

Pane Čechu, vidím to stejně jako vy. R^

P. Hák 11.7.2021 10:08

ODS je konzervativní? 8-o8-o

Jako že ta ODS, které šéfuje eurofederalista Fiala a která se nedávno ústy Alexandra Vondry přihlásïla k zelenému blbnutí?

Voliči TOP09 by asi většinově k Pirátům přešli - všech těch pár tisíc, co jich ještě zbývá. Ovšem TOP09 ve své současné progresivistické podobě táhne k Pirátům celou koalici SPOLU i s ODS-kou.

Že je Babiš konzervativní, tu snad nikdo netvrdí. Že europoslanci ANO odkývají v bruseli kdejakou pitomost rovněž víme. Nicméně pokud bude ODS částí progresivisticky orientované vlády, dopadne ještě hůř - bude pitomostem kývat taky, ale navíc s nadšením.

J. Vlček 11.7.2021 9:39

Souhlas. R^

Pokud má někdo šanci zabránit řádění pirátské chátry v příštím volebním období, pak je to v první řadě ANO. To musí být jasné každému, kdo umí do pěti počítat.

Těžko to totiž může být někdo z bratří v triku tzv. demobloku, tedy slepence uplácaného ze samé záště vůči Babišovi. Nic jiného tu smečku mocichtivých dobrodinců k sobě nepojí. !!!

J. Anděl 11.7.2021 9:32

Ano. Oslabení si nepřeje žádný názorový proud. Vy o tom píšete, jako kdyby šlo o něco neobvyklého a špatného.

Někdo, koneckonců někdy i já, je zklamaný, že se zdá, že tato opozice nic jiného než program Antibabiš nemá. Ale jednak to není úplně pravda, a jednak ANO zase nemá nic moc jiného než Babiše. Tím se to trochu vyrovnává.

J. Vlček 11.7.2021 9:12

Pane Poláčku, nechci vám brát iluze, ale co se kroužkování týče, to říká přesně pan Čech pod vámi.

P. Čech 11.7.2021 9:11

Kdo vadí mně? ODS, TOP 09, KDUČSL, ČSSD, KSČM, Piráti , STAN, SZ, tedy v podstatě všechny politické strany a jedno občanské hnutí. Naopak mi vůbec nevadí ANO 2011, SPD, Přísaha, Trikolóra, tedy s výjimkou STAN všechna občanská hnutí. PIRSTAN a SPOLU jsou mi zcela lhostejné, protože jejich jediným programem je ANTIBABIŠ. Na nic jiného, smysluplného již nemají sílu, ani rozum.