2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Emi-grant 3.12.2008 11:42

Re: To Vám rád věřím

pane Urban, reaguji na vaši větu "Základní chybou stoupenců integrace je předpoklad, že když se to tak dohodne, tak to tak bude taky fungovat." Pane oni to mají vyzkoušené!  Konečně nehrejme si na chytrou horákyni. vystupme z té EU a můžeme se v té naší suverenitě utopit.

Ivan Nový 3.12.2008 11:40

Emigrante,

ano, a taky Češi sami za toho Paroubka zaplatí, v EU po LS vlastní vina nebude tak snadno identifikovatelná, a takový systém se neumí učit na vlastních chybách, a ty "cizí" chyby povedou k válce. A to díky LS. Bude to my a oni, ti zlí - Němci, Francouzi, Poláci, Italové. A bude to tak ve všech státech. Tak totiž funguje socialismus. Politocké elity o tom vření ani nebudou mít potuchy, půjde to kolem nich, oni budou řešit jednotou velikost oka v pletivu kolem dětského hřiště.

MZ 3.12.2008 11:40

Re: Nacionální přístup k cíli nevedeč

Mno, a ta "lepší úroveň" Západní Evropy vznikla na základě direktiv z centra ? A kterého, prosím ?

westík 3.12.2008 11:37

To, co většina ví o LS, by se vešlo do jednoho oka a ani by to nebolelo

naproti tomu seznam našich nevědomostí o této věci  by představoval  knihu. Jen podotýkám, že  vlastní LS  doslova takovou knihu -naprosto nečtivou, vágní a nepřehlednou představuje, konsolidovaný text LS ,tj.text upravený v češtině do přijatelnější podoby, je nezávazný a sám o sobě představuje cca 365 stránek . Nazvat tento "pamflet" smlouvou je ostatně zavádějící: spíše se jedná o jakýsi politický manifest , doplněný usneseními jakýchsi konferencí.  Hovořit v případě LS o právnické mluvě , by  bylo opravdu zavádějící. Konec konců kdo chce, může si znění konsolidované LS  vyhledat na internetu-podotýkám, že je to čtení jen pro otrlé jedince.  Stejně vágní je zdůvodnění nálezu ÚS IMHO pochybuji, že všichni podepsaní soudci ÚS si text přečetli až k hořkému konci-pokud ano, pak není divu, že z něj i Rychecký byl tak "zpitomělý", že si spletl Klause s Havlem. Právní rozpor LS provedl na blogu Idnes.cz nějaký právník Břicháček.-kdo má zájem, jistě si ho najde- zaslouží si přečtení již pro tu obrovskou námahu

Ivan Nový 3.12.2008 11:36

toogoode,

takto postupovat nelze, protože dokument je podvod, motivací k jeho vzniku je realizace podvodu.

Emi-grant 3.12.2008 11:35

Re: Emigrante,

pane Nový, , populistický Paroubek kazí Čechy a jim to nevadí. A ODS, pokud chce v této zemi politicky přežít, musí velmi opatrně a s velkými kompromisy zjemňovat následky. Žádné návraty ke kořenům.

Ivan Nový 3.12.2008 11:34

A po kontrole,

se hřiště z důvodu generální opravy uzavře, ostatně proto je tam kolem něj plot, aby nikdo nemohl dovnitř. Tak funguje socialismus.

Ivan Nový 3.12.2008 11:33

řešení je jednoduché,

bude se to kontrolovat :-))))))

Pavel Urban 3.12.2008 11:32

To Vám rád věřím

a kamenovat Vás rozhodně nehodlám. A už vůbec nehodlám polemizovat s těmi nepodloženými mýty.

Není mi ale jasné, jak to souvisí s původním článkem nebo mojí polemikou.

toogood 3.12.2008 11:30

Re: toogoode,

Vyderacstvi je emotivni vyraz. Ja nemluvim o blokovani za kazdou cenu, ale o moznosti k danemu dokkumentu prispet. Postup pri podpisu LS ne obraceny na hlavu. Udela se dokument (jaky chce par mosnych) a pak se pokoutne zkousi ziskat konsenzus. Prvni ma byt preci ten konsenzus a teprve potom dokument.

Emi-grant 3.12.2008 11:30

Re: Emigrante,

pane Nový, víte s námi čechy je to tak. Pokud nadáváme sami na sebe je to v pořádku. jakmile někdo "z venku" se pokusí o radu, pak HRR na něho. Smějeme se bezzubosti EU v jejím rozhodování. Pkud to chce vylepšit vyrojí se kritika. Nám malým chybí sebekritičnost a trocha zdravé pokory. Jsme příliš zahleděni do sebe a odmítáme všechno cizí, byť lepší. Smrádek, ale teploučko. Demokracie je výborná věc, ale někdy je příliš zdlouhavá.

J. T. 3.12.2008 11:28

A teď nám ještě vysvětlete,

jak nějaká směrnice EU o dětských hřištích zajistí, že písek nebude promíchán se psími exkrementy.

Nebo radši ne. Buď si z nás děláte srandu nebo jste prostě trotl.

Ivan Nový 3.12.2008 11:27

Emigrante,

život v EU mi zase dává právo říct, že EU Evropany kazí. Socialismus nefunguje, je totiž nemravný a kazí morálku.

Emi-grant 3.12.2008 11:21

Re: Nacionální přístup k cíli nevedeč

pane Urban budu kamenován, ale nevadí. Moje životní zkušenost z života na západě mi dává právo říct, že úroveň států západní Evropy je mnohem vyšší z mnoha hldisek. Právní normy, morálka občanské společnosti, společenská politická vyspělost, úroveň a úloha medií. atd. Když to zjednoduším, to co tam dávno funguje, my budeme lopotně a polovičatě vymýšlet. Žil jsem v BRD a nikdo mě tam nesežral. Přál bych každému ten pocit jistoty žít v pevných pravidlech hry. Mohl bych sepsat seznam konkrétních opatření a zákonů na naše SOUČASNÉ české problémy okolo kterých chodíme v bludném kruhu. Ta česká sveřepost, s jakou se bráníme dobrým mravům  je smutná. Pěstujeme si o sobě hodně mýtů, které nejsou ničím podložené.

Ivan Nový 3.12.2008 11:21

Emigrante,

co znamená, že EU musí jít dopředu? To je kam?

Dušan Streit 3.12.2008 11:20

Racionální je oportunismus a kolaborace

A nacionalismus, pokud mu nedáme pejorativní přídech, je vlastenectvím. Každý hlupák ví, že je bližší košile než kabát. To neznamená nenávist prori nikomu. Tedy jen proti těm, co by si naše svobody chtěli rozparcelovat:

http://streit.blog.idnes.cz/c/59526/Syndrom-Wagnerove-deka-nad-Ustavnim-soudem-temno-nad-CR.html

http://streit.blog.idnes.cz/c/59856/Ustavni-soud-se-vyhnul-odpovedi-na-podani-Senatu.html

Každý šimpanz vezme klacek do ruky, když mu někdo z cizí tlupy chce narušit teritorium:

http://streit.blog.idnes.cz/c/55622/Cesko-drahe.html

Ivan Nový 3.12.2008 11:19

toogoode,

a odkud se toto autorovo přesvědčení bere? No z jeho totalitních choutek, myslí si, že na vině je demokracie,  že je neefektivní, a že má být nahrazena totalitou, která přece věci dělá s rozmyslem a bez zbytečného zdržování. Hitlerův i Stalinův experiment však dokázaly opak, totalitní stát a totalitní moc degraduje na produkci kravin.

Pavel Urban 3.12.2008 11:18

Velký trh nepotřebuje velký stát

Stačí, pokud se menší státy dohodnou na společném hospodářském prostoru. Takhle po desetiletí fungovalo EHS a v silněší podobě dosavadní EU.

Ivan Nový 3.12.2008 11:16

Buď ti integrátoři jsou hlupáci a nebo lumpi,

jsou-li hlupáci, tak vycházejí z představy, že pokud vás ženou na jatka ve velkém stádu, tak se vám nic nemůže stát, a jsou-li lumpové, tak chtějí tuto představu vzbudit v ostatních.

Pavel Urban 3.12.2008 11:15

Proč bychom měli z EU vystupovat ?

Lisabonská smlouva bude platit, pokud ji schválí všichni členové EU.

Pokud ji jeden z členů neschválí, pak tato smlouva nevstupuje v platnost, a to ani pro státy, které ji už ratifikovaly. Platí to, co platilo a fungovalo doposud.

Nebo ne ?

toogood 3.12.2008 11:12

Re: Stalin i Hitler měli rádi děti,

No, predevsim autor nevysvetlil, proc by smernice EU ohledne detskych hrist mela byt lepsi, nez ta mistni. Jeho premisou je, ze EU vydava rozhodnuti zodpovedna a rozumna (racionalni), kdezto lokalni vlady zakony mene zodpovedne, ktere nazve nacionalni (to zni samozrejme hrozne a autor to tak zamerne nechava. Jakoby zapomina, ze je tak nazyva pouze podle mista vzniku a ne podle jejich vecneho obsahu).

Posleda 3.12.2008 11:11

Re: Kam to spěje

To určitě. Důkaz, z něhož jste vyvodil tento hlubokomyslný závěr, by tu prosím nebyl?

Emi-grant 3.12.2008 11:09

Re: Racionalni? snad 'racionalni', ne?

 příliš dobrý, Sarkozy bude jistě jednat v zájmu Francie, Merkelová v zájmu BRD, ale je otázka, zda to vždycky prosadí. Paradoxně nacionální zájmy jednotlivých států jsou regulátorem výsledku. Tyto síly jsou protichůdné. U nás je panika z Evropy také vinou našich Hujerů, kteří doporučení vydávali za nařízení. Jaké měli motivy nechám stranou.

Ivan Nový 3.12.2008 11:09

toogoode,

to je poučení pro všechny, nejen pro Čechy. Vyděračství se v EU vyplácí.

Pavel Urban 3.12.2008 11:09

Nacionální přístup k cíli nevedeč

K jakému cíli ? Chceme se integrovat do Evropy nebo naopak chceme bránit vlastní svébytnost ? Jak si autor představuje "optimální rozvoj národní identity" ? Bez definice těchto ve své podstatě iracionálních cílů nemůžeme racionálně uvažovat o cestách.

Optimální stupeň suverenity v té či oné věci nemusí být vůbec stupněm maximálním, v praxi tomu ale tak skoro pokaždé je. Jednak proto, že výš už se odvolat nelze. Jednak proto, že pokud máme sdílet stejný politický prostor, pak bychom neměli být diskriminováni jen proto, že těm druhým to na místní úrovni funguje lépe.

Pokud nevěříme našemu parlamentu a vládě, že nedokáže nastavit správné normy pro dětská pískoviště, pokud jim nejsme ochotni tolerovat v takovýchto věcech nedokonalosti, má vůbec smysl uvažovat o nějaké státní suverenitě ?

Co se týče zásadních věcí, není vůbec jisté, zda více integrovaná Evropa bude fungovat lépe než Evropa méně integrovaná. A to i v časech krize, kdy se racionální leckdy přestává fungovat. Základní chybou stoupenců integrace je předpoklad, že když se to tak dohodne, tak to tak bude taky fungovat. Nakonec můžeme mít Evropu, která bude v těchto věcech plně suverénní, ale fakticky bude politicky blokovaná lokálními silami, které ovšem nebudou mít oficiální moc, a tudiž ani zodpovědnost.

Ivan Nový 3.12.2008 11:08

Emigrante,

dobře, ale pak realitou bude občanská válka v EU. Díky LS. A ta v EU bude, ať už v EU zůstaneme nebo ne. Začne jinde, ne u nás. Problém EU je to, že Francie a Německo nechce řešit a nebo nemá odvahu k řešení svých vlastních problémů a proto hledá zdroje, které jim chybí jinde. Našla je v 90. letech v rozšíření směrem na Východ, po roce 2000 rostla díky americké hypotéční bublině a co přijde na řadu teď? Kdo eurokraviny zaplatí?

toogood 3.12.2008 11:06

Irsko

Nepochybuju o tom, ze Irsko LS nakonec podepise. Nejak se to vymysli, nebo se to proste vysedi. Pouceni z jejich pripadu je ale jasne. Delali "problemy", "rebelii", byli "trouble makers" a vysledek? Nejspise budou mit jako jedini nejake vyjimky a upravy !!!! Mravni ponauceni pro CR je naprosto zrejme: kdo se za sve zajmy nebije, nemuze cekat ze se mu splni.

Jinymi slovy "trouble maker" neni nadavka, ale v podstate lichotka. To, ze nase vlada a parlament jako celek (vetsina) nas podpis LS nejak nepodmini, je vyjednavaci neschopnost!!!

Ivan Nový 3.12.2008 11:04

Stalin i Hitler měli rádi děti,

a taky rádi pózovali s dětmi před fotografy, takže od té doby je si třeba velmi dobře dávat pozor na ty co argumentují dětskými hřišti. Většinou totiž jde o podvodníky.

Emi-grant 3.12.2008 11:01

Re: God bless Czechia

Chceme-li v EU zůstat, budeme muset Lisabonskou smlouvu podepsat. Pokud ji nepodepíšeme, pak musíme ve vlastním zájmu z tohoto společenství vystoupit. Následky by se dostavily v mnoha podobách. TO JE REALITA.

Jak už tady bylo v některých příspěvcích poznamenáno, už dnes máme stav, kdy nové zákony, a prakticky, veškeré dění je orientováno na pravidla a nařízení EU. V čem jsme tedy suverení?  Že máme vlastní parlament? A na co? To divadlo s přeběhlíky, urážkami, vyslovováním nedůvěry, všechny ty mocenské boje. Dva roky skupina expertů pracuje na reformě zdravotnictví a když ne Zubová s Hovorkou, pak Čunek s Šojdrovou to položí. Stejně tak radar. Jak je to všechno trapné a kontraproduktivní. Já jsem mezi němci žil. Já jim vidím až do tlustého střeva. Ale to, jaký mají státní systém, zákony a pořádek, to jim můžeme závidět. Autor zmínil dětská hřiště. V česku se to staví na základě lidové tvořivosti, systémem-ser na to, to je dobrý. Němci mají DIN 18 035. Tam je popsán nejen plot a rozměry, ale i vrstvy s ohledem na odvodnění z jakých se to musí  STAVĚT. jE TO DOBRÉ HLAVNĚ PRO INVESTORA. Přiznejme si, že si skutečně neumíme vládnout. To je největší moje životní zklamání. Po 19 letech stojí proti sobě dva nesmiřitelné tábory občanů. Komunisté se vracejí. Populisti a šéfové galerky bez charakteru mají být naši nejvyšší zástupci. 20 úředníků ať spravuje chod země, dejme vládu Bruselu, ať máme všichni pěkně společně na koho nadávat. Já vím, že to vypadá jako blbost,  ale řekněte, není to k zamyšlení?

toogood 3.12.2008 10:54

Racionalni? snad 'racionalni', ne?

Jan Friedlaender nam predklada roztomilou premisu, ze rozhodnuti EU (tedy rozhodnuti vyssi) je vzdy rozumnejsi a spravnejsi, nez rozhodnuti jednotlivych statu. A to i pro jednotlive staty samotne (iz priklad s detskymi hristi). Dokonce centralni rozhodovani nazyva bezelstne racionalni. No to se to potom argumentuje, jestlize stojim na strane, ktera ma rozumnost v samotnem nazvu, ze?

Problem preci nastane tehdy (a my to zname velmi dobre), kdyz centralni moc zacne vydavat rozhodnuti v zajmu racionality, demokracie, spolecneho zajmu atd., ale nektere staty budou mit pocit, ze by tyto vyrazy mely byt spise v uvozovkach.

Jinymi slovy Kde je psano, ze lidri EU budou jednat racionalne a v zajmu celku? Bude pan Sarkozy jednat v zajmu EU nebo v zajmu Francie (pomijim moznost jednani v zajmu zvetseni jeho ego, ktera je dle meho sice nejpravdepodobnejsi, ale je to mozna jen zaujata spekulace)