17.6.2024 | Svátek má Adolf


Diskuse k článku

POLITIKA: Nač potřebujeme etický kodex


Prvního listopadu jsem poslancům představil etický kodex. Není to žádný "můj" kodex, nejde o soukromou záležitost předsedy Sněmovny. Podnětem k jeho sepsání byla schůzka předsedů pěti parlamentních politických stran, která se konala vloni v létě v mé kanceláři, v době kdy byla v plném rozpuku kauza Kořistka. Z debaty vyplynulo, že v podobných případech se dnes všichni obtížně orientujeme a že z nich všichni vycházíme špatně. Shodli jsme se na tom, že naše práce, práce politika, je také řemeslo, které vyžaduje svá pravidla, a že ta pravidla chybí. Nejsou jasné hranice mezi veřejným a soukromým. Máme různé názory na to, co se může a co už ne. Kritéria odpovědnosti jsou rozmlžená a jsme svědky toho, že morálního zděšení se dá v médiích používat velmi účelově, jak se to zrovna komu hodí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Vláďa 8.11.2005 12:11

Konec zmizel....

 
P.P.S.
Pokud jste za toto funkční období v Parlamentu ČR vytvořil (spáchal) pouze a jenom „etický kodex“, může být obyvatelstvo celkem spokojené. Bohužel, spáchal jste toho i více (což, samozřejmě, svědčí o Vaší pracovitosti), což jisté části obyvatelstva (bez možnosti vrtulníkových výletů) působí též nauseu.
Některým z nás je z Vás prostě „na blití“.
Béda 8.11.2005 12:07

huhu,

celý ten "etický" kodex by mohl být vyjádřen jednou větou:
"Slibuji, že budu dodržovat, co jsem již slíbil, tedy hájit zájmy svých voličů".
Vláďa 8.11.2005 12:06

Vážený pane předsedo poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Je s podivem, že člověk na Vašem místě, zastávající drahně let velmi vysokou politickou funkci a obklopen různými experty (snad i právníky?) nebyl ještě schopen pochopit naprosto samozřejmou věc a to, že pokud definuji, uzákoním, jakoukoliv normu, MUSÍM i uzákonit, definovat, SANKCE, vyplývající z porušení oné, předem definované, normy.
Pro normální, „etické“ chování stačí (v naší „euroatlantické“ civilisaci) dodržovat Desatero. Žiji v (blahém?) povědomí, že to tak většina lidí činí. Ovšem společnost, ctící Desatero, NUTNĚ potřebuje i další kodex (spolu s fungující policii a soudy), zvaný „Trestní zákon“, sankcionující právě porušení onoho Desatera.
Ve Vámi sepsaném „etickém kodexu“ právě tato druhá, naprosto nezbytná část, zcela chybí.
 
P.S.
Předpokládám, že zveřejněním „Etického kodexu“ jste se pro obyvatele této země zviditelnil lépe, než přiznáním toho, že při svých častých letech vrtulníkem z Prahy do Ostravy trpíte nauseou a je to od Vás vlastně „oběť na oltář vlasti“.
 
P.P.S.
Pokud jste za toto funkční období v Parlamentu ČR vytvořil (spáchal) pouze a jenom „etický kodex“, může být obyvatelstvo celkem spok
huhu 8.11.2005 11:09

Re: Dosud jsem žil v domnění,

naprosto přesné.  Navíc pokud předkládá etický kodex Zaorálek bylo by stylové, aby přiletěl vrtulníkem, kodex vázaný v kůži členů ODS mu nesla ta jeho "černá" asistentka a v předsálí stáli označení lobbisté z OKD.
JJ 8.11.2005 10:59

Re: Re: "nezmění dres poslaneckého klubu, za který kope. "

Ale lide voli i osobnosti. CSSD hodla vyuzit sluzeb popularnich osobnosti, ale soucasne je chce svazat k tomu, aby se nerozhodovali podle svedomi.
 
Ve Vasem pojeti bychom poslance vubec nepotrebovali, stranicke sekretariaty by mely k dispozici urcity pocet hlasu a s nimi by manipulovaly. Je spousta otazek, ktere je potreba denne zodpovedet, a nelze je vyjadrit ve volebnim programu - u nas se to resi inteligenci poslance a jeho svedomim. Ve Svycarsku radeji referendem ke kazde prilezitosti.
 
Loutky zvedajici ruku na pokyn jsme zaili za komunistu, dnes nam to chteji socani znovu zavest.
 
Béda 8.11.2005 10:37

Dosud jsem žil v domnění,

že sám poslanecký slib je etickým kodexem. Všechno ostatní je nadbytečné. Gauner zůstane gaunerem, i kdyby těch "etických" kodexů podepsal milion.
Jan 8.11.2005 10:35

Re: hm, tak bych čekala etický kodex,

Nemusí držet partu s kumpány. Může odejít! I kdyby to byla smečka vrahů zvolená podle zločinného programu ve svobodných volbách, je třeba je respektovat, neboť za nimi stojí jejich voliči. Tam, kde politické rozhodnutí stojí konec konců na svědomí jednotlivce je pro kočku.
Jan 8.11.2005 10:30

Re: "nezmění dres poslaneckého klubu, za který kope. "

Stav svědomí toho kterého poslance mi vůbec, ale vůbec nezajímá. Já svojí volbu chápu jako podpis plné moci pro svého advokáta, který je povinen konat v mém zájmu a zdržet se jakéhokoli jednání v můj neprospěch (a to i tehdy, když byc si to plně zasloužil). Já volím program, nikoli poslance. Pokud se týče slova "věřím" (v ODS v ČSSD, boha, ... ) - nevěřím v nikoho a nic. Všichni jsou pouze lidé, všichni jsou chybující a všichni podléhají různě rychle vnějším tlakům. Proto mi nepříjde ani použitelná rada - vy musíte svým zástupcům věřit - já jim pouze mohu poskytnout časově omezený mandát k tomu, na čem se dohodneme. Jako absolutní minimum bych od svého zástupce požadoval, aby žil v souladu s myšlenkami, které hlásá.
JJ 8.11.2005 10:11

"nezmění dres poslaneckého klubu, za který kope. "

Poslanec se musi rozhodovat podle sveho svedomi, ne podle toho, jak mu papa Paroubek prikaze. Navic co se stane, kdyz jej poslanecky klub vylouci?
 
Uvedomujete si, ze placate dobre myslenky s myslenkou, ktera nema s demokracii nic spolecneho? Ze  nucenym podpisem bezvyhradne poslusnosti u poslaneckych kandidatu CSS (myslim,ze to neni prvni pokus CSS timto smerem) poslapavate zakladni principy demokracie?
 
 
rezy 8.11.2005 8:12

radeji ty prispevky nectete pane autore

jen sama lez, nenavist ci zavist cili pocity Vasi strane zcela cizi.
Netřeba 8.11.2005 7:31

Paroubek se chce spojit s marťany.

Nemusí. Zaorálek to již s nimi podepsal.
K., 8.11.2005 7:10

Vemte si laskavě vrtulník a leťte už někam JINAM . Kážete vodu a pijete "koňak"..

Drahý pane. Aby člověk mohl chvályhodnou činnost, jako je kodex chování předložit, tak to nesmí být vyžírka, nezodpovědný a arogantní politik a hlavně- musí se chovat čestně a zodpovědně. Létání vrtulníkem třicetkrát za měsíc to nespraví a "nadhled" Vám nezíská. Ti lidé tam dole mají starosti, jak vyjít s výplatou, jak zaplatit energie, byt, půjčky, jak dostat děti do školy a nemají na "francouzská gymnázia" . Pokud trochu umí a k tomu i cizí jazyk, tak rozhodně v této zemi s takovými politiky nezůstanou a jejich rodiče jim budou fandit, aby tady v tom neskutečně děsivém korupčním bordelu nemuseli žít. Vrtulník, nevrtulník, ceny na úrovni EU máme, platy na pětině,šestině, tak se nedivte, že vaše poltické hrátky s platy pro poslance každý bere jako nehoráznou sviňárnu skurvenců v parlamentu a senátu.Váš etický kodex poslance nemá cenu ani papíru, na kterém je napsaný, dokud se tohle nenapraví...
Andy 8.11.2005 7:04

hm, tak bych čekala etický kodex,

kde bude zakomponováno, že politik nesmí brát úplatky, obviňovat protivníky ze zločinů, které si vycucal z prstu, kamarádit se s podvodníky, zneužívat svého postavení k vlastnímu obohacení- a ono tam je, že by měl za každých okolností držet basu s kumpány. Divná etika. Taková Cosa nostra po česku.
eTony 8.11.2005 6:46

jednat na půdě parlamentu

jen s "úředně schválenými"  lobbisty ? A kdo je bude schvalovat ? Vláda ? Parlament ? Zvláštní komise parlamentu ? Na základě čeho budou lobbisté vybíráni a schvalováni ? A kolik bude výpalné, tedy zápisné ? A co jednání s lobbisty mimo parlament ?
Slušný člověk žádný etický kodex nepotřebuje a navíc z iniciace člověka, který o etice a morálce nemá ani páru, že.
josef 8.11.2005 6:00

slušný člověk nepotřebuje

žádný etický kodex, protože ví , coje slušné a také se podle toho chová. Jak to již napsal Jaroslav Hašek, z rafinovaných sviňáků se stávají cenzoři nebo politici.
jezevec 8.11.2005 2:00

zaorálku - už minule jsem se ptal, co se stane, když se poslanec neomluví, a ve svém jednání setrvá

pokud nic - taxi se svým kodexem můžete vytřít prdel.
toliko zákon, který má sankce za porušení, má nějaký smysl.
Šumavák 8.11.2005 1:30

Nač potřebují poslanci etický kodex ? Toť otázka!

Zkuste si na začátek zrušit imunitu a dodržovat platné zákony a zjistíte, že nějaký zvláštní etický kodex vcelku není potřeba.
Ali a Baba 8.11.2005 1:04

Nebaví mě vymýšlet nadpis příspěvku

Pane Zaorálek, tuhle jsem poslouchal rozhovor s vámi na BBC a styděl jsem se za vaše trapné blekotání když se vás redaktor ptal jestli by nebylo etické aby vaši poslanci vysvětlili s čím za nimi chodil Jacek Spyra, jak jste se vytáčel ať se vás na to neptá, (čo bolo bolo) ať se s vámi nadšeně kouká do budoucnosti, že teď, teď, co jste sepsal ten senzační "kodex" už bude všechno jenom dobré a poctivé. Ho*no bude, všechno zůstane úplně stejné a vaším kodexem si celý parlament vytře pr*el, včetně vás samotného. - Mravy nevyrobí žádný kodex, mravy si v lepším případě udělá člověk sám, a v horším mu musí pomoct zákon.
Agent 8.11.2005 0:23

Zaorálku, ty jsi takový blb.

Uvědomuješ si, že ti na ten etický kodex prdí proto, že jsi ho hned porušil? A ne těmi aférkami např. s vrtulníkem, ale tou poslední. Zaměstnávat někoho na "cizí papíry", aby si ta tvoje asistenka mohla dále užívat sociální dávky ... no fuj. A můžeš se tvářit, že si přežranej vtipné kaše ... třeba.