6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Nač potřebujeme etický kodex


Prvního listopadu jsem poslancům představil etický kodex. Není to žádný "můj" kodex, nejde o soukromou záležitost předsedy Sněmovny. Podnětem k jeho sepsání byla schůzka předsedů pěti parlamentních politických stran, která se konala vloni v létě v mé kanceláři, v době kdy byla v plném rozpuku kauza Kořistka. Z debaty vyplynulo, že v podobných případech se dnes všichni obtížně orientujeme a že z nich všichni vycházíme špatně. Shodli jsme se na tom, že naše práce, práce politika, je také řemeslo, které vyžaduje svá pravidla, a že ta pravidla chybí. Nejsou jasné hranice mezi veřejným a soukromým. Máme různé názory na to, co se může a co už ne. Kritéria odpovědnosti jsou rozmlžená a jsme svědky toho, že morálního zděšení se dá v médiích používat velmi účelově, jak se to zrovna komu hodí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
trinity 8.11.2005 22:35

http://blog.lide.cz/bloger.r

http://blog.lide.cz/bloger.r
Jana 8.11.2005 20:35

Zaoralek - likvidator CSSD

Pane Zaoralku, budte soudny, kdo z Vasi CSSD by vubec zustal ve funkci, kdybyste prosadil svuj eticky kodex? Politici CSSD nam dnes a denne davaji priklady, jak porusovat zakony, nedbat stanov a krast ve velkem se vyplaci a zadny trest je nemuze dostihnout. A take, vzdyt bez prebehliku - jednoho ozraly a pana Koristky byste nemeli v parlamentu ani vetsinu.
Sch.konzervativní 8.11.2005 18:01

Desatero ?

Ve svoji stranu věřiti budeš, miluj stranu jako sebe sama....
mamina 8.11.2005 19:03

Re: Desatero ?

...ulij elitu z jelita
Sch.konzervativní 8.11.2005 17:57

Jsem pro tradičně osvědčené metody.

Popraviště, vyhnanství, sebevražda.
mamina v čase deformací 8.11.2005 17:27

Pan Zaorálek si nutně potřeboval cosi přikrýt

SÁM PŘED SEBOU :-)
mamina v čase deformací 8.11.2005 17:24

ETIKA - EST/ETIKA - VKUS. Vládne pan Zaorálek S VKUSEM?

JEN MÁLO je POVOLANÝCH k sepisování pravidel chování. Ostatní nejmenovaní odvážlivci toliko profanují pravý význam slov.
zoch 8.11.2005 16:49

Veskrze potřebná věc

Teprve přijetím etického kodexu a to nejen v parlamentu se vývoj po r. 89 překlopí směrem k normálu.Neznamená to,že samotné přijetí něco vyřeší,ale "bude našlápnuto". Respektování etických a morálních hodnot nepřijde samosebou.Postupně ale více a více lidí v parlamentu bude považovat za důležiré respektovat ušlechtilé hodnoty a byť je to běh na dlouhou trať,snad se za mého života výsledku dočkám.
Je opět trapné,že ona " jediná pravicová strana" není u iniciace etické normy a že to paradoxně činí postbolševici. Kolik takových políčků ještě budeme muset zažít,mež se konečně zhroutí špičkami  falešně nastavené normy chování  ??
whocares 8.11.2005 17:27

Re: Veskrze potřebná věc

No, jako komický výstup, beru
huhu 8.11.2005 17:28

Re: Veskrze potřebná věc

v parlamentu jsou zástupci voličů, to byl třeba i dr. Sládek. Pokud voliči poslance zvolí, etický kodex nemá smysl. Platí snad ˇUstava a zákony...
Saša 8.11.2005 16:48

Tzv. etický kodex je zcela bezpředměný a směšný, navrhuje-li ho strana vedená nemorálními a nečestnými lidmi.

Celý ten  "etický kodex" je jen reakcí na lži a podvody čelných socdemáků: Svobodovým tunelováním Liberty počínaje a pěti v českých na stole konče.
Pokud se předseda vlády v televisi veřejně chlubí tím, že místo čestného prohlášení podal křivé prohlášení, ztratil čest a ve státě vedeném bezectným člověkem nemá smysl o etice vůbec uvažovat.
Slušní a poctiví lidé žádný etický kodex nepotřebují. Jsou prostě slušní. Etický kodex, jak vidno, potřebuje ČSSD. Strana lidí nečestných a úplatných.
 
zoch 8.11.2005 17:06

Re: Tzv. etický kodex je zcela bezpředměný a směšný, navrhuje-li ho strana vedená nemorálními a nečestnými lidmi.

I zloděj ba vrah si může myslet,že je slušný člověk.Zákonné normy jej potom poučí prostřednictví víceméně objektivních soudů,že něco provedl hanebně.
Diskutovaný kodex je vlastně také nastavením normy a to proto,aby si nemohl slušné či neslušné ,poctivé či nepoctivé jednání zdůvodńovat či vysvětlovat každý vypečený poslanec po svém neřku-li podle stranických klíčů.......
whocares 8.11.2005 15:29

Nač potřebujeme etický kodex

Na dvě věci !!
Béda 8.11.2005 15:49

Z jedné poloviny nesouhlasím

Whocares, ten etický kodex může být docela užitečnou orientační pomůckou pro nově zvolené poslance, by věděli, co je výhodné /a tedy zakázané/ činit.
Béda 8.11.2005 15:59

Pardon,

to "zakázané" patří samozřejmě do úvozovek.
Horal 8.11.2005 15:26

shoda je

Kvítko a jiní píšou kodex jen proto aby se nemusel podle něj řídit to nemají bolševici ve zvyku
Zdeněk 8.11.2005 15:01

Lepší by byl většinový volební systém

Myslím si, že hromadu prasáren, které páni poslanci předvádí, by vyřešil většinový jednokolový systém voleb v kombinaci s dobře fungujícím tiskovým zákonem. Prostě by novináři šťourali v zákulisí našich politiků a když by na některého něco vyšťourali, měl by smůlu. Proto jednokolový systém, protože před druhým kolem se domlouvají různé prasárničky také a nakonec vyhraje kandidát, který vyhovuje hlavně většině politiků nikoliv největšímu procentu voličů. Bezzubé ubohosti typu Zaorálkova kodexu jsou dobré spíše jako folklór.  
whocares 8.11.2005 15:38

Re: Lepší by byl většinový volební systém

Souhlas, viz můj komentář níže.
Béda 8.11.2005 14:35

Etický kodex poslance by měl smysl

jedině a pouze tehdy, pokud by se v něm poslanci podpisem zavázali, že v případě závažného porušení kodexu by odstoupili. Za tím účelem by ovšem bylo nutno definovat ono závažné porušení. Nynější navrhované znění obsahuje pouze to, že poslanec se veřejně "omluví" před členy sněmovny. A pan Zaorálek asi určí takto se kajícímu poslanci příslušný počet Zdrávasmaria, alternativně Otčenášů.
zloch 8.11.2005 14:26

Podle tzv. etického kodexu,

by třetí náhradní premiér Paroubek nemohl vládnout. On totiž nezískal žádný přímý mandát od občanů k vládnutí. Papa Roubek je nemocný mocí. Tak jako jeho kůň Rath. Bude otázkou času, kdy Papa Roubek začne pociťovat nebezpečí od demagogického dr. Ratha. Virus Rath byl aktivován.
Ladík 8.11.2005 14:05

Etický kodex a Michal Kraus

Když si představím, jak podepisuje etický kodex poslanec Michal Kraus, nevím, zda mám řvát smíchy nebo hořce plakat.
Saša 8.11.2005 16:51

Nebo poslankyně Fišerová.

Nebo poslanec Karásek.
Poslance ČSSD netřeba vyjmenovávati - ti jsou lumpové zjevně všichni.
 
Ostravák 8.11.2005 13:06

Jsme lepší, či horší než jiné země?

Překvapuje mne paušální odsuzování kodexu. Měl jsem možnost studovat obdobné úpravy v zemích západní Evropy včetně samotné Británie a kodexytam znějí velmi podobně jako ten Zaorálkův. A nemám dojem, že by občané volali po tom, aby si autoři či signátáři kodexů jimi vytírali nevímco. Problém spíš vydím v poslancích, kteří kodex podepíší a pak na něj s chutí zapomenou. Soudci nad nimi jsme však my sami!
Ali a Baba 8.11.2005 14:21

Re: Jsme lepší, či horší než jiné země?

No právě, tady si asi nikdo nepřeje aby si s kodexem poslanci vytírali, tady je jenom každý přesvědčen že to udělají. - A ten problém? je skutečně v nás všech, neznám u nás případ podobný tomu co musel v GB udělat Blunkett? Vy ano. - Politici dělají jenom to co jim veřejné mínění "dovolí", s malými přešlapy do zakázaného pásma, ale u nás žádné veřejné mínění neexistuje.
whocares 8.11.2005 15:37

Re: Re: Jsme lepší, či horší než jiné země?

Příčinou je stupidní volební systém, kdy jednotliví poslanci vlastně nenesou žádnou odpovědnost, ta je pouze na abstraktní straně. Změnit tento systém je základním úkolem , dokud nebudou poslanci voleni jmenovitě většinovým systémem, nic se nezmění.
janabok 8.11.2005 12:22

Zaorálku,

díky tomu, že jste v životě nic pořádného nedělal a žádné hodnoty nevytvořil protože nic neumíte, díky tomu, že se dlouhá léta zásluhou svých tupých dogmat držíte ve vedení zkorumpované a zlodějské partaje, jste už naprosto odtržen od reality a normálního života...
pro spoustu lidí jsou ty vaše bláboly, které uvádíte v jakémsi kodexu totiž naprostou samozřejmostí...
ona totiž ta spousta lidí ví, (i bez psaných kodexů), že pokud se nebudou chovat slušně, tak v realitě a normálním životě prostě končí...
vy a ten váš loupeživý gang (spoustu dalších politiků nevyjímaje) svým chováním a průsery  dnes a denně lidi nasíráte a pak to chcete smáznout nějakým cancem a tvářit se jako neposkvrněné lilie!
nevěřím vám, nasrat na hrob, žádné kytky!
 
Vláďa 8.11.2005 12:11

Konec zmizel....

 
P.P.S.
Pokud jste za toto funkční období v Parlamentu ČR vytvořil (spáchal) pouze a jenom „etický kodex“, může být obyvatelstvo celkem spokojené. Bohužel, spáchal jste toho i více (což, samozřejmě, svědčí o Vaší pracovitosti), což jisté části obyvatelstva (bez možnosti vrtulníkových výletů) působí též nauseu.
Některým z nás je z Vás prostě „na blití“.
Vláďa 8.11.2005 12:06

Vážený pane předsedo poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Je s podivem, že člověk na Vašem místě, zastávající drahně let velmi vysokou politickou funkci a obklopen různými experty (snad i právníky?) nebyl ještě schopen pochopit naprosto samozřejmou věc a to, že pokud definuji, uzákoním, jakoukoliv normu, MUSÍM i uzákonit, definovat, SANKCE, vyplývající z porušení oné, předem definované, normy.
Pro normální, „etické“ chování stačí (v naší „euroatlantické“ civilisaci) dodržovat Desatero. Žiji v (blahém?) povědomí, že to tak většina lidí činí. Ovšem společnost, ctící Desatero, NUTNĚ potřebuje i další kodex (spolu s fungující policii a soudy), zvaný „Trestní zákon“, sankcionující právě porušení onoho Desatera.
Ve Vámi sepsaném „etickém kodexu“ právě tato druhá, naprosto nezbytná část, zcela chybí.
 
P.S.
Předpokládám, že zveřejněním „Etického kodexu“ jste se pro obyvatele této země zviditelnil lépe, než přiznáním toho, že při svých častých letech vrtulníkem z Prahy do Ostravy trpíte nauseou a je to od Vás vlastně „oběť na oltář vlasti“.
 
P.P.S.
Pokud jste za toto funkční období v Parlamentu ČR vytvořil (spáchal) pouze a jenom „etický kodex“, může být obyvatelstvo celkem spok
Béda 8.11.2005 10:37

Dosud jsem žil v domnění,

že sám poslanecký slib je etickým kodexem. Všechno ostatní je nadbytečné. Gauner zůstane gaunerem, i kdyby těch "etických" kodexů podepsal milion.
huhu 8.11.2005 11:09

Re: Dosud jsem žil v domnění,

naprosto přesné.  Navíc pokud předkládá etický kodex Zaorálek bylo by stylové, aby přiletěl vrtulníkem, kodex vázaný v kůži členů ODS mu nesla ta jeho "černá" asistentka a v předsálí stáli označení lobbisté z OKD.