7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Na konci demokracie

Události posledních dnů zneklidní každého, kdo si jich ještě všímá. Spíše bulvární zájem vzbudila skandální extempore prezidenta Miloše Zemana, vedle toho bylo přistiženo 161 poslanců při neúčasti ve sněmovně, která poté musela přerušit jednání.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 10.11.2014 10:22

Re: Pane Holube,

Čemu u nás věří či nevěří většina občanů nikdo neví. Neví proto, že to současnými metodami u nás zákonnými nelze zjistit. Zjistit tuto skutečnost je možno pouze referendem nebo všeobčanským hlasováním, kdy se občané vyjadřují jednoznačně k dané otázce (ano-ne). Na tom všem se stejnou měrou podílejí všichni politici a všichni novináři, kteří pouze papouškují názory těch politiků. A o tom to je.

M. Starý 10.11.2014 8:21

Nezávislý odborník a neposkvrněné početí

jedno a to samé jsou. Nezávislí odborníci jsou chimérou, které se stále někdo dovolává. Zpravidla jsou to ti, kteří sami neuspěli v politice a hledají vinu vždy jinde než u sebe...

Š. Hašek 10.11.2014 8:25

Re: Nezávislý odborník a neposkvrněné početí

Přesné.

P. Lenc 10.11.2014 8:31

Re: Nezávislý odborník a neposkvrněné početí

A že jich je!

P. Gabriel st. 10.11.2014 9:23

Re: Nezávislý odborník a neposkvrněné početí

NEZÁVISLÝ ODBORNÍK? Co to představuje? Ten člověk nemá názor, nebo se jej bojí veřejně sdělit? A jeho názor je tak extrémní, že není schopen najít společenství jiných lidí blízkých názorů? Nebo se s nimi neumí spojit? Nebo se za svůj názor stydí? Nebo se nechce předem přihlásit k jasným deklaracím postojů, protože má své, postranní úmysly? To vše je přece varovné! A mám s takovými "nezávislými" své zkušenosti! Stejně, jako s těmi, kteří jsou sice stranicky příslušní, ale nikdy nevystoupí proti nešvarům své strany a nesnaží se o jejich nápravu a střídají strany podle lukrativnosti nabídky. Politický turismus schwarzenbergovsko-pospíšilovsko-parkanovsko-paroubkovsko...a kdovíkoho-vskéhop je podobně zhoubný, jako nevypočitatelná nezávislost odborníků závislých jen na vlastní šrajtofli!

J. Jurax 11.11.2014 1:28

Re: Nezávislý odborník a neposkvrněné početí

No, ono taky nezávislý odborník rozhoduje - tedy má rozhodovat - podle odbornosti, ne podle direktiv své strany. Takže energetik rozhodne o energetice, leč nikoliv o těžbě dřeva, protože tomu nerozumí. Politik naopak rozhodne o obém, ač nerozumí ani tomu ani onomu. A rozhoduje nikoliv podle prospěchu státu a občanů, nýbrž podle toho, jak to přispěje ku jeho znovuzvolení a samozřejmě i jinak primárně ku prospěchu hlavně svému a těch, co ho platí.

Ovšem skutečně nezávislých odborníků nebude moc - i odborníci někde pracují a jsou někým placeni.

Nicméně kdyby rozhodovali nezávislí odborníci, neměli bychom tu pole fotopanelů ani zakázané klasické žárovky od 60 wattů včetně - tohle jsou produkty blbých politiků.

M. Pivoda 10.11.2014 8:16

Typický občan, který reprezentuje naši demokracii

"Existují pochopitelně nástroje, jak negativní trend obrátit. ... Především se zavádějí prvky přímé demokracie, ... "

Pohledem do restaurací čtvrté kategorie objevuji to podstatné pro naši současnou demokracii. Obvykle, když objevím nějakého ožralého a poblitého Pepíka, zvolám: "Hle, to je náš občan, který reprezentuje naši demokracii!"

Zavedení přímé demokracie jako lék na současné neduhy? Zapomeňte na takové nápady. Spíše povinná kvalifikovaná výuka Občanské nauky (ve všech věkových kategoriích) a následně pak jejich povinná účast ve volbách.

Š. Hašek 10.11.2014 8:25

Re: Typický občan, který reprezentuje naši demokracii

Dobrá poznámka.

P. Lenc 10.11.2014 8:30

Re: Typický občan, který reprezentuje naši demokracii

Také to tak vidím.

P. Gabriel st. 10.11.2014 9:24

Re: Typický občan, který reprezentuje naši demokracii

Vždyť ten poblitý P-Pepík se ani nevypotácí k volbám!

J. Jurax 11.11.2014 1:38

Re: Typický občan, který reprezentuje naši demokracii

Povinná výuka občanské nauky - úsměvné, ale budiž.

Pak ovšem prvotní výuka nejmíň jeden, raději dva měsíce (zadarmo, ale bez náhrady mzdy) šest hodin denně zakončená tvrdými zkouškami - veřejnými - a kdo bude mít za jedna, bude disponovat třemi hlasy, kdo za dvě bude mít dva hlasy, za tři jeden a ostatní si dají reparát (a zaplatí za něj tak 5000 Kč) s možností si zavolit až v příštích volbách. Aby nevolili blbci a nevzdělanci, ale jen poučení a proškolení občané.

A ty zkoušky budou jednou za čtyři roky povinně a každý se povinně bude účastnit obnovovacího kurzu zdéli tak jednoho týdne.

A. Alda 10.11.2014 8:10

Stačí si nastudovat konec římské republiky.

Ten průběh je velmi podobný. Jenom dnes to všechno probíhá mnohem rychleji, hlavně díky mediální manipulaci.

V. Novák 10.11.2014 14:42

Re: Stačí si nastudovat konec římské republiky.

Po konci římské republiky následovalo nejvyšší období římské civilizace - císařství.

J. Jurax 11.11.2014 1:39

Re: Stačí si nastudovat konec římské republiky.

Ovšem semtam s úchylnými nebo šílenými císaři.

R. Gramblička 10.11.2014 7:16

prej nezávislé centrální banky

jako třeba FED nebo ECB, které podporují socialistickou politiku amer. resp. evrop. vlády?

M. Zikmund 10.11.2014 7:12

Recept p.Holuba -

Oživit demokracii? Nejlépe ji zadupat. K tomu v podstatě směřují jeho návrhy.

J. Mrázek 10.11.2014 5:47

Vyhánění čerta ďáblem- bankami

Kam čert nemůže, nastrčí.....banku ! Na celém světě je v bankách do 5% hotovosti a to ještě ne ve zlatě, ale v papírcích a TOHLE má vládnout ??? Jak vtip a hodně špatný dobré ....

P. Dvořák 10.11.2014 2:20

Jak negativní trend obrátit, je popsáno

v posledních dvou odstavcích.

V praxi vidíme, jak funguje přímá demokracie: volby do senátu - účast něco kolem 18% voličů (nebo také někde stačilo 4,4% pro vítěze!) a volby prezidenta - no raději mlčím.

Výsledky "expertních komisí" se diametrálně liší podle vlády, která jim dala zadání a pokud je nějaká komise s největší pravděpodobností opravdu expertní, její výsledky se odhodí do hodně hluboké studny. Viz tzv. Pačesova komise k energetice nebo Bezděkova komise k důchodové reformě. Podotýkám, že rozdrábkování celého sociálního systému vč. úřadů práce, nepovažuji za nic expertního.