18.5.2024 | Svátek má Nataša


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
ps 5.9.2008 13:43

Re: Re: Jaderná energie je schopna vyřešit veškeré energetické problémy

Ale těch elektráren by klidně 6x víc mohlo být. A bylo by nebýt antijaderné hysterie.

Jura Jurax 5.9.2008 15:57

Re: Re: Jaderná energie je schopna vyřešit veškeré energetické problémy

No, ono jsou třeba thoriové reaktory ... a máte-li dost levné elektrické energie, můžete nahradit ropu, zemní plyn i to uhlí na dopravu (uhlí na dopravu ... myslíte parní lokomotivy a parolodě?) a topení vodíkem vyráběným z vody, které je opravdu dost. Technicky je to vyřešené. A pomohlo by nám to od závislosti na ropě a zemním plynu odjinud.

vzhledem k tomu, že každý takový reaktor je potenciální zdrojem materiálu na A bombu - no, každý takový není ;-P zkuste si něco přečíst ...

M. Zima 5.9.2008 11:35

Re: Jaderná energie je schopna vyřešit veškeré energetické problémy

Ano je, nejenom energetické, všechny, a to nejméně dvěma způsoby: Velkým závěrečným třeskem, nebo tichým zamořením životního prostředí.  Aby se atomové hlavičky na té křižovatce nespletly, vyhrabal jim prof. Janouch s ostatními soudruhy koncepci plutoniového hospodářství z přelomu 50tých a 60tých let, na kterém tenkrát stavěli myslím že třetí pětiletku. Tak šest práci, soudruzi.

Emil XX 5.9.2008 12:16

Re: Re: Jaderná energie je schopna vyřešit veškeré energetické problémy

Milý soudruhu, třetí pětiletka se jaderné energie téměř netýkala. A plutoniového hospodářství už vůbec ne. SSSR by to ostatně nepřipustil, jak se ukázalo nejpozději v 70 letech.

Ani tisíce jaderných reaktorů v Evropě nedokáží zamořit životní prostředí tak, jako to dokázal soudruh Stalin s pouhými pěti reaktory, sloužícími pro výrobu plutonia pro vojenské účely.

M. Zima 5.9.2008 14:16

Co se týká znalosti 3. pětiletky,

a sovětských úmyslů, nemohu Vám konkurovat. Už proto si nechte toho "soudruha" pro kolegy, se stejnými zkušenostmi a konekcemi. (Vaše tvrzení o reaktorech patří ale v předvedené formě jako téma spíš  na pískoviště. )

Jura Jurax 5.9.2008 16:04

Re: Re: Re: Jaderná energie je schopna vyřešit veškeré energetické problémy

Ani tisíce jaderných reaktorů v Evropě nedokáží zamořit životní prostředí jako stávající uhelné a plynové elektrárny, založené na spalování uhlíkatých sloučenin. O biopalivu nemluvě. A ty uhelné produkují navíc docela radioaktivní haldy ... ale to by Zima nepochopil :-/

Jura Jurax 5.9.2008 16:01

Re: Re: Jaderná energie je schopna vyřešit veškeré energetické problémy

Zimo, Zimo, Vy nikdy nezklamete a napíšete největší hovadiny v diskuzi ... já s Vámi ani polemizovat nebudu, je to marné ... třete si ohon ebonitovou tyčí a vzniklou elektřinu si skladujte ve flašce na večer ... :-/

Trurl 5.9.2008 10:59

Něco za něco

Pana profesora Janoucha si velmi vážím, ale v článku mu chybí dost důležité údaje, které by energetickou situaci lidstva dokreslovaly. Píše v jakém poměru kdo energii spotřebovává, ale měl by napsat také kdo energii vyrábí, a ještě lépe, kdo ji vyrábí ekologicky šetrným způsobem (odsíření, atd.). Stejně tak, které státy se jak podílejí na přírůstku obyvatelstva a jaký podíl mají na výrobě energie , resp. na nově budovaných energetických zdrojích. Pokud totiž státy jako Indie, Pákistán, Brazílie, africké státy, většina muslimských států a další neopustí politiku nekontrolovaného populačního růstu, pak bude mít lidstvo nedostatek energie pořád . Rozvoj jaderné emergetiky je nyní zjevně jedinou rozumnou alternativou, ale jen pro vyspělý svět, tedy těch 20%. Aby se lidé v rozvojových zemích stali energeticky soběstační, museli by opustit svůj způsob uvažování, své zvyky, svůj způsob života a možná i náboženství, a to se, k jejich smůle, hned tak nestane. Je to prostě pořád něco za něco.

Emil XX 5.9.2008 11:16

Re: Něco za něco

Rozvoj jaderné energie je cestou i pro Indii, Čínu a Brazílii. Samozřejmě to není cesta pro země, kde de fakto neexistuje ani centrální státní moc, což je případ většiny zemí subsaharské Afriky. Země třetího světa se totiž dělí na dvě skupiny,. politicky relativně stabilní a jdoucí nahoru a ty ostatní.

jerry, the beastie mouse 5.9.2008 10:41

Mýlíte se pane Janouchu!

Vítězství Kuchtové by znamenalo , že Zelení padnou pod 5 % , nebudou po volbách tedy ani  ve vládě a tedy šanci pro jádro. Bursík je úplně stejným fundamentalistou, když jde o jádro.:-/

ladar 5.9.2008 14:10

jedna strana, druhá strana, další už netřeba

ano Zelení a možná i Lidovci pod pět procent to by bylo něco ku zdaru, myslím, že naší republice by dost slušel osvědčený systém dvou silných politických stran alá UK a USA.

Martin 5.9.2008 10:35

Pane Janouchu, vážně Vám jde o to, aby se lidé chovali hospodárně?

Uvažoval jste o tom, že stavba dalších giga jaderných zdrojů vlastně občana vůbec nemotivuje k tomu, aby se choval hospodárně? Proč taky, když bude energie dostatek. Až bude docházet, postavíme další a další. Vážně Vám leží na srdci plýtvání energií? Číší z Vás fachidiotismus.

foyta 5.9.2008 10:50

Re: Pane Janouchu, vážně Vám jde o to, aby se lidé chovali hospodárně?

děkuji za přání bídy a úpadku! pojďme vstříc včerejším dnům, kdy jsme svítili svícemi a místo traktorů na cizí pole námi obdělávaná koně orat vyháněli. tupče!

ps 5.9.2008 11:11

Re: Pane Janouchu, vážně Vám jde o to, aby se lidé chovali hospodárně?

Ční "fachidiotismus" taky z rakousých politků (Na haidera, se naptám ten je  jasný.), když chtějí stavět další plynové giga zdroje?;-)

Emil XX 5.9.2008 11:24

Plýtvání energií fakticky neexistuje

O životní úroveň 18 století skutečně nestojím. Co takhle plýtvání lidskými zdroji, to Vám nevadí? Kolik darmožroutů se živí zelenou ideologií a jaké škodz už stačili napáchat? Stačí ti mrví na silnicích, jejichž počet by výstavbou dálnic významně poklesl. Doprava také spočívá v dojíždění do práce a to je dáno i bytovým fondem. Ve starém Římě žilo přes milion obyvatel v kruhu o průměru 5 km, což bylo dáno tím, že dopravovali pěšky či na nosítkách.

ladar 5.9.2008 14:18

???

65000 obyvatel na km čtverečný, to je docela síla, nebyl to spíše kruh o poloměru 5 km ?

Fafa 5.9.2008 20:38

Ladare:

Zastavena plocha byla 13.7 km ctverecnych. Tech 65 000 je tedy spis mirne podceneni. 

http://en.wikipedia.org/wiki/Aurelian_Walls

Petr Benes 5.9.2008 9:58

naopak!

pro jadernou energii bude nejlepsi, kdyz vyhraje Kuchtova! :-)

I-Worm 5.9.2008 10:29

Re: naopak!

nenechte se mejlit! Topolánek se raděj vzdá jádra, než vlády.

Emil XX 5.9.2008 11:48

Re: Re: naopak!

Obávám se, že máte pravdu. Ale vnitrostranická opozice toho může využít k jeho svržení.

Libor.w 5.9.2008 9:46

Strana Zelených.

Strana Zelených je stranou která se vyprofilovala na odsouzení jaderné energie a toto zavržení jádra má v té samé svatosti jako křestˇané "neposkvrněné početí" Nemůžeme tudíž čekat že rehabilituje jadernou energii.To spíše papež prohlásí neposkvrněné početí za blud.Zelení fanatici budou škodit dál.

kirast 5.9.2008 9:18

Všichni jsme zakuklení zelení,

protože se asi nenajde nikdo, kdo by požadoval smrdutý smog v ovzduší, jedovatou vodu v řekách nebo vybetonované parky. Z toho ale přece nevyplývá, že příroda je odteď nové božstvo, kterému je nutnost se klanět a přinášet kruté oběti. Zatím všecky zelené strany prokázaly, že jim nejde o lepší život lidí, ale pouze o vytvoření nové církve, která bude ovládat společnost a její zdroje. Pokud nám tedy záleží na životním prostředí, musí nám záležet na tom, aby společnost zůstala svobodná a bohatá, protože jenom v takové společnosti se daří přírodě i lidem nejlépe. A takovou společnost nám nenabízí ani Kuchtová, ani Bursík.

optimistický skeptik 5.9.2008 9:54

Re: Všichni jsme zakuklení zelení,

Přesně řečeno.R^

Emil XX 5.9.2008 12:29

Re: Všichni jsme zakuklení zelení,

Máte naprostou pravdu. Člověk, který chcípá hladem na přírodu kašle. Zdevastuje kde co, aby se NAJEDL. Nezapomeňte, že první zemědělství na našem území bylo žárové (vypalování lesů). Od toho možná pochází i název Praha.

Jura Jurax 5.9.2008 16:08

Re: Re: Všichni jsme zakuklení zelení,

No, ono až Zelení definitivně zvítězí, zase chcípat hladem budeme :-/

Steve 5.9.2008 9:17

Vy kteří se cítíte být zhnuseni nad naší civilisací...

...řekněte čeho jste ochotni se vzdát? Počítačů, televizorů, praček, ledniček, myček na nádobí, rychlovarných konvic a dalších přístrojů ve výbavě vaších domácností? Aut, motocyklů a dalších výdobytků technické civilisace? Každoročních dovolených ať už letecky nebo jinými dopravními prostředky? Čeho? Jinak je vše jen saloní tlachání! Já patřím ke střední generaci a žiji velice skromně a někdy se nestačím divit, když vidím ve svém okolí militantní ekology, kteří neudělají bez auta ani krok a využívají všech příjemností, které jim poskytuje tolik opovrhovaná technicky vyspělá civilisace. Všichni dnes máme doma počítače, víme co stojí energie denní surfování po internetu? Nemyslím jenom energii, kterou spotřebuje počítač, ale co stojí energie nutná pro ukládání většiny dat. Někde jsem četl, že většina servrových polí je v USA a již dnes spotřebovává asi 7% vyrobené energie! Já se klidně bez spousty věcí obejdu, jen jsem hrozně zvědav na dnešní mladou generaci, která má sice silné ekologické cítění...a na druhou stranu poměrně vysoké nároky.

Honza42 5.9.2008 9:35

Souhlas. Typický zelený je obyvatel činžáku ve městě.

U nás na vsi se nevyskytují. Lidé vědí co je práce a pamatují si co znamenalo obracet seno hráběmi a kydat hnůj vidlemi. Po idylce fyzicky náročného zemědělství na rozdíl od městského obyvatelstva tudíž netouží. Zatím jsem nepotkal nikoho ze starých lidí, kdo by toužil po návratu do doby nechemické a neprůmyslové.

Honza2 5.9.2008 9:51

Re: Vy kteří se cítíte být zhnuseni nad naší civilisací...

Takhle to nefunguje. Buď máte moc, zdroje a jste bohatý. Pak si můžete dovolit auta, internet, a zároveň i tu ekologii. A nebo tu moc, bohatství a zdroje má někdo jiný a na vás logicky zbyde hlad, bída a otrávený vzduch. Ekologičtí nadšenci se ničeho vzdávat nemusí, protože patří k té vyvolené bohaté části lidstva. Pokud se, třeba díky ubývání zdrojů dostanou na druhou stranu barikády, ztratí nejenom materiální luxus, ale i to dobré životní prostředí. Nejde vyměnit luxus za ekologii, protože ekologie je sama o sobě luxus. Buď máte všechno, nebo nic.

Steve 5.9.2008 10:19

Re: Re: Vy kteří se cítíte být zhnuseni nad naší civilisací...

Naprosto souhlasím! Příspěvkem jsem chtěl jenom vyvolat polemiku. Bohužel neuvážené zásahy a tlaky ze strany zelených politiků nás mohou dostat na onu druhou stranu barikády.

JaS 5.9.2008 9:15

Zelená je tráva,

ale zelený je taky zkažený salám.