11.5.2024 | Svátek má Svatava


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Varadinková 26.4.2011 13:06

Souhlas s autorem

Taky si myslím, že to byla cílená intrika. A Nečas selhal na celé čáře a selhává dál.

P. Čech 26.4.2011 10:06

Ono je to asi jinak.

Politické strany, zvyklé zaběhaným zvyklostem, nejsou schopné vnímat realitu, která je trochu jiná. Zejména se to týká ODS, která místo toho, aby byla vděčná špatnému systému, který jí dovolil setavovat vládu, nepřijala pokorně danou skutečnost, že nevyhrála volby. Chová se jako vítěz voleb a snaží se ostatním diktovat svou vůli. Nic jiného totiž neumí. Přestože se drze nazývá občanskou stranou, občané jsou jí zcela ukradení. Jde jí jen o vlastní moc a prebendy pro své členy, příznivce a sponzory. Korupce jako vyšitá. Nicméně, není v tom sama. Ostatní politické strany předvádějí to samé. Jenom to ukazuje na skutečnost, že vláda a moc politických stran nad občany země je to nejhorší, co nám celý systém dává. Neschopnost smysluplné dohody v zájmu většiny občanů státu, vydírání, korupce a diktát. To jsou atributy, charakterizující celý systém. Je to stále stejné s nepatrnými obměnami. Kdo toto ještě dnes nevidí, je zcela slepý.

P. Novotný 26.4.2011 10:13

Re: Ono je to asi jinak.

Neznám lepší systém, problém je, že většině národu je to ukradený.

P. Čech 26.4.2011 10:28

Re: Ono je to asi jinak.

Já znám lepší systém a to jednoznačně lepší. Není třeba chodit daleko. Je to ve Švýcarsku. My Češi ovšem nechceme převzít to nejlepší co ve světě funguje, ale vymýšlíme si specifika a inspirujeme se tam, kde to nefunguje a to již od dávných dob.

P. Novotný 26.4.2011 12:29

Re: Ono je to asi jinak.

Tak jako je Čecháčkům ukradený kdo jim bude vládnout tak jim bude ukradený každý referendum.

P. Čech 26.4.2011 14:37

Re: Ono je to asi jinak.

To si nemyslím. Být něco někomu ukradený ve Vašem podání znamená jistý stupeň ignorance. Může však mít i jiný význam, ke kterému se kloním já. Tímto významem je rezignace. Ta nastupuje tehdy, když občané nevidí východisko ze stavu, který panuje. Ústava a volební zákon změnu nedovolují a sama změna těchto je plně v rukou politických stran, jedině jimž vyhovuje. Je to demokratickými postupy zcela bezvýchodná situace, proto se kloním k významu "rezignace". Je hlavním důvodem, proč občané ve velkém počtu nechodí ani k volbám. Volby totiž v daném systému změnu přinésti nemohou. A o tom to je.

V. Heidlerová 26.4.2011 19:28

Re: Ono je to asi jinak.

Švýcarský systém je unikátní a je podmíněn historickými specifiky této země. Země Koruny České se vyvíjely jinak, mají jiné tradice, a vůbec si nedovedu představit, že by mne bavilo zapojit se do "svýcarského modelu". Ňení pravda, že by české země  přebíraly jen nefunkční systémy, historická fakta svědčí o tom, že tomu bylo naopak - postupně jsme přijímali pozitivní jevy z  Francie, Německa, Itálie - a poměrně rychle, takže jsme s Evropou drželi krok. Demokracii se však lidé musí učit řadu let a možná i generací. Který národ si užil XY let pod komunistickou knutou, nemůže očekávat okamžitá zlepšení, musíme se tvrdě učit, bohužel i z vlastních chyb. Už mne otravuje pořád číst a slyšet, jak jsme neschopný národ atd.atd. Východní Němci, také obroušení léty totality, se chovají obdobně, a to mají před námi náskok v připojení k demokraticky vyspělému státu. "Osťáci" prostě ve všech státech budou ještě řadu let hledat správné cesty, dědictví bolševika je těžká koule na nohou. A hlavně v hlavách. Nazdar.  

P. Čech 26.4.2011 20:10

Re: Ono je to asi jinak.

Švýcarský systém je opravdu unikátní, to máte pravdu. Podmíněn však není žádnými specifiky, ale využíváním rozumu lidí - občanů. Lidí, kteří ví co je to demokracie, chtějí si vládnout sami a dokazují tak ostatnímu světu, že k tomu není zapotřebí moci politických stran. I tam mají politické strany, tyto však mají moc podstatně omezenou. Země zdárně prosperuje a funguje. Systém si tamní občané vymysleli a vybudovali sami a neměli se přitom od koho učit. My však nemusíme nic vymýšlet, když dobře fungující systém existuje a je možno jej převzít. Musíme ovšem chtít a nechovat se jako stádo pod pastýřem- politikem.To nemá s dobou komunistické diktatury nic společného. Tu pouze vystřídala diktatura jiných politických stran, kterým naše povedená ústava dává moc nad občany země. Pokud lidé neprozřou, budou se v tom plácat dalších 100 let a nakonec ten švýcarský model stejně zavedou, pokud se za tu dobu nevymyslí něco lepšího.

J. Hlubiňák 26.4.2011 9:16

Naprostý souhlas

Článek nemá chybu!!!

P. Novotný 26.4.2011 9:13

Kdyby bylo více takových pánů Jemelíků

jak by se ty noviny krásně četli a člověk by se nemusel pořád rozčilovat že z něj dělá pořád někdo blbce

V. Mistrová 26.4.2011 11:26

Re: Kdyby bylo více takových pánů Jemelíků

Zdeněk Jemelík prezentuje Věci veřejné jako "mladou politickou stranu", která se má do budoucna zbavit "pragmatiků a dobrodruhů". Věci veřejné přitom politickou stranou nejsou a bezohledný dobrodruh je jejich skutečným vůdcem. Jinými slovy: Jemelík dělá z lidí blbce zcela bezostyšně.

A navíc ledabyle, když hned dva odstavce začíná slovy "Za těchto okolností..."; i maturanti by měli psát pečlivěji.

Což platí i o Vašem komentáři ("jak by se ty noviny krásně četli" - správně ČETLY).

Může mít Jemelík radost z toho, že oslovuje čtenáře, kteří nedovedou pravopis? Anebo snad nikoho jiného ani oslovit nechce?

J. Anděl 26.4.2011 13:31

Re: Kdyby bylo více takových pánů Jemelíků

Paní Mistrová, omen nomen, že?

Vím o čem mluvím :-)

V. Mistrová 26.4.2011 15:01

Nomen omen

Vaše argumentace je vskutku andělsky bezúhonná. :-)

J. Vavrochová 26.4.2011 6:42

Velmi dobře vystiženo.

Ač nejsem voličkou ani příznivkyní strany VV, Vaše vyhodnocení událostí kolem "vládní krize" považuji za to nejlepší a bez výhrad objektivní. Podivně povýšené jednání pana Nečase, které v sobě nenese ani špetku konstruktivního státnického chování, může mít pro náš stát fatální následky.

Úžasná příležitost, kdy po volbách měla vláda v parlamentu výraznou většinu, se už nikdy nemusí opakovat a místo rychlých a účinných reforem nás bude čekat klasické české "ode zdi ke zdi" limitující ve státní bankrot.

Ale možné je i to, že u pana Nečase, vlivem dlouhotrvajícího silného stresu, vystoupila z latentní formy choroba, která ovlivňuje jeho chování. V takovém případě, chraň nás pámbu!  

P. Čech 26.4.2011 10:13

Re: Velmi dobře vystiženo.

Panu Nečasovi není třeba se divit. Jedná tak, jak mu diktuje ODS, jejímž je předsedou. Ona jej vynesla nahoru a také je schopna jej odstranit z funkce premiéra. Co na tom, že ústava říká něco jiného. Politickými stranami je denné porušována a proč zrovna ODS by měla být výjimkou, když porušování ústavy politickými stranami u nás není trestné. Ústava je pouhý cár papíru, který je třeba dodržovat pouze, plynou-li z toho výhody. Žijeme přece v právním státě, kde pojem "právní stát" znamená pouze to, že máme zákony.

R. Tichý 26.4.2011 13:08

Re: Velmi dobře vystiženo.

Musím s Vámi souhlasit. Vypadá to, že Nečase válcuje ODS nebo někdo blízký. Jinak by takové blbosti nemohl dělat. Souhlasím s autorem článku, celá "aféra" smrdí vykonstruováním.