16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

POLITIKA: Místo úlevy pochybnosti

Poprvé se stalo, že by měl zamříže jít poslanec odsouzený za úplatek a zneužití pravomoci veřejného činitele. Dalo by se čekat, že se ozve potlesk a výkřiky "konečně", že si veřejnost oddychne, protože meč spravedlnosti už dosahuje do pater, kam hrot zatím nedosáhl.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Vážný 23.12.2012 23:19

Kompetence

Potíž je v tom, že se zavedením nezávislosti státní správy na politicích zde hrozí ovšem zabetonování vší nekompetentnosti na úřadech. To je druhý problém, stejně zásadní jako korupce. Podle mých dojmů se to liší úřad od úřadu, ale nikde není víc než 50% aktivních, schopných úředníků, ochotných vzít zodpovědnost. A často daleko méně.

Co s tím? Podle mne, dříve než se schválí služební zákon, musí se změnit kariérní řád vyžadující absolvování průběžných atestací (jazyky, legislativa, management, práce s klienty,...) a možná alespoň na začátku povinný postup, nebo odchod. Aby se rozvířili stojaté vody. Zároveň ale zvážit, kde je REÁLNĚ třeba Bc., kde DIS a kde Mgr. a kde stačí SŠ. Neměly by se státní zkoušky úředníků nahrazovat absolvováním privátních "škol".

G. Zahradníček 22.12.2012 17:26

Takže modrého zloděje pustit?

:))

T. Marek 22.12.2012 15:14

Je to opravdu zlé.

na korupci lék nemám. Bohužel se odvíjí od všeobecného úpadku slušnosti a pocitu odpovědnosti funkcionářů za stát či obec. Nicméně bych se po letech znovu přihlásil k názoru pana senátora Kubery, že volby by měly být důsledně většinové - tedy poslanci by byli voleni jmenovitě a pokud by nemohli splnit celou dobu tak by byly v dotčených obvodech další volby. Doporučuji ovšem, aby byl takto zvolený poslenec odvolatelný - v každém případě v v důsledku pravomocného odsouzení za úmyslný trestný čin u něhož je v rámci trestů i uvěznění. Doporučuji také, aby byl odvolatelný svými voliči na základě zákonem kvalifikovaného podnětu a referenda v němž odvolání navrhne více než 50% OPRÁVNĚNÝCH voličů (jistě bez ohledu na procento účasti). Poslední a nejnamáhavější a obtížný (leč účelný) návrh je - výrazně zrychlit práci soudů a důsledně trestat vyhýbání se řízení pod jakoukoliv zámiňkou. To, že se ještě stále soudí případy z poloíviny devadesátých let je přišerná ostuda.

S. Sedlák 22.12.2012 20:03

Re: Je to opravdu zlé.

Vy tady chcete někoho poučovat o financích?

To by byla pěkná hloupost poslance odvolávat na základě návrhu 50% oprávněných voličů!! Kdo by to tak asi zaplatil? Máte vůbec představu, kolik takové volby stojí? Jak byste chtěl urychlit práci soudů a přitom ponechat jejich nezávislost??

L. Severa 22.12.2012 14:34

Mám dojem,

že byla kdysi v parlamentu řeč o sankcích za větší absenci poslanců. Nevzpomínám si jak to dopadlo, ovšem je to naprosto udivující, že může někdo pobírat plat při 100% neúčasti (samozřejmě mimo nemoc).

M. Kosejk 22.12.2012 9:20

---

"Boj proti kurupci", který se u nás odehrává, mi začíná silně připomínat "boj proti globálnímu oteplování". U obou hysterií stojí na začátku vyfabulované a neprokázané údaje. A u obou problematik jsou dotyčnými bojovníky prosazovány nedemokratické, škodlivé a amorální metody, které jsou ospravedlňovány údajně vyšším cílem.

Nemám nic proti tomu, aby trestní orgány pořizovaly odposlechy, pokud budou sloužit pouze k účelům vyšetřování a případně k následnému soudnímu dokazování. Ovšem je už za hranou, aby takové materiály byly kradeny a zveřejňovány novináři ve jménu "boje proti korupci". Stejně tak je amorální, abychom se všichni mezi sebou tajně nahrávali s naivní představou, že takto nejlépe vybudujeme spravedlivou společnost. Někdy si říkám, kam by až zašli někteří "spravedliví"...

Pořád tady panuje idiotská představa, že proti nepěkným vlastnostem společnosti se má bojovat silou - tvrdými tresty, nahráváním, fízlováním a udáváním. A já prostě mám dojem, že tohle nikam nevede - a když, tak maxiálně k diktatuře. Pokud chcete bojovat s korupcí a klientelismem, tak začněte u sebe. A vychovávejte svoje děti v duchu čestnosti. A omezme možnosti politiků a úředníků tím, že budete pořadovat pravicovou politiku - místo toho, co dnes požaduje většina lidí - tj. silný pečovatelský stát.  

Š. Hašek 22.12.2012 11:16

Re: ---

Asi tak.

L. Severa 22.12.2012 14:27

Ovšem je už za hranou, aby takové materiály byly kradeny a zveřejňovány novináři ve jménu "boje proti korupci".

Možná někdy kradeny, ovšem domnívám se, že je to většinou za nějaký bakšiš. Což je vlastně také  korupce !

T. Marek 22.12.2012 15:18

Re: ---

Pokazil jste to tou pravicovou politiku. Kdybyste napsal seriózní, tak bych vám tleskal. Dělat automatické rovnítko mezi pravicový a dobrý, či solidní atd., je poněkud unáhlené (totéž by platilo o těch levých).

M. Kosejk 22.12.2012 16:16

Re: ---

Pokud chci zeštíhlení a "odmocnění" státu, tak cesta vede leda přes pravicové uspořádání.

J. Vyhnalík 22.12.2012 15:44

Re: ---

Musím nesouhlasit. I když je mi jasné, že Vy to tak nemyslíte.

Nelze stavět na předpokladu, že všichni se budou chovat "správně", pokud je k tomu vychováme. Jednak mi to zavání sociálním inženýrstvím typu "zítra se bude tančit všude", ale důležité je pochopení dynamiky sociálního chování.

Ve společnosti plné čestných altruistů se bude výborně dařit proradnému podvodníkovi právě proto, že taková společnost si nevytvoří žádné obranné mechanismy. Tento problém řeší teorie her a říká se mu často vězňovo dilema. Důsledkem je, že podíl poctivců a podvodníků, nebo přesněji poctivého a nepoctivého jednání se řídí tím, do jaké míry se to které chování vyplácí.

Slovo vyplácí je nutno brát komplexně. Tedy jak přímý materiální zisk, tak riziko odhalení a trestu, míru společenského odsouzení nebo naopak ocenění pro poctivé atd.

Váš recept by zvyšoval pouze některé proměnné v rovnici, tedy morální odsouzení špatných a ocenění dobrých, ale stejně tak je potřeba myslet na ty ostatní složky, jako je třeba pravděpodobnost, že nemravné jednání zůstane neodhalené.

M. Kosejk 22.12.2012 16:13

Re: ---

Výchova k čestnosti přece neznamená výchovu k blbosti. Mě například nikdy rodiče neučili tomu, abych se si nechal srát na hlavu. Jen mi vštípili, že některé věci nejsou čestné - a že je na mně, jakým člověkem chci být.

A když už jsme u mých oblíbených teorií her, tak někeré dokonce i tvrdí, že čestné jednání může být konkurenční výhodou. Já vím, že to nechtějí slyšet mnozí šarohlídi, co svalují svoje pochybení na zlobu společnosti,  ale je to tak. Ze své osobní zkušenosti můžu potvrdit, že mi pomáhá jak v pracovním životě, tak v osobním, že mám pověst férového člověka, co nepodrazí.

A ano,  o některé příležitosti k obohacení jsem přišel kvůli svým postojům, ale nebudu ze sebe dělat ubohého férového chudáka, kteráý za svoje postoje trpí, protože moje postoje mi zase otevřely možnosti, které bych bez nich nedostal. A absolutně nemám dojem, že bych by nucen se svým zásadám zpronevěřit. A už vůbec nemám dojem, že bych kvůli nim trpěl.

J. Vyhnalík 22.12.2012 17:13

Re: ---

Já si myslím, že se v pohledu na nezbytnost slušnosti a výchově k ní shodneme. Pouze jsem chtěl doplnit, že to samo nestačí, ale je to potřeba doplnit o represi pro ty, kdo pravidla nedodržují, včetně případných odposlechů.

Samozřejmě se tím rozšiřuje prostor pro různé zpravodajské hry, PR a mediální kampaně. Na druhou stranu, kdyby řešení bylo jednoduché, asi by to už dávno někdo vyřešil.

Teorie her ukazuje, že jsou různé herní strategie a jejich zastoupení v populaci odráží jejich "výhodnost". Proto je potřeba se snažit o to, aby zlodějna nebyla výhodná.

Jednak tím, že zloděje pochytáme a potrestáme podle zákona a jednak tím, že je potrestáme opovržením a vyloučením ze slušné společnosti.

T. Marek 22.12.2012 17:28

Re: ---

Ovšem prevence v podobě nastavení celkové etické úrovně spoelčnsoti není k zahození. Jinak se vám může stát, nže tichytající budou také lumpové.....

J. Vyhnalík 22.12.2012 17:31

Re: ---

Ano. Nejen, že není k zahození, ona je nezbytná, právě jak to píšete.

M. Kosejk 22.12.2012 17:58

Re: ---

Já právě tvrdím, že nebýt hajzl může být velmi účinná a výhodná životní strategie. A není na místě lkát, že čestný člověk zůstane někde osamocen v koutě. Když totiž nejste hajzl, tak důsledkem toho máte kolem sebe celý okruh přátel, kteří Vám rádi pomůžou v případě, že máte nějaký problém. A když nejste hajzl a navíc něco umíte, tak budete dostávat celou řadu nabídek na odpovědné posty, na které zaměstnavatel shání spolehlivé lidi, na které může bez obav přenést část své odpovědnosti.

S. Sedlák 22.12.2012 8:39

Záčátek je asi jinde

Možná to začíná v médiích, která vytváří podivné obrazy, které neodráží realitu, ale reprezentují přání nebo frustrace.

Pohopitelně nevím, kolik miliard ročně se rozkrade, kolik peněz se neúčelně vynaloží, ale pohledem na státní rozpočet je vidět, kam jdou ty největší výdaje. Není to ani na silnice ani na čističky vody nebo cyklostezky či na obranu. Jde to na důchody a další sociální výdaje. Pokud někdo pláče nad tím, že celý život pracoval a kolik teď má důchod, tak je snadné mu dokázat, že si za nějakých 35-40 let nemohl naspořit sumu, která mu postačí na 15 let života v důchodu. Zvláště v průběžném systému. Snadným porovnáním počtu obyvatel aktivních a v důchodu dnes a před 30 lety je zřejmé, že dnešní důchodci zatěžují dnešní pracující násobně více. A to ještě k tomu je úroveň zdravotní péče dnes řádově lepší (a dražší). A dalo by se pokračovat dále.

To o stovkách rozkradených miliard je pochopitelně blábol. V takovém bývalém východním Německu se stěží bude krást (když tam mají ty západní standardy) a ročně to západní sype do toho východního sumu odpovídající našemu státnímu rozpočtu. Naše a jejich standardy nijak zvlášť odlišné nejsou. Tak kam jde ten kouř?? (Kde tedy jsou ty jejich prachy, když by pro nás znamenaly mnohokrát větší zadlužení než má Řecko??)

M. Kosejk 22.12.2012 9:31

Re: Záčátek je asi jinde

Přesně tak. Jen pro ilustraci uvedu příklad stavby českých dálnic. V ČR drtivá většina lidí bytostně věří tomu, že u nás je stavba dálnic strašně předražená, že se to úplně vymyká evropskému kontextu. A přitom už x různých studií jasně dokázalo, že to není pravda. Že ČR je v tomto někde v průměru EU - a v některých případech se dokonce u nás stavělo výrazně levněji než jinde v zahraničí.

Nebo "Index vnímání korupce" od TI - lidi tomu věří, berou to za fakt, i když se nejdená o žádná tvrdá data, ale jen o "index vnímání": A naproti tomu drtivá většina lidí nekompromisně zpochybňuje všechny průzkumy, které mluví o ČR jako o zemi, která patří ke států s v absolutní špičce těch, kde se žije nejkomfortněji - a že tak o ČR mluví všechny průzkumy, které jsem viděl, je nezajímá, protože oni CHTĚJÍ věřit tomu, že tady v ČR lidé trpí.

I. Skolin 22.12.2012 10:14

Re: Záčátek je asi jinde

A divíte se tomu, když je v tom média dnes a denně utvrzují ?

M. Kosejk 22.12.2012 10:17

Re: Záčátek je asi jinde

Každý z nás má mezi ušima takovu věc, která mu umožňuje samostatné myšlení - česky se tomu říká mozek. Proč ho někteří ignorují, netuším. :)))

I. Skolin 22.12.2012 10:57

Re: Záčátek je asi jinde

Někdy to může být tím, že myšlení bolí, jindy zase, že není čím myslet. :-))

Š. Hašek 22.12.2012 11:35

Re: Záčátek je asi jinde

Připojuji se.

Bohužel média klesají na úroveň "hledačů senzací". Nekonkrétně vzdělaní max třicetiletí novináři/ky mají drzost psát v pondělí o vánočním bramborovém salátu (dosti blbě, v tom se totiž vyznám) a ve středu ti samí vyseknou "odborný" rozbor rozdílu mezi nabídkou firmy Westinghouse a dalších firem stran výroby elektrické energie na příštích 50 let. Jako by se nechumelilo. Prostě nejprimitivnější kompilátoři.

Lapidárně to popsal  kardinál Miloslav Vlk v Reflexu - "někteří mají to, co je napsáno v novinách za pravdu".

J. Stejskal 23.12.2012 1:55

Re: Záčátek je asi jinde

Asi proto bude o to ministerstvo dopravy takovej frmol, že se mění i za obranu.

T. Marek 22.12.2012 15:25

Re: Záčátek je asi jinde

Vy asi financím moc nerozumíte. Jde o důchody. Kdyby mělo být jak říkáte, tak bych si raději peníze nechávat v trezoru a necpal je státu. Je to jinak. Stát moje peníze celá léta používá. Jestli dobře nebo špatně je jeho věc. A také jde o pojištění a jako u aut ti co nebourají vlastně přispívají těm havarujícím na jejich škody, tak u starobního důchodu přispívají ti co se nedožijí vysokého věku (analogické je to ve zdravotním pojištění). Navíc výše důchodu není stanovena závazným (rovným) procentem z výdělků, ale u vyšších příjmů se nárůst zpomaluje. Prostě nejde o spoření. Na to se angažujte ve 2. pilíři a uvidíte sám - máte možnost.

S. Sedlák 22.12.2012 19:58

Re: Záčátek je asi jinde

O čem se mě to snažíte poučit, vy fištróne? V průběžném systému stát přebírá péči o lidi v důchodu. Nijak je neinvestuje. Z ruky do huby. I kdybyste dával peníze do banky, tak by vám to na dnešní standard nestačilo. O žádné pojištění se nejedná, protože pojištění se platí podle pojistného rizika a nikoliv podle přijmu.

Můj příspěvek směřoval proti nářkům důchodců, kteří se dnes mají mnohonásobně lépe, než se měli ti, kterým oni ten důchod platili.

Jistěže nejde o spoření, ale pro důchodce o celkem dobrý kšeft. Tak si nestěžujte.

J. Schwarz 22.12.2012 8:32

V této zemi

 nelze omezit korupci jinak než spolu s omezením aktivit státu. Potenciálními korupčníky jsou totiž skoro všichni,  největší moralisté jen nedostali příležitost a to je štve. Jak si třeba dát dohromady tvrzení poslanců, že jejich "náhrady" nemají být ani daněny ani z nich nemá být odváděno "sociální a zdravotní"  protože jsou údajně v takové výši že právě umožňují poslanci práci ve svých obvodech a přitom z nich právě jeden z "nejmorálnějších", předseda ČSSD Bohuslav Sobotka "ušetřil" na mnohamilionový byt. Skončily tedy, zcela oficiálně, v jeho kapse aniž by z nich zaplatil daně a "solidární" pojistná - která by ovšem všem ostatním velmi rád zvyšoval. A kolik by měli brát policajti aby byli " slušně zaplacení"? Rád bych, kdyby některý z těch mistrů, co hauzírují s "rozkradenými stamiliardami ročně" taky napsal, kam ty prachy mizí a přestalo se žvanit o financování politických stran. Vždyť straníků / krom KSČM / je v Česku pomálu, ve všech stranách dohromady pár desítek tisíc! I kdyby jich bylo sto tisíc, přišel by si z nich jeden každý na 3 miliony ročně / navíc k platu, nezdaněných, kdyby se "rozkradlo" 300 miliard /. Většina těch zmizelých peněz jde na konto nekompetence, kamarádšoftů / co jiného je t.zv. "lidský přístup" než solidarita a pomoc kamarádovi - ze společných, ne vlastních prostředků?/. Víc sociálna a solidarity = víc korupce a rozkrádání. Spravedlivé by naopak bylo odměńování podle výkonu, "solidaritu a sociálno" nechť si zřídí jednotlivé party soukromě, na základě dobrovolnosti, a za svoje. Jak socani, tak křesťani. Ať předvedou v praxi, že se v jejich komunitách žije líp než mimo ně. Pak se k nim třeba ledaskdo přidá ne proto, že na tom trhne ale protože by rád žil mezi příjemnými lidmi. Zatím je ale mnohem lepší veškeré takové spolky obcházet co největším obloukem.

S. Sedlák 22.12.2012 8:42

Re: V této zemi

A kdyby každý dostal 6 milionů, tak by to dělalo 600 miliard.

Dělá vám dobře takovéto jakešovské blábolení?