2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLITIKA: Minsk, nebo Havana?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Zapa 17.12.2005 21:42

výstavba průmyslových zón

Vidím tady několik proudů, které jdou proti sobě a ani to jinak nemůže být, vezmeme-li v úvahu hledisko historické a dnešní stav. Vlastníci půdy lpí na rodovém majetku, ale i mezi nimi jsou takoví, kteří by prodali, protože chtějí "lépe" zabezpečit rodinu - dočasně?! A pak jsou tady absolutní zastánci "absolutně" dobrého řešení.  Lze najít dobrý kompromis? Lze s automobilkou vyjednat podmínky pro důstojné platové a provozní podmínky? Lze např. vymoci právo české spoluúčasti na řízení? Jak to vidím já: rozprodáme půdu zahraničním investorům a budeme muset akceptovat způsoby, jaké budou uplatňovat při jejich maximální honbě za ziskem.
R 14.12.2005 14:59

oddělení průmyslové zóny

A ještě k průmyslovým zónám. Bydlet vedle průmyslové zóny chce málokdo. Já si myslím, že by mělo být nějak zajištěno, třeba dokonce zákonem, že kolem takových průmyslových zón bude nějaký oddělovací přírodní pás takových 100 - 500 metrů typu  vzrostlého lesa nebo něčeho takového, co bude chytat případné exhalace a zápachy, i když budou v normě a tlumit hluk z fabriky.
Nechat to na místních zastupitelstvech se mně zdá moc riskantní, znám případ, kdy místní zastupitelstvo schválilo plány vybudovat průmyslovovou fabriku - lisovnu gumárenských výrobků s třísměnným provozem těsně vedle baráků místních obyvatel a bylo třeba vzniku petice nebo snad dokonce občanského sdružení, aby to zarazlili.
David 29.12.2005 16:01

Re: oddělení průmyslové zóny

Tak to buďte klidný - kolem Hyundai v Nošovicích bude několik desítek čtverečných kilometrů CHKO Beskydy... :-/
Antonín Hrbek 14.12.2005 14:50

Nošovičtí začínají couvat

!!
Antonín Hrbek 14.12.2005 14:46

Mohli bychom zajít daleko

Kuponová privatizace byla v podstatě vyvlastněním mého společného vlastnictví ve prospěch soukromého vlastníka. Stalo se.
Nošovicům kvůli hrabivosti sklaplo a může se snadno stát , že sklapne i kraji a nakonec celé České republice. Nějak mi vadí, že by přemrštěné požadavky několika jedinců měl platit stát, tedy i já.
Ono občas nejde jen o právní předpisy, ale o dobrou vůli
S přátelským pozdravem
S přátelským pozdravem
 
jakovy 14.12.2005 16:41

ale pane Hrbku, čestně

S nepřátelským pozdravem, viďte.
 
Čest !
Andy 14.12.2005 20:41

Re: Mohli bychom zajít daleko

tedy, pane Hrbku, to si děláte srandu ?
Tak přemýšlím, kdybych uvažovala jako vy, tak bych se mohla právem domnívat, že vy, hodlající svůj domek koupený za komunistů za třicet tisíc  nyní prodat za pět milionů jste vinen tím, že si mladí lidé domek koupit nemohou, tudíž jsou nemohou mít děti, které by mne v době, kdy budu v důchodu, ze svých plateb důchodového pojištění živily, a tudíž vy jste vinen tím, že budu mít malý důchod.
Neverici Tomas 14.12.2005 22:03

Re: Re: Mohli bychom zajít daleko

Presne tak Hrbku!Prodej barak a pulku mi dej, at muzu zacit kloudne bydlet.Jsem mladej, budoucnost naroda, takze je to verejny zajem:-)
David 29.12.2005 16:15

Re: Mohli bychom zajít daleko

Nemyslím že kvůli hrabivosti. Váhání, pokud mám jediným škrtem pera prodat pole, pro jejichž udržení moji rodiče seděli v kriminále (odmítali vstoupit do družstva - to je skutečně případ asi dvou Nošovických rodin), a za svoji dědinu umístit sedmkrát větší fabriku, mi přijde přinejmenším logické...
Čumil 14.12.2005 14:40

No - a mezitím nošovičtí zelináři přišli na to,

že ono to jejich zelí není zas tak pozoruhodný artikl... Že by jim představa doživotní konzumace vlastního produktu poněkud zhořkla? :-))
Kolt 14.12.2005 14:51

Re: No - a mezitím nošovičtí zelináři přišli na to,

S nejakym hodnoceni chuti zeli bych jeste pockal: http://www.novinky.cz/ekonomika/72147-zemedelci-z-nosovic-a-kraj-se-dohodli.html
R 14.12.2005 12:14

Nošovice Hyundai přislíbili dříve než je měli připravené.

Jestli stát přislíbil Hyundai nějakou plochu, měl by mít v té době už od všech majitelů na této ploše minimálně smlouvu o smlouvě budoucí.  Nelze se divit, že si někteří zemědělci nakonec postavili hlavu a nechtěli se zbavit půdy, kterou po generace obhospodařovali, to tak u zemědělců bývá. I když je možné, že prostě licitovali o ceně a přehnali to.
Každopádně je něco jiného, když je někdo kočovník, který cestuje ze státu do státu, podle toho, u které firmy zrovna pracuje.  Ten si sbalí, byt dá do prodeje do realitky,  odhlásí děti ze školy, na novém místě si zase telefonicky domluví v místní realitce nějaké bydlení a za 14 dní už pracuje někde jinde a nic mu nechybí. Pro zemědělce to může být příliš rychlé chtít po něm, aby se vystěhoval za půl roku.
Já si myslím, že tady v tom případě zaspal ten, kdo měl tu průmyslovou zónu v Nošovicích  vykoupit a připravit.
Čumil 14.12.2005 14:26

Re: Nošovice Hyundai přislíbili dříve než je měli připravené.

Hm, myslím, že nošovičtí zelináři jsou naprosto v právu. Dosáhli svého, nikdo jejich pozemky nechce. Staletá tradice nošovického zelí není nadále ohrožována. Doufejme, že nošovickým jejich výpěstek nebude hořknout... :-))
R 14.12.2005 14:49

Re: Re: Nošovice Hyundai přislíbili dříve než je měli připravené.

To je jedna stránka věci. Druhá je, že stát se v tomto případě zřejmě choval jako skrblík. Totiž dokud Hyundai nebyl, dával do přípravy Nošovické zóny minimum peněz a zřejmě proto se příprava zóny prakticky zastavila . Kdyby už před dvěma roky mával před těmi zemědělci třeba jen polovinou peněz  co teď a smlouvami splatnými v době, kdy s tím budou souhlasit všichni majitelé, mohli by to třeba po roce takového tlaku podepsat všichni a potom by pozemky stát pronajímal družstvu dokud by Hyundai nebo někdo jiný nepřišel a potom by jim to jako vlastník prostě dále nepronajmul klidně bez jakékoliv kompenzace.  Nebo by se i tak nedohodl a potom by s Hyundaiem o Nošovicích prostě nemluvil a rovnou by jim nabídl něco jiného. Jinak myslím, že největší ztráta na Nošovicích je ztráta solidnosti příslibů státu. Další investory může stát stokrát přesvědčovat, že pro ně nějakou další zónu má a i přesto bude ten investor potajnu připravovat nějakou alternativu, umístění své fabriky někde úplně jinde.
David 29.12.2005 15:59

Re: Re: Nošovice Hyundai přislíbili dříve než je měli připravené.

Má někdo něco proti zelí? Mi připadá rozhodně užitečnější než auta - a zemědělská půda poněkud cennější (narozdíl od aut je to ona, díky čemu jsme ještě tu), takže mi připadá celkem chvályhodné, když si jí někdo (narozdíl od těch aut) váží...
franta 14.12.2005 10:11

Pane Blaho

jedna věc mi ve Vašem článku chybí. Jak by se tyto situace měly řešit podle Vás (nebo vás z ODS) ? Uvědomujete si, že absolutním respektováním rozhodnutí vlastníka, byste mohli dojít do situace, že nebude schopni postavit ani kilometr nové dálnice, rozšířit letiště (např. v Ruzyni) a pod. ? Děkuji za odpověď. 
VladaPing 14.12.2005 11:25

Re: franta...Naprostý souhlas (s tou dálnicí nebo letištěm), ovšem....

za předpokladu, že to bude SOUKROMÁ dálnice, SOUKROMÁ železnice a SOUKROMÉ letiště.
 
Vyvlastnění něčeho ve VEŘEJNÉM zájmu pro SOUKROMÉHO investora?
Neshledáváte tam jakýsi protimluv??????
kulihrach 14.12.2005 11:33

Re: Re: franta...Naprostý souhlas (s tou dálnicí nebo letištěm), ovšem....

Jaký je rozdíl mezi soukromou dálnicí a soukromou fabrikou?
Kolt 14.12.2005 12:07

Re: Re: Re: franta...Naprostý souhlas (s tou dálnicí nebo letištěm), ovšem....

Zadny. Zato je velky rozdil mezi skutecne soukromou dalnici a dalnici, kterou stat naplanuje a z ekonomickych duvodu ji necha postavit od soukrome firmy a potom ji tu dalnici splaci pres stinove mytne.
Jirka 14.12.2005 9:24

"....a cena tržní násobená koeficientem se proměnila na cenu obvyklou."

Kde berete jistotu, že nebyl myšlen koeficient O,XXXXX ???
Stredocech 14.12.2005 12:12

Re: "....a cena tržní násobená koeficientem se proměnila na cenu obvyklou."

Nevím zda víte o tom, že takovýto koeficient EXISTUJE už dnes a týká se úředně odhadnuté ceny. Je to číslo, který stanoví nějaký ÚŘAD a celá cena se tím násobí. Opravdu skvělé pro případ vyvlastnění, právě takto stanovenou odhadní cenou se ohání OKD když chce za babku vyvlastnit domy, jejichž okolí předtím zdevastovala, což se do takto stanovené ceny ZAPOČÍTÁVÁ.
 
jogurt 14.12.2005 8:26

podpás

Legrační podpásové argunmenty. Rozumbrado.-
Slava 14.12.2005 0:14

Bláhový pan Blaha

Škoda, že v tom výčtu, kde všude komunisti jsou, zapomíná na ODS. Že se s komunisty mluví samozřejmě odstartoval Klaus, ono se s nimi mluvilo i předtím, ale teprve Klaus to holt pozvedl na úroveň lánského balkónu. A pokud jde o vyvlastňování, tak ani tady nevidím rozdíl mezi ODS a zbytkem, není to tak dávno, co jim jiné vyvlastnění, a patrně i autorovi článku, nevadilo. On ten komunistický duch bude asi v něčem jiném a tak zavilou ideologickou slepotu, jakou předvádí ODS (a autor článku), jim mohou komunisti jen závidět.
P.V.Z. 14.12.2005 0:49

Re: Bláhový pan Blaha

Je to pár dní, co mi bylo doručeno rozhodnutí o tom, že mi byly jakožto menšinovému akcionáři vyvlastněny mé akcie, a to na základě zákona z dílny ODS. Jaký veřejný zájem jsem ohrožoval se tam nepsalo. No mám já v tom parlamentě nějaké zastání?
wer 14.12.2005 0:57

Re: Re: Bláhový pan Blaha

Až na to, že Vám byly "vysoukroměny". :-)
dvd 14.12.2005 7:35

Re: Bláhový pan Blaha

Pokud to někdo někam pozvedl, tak to byl buď (a) Petr Pithart, který byl prvním presidentským kandidátem navštívívším klub KSČM za účelem lobování, (b) Jan Sokol, který se navíc poté zúčastnil i tiskové konference KSČM (kde tedy blábolil až běda), nota bene ve významný den 25.2. nebo (c) Václav Havel se svými četnými výroky. Co se týče zákona o "vytlačení" minoritních akcionářů, tak ten je svým provedením vskutku dosti zbodaný (jako většina zákonů z dílny našeho prdlamentu), nicméně jeho podstata není ve světě nijak neobvyklá a řeší něco úplně jiného než je vyvlastnění stoporcetního vlastníka, jako je tomu v popisovaném případě.
nax 14.12.2005 9:08

Re: Re: Bláhový pan Blaha

Moc se mi to libi, budete se tu hadat kdo kam prisel driv a jaksi si nevsimnete jak se Vam stahuje opratka kolem krku. Vyborne. Muzete prejit nekdy od malichernostem k tomu podstatnemu?
Stredocech 14.12.2005 9:20

Re: Re: Bláhový pan Blaha

Zákon o vyvlastněni minoritních akcionářů je HORŠÍ než zákon o vyvlastnění pozemků za náhradu, protože tam není ŽÁDNÝ veřejný zájem, pouze zájem majoritního vlastníka. A dokonce i bez tohoto zákona byli minoritní akcionáři MNOHOKRÁT okradeni  - např. snížení základního jmění na jedno procento původní hodnoty - navýšení kapitálu jiným investorem, toto bylo běžné.