26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Ministr financí píše historii

Andrej Babiš kráčí do historie jako nejlepší ministr financí. Citovaná věta není dílem oddělení public relations ministerstva financí případně hnutí ANO, to napsal naprosto nezávislý ekonom z poradenské firmy Roklen.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 5.9.2016 9:07

" kvůli eurounijnímu debilnímu požadavku"

Vy rostete ... :-P

Nicméně problémů je více, než jen eurodebilita, mimo jiné i velký podíl místní debility.

P. Lenc 5.9.2016 9:55

Re: " kvůli eurounijnímu debilnímu požadavku"

Přesné pane Prokope, přesné...

I. Schlägel 5.9.2016 14:25

Re: pan Holub zapomněl ...

Až bude zase stavebnictví trhat rekordy, betonová lobby si jisto jistě bude mastit kapsy, jak je v kotlince za přispění zadavatelů "transparentních" státních zakázek dobrým zvykem. Nakonec si přijdou na své i ti zadavatelé. Což se zajisté kritizovat nesmí, pokud se člověk nechce stát držitelem ocenění "český frustrát".

M. Šejna 5.9.2016 15:15

ano, český frustrát

stačí, když český frustrát vymyslí nějaký jiný materiál, ze kterého by se daly stavět mosty, přehrady, dálnice nebo domy.

Tak se pane Schlagele snažte, abyste s tím novým revolučním stavebním materiálem vyfouknul betonářům jejich kšeft.

I. Schlägel 5.9.2016 15:33

Re: ano, český frustrát

Díky za radu, pane Šejno. Beton je OK. Jde spíše o to, kolik a v jakém množství se ho zpracuje a kolik se ho následně Ťokovi vyfakturuje včetně všech "víceprací". Myslel jsem, že je to z mé poznámky zřejmé. Musím se polepšit.

I. Patta 5.9.2016 8:03

Ministr hrdina, nebo řezník národa?

K čemu jsou oslavné fanfáry, když hodnotitel i hodnocený nemá ani základní vědomosti o 58 % finančních toků ve státním rozpočtu a k tomu nádavkem okradl za první pololetí 2016 pracující rodiče o 21 miliard korun určených na krytí nákladů výchovy dětí? Cituji z dopisu ministru A. Babišovi ze dne 21. 8. 2016: Proto Vás musím znovu důrazně upozornit na fakt, že jen a pouze zásluhou zákona číslo 586/1992 Sb., nám dnes chybí šest set tisíc (600 000) novorozenců. Není to číslo konečné, protože narůstá denně o osmdesát dva (82) novorozenců, kteří se nenarodí z důvodů definovaných v článku II, písmena c, d, vyhlášky č. 32/1955 Sb., o genocidiu. Uvedené jsem doložil v přednášce "Sociálně ekonomická hlediska podpory rodin", která Vám prokazatelně leží na stole od června 2014. Materiál obsahuje v tabulkách zpracovaný věcný návrh novely daňového zákona č. 586/1992 Sb.

E. Erat 5.9.2016 8:53

Re: Ministr hrdina, nebo řezník národa?

Tak nevím, moje babička měla osm dětí. V té době to bylo běžné, hlavně u chudších rodin. A žádné krytí nákladů na jejich výchovu jí nikdo neposkytoval. Kdo chce mít děti, tak jich má tolik, kolik chce. Kdo chce mít děti, mít luxusní auto, jezdit na zahraniční dovolené atd., tak čeká co mu stát poskytne. Stát má jistě přispívat, ale v rozumné míře a pouze potřebným. Stát není dojná kráva.

I. Patta 5.9.2016 9:26

Re: Ministr hrdina, nebo řezník národa?

To E. Erat Milý pane, jaksi jste přehlédl, že se jedná o DANĚ, tj. o peníze, které si PRACUJÍCÍ rodiče dětí sami vydělají svojí prací. Vtip je v tom, že jim stát mzdy nadměrně zdaňuje, bez ohledu na děti. Do r. 1992 ministerstvo financí respektovalo, že děti potřebují pleny, jídlo, oblečení a tisíce dalších věcí a zohledňovalo 50 % nákladů. Od 1. 1. 1993 daňový odečet klesl na čtvrtinu původní hodnoty (z 50 % na 12,5 %). Díky tomu se pracující rodiče s běžnou mzdou již při druhém dítěti propadají do sociální sítě. Cituji z článku, z 5. 11. 2014, "Jak se změní daně v r. 2015?" na webu banky.cz: "Vychovat potomka není vůbec levná záležitost (od narození po promoci cca 1 - 2 mil. Kč) a každé dítě = budoucí daňový poplatník; tedy je v zájmu státu (i z čistě finančního hlediska) podporovat výchovu dětí. Bohužel tato podpora je stále nedostatečná, neboť součet všech daňových slev a jiných výhod spojených s dětmi se počítá v úplně jiných řádech než náklady na výchovu dětí (sto tisíce versus miliony Kč za 24 let života dítěte).

P. Lenc 5.9.2016 10:09

Re: Ministr hrdina, nebo řezník národa?

Pane Patto 677,pokud tvrdíte, že pracující rodič s běžnou mzdou se při druhém dítěti"propadají do sociální sítě",tak buď žijete někde jinde a nebo jste naprosto mimo realitu.Protože v této zemičce žiji, tak mohu napsat, že naopak rodiče s průměrnou mzdou mají dvě a někteří dokonce více dětí oproti těm, kteří mají nadprůměrný příjem a mají jedno, či žádné dítě.A vaše šermování výdaji je pouze berlička, kterou různí sociální inženýři většinou levicového ranku pomáhají nahánět voličské ovečky.Ti, kdo chtějí mít děti samozřejmně uvítají sociální pomoc, ale to není rozhodující stimul děti mít.

R. Brzák 5.9.2016 10:19

Re: Ministr hrdina, nebo řezník národa?

Nejsem si tím sice jist, ale pan Patta zřejmě míní daňovou reformu - tedy výrazné snížení daňové zátěže rodičům s dětmi - a pod to bych se podepsal. Oproti tomu bych jakožto zcela kontraproduktivní a závislost povzbuzující jakoukoliv sociální dávku pro rodiče s dětmi zrušil.

I. Patta 5.9.2016 10:57

Re: Ministr hrdina, nebo řezník národa?

Pane Lenc, kolega R. Brzák Vám to napsal. Já si to jen dovolím doplnit: 1/ Není dobré plést si běžnou mzdu (medián), s průměrnou mzdou na kterou nedosáhne 80 % pracovníků. 2/ Pokud jsou pro Vás výdaje na výchovu dětí pouhá berlička, tak patrně žijete v komunismu, protože jen v něm dostane každý všechno podle svých potřeb. 3/ Mluvíte o sociální pomoci rodinám, kterou já odmítám, protože jakékoliv sociální dávky staví pracující rodiče na úroveň rodičů tzv. nepřizpůsobivých.

P. Lenc 5.9.2016 14:06

Re: Ministr hrdina, nebo řezník národa?

Nevšiml jsem si, že bych si dovolil napsat, že výdaje na výchovu dětí jsou pouhou berličkou.Jsem otec dvou dětí, tak mne nepoučujte o nějakých výdajích.A argumentovat tím, že "žiji v komunismu" může pouze zaslepený demagog, protože plést si sociální pomoc se sociální dávkou, což jsem také neučinil, tak to může pouze člověk nerozeznávající černou a bílou.

I. Patta 5.9.2016 14:54

Re: Ministr hrdina, nebo řezník národa?

Cituji: "šermování výdaji je pouze berlička", ...jste napsal v přímé souvislosti s náklady na výchovu dětí v rodině. Já Vás ale chápu, v souvislosti s Vašimi dalšími hlubokými myšlenkami, že jste si toho nevšiml.

E. Erat 5.9.2016 16:15

Re: Ministr hrdina, nebo řezník národa?

Naopak, žádné daňové zvýhodnění nemá existovat. Daně mají být zcela rovné pro všechny. A pro potřebné mají existovat důstojné sociální dávky, jak pro důchodce, tak pro matky samoživitelky atd. Ale, pouze pro potřebné. Není žádný důvod, aby byla nějak podporována bohatá rodina. Naopak při zcela adresné pomoci sociálně slabších rodin by na ně zbylo více peněz. A ty vaše argumenty o nákladech na pleny atd. jsou směšné. Moje maminka používala pro mně látkové pleny, nebyly automatické pračky atd. Dnes se zase světoborně přichází na to, že to bylo pro děti zdravější, a celkově ekologičtější než ten dnešní zapařený hnus v košíkách na odpad. A hrůza hrůz na skládce. A když vidím maminku, která si kupuje v drogériích za 30-40 Kč malou skleničku tzv. ovocného či zeleninového příkrmu, tak bych zvracel. Kdyby nebyla líná a neschopná, tak si daleko zdravější pokrm pro dítě vyrobí z čerstvých surovin do 10,-Kč. bal.

I. Patta 6.9.2016 14:35

Re: Ministr hrdina, nebo řezník národa?

Pane Erate, postaru se žít nedá. Návrat ke starým dobrým časům vypadá dobře jen do chvíle, kdy vypadne elektřina a Vy si nepřečtete na síti nic, o diskusním příspěvku ani nemluvě.

P. Lenc 5.9.2016 17:45

Re: Ministr hrdina, nebo řezník národa?

Tak to jste mne opravdu zahanbil.To víte, jeden si opravdu nevšimne hloubky vašich úvah, pane Patto.

I. Schlägel 5.9.2016 14:27

Re: Ministr hrdina, nebo řezník národa?

Na průměrnou mzdu statisticky nedosáhna max. 65 % zaměstnanců.

I. Patta 5.9.2016 14:42

Re: Ministr hrdina, nebo řezník národa?

OK

E. Erat 5.9.2016 16:01

Re: Ministr hrdina, nebo řezník národa?

Přesně tak.

M. Prokop 5.9.2016 9:08

Re: Ministr hrdina, nebo řezník národa?

A dneska už nepomůže ani napichovat šprcky .... :-P