1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

POLITIKA: Mezi Paroubkem a lidskými právy je čínská zeď

Do Prahy brzy přicestuje Wen Ťia-pao, předseda vlády Číny, jíž premiér Paroubek nabídl Českou republiku jako základnu k pronikání do Evropy. A to i za cenu, že náš kabinet rezignuje na obhajobu lidských práv. Tento přístup považuji nejen za nevýhodný pro naši zemi, ale i za morálně a politicky zcela nepřijatelný. V jádru Paroubkova přístupu stojí mravně pochybné a politicky neodůvodněné přesvědčení, že existuje přímá souvislost mezi kritikou porušování lidských práv v Číně a možností s ní obchodovat. Předseda vlády chce proto opět diskusi o lidských právech smést ze stolu; zřejmě v naději na účast na čínském ekonomickém zázraku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ivan Nový 11.11.2005 11:07

Bédo,

nejistota je v tom, že její obyvatelé svrhnou komunisty a dojde k občanské válce, která Čínu rozdělí na jednotlivé národní státy.
Béda 11.11.2005 11:18

Pane Nový,

I kdyby k tomu došlo, tak co se týče obchodu, Čína, pokud vím, platí cash. Řada těch obchodů jsou bartry (zboží za zboží). Co se týče investic, tak myslíte, že by nám to po uskutečnění revoluce naši noví kapitalističní bratři nezaplatili?
Ivan Nový 11.11.2005 11:29

Bédo, vy jste zajisté marxista,

obchodníka, ale i producenta minulé obchoda a nebo minulá produkce nezajímá, ho zajímá jen ta budoucí. Je to proto, že když produkujete x výrobků, zaměstnáváte x lidí a pokud dojde k tomu, že těch x výrobků neprodáte, musíte ty lidi propustit. Takže cash je hezké, ale riziko to nijak neminimalizuje. Navíc, pokud se Čína bude dále rozvíjet, narazí na totalitní strop tohoto rozvoje a další rozvoj nebude bez rozsáhlého rozšíření občanských svobod možný. Bude potřebovat mít silný vnitřní trh a ten se bez toho neobejde. Takže čínští komunisti budou mít dvě možnosti, návrat k tvrdé totalitě a další vývoj jako v Severní Koreji a nebo trh bez přívlastků a tedy i bez čínských komunistů. Takže pokud by se k tomu odhodlali, tak stejně v případě Číny hrozí právě ten rozpad na jednotlivé národní státy a krvavá občanská válka vzniklá s národnostních animozit uvnitř Číny. To je asi tak, jako kdyby si najednou v EU mohl každý stát dělat to co by potřeboval.
Béda 11.11.2005 11:50

Ivane Nový,

teď jste mne skoro rozesmál. Já, který připouštím kapitalistickou revoluci v Číně, marxista. Moc dobré. Je jich tady víc takových, jako Vy, co, když nemají argumenty, označí za marxistu, či levičáka, kde koho.
Co se té Číny týče, tak tam jsou již dnes rozsáhlé průmyslové zóny, které fungují na tržních principech. Takže ten Váš "totalitní strop rozvoje", to jste rovně přehnal. Jen prosím nechtějte v Číně přechod k takovému kapitalizmu, jako je zde. Tak velký bordel by nepřežila ani zeměkoule.
 
Ivan Nový 11.11.2005 12:01

Ale Bédo,

průmyslovíé zóny v Číně nefungují na tržních principech, jen vyrábějí zboží pro americký a světový trh a to je rozdíl. Motorem spotřeby a vůbec důvod existence těch průmyslových zón není uvnitř Číny a to bude v budoucnu velký problém. Sami se na svém trhu neuživí, ne pokud tam nebude ekonomická a politická svoboda a trh bez přívlastků. To, že než k tomu dospějí, projdou obdobím velkého chaosu je velmi pravděpodobné. Podobným procesem procházelo i Rusko před revolucí, jenže na 80. let byl tento proces zastaven komunisty.
Béda 11.11.2005 12:12

Ivane Nový,

S tou ekonomickou a politickou svobodou by se dalo souhlasit. Ovšem ten "trh bez přívlastků", tedy toho Hayeka, už zde propaguje jen mistr Kajan Janyška Karel, jeden to z devíti potomků, který nikdy nevstoupil do strany. Myslím, že jej opustili i modrásci. Trh bez přívlastků v Číně, z toho jde strach. Tedy z toho trhu bez přívlastků se zbraněmi (biologickými, atomovými...), drogami všeho druhu, bílým masem a podobnými komoditami.
Ladislav N. 11.11.2005 12:29

Re: Béda

Jestli chcete tvrdit, že komunistická Čína není totalitní země, že tam vládne právo jako v jiných (svobodných) zemích a že tam z politických důvodů nefiltrují Internet (s pomocí Microsoftu) na slova jako demokracie, svoboda, totalitní režim, tak to se můžete rovnou přidat k popíračům holocaustu...
Béda 11.11.2005 13:43

Ladislave,

vkládáte mi do úst (pardon, do klábosnice) slova, která jsem nepoužil. Nikde jsem tu netvrdil, že Čína není totalitní, pouze tvrdím, že není uzavřená, jak prohlašuje pan Topolánek. Ani netvrdím, že tam neexistují političtí vězni. Ten Internet nejenže filtrují, nýbrž i tam má přístup k němu hodně málo lidí (stačí se podívat na stránky jejich hydrometeorologického ústavu - je tam počítadlo přístupů). A už vůbec mi není jasné, proč píšete o těch popíračích holocaustu. Polemizujte s tím, co jsem napsal a ne s tím, co Vás zrovna napadlo. Dnes nejste příliš ve formě. I když jindy s Vámi obyčejně víceméně souhlasím.
Béda 11.11.2005 14:24

Ladislave,

zde je odkaz na čínský hydrometeorologický ústav (anglická verze):
Postačí otevřít nějaký článek, jsou tam počítadla přístupů. Otevřel jsem prvý a byl jsem dnes, považte, čtyřicátý druhý návštěvník.
Béda 11.11.2005 12:26

OPRAVA

...žlutým masem a podobnými komoditami.
Ivan Nový 11.11.2005 12:41

Bédo,

musíte si vybrat, svobodu a možnost zla a nebo toalitu a jistotu zla, třetí možnost není. Žádná zlatá čínská cesta neexistuje :-)
Béda 11.11.2005 13:57

Ivane Nový,

souhlas, k tomu není co dodat. Jde pouze o to, zda je čínská společnost na tu svobodu připravena. Oni ty asijské národy mají trochu jinou mentalitu. Aby to nebyla ještě větší a divočejší "prichvatizacija" jako po pádu CCCP.
Ivan Nový 11.11.2005 10:50

Češi se sami vždy prodávají pod cenou a

pak se diví. Uvažujme čínsky pragmaticky. Přece, je-li výhodné, udělat si zde základnu pro pronikání do EU, pak Češi nepotřebují dělat žádné ústupky, naopak ústupky musí dělat Číňané a není-li to zde pro Číňany výhodné, pak si zde žádnou základnu nevybudují a Češi z toho tak jako tak nebudou mít nic. A ve skutečnosti je to tak, že jedině Češi je nenutí dělat ústupky. Češi jsou hlupáci, myslí si pragmatičtí Číňané.
Mari Lota 11.11.2005 11:57

Re: Češi se sami vždy prodávají pod cenou a

Češi jsou zvyklí,že jim velela RSFSR a asi jim to nějak chybí tak potřebují aby jim velela Čína....
Čumil 11.11.2005 10:29

Hm, tohle je opravdu moc dobrý článek -

pan Topolánek je vskutku mužem na svém místě - hotový premiér!
Jaka 11.11.2005 10:18

Teprve jsem si přečetla víc příspěvků,

takže tak nerealistický pohled na tohle téma jsem fakt nečekala. Čína není standardní partner na trhu, je to velmi záludný partner.. Čingischánovo tažení jinou formou..
Mari Lota 11.11.2005 11:59

Re: Teprve jsem si přečetla víc příspěvků,

Ano Čingischán-to je trefné......
Novák 11.11.2005 10:12

Topolánku ODEJDI !!!!

Nesouhlasím s politikou praktikovanou panem premiérem Paroubkem (zejména s jeho představou "sociálního státu"), ale s jeho pragmatismem v přístupu k Číně SOUHLASÍM. O čínský trh je sváděn tvrdý konkurenční boj v celosvětovém měřítku a nedodržování "lidských práv" v evropském pojetí nikoho z těchto soupeřů nezajímá (stejně jsou -  v konkrétních podmínkách země s miliardou obyvatel a jinou kulturní tradicí -  v plném rozsahu prakticky  nerealizovatelná). Doporučuji vzpomenout na "bojovníky proti obchodu se zbraněmi". Tehdy ještě Československo na nátlak těchto bojovníků omezilo zbrojní výrobu a obchod - výsledkem bylo obsazení trhu konkurencí za hlasitého potlesku našim humanistům. Pokud chce jít ODS stejnou cestu nemám koho volit. ČSSD ( a tím méně KSČM) volit nechci, ale humanistické snílky ( ke kterým se ODS přiřazuje) odmítám.
Jaka 11.11.2005 10:23

Re: Topolánku ODEJDI !!!!

Vážený, to není humanistické snění, jen pragmatický pohled na možného partnera do podnikání. Řečeno kartářksou hantýrkou, tenhle partner ještě moc dlouho bude klidně kdykoliv moci "podlézt" mé trumfy. Protože kašle na svoje lidi.. Protože jim neplatí adekvátní mzdu, protože využívá práci dětí,... je toho moc a moc, proč bych byla jako ekonom velmi opratrná a ostražitá.
Novák 11.11.2005 10:50

Re: Re: Topolánku ODEJDI !!!!

Vážená oponentko.
Doporučuji sledovat tlačenici na čínský trh a konkurenční boj o lukrativní čínské zakázky. K povšimnutí doporučuji i aktivity vlád mnohých zemí EU k podpoře rozvoje hospodářských styků s Čínou. Obrovský - a ještě dlouho nenasycený - čínský trh  prostě nelze ignorovat, zejména ne v období, kdy hospodářství zemí EU stagnuje.
Mari Lota 11.11.2005 12:06

Re: Re: Topolánku ODEJDI !!!!

tak s tím musím jen souhlasit-něco jsem se o praktikách v Číně dočetla a vůbec se mi to nelíbí.Protože jsou tam práva lidí popírána tak také mohou puštět do světa velmi levné zboží.Je to jako za komančů-padni kde padni-dokud můžeš tak makej-když už nemůžeš tak třeba padni-vystojíme ti aspoň pohřeb žehem.
Ivan Nový 11.11.2005 11:12

Pane Nováku,

myslíte, že přistoupením do EU jsme dobyli Evropský trh a nebo jsme jen levně prodali naše lidské zdroje a od nás exportují ti, kteří ten trh měli ovládnutý už před tím a navíc získali import k nám a možnost ovládnout i náš trh? Přece tím, že budeme vstřícní k Číňanům na našem trhu, neznamená, že oni budou zase vstřícní k nám na tom jejich. To je naivita. Číňané na svůj trh nepustí nikoho, protože dobře vědí, že za čas, až nebudou mít kam expandovat jej budou potřebovat sami pro sebe.
Jaka 11.11.2005 10:07

A věří snad tady někdo, že Čína tím sleduje vztah oboustranně výhodný?

I Kanuk tu napsal: "že Čína je největší věřitel USA". Kdepák, jde jen a jen o expanzi do západních zemí přes nás. Potřebuje získat trhy.. I odhlédnouc od lidských práv nelze přehlížet rizika, obrovská.. Jakkoli se modernizuje, je tam totality a demagogie až běda, a ještě dlouho bude ohrožovat trhy svými nepatřičně nízkými cenami, což jde na úkor svých občanů. Nehodnoťte Čínu podle situace na pobřeží, či kolem Hongkongu. Informace odtamtud vytvářejí kouřovou clonu pro komunistické poddanství. Obávám se, po různých zprávách o zadržovaném zboží v evropských přístavech a nejspíš i amerických,po úspěšných zátazích celníků, že po těchto černotách se Čína snaží hledat oficiální cesty, jak se zmocnit trhů. Nevěřím Číně, jako zemi, která ignoruje potřebu standardní životní úrovně pro své občany, na jejichž úkor tvoří dumpingové ceny a plíživě se snaží zmocnit trhů. Už jen její akce s cenami vykupovaných kovů mi stačila.
loula 11.11.2005 10:21

Re: A věří snad tady někdo, že Čína tím sleduje vztah oboustranně výhodný?

ale ano, v tom máte pravdu, ostatně ukažte mi obchodníka, který sleduje výhody svého partnera. Oboustranné výhody vznikají tak, že se sejdou dva partneři a oba, hájíce své zájmy, se domluví na nějakém kompromisu. Jde tedy o to, jaké postavení na tomto jednání si dokáže ČR vytvořit.
Ivan Nový 11.11.2005 11:18

to loula

To je přesné. Tedy kdo oslabuje naši pozici je pan premiér. A nejen to, může tím oslabovat i naši pozici v rámci EU, protože tím samozřejmě oslabuje i vyjednávací pozici EU.
Brožová 11.11.2005 9:55

Čína

Pane Topolánku, nejvíc prospějete své straně,pokud budete mlčet.Nedávno jste zaperlil větou,že při volbách v Iráku bylo použito výtvarného ztvárnění držících se rukou,které je z vaší dílny a bylo též vámi u voleb použito.Jednak vám to zase až tak nepomohlo, v případě druhém se vaše přirovnání rovná černému humoru.K obchodu s Čínou jen asi to,ci již tady bylo řečeno.Snad ještě jako dodatek,že USA Číně dluží peněz jako maku a dejte si pozor,aby na Vás nebylo z této strany děláno BU Bu Bu.Čína není Kuba.
Žulový Aston 11.11.2005 9:54

je to velmi bystrý článek a hluboce analytický.

Bylo by vhodné názory (stále ještě) předsedy ODS vydat knižně. Třeba pod názvem Kouzlo nechtěného - pochvalný a děkovný doslov by mohl napsat Jiří Paroubek. Myslím, že by ho napsal rád. 
I-Worm 11.11.2005 9:11

Omlouvám se, Václav Klaus je správně

Aleš P. 11.11.2005 9:10

K článku

1. SPrávně je zde napsáno ,že Čína obchoduje s USA,Japonskem určitě i s Ruskem.Myslíte že obchodník z USA se ptá na dodržování lidských práv v Číně? Neptá.
Pokud se mi budeme ptát ,nebudeme obchodovat.
2..Obchodní kontrakty bych spíše viděl v zakázkách pro těžký strojírenství(zde je na co navazovat) než pro lehký průmyls.Pak je blbost mluvit o velké ceně naší práce.Nebudeme tam vozit něco co tam mají.Např boty,textil apod.
Obchod by se měl týkat např.výstavby elektráren,fabrik(ŠKODA Plzeň,Škoda Ml.Boleslav) Dopravní stavby železnice silnice.To by bylo přínosem pro naše firmy i objemem peněz.