1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

POLITIKA: Mezi Paroubkem a lidskými právy je čínská zeď

Do Prahy brzy přicestuje Wen Ťia-pao, předseda vlády Číny, jíž premiér Paroubek nabídl Českou republiku jako základnu k pronikání do Evropy. A to i za cenu, že náš kabinet rezignuje na obhajobu lidských práv. Tento přístup považuji nejen za nevýhodný pro naši zemi, ale i za morálně a politicky zcela nepřijatelný. V jádru Paroubkova přístupu stojí mravně pochybné a politicky neodůvodněné přesvědčení, že existuje přímá souvislost mezi kritikou porušování lidských práv v Číně a možností s ní obchodovat. Předseda vlády chce proto opět diskusi o lidských právech smést ze stolu; zřejmě v naději na účast na čínském ekonomickém zázraku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Xaver X.X. 11.11.2005 13:13

Škoda, že takto pan Topolánek takto nepromluvil,

když se chystal do Číny p.prezident. Že by spolu kluci tehdy nemlluvili?
Xaver X.X. 11.11.2005 13:13

Omlouvám se za zbytečně moc taktů...:-)

jura-p 11.11.2005 12:52

Většina těch, co napadli autora to nedělá kvůli obsahu článku.

A když to dělají kvůli obsahu článku, tak prokazují, že neumějí číst. Většinou vytrhnou půlvětu, doplní její smysl jinak než zní celá věta autora a pak mu za své doplnění vynadají. To spojení s Lidovkami sebou nese i proměnu obce komentátorů a je to hodně patrné.
JJ 11.11.2005 13:20

Re: Většina těch, co napadli autora to nedělá kvůli obsahu článku.

Topolankovi se z toho clanku povedl akorat nadpis. Komentar jsem napsal uz v ihned, z nejakych duvodu byl smazan.
Jaka 11.11.2005 12:39

Obávám se, že většina diskutérů nepochopila, o čem ten článek je !

To není pravdyláskovní blouznění, ale reálné hodnocení Číny jako budoucího tržního bezohledného partnera! A posouzení populismu a bezbřehé naivity páně Paroubkovy, který pro okamžitý volební úspěch je ochotný prošustrovat budoucnost našich dětí..
Mirek Šejna 11.11.2005 12:54

Karle Janyško (Jako)

A prezident Klaus jel loni do Číny proč? Taky z bezbřehé naivity a s tím, že prošustruje budoucnost našich dětí?
ABC 11.11.2005 13:00

Re: Karle Janyško (Jako)

Pane Šejno, jako dlouholetý komentátor NP byste snad měl vědět, že JaKa a mistr Kajan jsou dvě různé (ale opravdu zcela různé) entity.
loula 11.11.2005 12:55

Re: Obávám se, že většina diskutérů nepochopila, o čem ten článek je !

Líbí se mi vaše spravedlivé rozhořčení, ale potom nechápu: Proboha, proč se o obchodování s Čínou rvou západní země jako psi o kost. Proboha, proč taková Amerika riskuje prošustrování budoucnosti svých dětí?Ano, vzpomínám si na varování ze stejných míst, že vstup ČR do Evropy hazarduje s naší budoucností, že se rozpustíme jako kostka cukru. Přes všechny výhrady k EU je třeba konstatovat, že hospodářský růst je z velké části umožněn právě díky našemu vstupu do EU.
Pochopte prosím jednu věc, velké množství příspěvků se tady baví nad veletoči ODS. Je třeba poplivat politiku Paroubka vůči Číně. Ovšem když naprosto stejná slova jako Paroubek říkal před lety Klaus vůči politice Havla, tak ODS tleskala.
Ivan Nový 11.11.2005 13:02

Loulo,

oni se o to rvou a k tomu rvaní využívají i kartu lidských práv. A Číňané jim ustupují. Jen blbec se vzdá bez boje a ještě automaticky a iniciativně ohne hřbet.
loula 11.11.2005 13:09

Re: Loulo,

Nic proti tomu, jen se ptám, proč tuto kartu nepoužil také president Klaus při loňské návštěvě. A proč neakceptoval názor Havla s pozváním dalajlamy k presentování karty lidských práv vůči Číně.
Proboha, pochopte, já vůbec  nic nemám proti tomu, aby se v obchodních vztazích také argumenovalo lidskými právy, i když si musíte uvědomit, že taková amerika má asi větší manévrovací prostor než my. Mě vadí pokrytectví, že se řvě na Paroubka ( nemám ho rád, to podotýkám), ale když totéž dělal Klaus, tak se tleská.
Ivan Nový 11.11.2005 13:21

Loulo,

jenže premiér jde za rámec jen taktního mlčení, nabízí aktivní spolupráci bez toho, že bychom něco dostali výměnou. A to je krátkozraké. Česko jako čínská základna v EU. Hezký slogan, hlavně pro ty, kteří ještě doufají, že by socialismus mohl fungovat. Ale co by to znamenalo? Další odpouštění daní? Práci pro 50 lidí? A nebo pověst a funkci čínského trojského koně v Evropě? Pokud platí to poslední, tak nás nějaký ten kontrakt nemine.
JJ 11.11.2005 13:37

Re: Loulo,

Obchod je nejlepsi cestou pro uvolnovani lidskych prav. Kdyby US neblokovalo obchod s Kubou, tak uz tam davno komunismus padl - neudrzel by se po padu CCCP.
 
O lidskych pravech se musime s Cinou bavit - napriklad je neprijatelna prace deti apod. Ale nema smysl si klast nejake podminky pro setkani. Je mozne se o lidskych pravech bavit neoficialne, a oficialne to poprit. Stejne tak na Thajwanu maji firmy a organizace "neoficialni zastoupeni", coz je formalni nazev pro jejich oficialni zastoupeni na Thajwanu. Pro Cinu je zachovani tvare obrovsky dulezite, proto je potreba zachovat urcitou formu, pkud s nimi chceme spolupracovat.
Balů 11.11.2005 16:22

Re: Re: Loulo,

Ale on ten Klaus tam ta lidská práva zmiňoval. Sice nic moc, ale zmiňoval. To jen naše media si toho skoro nevšimla.
JJ 11.11.2005 13:31

Re: Re: Obávám se, že většina diskutérů nepochopila, o čem ten článek je !

Nebyla to nahodou ODS s Klausem, kdo zahajil proces vstupovani do EU? Ostatne i u celkem spatneho dokumentu Smlouvy o Ustave EU byla ODS rozpolcena.
 
Topolanek tady ujel, mel by se o problemu vice dozvedet, nez zacne mlatit prazdou slamu.
demokrat 11.11.2005 12:29

Opravdu hloupý článek

Kdybych od ODS a Topolánka slyšel někdy nějaké odsouzení války v Iráku a porušování lidských práv v Abu Graibu, Bagránu, Guantanámu a zřejmě i v jeho pobočkách ve východní Evropě, tak bych věřil, že má skutečně obavy  o lidská práva, a to kdekoliv na světě a odsoudí kohokoliv, kdo je porušuje. Ale tak tomu není a ODS horlivě třeba v Iráku asistuje při schvalování naší asistence tomu volovi a zločinci v Bílém Domě. Takhle je to jen hloupé plácání, které by v případě naplnění jen poškodilo naší zemi. Navíc je si třeba uvědomit, že nasi politici ani nedokážou zvládnout 10 milionu lidí - viz úroveň zločinnosti a bordel, který u nás panuje. Natož jaký to musí být úkol pro zemi, kde je miliarda lidí. 
Ladislav N. 11.11.2005 12:40

Re: Opravdu hloupý demokrat

Tak v malých zemích jako ČR demokracie ano a ve velkých jako Čína ne? Hmm, to budete jado "demokrat" podle nicku těžko vysvětlovat...
JJ 11.11.2005 13:26

Re: Re: Opravdu hloupý demokrat

Je tezke soudit, co by udelal s Cinou skokovy prechod k demokracii a v navaznosti na to kolaps byrokracie. Zemi, ktera se vyvyji dvema hrozive rozdilnymi rychlostmi neni jednoduche uridit a jednoducha reseni by mohla vest ke katastrofe (jak se Cina jiz sama nekolikrat presvedcila).
 
Zajiste je potreba vyvijet tlak na uvolnovani lidskych prav a zavadeni demokratickych prvku, ale je nesmyslem davat nejake podminky, pokud za vysledek neneseme zodpovednost.
Balů 11.11.2005 16:25

Re: Opravdu hloupý článek

Opravdu hloupý Demokrat. Spíše užitečný idiot. Změňte nick
Jaka 11.11.2005 12:29

Přece tím, že budeme vstřícní k Číňanům na našem trhu, neznamená, že oni budou zase vstřícní k nám na tom jejich. To je naivita. Číňané na svůj trh nepustí nikoho, protože dobře vědí, že za čas, až nebudou mít kam expandovat jej budou potřebovat sami

A to až poté, co bezohledně pocuchá naše podnikatelské prostředí a budeme jen překladištěm... Naprosto přesné, Ivane Nový
Mirek Šejna 11.11.2005 12:56

JaKo - Kajane - Karle Janyško,

A proč jste tak zásadní názor nenapsal už loni, když letěl do Číny Václav Klaus?
Ivan Nový 11.11.2005 13:05

Mirku Šejno,

prezident snad v Číně iniciativně nabízel nějaké ústupky z naší strany?
trinity 11.11.2005 11:35

http://blog.lide.cz/bloger.r

http://blog.lide.cz/bloger.r
pf 11.11.2005 11:23

no topolanku

tvi pravicovi pragmaticti volici Te, hochu, za tuhle  esej asi nepochvali.
Cina - 'uzavrena totalitni zeme'. Topolanku, nespelt sis to s Koreou ? - je to blizko. 
 
KARTÁČ Josef 11.11.2005 11:21

TUPOLÁNEK OPĚT BODUJE -

  ČESKÁ REPUBLIKA není USA ANI JAPONSKO,dokonce i ten TCHJ-WAN je pro Čínu pochopitelně mnohem podstatnější,COŽ JE JASNÉ KAŽDÉMU. NECHŤ UŽ TEDY vyhlásí O D S  m o b i l i s a c i č.3,nebo  4
Ivan Nový 11.11.2005 11:06

Mistrný tah Topolánka,

článek v duchu Pravdy a Lásky a co se děje. Pravicoví voliči, kteří v duchu Pravdy a Lásky ODS vždy kritizovali nejásají. Co z toho plyne? Že je nachytal na hruškách :-))) Prozradili se, že ODS stejně nebudou volit, i kdyby došlo v ODS k výměně tváří a programovým změnám v duchu US a jejích klonů :-)) Ukázalo se, že tudy cesta nevede.
Mirek Šejna 11.11.2005 12:52

Váňuško Nový

Nevzpomínám si, že by podobný mistrný tah provedl váš soukmenovec Topolánek loni, když Čínu navštívil prezident Klaus. Klaus tam také loni jel kvůli obchodu a o lidských právech se nezmínil. Ale od vás pravicových soukmenovců jsme si už zvykli na to, že Klaus může, ale Paroubek nesmí.
Ivan Nový 11.11.2005 12:59

Mirku Šejno,

také vás nachytal, vám o samu věc nejde. Cokoliv ODS činí, špatně činí, že :-)))
Janus 11.11.2005 13:34

Re: Mirku Šejno,

Nikoliv, špatné je vše, co ODS nečiní ...
Bath 13.11.2005 15:35

Re: Váňuško Nový

Klaus tam o lidských právech mluvil. U nás se o tom, co Klaus v Číně řekl, psalo pouze před cestou.
Béda 11.11.2005 11:00

Zvrácená logika pane Topolánek

"Obchod, natož pak investování v uzavřené totalitní zemi, to je sázka na nejistou budoucnost."  Uzavřené? Jaksi jste si nevšimnul, že ta čínská zeď je již jen atrakce pro turisty. Sázka na nejistou budoucnost obchodu ČR s 10 milióny obyvatel s Čínou, která má obyvatel 1,3 miliardy? V čem je ta nejistota. Myslíte, že Čína postupně vymře?
 
"Není třeba se bát toho, že pevný postoj poškodí naše šance – Čína bez uzardění obchoduje i se svými hlavními rivaly, Japonskem a Spojenými státy."  Pravý opak je pravdou, Spojené státy a Japonsko bez uzardění obchodují s Čínou. Ale, takto definovat se Vám to nehodí, protože USA se přeci nekritizují, že.