5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Městští strážníci zpátky do lavic?

Minulý týden jsme rozdali dětem vysvědčení a maturanti už začínají stříhat metr k blížící se zkoušce z dospělosti. Máme tady však díky „prozřetelnosti“ našich vládních ochránců další zástupy „nedospělých“ jedinců, kteří si nově musí nechat svou způsobilost potvrdit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Hamáček 4.2.2016 7:04

Zase

Zase jeden ze systematických kroků levičáků k ovládnutí a posléze zničení společnosti . Platí to celosvětově. Levičáci z celého světa se rozhodli , že za každou cenu tento svět zničí. Třeba i pomocí satana , pardon muslimů.

E. Vašátko 4.2.2016 5:41

Klid a nohy v teple,

při troše dobré vůle maturita bude. Zkušenosti jsou,tohle není nic nového. Už v roce 1964 vyšla jakási směrnice tehdejšího MNO (tedy ministerstva národní obrany), že všichni lampasáci od kapitána výš musí mít maturitu. V tu dobu jsem sloužil ZVS (tedy základní vojenskou službu) u silničního vojska v Liberci a jako písař jsem dostal za úkol doškolovat některé důstojníky a připravovat je k maturitě. A byli mezi nimi takoví, kteří naplňovali heslo: "Písať neviem, čitať neviem, ale vojnu vám zarobím..." a národností patrně Rusíni či co, kteří přišli se Svobodou od Buzuluku. No a vidíte, všichni maturitu za 2 roky po vydání rozkazu udělali. Patrně nebyla jenom jedna směrnice, ale hned několik, třeba od ÚV na Mšk. Takže je to vyzkoušené a do dvou let budeme mít kvalitní policajty s maturitou, žádný strach.

Z. Jaromír 4.2.2016 4:53

Re: Maturita

Manželka dostala nedávno pokutu s odůvodněním : "Na tomto svém parkovacím místě stát smíte, nesmíte však na něj vjet." Je jasné, že větu takhle propracovanou by policista bez maturity dal stěží dohromady.

P. Dvořák 4.2.2016 3:10

Re: Vy jste ještě nazažil nikdy srážku s blbem

Obecně by strážník (stejně jako uchazeč o službu u Policie ČR) před výkonem samostatné činnosti měl absolvovat nějakou specializovanou školu, protože spleť předpisů je tak složitá, že není možné se v nich bez důkladné průpravy orientovat.

P. Dvořák 4.2.2016 3:00

Re: Vy jste ještě nazažil nikdy srážku s blbem

:-)) Já vám věřím, že jste neopisovala.

Osobně si myslím, že to je typickým příkladem absolutní marnosti a zbytečnosti něco takového nazpaměť drtit do hlavy. Nic člověka neubíjí tak, jako činnost, o které již předem ví, že je zbytečná.

Přitom Malostranské povídky již v naší době četl jen málokdo z těch, kteří u maturity ze sebe chrlili třídění rucho-lumíro-májovců. A to je škoda.

Na druhou stranu ale chápu, že v dnešní době číst knihy tohoto typu na stojáka v tramvaji se sluchátky na uších a z displeje iPhonu, může být pro teenagera na hranici psychického trauma. Tak se raději spokojí s tříděním, protože na ten glejt o složení maturity, to stačí.

L. Novák 4.2.2016 2:57

Re: Ono to není tak jednoznačné

Potkal jsem několik mladých strážníků, kteří si přivydělávali po nocích u hlídací služby, aby měli víc peněz. Na jednoho si pamatuju moc dobře. Ten se chlubil, že si našel zaměstnání (u městské policie Brno) hlavně proto, aby v pracovní době nemusel nic dělat... Byl se svým zaměstnáním spokojen. Tehdy jsem si říkal, že takový lenoch je nakonec menším zlem, než snaživý a iniciativní blb, který lidem škodí. Když už tu městskou policii zavedli a ona se nakonec vyvinula někam úplně jinam, než byl původní záměr, že? ;-)

L. Novák 4.2.2016 2:34

Re: Vy jste ještě nazažil nikdy srážku s blbem

Samozřejmě, že papír žádnou zárukou není. Bohužel, ani když potvrzuje vysokoškolské vzdělání. Kdyby ty papíry nebyly vůbec k ničemu, asi by se lidé nehlásili na maturitní obory univerzity, že? V soukromém sektoru je na manažerovi či majiteli, jak kvalitní lidi s určitými předpoklady si vybere.

Městská policie a obec, jíž je podřízena, nejsou ale soukromé subjekty a výběr tam probíhá všelijak. Tam ty papíry mají větší váhu, než jinde.

Mimochodem, podle mě by ten strážník měl absolvovat specializovanou střední školu s maturitou, kde by mu mimo jiné nalili do hlavy něco z práva a chápání a výkladu zákona. Tam se totiž nejvíc pozná, kdo je v praxi blb a kdo ne.

J. Vozábalová 4.2.2016 2:31

Re: Vy jste ještě nazažil nikdy srážku s blbem

Pane Dvořáku, ono to vypadá, že jsem opisovala - ale NE, opravdu jsem Váš příspěvek četla až po odeslání svého.

No nic, vidím, že obrozenci a jejich literární počiny zůstávají strašákem maturitních otázek i kratší či delší (až hóóódně dlouhý) čas po maturitě.

J. Vozábalová 4.2.2016 2:20

Ono to není tak jednoznačné

S autorem souhlasím, ale zároveň musím dát za pravdu i předchozím diskutujícím.

Řekla bych, že autor článku vidí městského strážníka brýlemi poněkud zabarvenými do růžova, i když je samozřejmě hezká představa, že jsou takoví úžasní, plní empatie, uznávaní a schopní, se znalostí terénu, lidí a vztahů mezi nimi. NEJSOU, ale zase, aspoň někteří se tomuto ideálu blíží.

Maturita by samozřejmě měla být zárukou, že "Vás nebude buzerovat pologramotné hovado" - jenže to taky není tak jisté. Už pamatuju hodně a taky pamatuju (ze svých profesních začátků), jak mne buzerovalo "gramotné hovado" - šéf s vysokoškolským vzděláním. Ostatně dnes vidím, že za to až tak úplně nemohl - jakékoli vzdělání je na nic, když se sociální inteligence pohybuje v záporných hodnotách.

Tím vším jsem jen chtěla říct - ten "papír o maturitě" tomu fakt nepomůže a rychlost na oválu také ne. Městských strážníků je hodně - opravdu hodně - snad by stálo za to se zamyslet nad způsobem jejich výběru, který by zkoumal jejich schopnosti a dovednosti v tom, co opravdu potřebují - znalost místa, trpělivost, schopnost empatie, schopnost udržet nervy na uzdě ve vypjatých situacích, schopnost komunikace na přiměřené úrovni a kdoví co ještě. Znalost toho, kdo patřil mezi RUCHOVCE, kdo k LUMÍROVCŮM a kdo k MÁJOVCŮM jim ve výkonu služby nepomůže nikterak.

P. Dvořák 4.2.2016 2:04

Vy jste ještě nazažil nikdy srážku s blbem

bez stejnokroje? Ale máte to v té hlavě opravdu srovnané.

Oč líp se budou řešit kotrmelce jistého jistého JUDr. Prudila, když strážník bude znát všechny Lumírovce. Jak krásně se nám uvolní ulice auty přeplněného města, kde není místo k zastavení, natož k zaparkování, když strážník bude vědět odpověď na maturitní otázku „Která jsou nejdůležitější letiště v Evropě?" (prozradím: Frankfurt nad Mohanem, Londýn, Paříž, Kodaň, Madrid, Řím, Praha)

Vy asi znáte málo blbů se zkratkou před jménem, abyste alespoň částečně mohl předpokládat, že nenarazíte na blba s maturitou. Doklad o absolvování nějakého institutu znamená co? Odpovím sám: Znamená pouze to, že člověk stojící přede mnou, mi předložil doklad o absolvování nějakého institutu.

Zeptám se vaší poslední větou: "Takže k čemu je maturitní vysvědčení, které je pouze jakýmsi nepříliš spolehlivým potvrzením, že jeho majitel není úplný pitomec?" Popsaný papír vám dokáže, že někdo není úplný pitomec?

M. Krátký 4.2.2016 1:26

Zastavila mě městská policie, řídil jsem své auto

z Modřan nahoru na Libuš. Když jsem 15 minut předtím jel opačně, tak jsem je tam viděl jak směrem nahoru hlídkují. Vezli jsme s mojí ženou do Modřan do podatelny MČ Prahy 12 odvolání ve věci, kterou nás místní stavební úřad se.e už přes 20 let - takže si představte jak jsme vždy vytočení. Takže jsem na tu hlídku MP zapomněl a jel asi tak 65 km/hod. Zastavili mě a chtěli pokutu 500,- kč - tak jsem jim ukázal prázdnou prkenici a podrobně jim vysvětlil proč jsem jel tak nepozorně. A ejhle zabralo to ihned a propustili mě. Zda měli maturitu nevím.

L. Novák 4.2.2016 1:09

Re: Maturita

Ano, napsal jste to stručně a výstižně! :-D

L. Novák 4.2.2016 1:07

Autore, vy jste ještě nazažil nikdy srážku s blbem

převlečeným do stejnokroje městské policie? Já už několik. V Brně je (nebo ještě před čtyřmi lety byla) městská policie nikoli k ochraně občanů před drbany, ale prodlouženou rukou brněnského magistrátu sápající se do kapes občanů, většinou řidičů, kteří v nouzi někde zaparkovali třeba jen na krátký čas. Nepatrná společenská nebezpečnost "přestupku", vysoké pokuty. Mašinérie spolčené výběrčí mafie Městská policie Brno - Dopravněsprávní odbor magistrátu se sankčním oddělením. Kraluje tomu jistý JUDr. Prudil, který nechal své zákazníky před lety při pozdní výměně řidičáku při převzetí nového rovnou podepsat platební rozkaz na 500,- Kč pokuty. Prý za "porušení pořádku ve státní správě a samosprávě"....

Nazval bych to zločinným spolčením těch, co mají občanům sloužit, proti občanům. Pár blbů ve strážnické uniformě, které jednou za čas vyhnali do terénu, aby nadělali peníze...

Já se kvůli tomu nakonec auta zbavil a živnost ukončil, protože v Brně někde něco někam odvézt ztrácelo smysl. Auty přeplněné město, kde není místo k zastavení, natož k zaparkování. Lezlo to do peněz. Po několika letech bez auta už se mi promarněné peníze vrátily zpátky, a auto budu kupovat, až pro ně budu mít opravdu vážnou potřebu Proč zbytečně krmit stát a pojišťovny a servisy - když to jde i bez nich? :-)

Takže maturitní vysvědčení je jakýmsi nepříliš spolehlivým potvrzením, že jeho majitel není úplný pitomec... Malý krůček vpřed. Ceduli "Pomáhat a chránit" zatím nenosí.

J. Effenberger 4.2.2016 0:20

Maturita

Důvod je celkem pochopitelný. Tím že získá alespoň jakousi maturitu, nejlépe na zahradnické škole, prokáže alespoň špetkui inteligence. Ono když vás na ulici buzeruje pologramotné hovado v uniformě městapa, není to nic moc.