2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLITIKA: Mariáš s sKartami

S sKartami se během několikaměsíční krátké doby začaly hrát velmi důležité partie v českém politickém mariáši. Těm, kdo je politicky rozdali, mohou přinést větší problémy než těm, kteří je přebíjejí a budou přebíjet svými trumfy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Borovková 18.4.2013 10:56

Re: S-karty jsou jasné jako facka, šlo o to přihrát České

Změnit poplatky za vedení sKartového účtu by jistě nešlo tak snadno, protože spořitelna se zavázala poskytovat standardní služby spojené s výplatou dávek (mezi nimi i vedení sKartového účtu) po celou dobu trvání kontraktu zdarma. U komerčky je pozdější zpoplatnění jakýchkoli služeb čistě komerční záležitost a je jen na bance, zda jej využije či nikoli. U sKarty jde o kontrakt se státem a ten vyžaduje zajištění výplaty sociálních dávek pro klienty zdarma (v dnešním systému sKaret je několik cest, jak čerpat dávky bez poplatků). Jo a sKartový účet není debetní, tudíž nejde přečerpat do mínusu.

O. Firtl 18.4.2013 7:27

Re: Je rozdíl mezi kreditní kartou, kterou si zřídím k účtu

Nelze srovnávat sKartu s kartami jinými, jak jste konečně sám dobře popsal. SKarta měla, coby její primární úkol, "znepříjemnit" život podvodným příjemcům dávek a tak ušetřit peníze daňovým poplatníkům, mezi které se určitě počítáte i vy. Způsob provedení nebo doladění systému je věc druhá. Při troše dobré vůle by se tato maličkost dala zvládnout. Naneštěstí se tyto dvě slovíčka (dobrá vůle), z naší společnosti jaksi vytratila, že?  

O. Firtl 18.4.2013 7:06

Re: Reforma?

Je velmi smutné, když se děti nehlásí k rodičům. Něco to vypovídá o naší společnosti, že? Právě proto jsou potřeba ty sKarty. Pro tyto nezodpovědné děti! A pozor! Ředitel/ka DPS, coby příspěvková organizace, by službu (zajištění seniorských dávek/starobních důchodů potřebným klientům) dostala befelem. 

P. Skřivan 17.4.2013 21:31

Re: Reforma?

Tak asi známe každý jiný DPS ... . Nemluvě o těch seniorech, kde se děti nehlásí ... .

P. Vaňura 17.4.2013 20:55

Máte téměř určitě pravdu, ta umanutost TOP 09

S-kartou je signifikantní. ALE mě by zajímalo, KDO dal panu Šiškovi mandát, aby se Spořitelnou projednával vyplácení důchodů přes S-kartu. Tady zavazoval stát a přitom byl jen vysoký úředník.

Takových "partyzánštin" by se našlo dost nejen v Česku, ale také ve vztahu k Bruselu. "Někdo" se v Bruselu k něčemu zaváže a odborníci se pak nestačí divit. ŮŘEDNÍK si dovoluje směrovat stát!

P. Vaňura 17.4.2013 20:44

Přinejmenším těm příbuzným přibude práce

a té babičce výdaje. A nemusí být ani na vozíku!

O. Firtl 17.4.2013 19:20

Re: Reforma?

Mám bratra i tchyni na DPS. Vím o čem mluvím....

P. Skřivan 17.4.2013 18:30

Re: Nevím

Obávám se, že si pletete pič s čipem. Čip na občance je kontaktní a určen POUZE pro elektronický podpis. Umístění čehokoliv jiného na něj je přestupkem. OpenCard je především karta bezkontaktní, tj. něco úplně jiného. Pokud je na ní kontaktní čip, což většinou není, pak je určen pro přístup do evidence řidičů, ev. na elektronický podpis, což ale není nijak podporováno.

Před děláním závěrů se doporučuji seznámit s podstatou věci ... .

P. Skřivan 17.4.2013 18:13

Re: Je rozdíl mezi kreditní kartou, kterou si zřídím k účtu

Nápad na zlodějinu celkem dobrý. Z praktického hlediska ale bez vazby na realitu, takže totální nesmysl.

P. Skřivan 17.4.2013 18:12

Re: Reforma?

Doporučuji navštívit některé sociální zařízení. ... třeba se seznámíte ... .

P. Skřivan 17.4.2013 18:11

Re: sKarty neřešil stát a nezvoral je stát.

Nejde o soft, ale o prostý fakt, že starý člověk s demencí si nějaké PIN nezapamatuje ani kdyby se rozkrájel a jezdit busem z vesnice pro důchod k bankomatu prostě nebude.

Kdo dneska neám bankovní účet a kartu, ví proč a zřizovat mu to násilím celkem nemá cenu.

P. Skřivan 17.4.2013 18:08

Re: Nevím

Občanku s pičem si může pořídit jen někdo, kdo netuší nic o tom, k čemu ten čip je a chce jen občanku na úrovni.

Jinak by totiž věděl, že kombinovat občanku a el. podpis není přinejmenším chytré a navíc, že bezpečné úložiště podpisu lze pořídit i levněji (např. slavná OpenCard).

Jelikož snobů, které by napadla zrovna občanka asi tolik není, tak je logické, že to nikdo nechce ... .

P. Vaňura 17.4.2013 17:49

S-karty jsou jasné jako facka, šlo o to přihrát České

spořitelně 2,5 milionu nedobrovolných klientů. Protože ač třeba tyto účty dnes zpoplatněny nejsou, každý u nás ví, že se banky nikoho neptaji a účty zpoplatní. Loni např. Komerční banka zpoplatnila stavební spoření.

A tu vlnu zavádění poplatků, kde účty, které byly dříva zadarmo a bylo na nich třeba pár korun, přičemž se jejich majitelé ke svému údivu najednou dozvěděli, že jsou v minusu si také leckdo pamatuje.

Obhajovat S-karty může buď idiot, nebo osoba, osobně na nich hmotně zainteresovaná, byť třeba nepřímo.

V. Novák 17.4.2013 17:16

Je rozdíl mezi kreditní kartou, kterou si zřídím k účtu

a sKartou pro sociální dávky. Když si ji dobrovolně zřizuji, jsem srozuměn s tím, že za pohodlí zaplatím. Platím za výbět z bakomatu, za trvalý příkaz, za zjištění zůstatku, za převod na jiný účet, za každou transakci. Bankomat mě nenechá vybrat posledních 199 Kč - na to kašlu, aspoň zbyde na poplatky. Pohodlí i za to stojí.

Pro člověka, který je závislý na dávkách, může být dost rozdíl, 199,-Kč mít a mít někde na účtě - ovšem nedostupné. Leda přes přepážku - ovšem za peníze. Bezplatný měl být jen první výběr z bankomatu, ostatní ne. Placení v obchodech často nepřipadá v úvahu, ne každý koloniál má terminál. Navíc placení kartou je zpoplatněno - kdo by to taky dělal zadarmo, že...

Dohromady to vyjde na podstatně větší sumu, než těch 25 korun za složenku. Kdo ty poplatky měl platit? Příjemce dávek? Nebo stát? Ono je to vlastně jedno - proč by měla sociální dávka vyživovat nějakou banku?

Čili nápad to byl celkem dobrý, analýza nestála za nic a provedení odpovídá tomu, že realizaci systému dostala firma., která zřejmě umí odklánět, ale ne dělat velký IT systém.

O. Firtl 17.4.2013 17:05

Re: Nevím

  ....si jen chránila svoje teplé místečko........

V. Novák 17.4.2013 17:05

To, že nefunguje celý systém,

jehož měly být sKarty součástí.

Ve Strakovce.

Železnice funguje dobře, je-li státní. Je-li zprivatizována, funguje mizerně. Za Rakouska přestávaly soukromé železnice fungovat zcela, nedokázaly konkurovat soukromým volským potahům.

O. Firtl 17.4.2013 16:51

Re: Reforma?

Kolik znáte 89 let babiček na vozíku bez příbuzných, kteří se o ni postarají? Já žádnou!

O. Firtl 17.4.2013 16:48

Re: sKarty neřešil stát a nezvoral je stát.

sKarta - výborný nápad nedotažený do konce! Zvoral stát, jestli jej řídí pravicový nebo levicový socialisté na tom už nezáleží...........

M. Prokop 17.4.2013 15:30

Re: sKarty neřešil stát a nezvoral je stát.

Co je zvoraného po technické stránce?

Kde vidíte pravicovou vládu?

Ano, dosud. Železnice funguje stále mizerně. Soukromé autodopravy bez problémů.

M. Prokop 17.4.2013 15:27

"Opravdu mi není u sKaret jasné, proč na nich TOP 09 a je její ministři tak trvají. "

Otázka není ani tak proč, jako spíše zač, případně komu.

J. Šimek 17.4.2013 13:50

Je to jinak. ODS potřebuje tlačit na TOPku.

Igor Němec brzdí svým rozhodnutím další rozšíření sKaret a ODS říká, je jich mezi klienty málo a může za to TOPka :o).

J. Šimek 17.4.2013 13:47

Re: Nevím

Si děláte srandu, že ? Už vidím, jak Igor Němec nechá na čip na občance navázat nějaké další identifikace a platby. :o)))

V. Novák 17.4.2013 13:30

sKarty neřešil stát a nezvoral je stát.

Zvorali je konkrétní odkláněči - Šiška a Dráb(ek) plus jimi vybraná firma schopná odklánět, leč neschopná vyrobit slušný soft. Čili pokud selhal stát, selhal stát řízený pravicovou vládou.

Želenice byla v Rakousku (ještě ne -Uhersku) postátněna, protože soukromé železnice nebyly schopné řádně fungovat. A to platí dosud.

J. Vyhnalík 17.4.2013 13:29

Re: Nevím

Kolik lidí má "občanku" s čipem? Já ano, ale když jsem si ji loni měnil, tak mne úřednice od čipu zrazovala, že to je dražší a skoro nikdo to nepoužívá.

F. Navrátil 17.4.2013 11:22

Re: Proč takto komplikovaně?

Nejsem odborníkem přes elektronické komunikace, ale jedno z celé té nafouklé bubliny snad musí být každému jasné. Dosavadní způsob vyplácení všech dávek, podpor a důchodů přece představuje nemalé náklady. Takže sofistikovanější způsob, což měly být s-karty, by měl být v prvé řadě lacinější, rychlejší a v neposlední řadě i přehlednější. Uvést do chodu takový systém by dnes neměl být takový problém. Ale jakmile začne tyto věci řešit stát, okamžitě nastávají nám všem známé problémy. Všude ve světě, kde stát řídí jakýkoliv podnik, jsou výsledkem přemrštěné náklady a mizerný výsledek. Snad nejmarkantnějším případem je železnice. Již za stařičkého Rakousko-Uherska byla dotována státem a tak funguje dosud. Z toho by mělo plynout logické poučení. Hospodaření státu radikálně omezit na věci, které nemohou provádět soukromé firmy. Tím se podstatně sníží stav státních úředníků a bohatě placených "manažerů" státních podniků. O co se sníží státní a t.zv. mandatorní výdaje, o to bude větší výběr daní, zaměstnanost a nižší státní dluh. Jenomže to musí být nejenom programem, ale i činností pravicových vlád. Zatím nám pravicové vlády předváděly jak by vládla sociální demokracie bez komunistů.

J. Berger 17.4.2013 10:57

Reforma?

Opravdu mi není u sKaret jasné, proč na nich TOP 09 a je její ministři tak trvají. Koncepce nejasná: napřed všichni a všechno, co jde od státu občanovi. Pochopitelně, je to pro stát jednodušší. Klikne a je vše odesláno, snad i levnější. Ale co občan? Babička 89 let, na vozíku, 30 km od nejbližšího města (a bankomatu, kam se nedostane, na který nedosáhne a se kterým ani neumí zacházet)? Dokonce i občan, který má účet u některé banky atd. původně měl mít ještě další, sKartový účet a případně platit převody. Pak se to „upravovalo“. Tak sakra, přemýšlíte, máte nějakou koncepci, nebo se to „upravuje“? A přemýšlí vůbec někdo, jaký to bude mít dopad na občana, nebo jen kouká co z toho? Pro stát a hlavně pro něj (identifikační funkce je při povinnosti mít občanku už vůbec srandovní, to snad může prosazovat jen osoba mentálně retardovaná, ovšem i taková zde zřejmě může být ve funkci ministra).

 Jsem sice pravicově orientovaný, ale tohle snad nemá s politickou orientovaností nic společného, spíš s logickým uvažováním (pokud jsou ho naši politici ještě schopni).

K. Krejčů 17.4.2013 9:38

Nevím

co naši "vládci" pořád vymýšlejí. Místo aby pracovali na zjednodušení, vytvářejí stále sofistikovanější a nákladnější systémy, na které nemáme. Což takhle vyjít z myšlenky, že základním prvkem identifikace je občanský průkaz (dnes již s elektronickým čipem) a vázat vše k němu? Nemusela být S karta či Open Card v Praze. Ovšem - nebyl by "vejvar" z provizí. V peněžence mi pořád přibývají nějaké karty. A nestačím sledovat, jak se nám stále rozrůstají  všelijaké kontrolní úřady (finanční, celní, životní prostředí....), plní se mladými vzdělanými lidmi, kteří mají dost času na to, pohrát si v klidu s občanem, podniklatelem apod. v rámci své kontrolní či vyhledávací činnosti. Jenom nám nějak chybí mladí, progresivní a vzdělaní lidé, kteří by vymýšleli, kam náš stát půjde dál, jak zařídit, aby lidé měli práci - aby se u nás dalo slušně žít. Je mi přes šedesát a mám chuť se vším seknout a odejít do lesů.

Z. Švrček 17.4.2013 8:39

Proč takto komplikovaně?

Je to přece tak prosté. Karty vymyslel pan Šiška. Ten dělá s panem Drábkem již dlouho, dávno předtím, než se pan Drábek stal ministrem a když se jim stal, najednou je zde prostor pro velké věci. Velkou zakázku - správa státních peněz přes sKarty- dohodne pan Šiška s bankou. Když pan ministr prosadí sKartu jako běžný platební styk důchodce přes onu banku se státem, banka na tom pořádně vydělá. ¨Tam se točí miliardy! Část z toho výdělečku jde zpět - něco pro pana Šišku, něco pro pana Drábka a zbude i pro stranickou kasičku. Proto při ohrožení zakázky TOPka tak kope. Nevyšilovala by tak moc, kdyby to zatím bylo vše jen na papíře, ale ono už se na tom dost udělalo, banka zainvestovala a vše se rozvíjelo tak, že i ta vratka byla zřejmě již vyplacena. A taky utracena -tedy alespoň stranicky. Teď hrozí, že banka bude chtít vratku vrátit a ještě k tomu bude mít zájem na profinancování peněz, které do karet mezitím nacpala. Proto ta usilovná snaha zachránit co se dá. L. Mülerová sama o sobě by takhle nevzdorovala. Pro ni samotnou, bez stranického zájmu v zádech, by bylo nejlepší s sKartou praštit. Co nejrychleji.