25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Mariáš s sKartami

17.4.2013

S sKartami se během několikaměsíční krátké doby začaly hrát velmi důležité partie v českém politickém mariáši. Těm, kdo je politicky rozdali, mohou přinést větší problémy než těm, kteří je přebíjejí a budou přebíjet svými trumfy. Jejich současní a potenciální další držitelé totiž tvoří nemalou voličskou skupinu. Do hry se sice dostanou teprve v den voleb, ať již budou předčasné či řádné, pak ale s nimi, resp. s volebními lístky, mohou sehrát hodně vysokou hru. Odpovědnosti za sKarty se tedy mnozí snaží co nejrychleji zbavit, protože mariáš se s nimi postupně mění na hru na černého Petra. Vzpomínka na dopad zdravotnických poplatků v krajských volbách v roce 2008 je stále živá. TOP 09 si takvýto vývoj ale zatím nepřipouští.

Pro Nečasovu vládu představovaly sKarty jeden ze symbolů sociální reformy. Hlavním zastáncem byla a je TOP 09, která je prosazovala na "svém" ministerstvu práce a sociálních věcí za vlivného Jaromíra Drábka a jeho bývalého náměstka Vladimíra Šišky (obviněného policií) i za - mnohem méně vlivné - současné ministryně Ludmily Müllerové. Ta spíše dokazuje personální nouzi "topkařů", kvůli které se této straně nemusí vyplatit jít do předčasných voleb, i když má "tahouny" Schwarzenberga a Kalouska. Dorost ze struktur kolem Schwarzenbergovy prezidentské kampaně se ještě musí konsolidovat a získat alespoň krátké politické ostruhy.

Je však možné, že i udržení sKaret bylo a možná doposud je jedním z hlavních důvodů, proč se TOP 09 ještě v Nečasově vládě drží. To, že na sKarty útočili sociální demokraté a komunisté, bylo pochopitelné. Ani nesouhlasná reakce Věcí veřejných, kteří se pod Bártovým vedením snaží sebrat voliče bývalým koaličním partnerům, není překvapivá. Vratké spojenectví ODS a TOP 09 v této věci však rovněž vzalo za své. ODS si přestala vůči "topkářům" definitivně brát servítky a v prohlášení shrnula důvody pro zrušení, které se neliší od předchozích argumentů opozice, včetně poukazování na údajný strach z trestního stíhání. ODS se sice distancovala od projektu svého partnera, padající preference jí to ale nezvedne, protože nespokojence s sKartami má podchyceny levice. Nečas si navíc evidentně nechce rozhněvat vlastníky České spořitelny a nabízí jí smírné řešení.

TOP 09 reagovala na změnu kurzu ODS velmi ostře a na sKartách dále velmi rozhodně trvá. Roztržka byla nyní mediálně přebita spory kolem Ústavu pro studium totalitních režimů (otázkou je, cui bono). Napětí ve hře s sKartami však stále však trvá a jejich dopad na vnitřní poměry a stabilitu Nečasovy vlády může být větší, než všechny dosavadní krize.

NašiPolitici.cz