4.6.2024 | Svátek má Dalibor


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Karel 13.8.2008 9:11

To byla v roce l938 Francie a Anglie taky......náš spojenec, to Vám snad neušlo...

Xury 13.8.2008 9:21

Re: To byla v roce l938 Francie a Anglie taky......náš spojenec, to Vám snad neušlo...

Vy byste měl opravdu dovzdělat. Za prvé Británie v roce 38 nebyla náš spojenec a neměla vůči nám žádné závazky. A za druhé, Francie sice měla smlouvu o vojenské spolupráci a vzájemné pomoci, ale po WWI nebyla morálně schopná se Německu postavit a v roce 38 na to už neměla ani vojensky.

Karel 13.8.2008 9:33

Velmi rád se dovzdělám, že Francie v roce 1938 nebyla nás spojenec a nepodepsala Mnichov

.a Dladier tam vůbec nebyl, a na Angličany Beneš vůbec neposléhal....pokud chcete mluvit Vy o vzdělávání, tak běžte do p.... Váš VˇUML byl pro cvás jistě náročný, ale žádný Oxford to není...

Čest a tuto perlu si nechte vytesat do kamene:

WWI nebyla morálně schopná se Německu postavit a v roce 38 na to už neměla ani vojensky.

Harpyje 13.8.2008 9:38

Re: Velmi rád se dovzdělám, že Francie v roce 1938 nebyla nás spojenec a nepodepsala Mnichov

To slovo "po" jste ale nepřehlídl , že?

Xury 13.8.2008 9:59

Re: Velmi rád se dovzdělám, že Francie v roce 1938 nebyla nás spojenec a nepodepsala Mnichov

Koukám, že máte problém s chápáním psaného textu. Jasně jsem napsal, že Francie byla náš spojenec, ale vzhledem ke ztrátám utrpěným za WWI nebyla v roce 1938 schopná se Německu vojensky postavit. Tuto šanci promarnila v roce 1936,když Hitler obsazoval Porýní. Pokud Beneš spoléhal na Británii, tak by to jen potvrzovalo názor,že nebyl v té době schopen analyzovat situaci v Evropě (což by u ministra zahraničí, který až do Masarykovy abdikace byl,  zarazilo). Británie se rozhodně nehodlala angažovat ve střední Evropě a její slíbená pomoc Francii, kterou po mnohaletém naléhání podepsala představovala 1 divizi vyslanou v případě, že německá armáda překročí francouzské hranice.

Takže nevím, co jste studoval vy, ale když už jste ho zmínil, tak to ten VUML asi byl.

Pragensis 13.8.2008 11:09

Re: Re: Velmi rád se dovzdělám, že Francie v roce 1938 nebyla nás spojenec a nepodepsala Mnichov

Prezident Beneš analysoval situaci v Evropě velmi dobře. Nechtěl, aby CSR bojovala sama proti Německu. Polsko i Maďarsko využilo tíživé situace CSR  k vydírání svými územními požadavky. Případná pomoc Ruska předpokládala, že Francie i Anglie splní své spojenecké závazky, ale Angličané a Francouzi  se chtěli vyhnout konfliktu s Německem za každou cenu. Tedy měl český prezident jenom možnost se podrobit Mnichovskému diktátu, nebo nechat republiku napadnout agresivními sousedy.

hubertus 13.8.2008 16:16

Re: Re: Re: Velmi rád se dovzdělám, že Francie v roce 1938 nebyla nás spojenec a nepodepsala Mnichov

Jedno zajímavé "co by, kdyby": Winston Churchill v knize Druhá světová válka tvrdí, že kdyby ČSR v roce 1938 šla proti Hitlerovi, tak by se Británie připojila a odhadoval brzký konec konfliktu.

Harpyje 13.8.2008 9:28

Re: To byla v roce l938 Francie a Anglie taky......náš spojenec, to Vám snad neušlo...

Takže co z toho plyne? Američané, Francouzi, Britové "nás zradili". Jediný spolehlivý spojenec, který nás nikdy nezradil, který naši vlast osvobil od nacistických okupantů a 20 let později od kontrarevoluce je, jak by tomu mohlo jinak být, náš velký slovanský bratr.

dany 13.8.2008 9:13

Re: Re: A kdo si nepamatuje vlastní historii, musí jí prožít znovu.

Máte pravdu jen částečně. KSČ by byla nezvítězila, kdyby se na nás před Mnichovem nevykašlali naši spojenci a tím neučinili precedens. A demokratické USA stály na jejich straně rovněž - viz výzva Benešovi, aby nerozpoutal válku v Evropě, tlumočená Rooseveltem. V r. 1948 už bylo všechno v ..., i kdyby se demokratické síly postavily na odpor, nezmohly by nic. Západ by proti ruské intervenci pomohl akorát budováním uprchlických táborů. Jsem pro radar, spojenectví s USA a NATO vidím jako nutné, ale ne vše řešící. I tyto strany mají vroubků dost. Souvilost Srbsko-Kosovo a Gruzie-Osetie a Abcházie nemůlže vidět jen člověk zaslepený. Saakašvili je dobrodruh a trouba, který pouličním povstáním svrhl Ševardnadzeho a myslel si, že si stejně poradí i s Ruským kolosem. Nápad to byl hodně naivní. Pro Grazii by byl možná nejleůpší návrat k monarchiii, v čele s Bagrationem. Tomu rodu trůn patřil a celou historií ukázal, že na něj má morální nárok. 

aljav 13.8.2008 9:17

Re: Re: Re: A kdo si nepamatuje vlastní historii, musí jí prožít znovu.

v 1938 byly USA "neutrální", a striktně uplatňovali filosofii isolacionismu, takže těžko nám mohli pomoci.

Ale 13.8.2008 9:18

Re: Re: Re: A kdo si nepamatuje vlastní historii, musí jí prožít znovu.

Stejně tak by KSČ nevyhrála, kdyby československá nekomunistická levice na čele s Benešem nelezla radostně do Stalinova chřtánu a nepřistoupila na zrušení principu svobodných voleb hned v roce 1946

zk 13.8.2008 10:27

Re: A kdo si nepamatuje vlastní historii, musí jí prožít znovu.

dohoda o osvobozování jednotlivých území ve 2ww nebyla dohoda Američanů s Rusy, ale západních spojenců (USA, GB) se Stalinem. A Stalin byl velmi tvrdý vyjednavač a druhá strana ho bohužel špatně odhadla. Ale v roce 48? Odmítli jsme přece Marshalův plán, kterým nám USA chtělo hospodářsky pomoci, a vrhli jsme se zcela dobrovolně do náruče ruského medvěda (ta dobrovolnost je samozřejmě nedobrovolná, ale to už tady byl ruský medvěd dobře usazen od 45 v podobě různých "poradců") V 68? Bylo to přeci v rámci států VS. Myslíte, že by to proběhlo bez velkých komplikací, kdyby se v tom angažovaly stát/y NATO, tedy USA? Počátek všeho byla 2ww, kdy po jejím skončení tady mnoho lidí volilo komunisty, obdivovalo Stalina a SSSR a nevidělo a neslyšelo varovné signály.Rv

Ivan 13.8.2008 10:29

Re: A kdo si nepamatuje vlastní historii, musí jí prožít znovu.

Opět blb, co si plete SSSR s Ruskem. Rusko bylo okupováno od SSSR ještě brutálněji než Československo. Zejména Gruzínec Stalin organizoval genocidu Rusů.

Harpyje 13.8.2008 10:48

Re: Re: A kdo si nepamatuje vlastní historii, musí jí prožít znovu.

Neexistuje trapnější, směšnější a křečtovitější omluva, než tato, tak ráda používaná rudohnědým hnojem, která dělá oběť z pachatelů.

miláno 13.8.2008 7:56

Kam vyrazí Rus teď

 Vynikající článek. Přesné zhodnocení dnešní situace. Bohužel máte pravdu Moskva těžce využívá v bývalých satelitech svoji pátou kolonu. Statě Jelínka či Zaorálka jsou toho zářným příkladem a net novinky cz , včetně diskuze je plně v režii milovníků starých bolševických  pořádků.Dobrá hlína na závěr pánové. Okupačním ruským vojskům na území Gruzie se říká " mírové sbory".

Ale 13.8.2008 8:22

Re: Kam vyrazí Rus teď

To je v pořádku, my starší víme, co to byl Tábor míru a socialismu

Karel 13.8.2008 8:24

je to zcela stejná hlína jako internacionální pomoc bratsrkých armád anebo úsporné balíčky...

Saul 13.8.2008 8:44

Re: Kam vyrazí Rus teď

Správně, miláno. R^

Ivan 13.8.2008 10:31

Re: Kam vyrazí Rus teď

No samozřejmě se musí mezi příspěvky vyskytnout taky nějaká pochvala Bártova blábolu. Jinak by jeho šance na penízky silně poklesly.

pra 13.8.2008 10:41

Re: Re: Kam vyrazí Rus teď

Známkuji vás jedničkou za absolvování VUMLu.

Jurajda 13.8.2008 7:37

Ovšem mám za to že levičáctvo by mělo být zničeno!

Já bych tu nerad měl opět divokej východ!Tudíž je nejspíš nejlepší ty pány Paroubky a spol hezky vypoklonkovat!

aljav 13.8.2008 8:53

Re: Ovšem mám za to že levičáctvo by mělo být zničeno!

R^

unh 13.8.2008 7:31

Autor zije dost v stereotypech minulosti

a tim nedokaze vnimat soucasnost. Ma svoji sablonu do ktere se snazi vse nacpat. Svet je uz jinde a mit stare klapky na ocich uz neni mozne.

liberal shark 13.8.2008 7:38

Re: Autor zije dost v stereotypech minulosti

Bohužel, rusáci mají na očích úplně stejné klapky. Takže je autorův přístup zcela adekvátní.

aljav 13.8.2008 8:55

Re: Autor zije dost v stereotypech minulosti

no, a ty si myslíš že se Rusko za posledních 100 let změnilo, ve svých způsobech a choutkách ? Já si to nemyslím, jejich vyhrožování pobaltským zemím, napadení Gruzie, podporování Íránu, metody v Čečensku jsou toho jasným důkazem !  Ale to ty vidět a slyšet asi nechceš, že !?

Stan 13.8.2008 9:24

Re: Re: Autor zije dost v stereotypech minulosti

Napadení Gruzie - dóst dobrý! Nenapadli ti Rusové převlečení do amerických uniforem nakonec taky Irák? Respektujte alespoň základní fakta, vždyť jste včetně autora úplně stejní jako komunistická propaganda, jenom tomu teď dáváte obrácené znaménko!

Žolík 13.8.2008 9:32

Re: Re: Re: Autor zije dost v stereotypech minulosti

Stane, styď se, takový anální alpinista Moskvy a taková prozápadní přezdívka! A nedala ti jí do spisu náhodou KGB?!

Figel 13.8.2008 9:48

Re: Re: Re: Re: Autor zije dost v stereotypech minulosti

To není prozápadní přezdívka. Stan je jev doprovázející ranní erekci.

Mistr Jan Hus 13.8.2008 6:26

Hodní jsou přece ti, co volají: "ať žije USA!"

;-D

Malý Aston 13.8.2008 7:33

Re: Hodní jsou přece ti, co volají: "ať žije USA!"

Pokud se zajímáme o politiku velmocí není nezbytně nutné volat ať žije USA nebo Rusko.Horší bude až budeme nuceni volat ať žije Čína nebo Indie,nebo Irán.Zadržovací politika USA proti Rusku a naopak je lepší a je jen třeba rozumně posuzovat kdo se na které vlně nese,kdo jí podporuje nebo prosazuje.Autor má v jednom pravdu,Evropa bez své vlastní vojenské síly je diskuzní klub kavárenských povalečů a svými protesty a kecáním v OSN je pro srandu králíkům.Evropa měla svými vojenskými jednotkami udělat pořádek v Kosovu a zabránit tomu gaunerovi aby se stal jejich vůdcem a pokud chtěla pomoci Gruzii,měla tam poslat své letadlové lodičky a vojska rychlého nasazení. Ale Evropa má co? Kontrolní otázka.Kulové,kulové přátelé.A tak jedna část politiků hledá spojenectví s USA a druhá s Ruskem.Není potřeba hledat,je potřeba se nejen tvářit že jsme Evropa a při vyslovení slova Brusel učurávat blahem,je potřeba se i jako velmoc Evropa chovat a to nikdy podle mého nebude.:-D