2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

POLITIKA: Lidovecká volba

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Mat 22.2.2008 15:14

Čunek dobře věděl, co čuní

Pan Čunek se chce vrátit do vlády.

Kdo tomu nejvíc brání, Topolánek, Klaus?

Ne Bursík, Paroubek.

Tato rovnice má jedno snadné řešení = volit Švejnara.

Restituce, koaliční loajalita to jsou zanedbatelné podmínky, když má zvítězit vlastní zájem.

František 21.2.2008 15:15

Lidovci to mají těžké

Lidovci jsou nejmenší politická strana v Parlamentu. Jsou proto biti ze všech čtyř současných politických stran. Při volbě prezidenta se opět ocitli ve zvláštní situaci: totiž ani jeden kandidát nebyl doslova jejich; tak co zbývá: padni komu padni. Pan Jiří Čunek jednal jedině správně: řekl svým lidem, volte tak, jak to cítíte, já vám zde poroučet nebudu a vlastně ani nemohu, sám osobně nevím, za čím přesně jít. On osobně se rozhodl pro něco nového, co se mu zdálo bližší. Jednal přesně tak, jak druhým doporučil. Na nějaké vracené peníze se neohlížel, o to přece vůbec zde nešlo. Zde Cyril Svoboda svým výrokem nadělal lidovcům hodně škody. Ukázalo se však, jak vlastně jsou lidovci rozčleněni, kdo jde s kým. Zde má nyní pan Jiří Čunek těžkou pozici a s tou vládou by měl asi trpělivě počkat až do sjezdu jeho strany. Jde zde o jediné. Buď Jiřího Čunka rehabilitovat anebo jej potopit a potupit. Na tom záleží více než na volbě prezidenta, který nijak nejde s lidovci (ten i onen). Zdá se, že těm, kteří chtějí mít Čunka z kola ven, tak těm více záleželo na Klausovi.

Malý Aston 21.2.2008 16:45

Re: Lidovci to mají těžké

Souhlasím s Vámi,že pan Klaus byl zvolen zejména voliteli z řad KDU a ne KSČM nebo nějakým přeběhlíkem jak tvrdí Paroubek. Je jen s podivem,že jim nikdo moc nenadává.Jsou dvě varianty.Jedna je ta,že se dohodli a jsou připraveni podporovat každého trošku a tak si vytvářejí výchozí podmínky být ve vládě i s čertem. Druhá možnost je ta,že se tam připravují nové volby předsedy a strana je rozdělena na čunkovce a kalouskovce.Čunkovci podlehli kouzlu zhrzeného disidenta Pitharta a ostatní se přiklánějí ke Kalouskovi. To jak Šojdrová vodila pana Švejnara po Moravě nebylo jen tak z nedostatku jiné práce.Nevím jak to dopadne ale pan Čunek již prokázal tolik neschopnosti,že profesionála všech podvodníků Kalouska není schopen porazit. Kalousek i jako ministr financí není předmětem útoků ani od Paroubka ani od Filipa a Zelení také drží hubu. Takže můj typ je ten,že pan Čunek jde z kola ven.:-D

xxx Kubeš 21.2.2008 17:57

Re: Re: Lidovci to mají těžké

Jestli půjde Čunek z kola ven, tomu bych se vůbec nedivil, je to politik maximálně okresního formátu, a to ještě s přihmouřením očí.

Josef Novák 21.2.2008 14:01

čekal bych od lidovců víc hlasů pro Klause

Nevidím důvod proč by lidovci jako koaliční strana neměli podporovat kandidáta největší koaliční strany.Spíš mě udivuje,že si ODS společného kandidáta neprosadila do koaliční smlouvy.

VLK 21.2.2008 16:36

Re: čekal bych od lidovců víc hlasů pro Klause

Naopak považuji za velmi rozumné od ODS, že si Klause nedala do koaliční smlouvy, když si byla jistá, že ho dokáže prosadit i bez toho.

Koaliční smlouva se proto jmenuje koaliční, že jde o vyjednání koalice, tedy společné akce více subjektů, kdy je třeba se shodnout na společných zájmech těchto subjektů. I třeba na zájmech, které dočasně prohlásíme za společné na základě vzájemných ústupků a umenšení významu rozdílných zájmů. Je výhodné do takové smlouvy prosazovat požadavky, které jednak jinak prosadit nedokážeme a jednak nejsou v kontrastu s prioritními zájmy ostatních stran koalice. To je postup, kterým do koaliční smlouvy prosadíme nejvíc svých zájmů a budeme muset nejméně ustoupit ve svých požadavcích, neboť i ostatní se budou cítit jako nejméně ustupující.

Z toho pohledu mi přijde zbytečné přidávat do koaliční smlouvy Klause, když vím, že po zelených budu chtít hromadu jiných, důležitějších ústupků.

doktor 21.2.2008 13:08

To by chtělo důkladnější zamyšlení.

Lidovci na brněnském předměstí, kde jsem se narodil, byli (včetně mé maminky) za Šrámkova vedení slušní lidé, kteří vesměs ze strany Plojharovy (po Únoru 48) vystoupili. Domnívám se, že k zákulisnímu lavírování, kterého se teď nemohou zbavit,  dohnalo ty, kteří ve straně zůstali, čtyřicetileté kolaborování s komunisty v Národní Frontě, kde mnozí chtěli i tenkrát uhájit nahajitelnou náboženskou svobodu. Nevšimli si, podobně jako jejich patronka katolická církev, že tu svobodu už máme, a že by mohli jednat přímočaře a pravdivě.

Emi 21.2.2008 10:27

Přímá volba

zní velice přesvědčivě, ale v Česku je problematická. Česká občanská společnost je příliš manipulovatelná, s malým polititickým potenciálem. Nemáme dosud zažité mechanizmy, jako Švýcaři, kteří rozhodují v referendu o většině dění v zemi. Varující je právě případ Švejnara, kterého dokázala media a jeho kampaň katapultovat strmě vzhůru. Přitom o něm víme tak málo. Jenom co nám on a jeho tým vnucují. Na druhé straně se nabízí otázka, zda by se tak stalo, kdyby jeho protokandidát nebyl zrovna Klaus. 

bezocasý obojživelník 21.2.2008 13:43

Re: Přímá volba

Právě proto je na čase, aby z nás politici a média přestali dělat nesvéprávné pitomce, které musí moudré a (všeho) schopné úřady neustále vodit za ručičku.

Myslím, že v přímé volbě by vyhrál úplně jiný kandidát.

Malý Aston 21.2.2008 17:00

Re: Re: Přímá volba

Já jako občan chodím pravidelně k volbám a tím si plním svou občanskou povinost,jedinou kterou mám pro vyjádření svého svobodného názoru.Volební účast je ale velmi nízká a u senátních voleb dokonce mizivá.Nevěřím,že při přímé volbě prezidenta občané uplatní své demokratické právo jít a tajně,svobodně volit.Je spousta občanů,kteří vůbec nevěděli že je nějaká volba prezidenta a spousta občanů ani nezná,jaké má mizivé pravomoce.Jsem hluboce přesvědčen a kandidát Světlonoš pan Švejnar to ukázal v praxi,že vhodně vybraný blb s podporou Janečkovi televize je schopen zblbnout národ kecáním o lepším životě.A ještě je schopen tvrdit,že za všechny problémy které mají doma a v životě může jen a jen ten stávající prezident.Musíme si přiznat,že žádný prezident nám nezajistí nic,vše si musíme zajistit svou prací.Ti kteří blábolili na ulici nebo při volbě o nějaké změně ujišťuji,že změny napřed musí udělat u sebe samých.Nejsem přesvědčen o tom,že přímá volba je pro náš národ ještě vězící v postkomunistickém období je to pravé ořechové.:-D

Štváč 21.2.2008 9:30

Asi to

lidovci svým K + K na sjezdu spočítají. Členská základna byla ve své většině proti Klasovu zvolení. Budou muset oba vyvinout těžké intriky, aby se dostali v příštích volbách na volitelné místo v parlamentu.

PROKOP BUBEN 21.2.2008 12:14

Re: Asi to

Lidovci se už dlouho pohybují v rovině, podobné jako kLausostrana a svého času bolševici - PO NÁS POTOPA.....

BuBu 21.2.2008 7:43

Podle lidovecké politiky . . .

. . . si Turci tvarují šavle  . . . a hadi nejsou hadi - ale pravítka !

V Česku to vždy byl, je . . . a vždy bude ten největší nekřesťanský Ksindl - který se Bohem zajíká . . . ale v Boha nevěří !

Pokud někdo náhodou ano - musí žít celé dny v strachu, že se bude po smrti škvařit v pekle !

VLK 21.2.2008 16:40

Re: Podle lidovecké politiky . . .

A toto je pejsek. Jak dělá pejsek? Haf haf dělá pejsek. A toto je kočička. Mňau - kočiččka. A toto je BuBu čert.

Jung 21.2.2008 6:37

Nevynášejte Čunka do nebes za to,že volil Švejnara ......

Byl to jenom naprosto chladný kalkul.Lidovci měli přesně spočítáno jak kdo bude volit.A proto si mohl Čunek dovolit volit  Švejnara.Aby se neřeklo,že volí Klause pro svůj návrat do vlády.Pokud jste to neprokouk,tak jste politický břídil .........:-/

ocelin 21.2.2008 8:26

Trefil.

R^;-)VAle že nám vytřeli zrak.

PROKOP BUBEN 21.2.2008 12:18

Re: Trefil.

Jung se trefil do ČERNÉHO.....

jirka.s. 21.2.2008 17:44

Re: Re: Trefil.

No, ne že bych s Jungen nesouhlasil, ale jediný trefený jsi tady ty, prasečí zube! ;-D

čtenář 21.2.2008 9:24

Re: Nevynášejte Čunka do nebes za to,že volil Švejnara ......

Souhlas, i když si nejsem tak úplně jistej, zda Čunek nevolil Švejnara místo z rafinovanosti spíš jen z hlouposti a řezal si tak snaživě pod sebou větev, na které sedí. Církevní restituce byla záležitost, kterou bylo třeba vyřešit už dávno. To, že je Topolánek předhodil lidovcům až teď a díky tomu je v otázce prezidentské volby byl schopen utáhnout na vařené nudli (viz Círda Svoboda) byl obratný politický tah. Pozitivně přispět ke Klausově volbě se v důsledku toho, jak víme, podařilo dokonce i páteru Halíkovi, i když bezděky. Halík byl určitě v tomto směru úspěšnější než Dalík.

Kuba 21.2.2008 9:51

Re: Re: Nevynášejte Čunka do nebes za to,že volil Švejnara ......

Zcela souhlas s panem Jungem a skutečně kdo to nevidí tak je břídil.Odzbrojil  či pomohl i Bursíkovi se s jeho návratem smířit či ho obhájit před spolustraníky.Vždyť volil Švejnara zatímco Zubovová onemocněla!

NP 21.2.2008 11:23

Re: Re: Nevynášejte Čunka do nebes za to,že volil Švejnara ......

Kolik že to má páter Halík divizí? Profesor Halík je morální veličina nikoliv materiální. Proto mohl apelovat pouze na tu morální stránku. Jezuité nedisponují státním rozpočtem. Otázka je, čeho bude církvím zapotřebí více.  

Sýček 21.2.2008 14:37

Halík není jezuita.

NP 21.2.2008 15:37

Re: Halík není jezuita.

Opravdu?

karel-smíchov 23.2.2008 10:40

Re: Nevynášejte Čunka do nebes za to,že volil Švejnara ......

p. Jung  --Máte naprostou  pravdu  !!!!!!>-

zalozak 21.2.2008 5:02

Volba by opravdu mela byt prima

Soucasny stav je ve skutecnosti pozustatkem faktu neprima volba byla vzdy v minulosti  vyhodna jak pro "kandidata" tak pro strany. (Ani Masaryk nebyl zase tak znamy a popularni mezi "lidem" na pocatku, o Benesovi ci Hachovi ani nemluve, Klema a ostatni komunisticti  prezidenti o komplikaci voleb urcite nestali, a po roce 89 V.H by "lidove hlasovani" jiste nemel take.  A do jiste miry tato situace existuje dodnes.

Ve skutecnosti je soucasna forma volby naprosty nesmysl. Krome faktu ze si opravdu prez volbu vyrizuji strany ucty ci masiruji svaly, je tady jeste jeden aspekt. Prezident, byt jeho pravomoci jsou omezene, ma urcite "kontrasignacni" pravomoci ci schopnost rozpustit parlament/odvolat vladu (jakkoliv teoreticke jsou). Jinymi slovy je dalsim clankem v kontrolnim modelu demokracie. Je tudiz logicke aby byl volen nezavisle na stranach ktere jsou soucasne u moci - to jest volen primo.

Pozorovatel 21.2.2008 8:52

Re: Volba by opravdu mela byt prima

 A vážený pane,co Vás vede k přesvědčení,že přímá volba bude nazávislá na stranách ?Bude a navíc to ze všeho nejvíc bude záležitostí masmedií vytvářejících veřejné mínění !!!Takže jaká nezávislost !

zalozak 21.2.2008 8:55

Re: Re: Volba by opravdu mela byt prima

Nezavisla na stranach prirozene uplne nebude. Ale to prece neni nikde. Nicmene byly by to dalsi volby - cili vetsi sance ze kandidat musi presvedcit o neco vice lidi nez vedeni stranickych sekretariatu...

Von 21.2.2008 11:46

Re: Re: Volba by opravdu mela byt prima

Na partajích je prostě závislé vše. A v tom je právě zakopaný pes! Je to stále o tom, najít něco lepšího než je demokracie. Ale to se hned tak nepovede. Bohužel.

Sýček 21.2.2008 14:35

Volba by opravdu měla být príma

Jsem pro přímou volbu. Ale nikdo nečekejte, že vyvolá méně emocí, než volba zastupitelská. Jsem zvědavý, zda bude jednokolová, či se bude opakovat tak dlouho, než kandidát získá potřebných víc jak 50% hlasů všech registrovaných voličů. Byl bych nerad, aby stačila prostá většina - to by president představoval možná i jen 6% hlasů právoplatných voličů (zkušenost ze senátních voleb). Jedno kolo voleb si prý vyžádá náklady 1.5 mld korun. Abychom se tak neprovolili k žebácké holi.

Milan 21.2.2008 15:01

Re: Volba by opravdu měla být príma

Přímá volba bude lepší než zastupitelská jen tehdy,když nebude víc než 3 kandidáti,pak věřím,že jako ve Francii se lidé rozhodnou pro jednoho z 51%.Při větším počtu to bude roztříštěné a bude nutné další kolo..Jinak....,lidovecká vychcanost je nám jasná už mnoho let......peníze církvi odmítám,proč platit nyní,když jim to bylo(prý)zabaveno před 60ti lety??