2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLITIKA: Leč koza zůstává celá

Přijímané zákony jsou stále více a více nekvalitní, takže se ke špatné funkci státu připojují i zákonodárci. Ono to propojení mezi státem a poslanci je zde již roky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Přibyl 6.5.2015 14:53

marnost

Pokud v tomto státě nebude vytvořeno prostředí, v jehož rámci bude moci

většina občanů uplatnit své tvůrčí schopnosti, nápaditost, dosažené

vzdělání či dovednosti .

Jste si jist ,že většina toto chce?Kdyby byla "většina" jak by jste si přál ,tak bychom neměli potřebu psát takový článek ani na něj marně reagovat.

Obecné věty o řešení jistě také nepomohou.Vychova k nesamostatnosti je velmi úspěšná a pro lenochy všeho druhu vlastně i snesitelná.V momentě kdy se malinko přitlačí třeba na kvalitu vzdělání, to je křiku.

S. Stoklásek 6.5.2015 13:22

Dotace

Absolventi humanistických oborů prolezlí politickými stranami a státní správou bez schopnosti rozlišovat příčinu a následek nedokáží připustit/pochopit, že řešení dotací je jednoduché - každá dotace by měla být bezúročná půjčka, alespoň částečně jištěná zástavou. To umožní kreativním lidem a firmám zahájit nebo rozvíjet činnost, bez nutnosti udržovat vrstvu rozdělovačů a korupčníků, kteří z distribuce dotačních titulů tyjí. Až jednou dotace dojdou a podíváme se nazpět, bude nám nevolno z toho, jak jsme je promrhali. Klasické dotace by měly být spíše pro velké infrastrukturní projekty veřejného zájmu (čističky, silnice, železnice, přehrady + školství atd. nebo opravu významných památek). Dále by měl být při rozdělování a kontrole přítomen donátor (stát, který je čistým plátcem). Jak to dopadá v praxi, viz dnešní článek v Echo24 o pozadí boje mezi ministrem Dienstbierem a agenturou pro začleňování... Napsáno jasně - je to boj o rozdělování dotací. Opozice a vládnoucí koalice se neshodne z principu na ničem (včetně rozumných věcí), ale když byl zákon o státní službě spojen s hrozbou zastavení přísunu peněz bylo za měsíc vymalováno a nikdo ani neštěkl.

P.S.: Ohledně dotace do školství - už nyní tam tečou ohromné dotační peníze, ale efekt žádný. Nakoupíme nové lavice, diaprojektory a uškolíme se smrti. Že absolvent gymnázia nespočítá trojčlenku a procenta nikomu nevadí.

Z. Švrček 6.5.2015 10:54

Obávám se, že nevíte, jak dnešní stát funguje.

Ve volbách zvítězí strana/strany, které vytvoří vládu a naplní parlament. Vláda vládne prostřednictvím zákonů, které předkládá parlamentu a ten je pustí, zamítne, či upraví. Od chvíle, kdy jsme přijali právo EU jako nadřazené, jsme značně, ale opravdu značně, omezili akční prostor vlád, které se nyní musí pohybovat na úzkém pásu prostoru, který jim zbyl. Vstupem do EU jsme také přijali koncept práva, mnohaslovně upravujícího každou pitominu, každou životní situaci, každý pšouk. Víme-li, že strom poraxe se zelená, naznáme, že to není funkční systém sám o sobě a to ani nemusíme dálezohledňovat, že legisletiva EU prohlubuje na úkor té tvůrčí poloviny obyvatelstva koncept pečovatelského sociálního státu. Je tedy jen do jisté míry důvodné nadávat na naše politiky a pokud jde o vstup do zdroje dnešního marasmu - EU, nechť si sáhnou do svědomí ti, kteří pro něj v referendu hlasovali. Váš pláč je v mnohém správný, ale na špatném hrobě. Tohle příšeří naši politikové mohou napravit jen tím, že dají impuls k procesu vystoupení z EU.

R. Langer 6.5.2015 13:21

Re: Obávám se, že nevíte, jak dnešní stát funguje.

No jo, já jsem ale hlasoval pro vstup do Evropské unie, ne pro vstup do Evropské socialistické unie. Ale stejně to evidentně skoro nikomu nevadí, mnoho hlasů pro vystoupení z ESU kolem sebe neslyším, spíše naopak. A hlavně ať mi nikdo neříká, že tohle před 20 lety tušil! Po bitvě každý generálem, to známe.

V. Vaclavik 6.5.2015 18:41

Re: Obávám se, že nevíte, jak dnešní stát funguje.

Kdybyste aspon nediskreditoval ostatni, kteri tenkrat byli proti vstupu, tim vyrokem o generalech po bitve. Jen ukazujete vlastni hloupost, kdyz jste uz tenkrat nevidel, o co jde. Clovek tak mane premysli, co nepredvidate dnes. Zrejme jste jeden z tech pravicovych pragmatiku, kteri vse resi, az kdyz na to narazi nosem. Takovi tenkrat pro vstup do EU hlasovali.

R. Langer 6.5.2015 21:20

Re: Obávám se, že nevíte, jak dnešní stát funguje.

Ano, skutečně jsem tehdy nevěděl, že "západní" státy budou po 20 letech takovej socialistickej svaz. A jestli jste to vy věděl, tak jste génius. Můžete mi třeba dát odkaz na nějaký váš text z před 20 lety, jak že to bude v té Evropě vypadat? A ano, jsem pravicový pragmatik.

P. Švejnoch 6.5.2015 9:42

Přečetl jsem polovinu článku

Nejdřív jsem se zarazil u odstavce, který označil snahu o daňové úniky za amorální. S tím ovšem v našem státě a v této době nemohu souhlasit. Naopak - za situace, kdy daně samotné jsou značně nemorální (a to jak svou neuvěřitelnou výší, tak hlavně jejich pozdějším použitím) považuji snahu o co nejnižší odvody za oprávněnou a naprosto ospravedlnitelnou.

A hned pak přišel odstavec s účelnými dotacemi pro živnostníky - a dál už jsem neměl sílu... :-(

V. Kain 6.5.2015 10:26

Re: Přečetl jsem polovinu článku

Státních zaměstnanců je již dneska obrovská síla a ta dnešní socialistická vláda si toho je vědoma.Proto ani Babišovi to nedělá problém jim přidat a tím se zařadit po bok se socialisty.Předpokládají,že jim to voliči (státní zaměstnanci + jejich rodiny) vrátí a dají jim ve volbách hlas.Současná vládní koalice si ze zvyšujícího  zadlužení žádné starosti nedělá,protože až se jednou ty dluhy začnou zplácet,tak kde bude konec takovým nýmandům jako je současný premiér.To dobré hospodaření o kterém mluví ministr financí jsou jenom sofistikované účetní triky.Je vidět,že se Bureš vyzná.

V. Horák 6.5.2015 13:01

Re: Přečetl jsem polovinu článku

Napsal jste naprosto přesně,Bureš si koupil armádu státních zaměstnanců,což se mu hodí nejen u voleb,ale je samozřejmě jasné,že úředníci mu budou měřit úplně jiným metrem než živnostníkům,kteří jsou úřady šikanováni kvůli kdejaké kravině.Ostatně Bureš buzeraci živnostníků halasně podporuje,protože jimi pohrdá.

J. Kavalír 6.5.2015 13:07

Re: Přečetl jsem polovinu článku

Vy jste stále tak naivní, že si myslíte, že se dluhy někdy začnou splácet? Představte si, že seberete z reálné ekonomiky 1,75 bilionu korun a je jedno, jestli to uděláte najednou nebo během třeba 10 let. Za co si pak půjdete do obchodu koupit rohlík? Hotové peníze budou vzácnost. Kolik si myslíte, že je v oběhu hotovosti? Přičtětě k tomu všechny peníze na účtech občanů i firem a odečtěte všechny dluhy státu, firem a občanů. Dovolím si tvrdit, že výsledek bude záporné číslo, tedy zbývající dluh, který by nebylo možné penězi zaplatit, protože už by žádné v oběhu nezůstaly. Jediným řešením by bylo prodat bankám majetek a poté se začít zadlužovat nanovo a o to rychlejším tempem, protože by se tím pádem do bank dostávaly i výnosy z tohoto majetku, které nyní zůstávají v reálné ekonomice. Nakonec bychom se mohli prodat bankám do otroctví i my. A tak to bohužel funguje v celé globální ekonomice

V. Vaclavik 6.5.2015 10:53

Re: Přečetl jsem polovinu článku

Presne tak, pan Andrle je (stary) hlupak, reknu to takto na rovinu.

S. Donát 6.5.2015 12:15

Re: Přečetl jsem polovinu článku

Ano. Když vidím, jak s vybranými prostředky tato (nejen) vláda hospodaří, musím považovat placení daní v této zemi za nemorální.

R. Langer 6.5.2015 13:24

Re: Přečetl jsem polovinu článku

Máte naprostou pravdu.

K. Janyška 6.5.2015 9:28

Politika tohoto státu neexistuje. Existuje jen politika EU,

která patří Německu pro protektorát Čechy a Morava... Dzp.

P. Andrle 6.5.2015 9:21

S dotacemi je to trochu jinak

Když dal T.G.Masaryk Peroutkovi  100 000 korun, aby založil Přítomnost, byla to také dotace. Jenže Peroutka si i nadále kupoval tabák do dýmky ze svých. Svého času prohlásil Václav Klaus, že dotace z EU jsou korupční. Učinil tak proto, aby bagatelizoval chování těch, kteří dotace rozkrádají.Žádné peníze nejsou korupční. Korupčními se stávají teprve v rukách korupčníků. A to je značný rozdíl.

V. Halašta 6.5.2015 9:24

Re: S dotacemi je to trochu jinak

Jak pozná úředník korupčníka od slušného? Jedině tak, že už bude sám zkorumpovaný.

Z. Lapil 6.5.2015 9:40

Re: S dotacemi je to trochu jinak

Co je a co není vidět, znáte?

Předpokládám, že těch sto tisíc byla opravdu dotace, nikoliv investice (záměrem investice je, aby peníze přišly zpět, pokud možno namnožené). Pokud Masaryk ty peníze nedával ze svých (to by bylo nejen v pořádku, ale přímo obdivuhodné), pak byla cenou za založení Přítomnosti, že těch 100 000,- nebylo jinde. A mnozí by jistě našli pro jejich utracení způsob, který považovali za lepší.

A dotace korupční a nekorupční: vy si opravdu myslíte, že jednoho dne umře poslední zloděj? Možné to je, dokonce jisté, ale bude to jeden z posledních dnů lidstva.

Ś. Svobodová 6.5.2015 10:52

Re: S dotacemi je to trochu jinak

Ale dotace EU jsou korupční.

 Členský stát odvede EU ročních tisíc volů za slib, že mu EU pošle ticíc sto volů. Ty mu však pošle EU jen pokud splní několik úkolů, mezi které patří snížení pastevní plochy, navýšení spotřeby povinných veterinárních léků a nákup nových lepších plemenných býků z jiných států EU. Což stojí dost peněz, takže se pastevní plocha prodá pod cenou zahraničním developerům, předepsané veterinární přípravky se platí zahraniční firmě, která má jediná onen lék a plemenní býci ze zahraničí jsou 5x dražší nežli naši. Příjemce dotace si situaci uvědomuje, ale jediná možnost, jak z toho ven (voly neodeslat a vystoupit z EU) již nepřipadá v úvahu, protože ze stáda zbývá posledních pár kusů.

V pravém slova smyslu jde o korupci, nikoliv ve smyslu přímého uplácení, ale ve smyslu pokazit, nalomit, oslabit a znetvořit národní stát.

Z. Švrček 6.5.2015 10:59

Re: S dotacemi je to trochu jinak

Ale no, přece příležitost dělá zloděje. Čím více lidí rozděluje a čím větší prostředky jsou rozdělovány, tím větší je šance korupčníků. Dotace a přerozdělování tedy jasně tvoří korupční prostředí. Ti úředníci, politici i podnikatelé, kteří se přisáli na ty strdím olývající struky nejsou žádní Peroutkové. Pouze "po svém" chytají příležitost za pačesy. ČVím víc jich je, tím menší procento z nich ujde trestu. Jinak srdečně souhlasím s myšlenkou, že nejlepší je nebrat, ale ještě lepší nedat.

R. Langer 6.5.2015 13:28

Re: S dotacemi je to trochu jinak

Každá dotace je přímo semeništěm korupcí - dotace na co, pro koho, v jaké výši, za jakých podmínek - připadá vám to snad jako málo příležitostí pro nějakou korupci? :-P

V. Halašta 6.5.2015 9:21

Dotace?

Docela mě jímá hrůza, když někdo chce "podpořit živnostníky a podnikatele ...dotacemi". Použití přívlastků "vhodné a účelné" to nezachrání, protože vhodné a účelné dotace je oxymorón.

Proč raději nesnížit danění, které např. na SLovensku je o nějakých 5 procentních bodů nižší? Ale jinak souhlas, nižší byrokratická zátěž je to hlavní, co potřebujeme. Ne další mohutný a tedy nákladný nástroj na lepší výběr daní.

R. Jonák 6.5.2015 9:15

Lze souhlasit se značnou částí článku

ale ta zmínka o dotacích, už jste někde viděl aby malý soukromník dostal dotaci pokud nemá dobré známé nebo alespoň dobré známé známých. Navíc již před řadou let jeden známý politik prohlásil, že by "dotace" mělo být pro nás sprosté slovo a já mu dávám za pravdu.

J. Růžička 6.5.2015 8:16

je to tak, třeba je to k nevíře

Dokážeme všechny lévárny, špatnosti a brzdy vyjmenovat, dokážeme i vymyslet, jak z těch sra.ek ven. Ovšem tím to končí. Slušní a poctiví lidé s morálkou a charakterem se do politiky nedostanou a pokud dostanou, ti arcilotři je převálcují. Máme do činění s promyšleným systémem, v němž se snadno a lehko vládne a ve velkém krade, ale čím dále tím hůře žije v podzámčí.

J. Mrázek 6.5.2015 7:33

Prý 16 let do "Řecka" tímto tempem...

Pak už bude zadlužení a stav naprosto stejný a možnosti řešení také naprosto žádné. Nicméně - dělá to celá EU, tak snad nějaký způsob, jak z toho ven už ONI znají a když ne, tak zkrachujeme všichni a "někdo něco vymyslí.."...jenže CO ???

P. Lenc 6.5.2015 7:56

Re: Prý 16 let do "Řecka" tímto tempem...

Ano, to je zajímavá otázka.CO?

Ś. Svobodová 6.5.2015 10:54

Re: Prý 16 let do "Řecka" tímto tempem...

Možná znárodnění?

R. Langer 6.5.2015 13:30

Re: Prý 16 let do "Řecka" tímto tempem...

Já myslím, že v tom Řecku to tak skončí. A pak se EU doufám rozpadne.