17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

POLITIKA: Krize vlády je krizí systému

Koalice. Menšinová vláda. Úřednická vláda. Hlasování o důvěře. Předčasné volby. Přeběhlíci. Všechny tyto "termíny" známe důvěrně. Poslední vláda, která žila po celé volební období, byla vláda premiéra Miloše Zemana během let 1998 až 2002. Od té doby Česká republika žije v nepřetržitém politickém provizoriu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kratochvíl 9.7.2013 12:26

Re: Tak to JEDNOU zkusme :-)))

- Volný trh neexistuje a nikdy neexistoval, je to jen chyméra v hlavách našich pravicových ideologů.!!!!-Státní podnik má stejnou struktůru jako jakákoliv soukromá firma se svým účetnictvím a platí pro něj stejné zákony. Existují stejná pravidla pro všechny, milej pane.!!!! To, že tady hrabou současní poltici, neznamená, že to je demokratické a že se tomu nedá zabránit. Jak vidíte boží mlýny melou pomalu, ale jistě

-Sociální služby musí zajišťovat stát což se již historicky osvědčilo, to pochopitelně neznamená, že různé podpůrné systémy nemůže vykonávat privátní sektor, ale jedině stát nemusí na tomto vydělávat a všechny peníze vložené do systému může zase rozdat.

-A nemusíte neustále operovat s USA v Evropě byl jiný historický vyvoj a šel jinou cestou a vůbec ne špatnou Například sociální a zdravotní pojištění od Evropy nyní kopírují právě USA.

-A pokud to budeme chtít "MY" tak si to ve volbách také prosadíme, jako v každé slušné demokratické společnosti a zatím většina společnosti s tímto systémem souhlasí.!!!!

-A na závěr úroveň společnosti se pozná jak se dokáže postarat o své nemocné, staré a jinak sociálně slabší občany a ne kolik má zkorumpovaných zbohatlíků. !!!!!       I v tomto se mýlíte

K. Frauknecht 9.7.2013 13:10

Už ne :-)

Trochu se usmívám, už to nekomentuji (většinou demagogie bez argumentů). Jen snad: nezapomeňte na ty "boží mlýny"! Vím skoro jistě jak "domelou" :-))).

J. Kratochvíl 9.7.2013 14:08

No a teď se můžete usmívat

Tak se ještě trochu usmívejte, ale kdo se směje naposled ten se směje nejlépe.

A k té vaší nevidtelné ruce trhu, která to všechno zachrání a podobnejm nesmyslům a všichni jsou hlupáci, kteří to stále nechápou.  Již Adam Smith objevitel tzv neviditelné ruky trhu popsal, že může fungovat pouze za určitých podmínek a jednou z nich je křesťanská morálka, dále také spekulační kapital neprospívá apod. a to ještě nic nevěděl o globální ekonomice. Je to stejný nesmysl jako komunistické každý podle svých schopností a každému podle jeho potřeb. A o tom také je článek pana Kohouta. Člověk je tvor nedokonalý a systém společnosti je třeba postavit tak, aby se tyto nedokonalosti eliminovaly. A to nemá žádné jednoduché řešení ani v USA ani jinde na světě. Za to vám je to jasné. Posledních 20let vývoje ukázalo kam nás ty vaše ideologie dovedly.!!!!! No a teď se můžete usmívat nám ostatním do smíchu moc není.

V. Venc 9.7.2013 17:19

Re: No a teď se můžete usmívat

Ad Kratochvíl

Pane kolego, píšete.li o "volné ruce trhu", jak nefunguje, tak vězte, že pokud uznáte, že řezník prodává a seká maso, aby uživil sebe a rodinu, nikoliv proto, aby nasytil hladové spoluobčany, tak jste živým svědkem fungování "neviditelné ruky trhu"!

Volný trh je výrazem přirozeného řádu svobody člověka! Stejně tak bohatí a chudí lidé!

J. Vyhnalík 9.7.2013 18:32

Re: No a teď se můžete usmívat

Ten úsměv je trpký. Co z toho, že pan Frauknecht má pravdu, až se to projeví, bude to takový prů.. průšvih, že nás budou ještě pravnuci proklínat, pokud se toho nějací dožijí.

R. Gramblička 9.7.2013 12:08

Re: Ano systém není dobrý, ale ještě horší je rozkrádání státu

Omyl, pane Malečku, pan Kohout je jeden z mála, kdo navrhl potřebné změny. Přečtěte si jeho publikaci Úsvit. Na papíře to tedy je, je to k dispozici k široké diskuzi. Teď jde je o to, tu diskuzi zahájit a přimět odpovědné k ustanovění potřebných změn. Jenže právě to bude to nejtěžší

T. Blecha 9.7.2013 7:36

Systém

Problém je trochu jinde. Můžete vymýšlet pravidla systému jak chcete, ale když ten systém bude dávat moc jedněm lidem nad druhýma, tak se vždy zvrhne v boj o moc. Tomu nezabráníte nikdy.

J. Vyhnalík 9.7.2013 5:55

Přesně tak

Systém definují pravidla a lidská přirozenost.

A pravidla musí být napsána tak, aby zajišťovala funkci bez nějakých přídavných předpokladů typu: "všichni zúčastnění jsou andělé".

P. Pavlovský 9.7.2013 0:21

Ano, problém je v systému a nikoli "v lidech" (jednotlivcích),

o tom se tady už včera disputovalo.

Je příznačné, že za První republiky se vlády střídaly ještě daleko častěji než dnes, protože ústava měla ještě více nedostatků - umožňovala např. tzv. vázané kandidátky.

Při psaní ústavy bylo třeba neohlížet se do (naší) minulosti, ale do sousední současnosti - na demokratické sousedy, Rakousko a Německo.

Od V. Havla po M. Zemana jsou s presidenty čím dál, tím větší potíže. Proč není v ústavě JASNĚ ŘEČENO, CO PRESIDENT MŮŽE A CO MUSÍ A KDY? Proč nedefinovat presidenta tak, jako to mají Rakušané či Němci?

Proč nemáme v ústavě tzv. konstruktivní nedůvěru? Proč není horní komora generována stejně, jako v Německu? To jsou přece všechno ozkoušené, fungující systémy ve společnostech, ke kterým máme kulturně i mentálně (až po kuchyni!) velice blízko!

J. Vyhnalík 9.7.2013 5:51

Re: Ano, problém je v systému a nikoli "v lidech" (jednotlivcích),

Je potřeba chápat to, že první republika byla daleko složitější. Vedle Čechů, tu byli Němci, Slováci, Maďaři, Rusíni, Poláci a ti všichni potřebovali mít politické zastoupení. Na druhou stranu stát rozděloval daleko méně peněz a těžiště podnikání leželo jinde než ve státních zakázkách, nebo zakázkách závislých na státních, krajských, evropských atd. penězích.

Dnešní politika je v situaci, kdy si slušný člověk desetkrát rozmyslí, zda se do ní má pustit, protože se tím okamžikem automaticky stane pro všechny podezřelým korupčníkem. Nedejbože, aby měl nějaký majetek, hned je o to podezřelejší.

Podobně je to se sponzory. Každý, kdo sponzoruje nějakou politickou stranu riskuje, že bude osočován a speciálně zkoumán, zda a kolik vydělal na nějaké zakázce spojené se státem. Nakonec pro "důvodné podezření" médií stačí, když nějakou státní zakázku získá společnost, se kterou měl kdysi něco společného. Každý idealista, který by chtěl sponzorovat politické strany, si to po první zkušenosti dvakrát rozmyslí.

P. Pavlovský 9.7.2013 7:42

Re: Ano, problém je v systému a nikoli "v lidech" (jednotlivcích),

První republika byla také dost socialistická, kupř státnímu nakladatelství Orbis se šmahem dávaly všechny státní zakázky (např. pro MŠ), ČÍMŽ SE VYTVÁŘELA NEROVNOST NA NAKLADATELSKÉM TRHU!

Stát ani obce prostě nemají co podnikat!

J. Vyhnalík 9.7.2013 17:05

Re: Ano, problém je v systému a nikoli "v lidech" (jednotlivcích),

Samozřejmě, ale srovnávat to nejde ani relativně, natož absolutně. Vezměme si například soukromé důchodové fondy. Úroveň státních sociálních služeb na venkově atd. Z dnešního pohledu něco, pro většinu lidí naprosto nepředstavitelného.

K. Frauknecht 9.7.2013 8:07

Tak.

Zásadní problém: silný stát (kopec peněz, zakázky, státní firmy, nenažranej byrokratickej aparát, regulace, dotace......). K tomu přičtěte nepřehledné a nepříliš jisté právní prostředí. Výsledkem je současnost = korupce, zlodějny (no, ty byly vždycky :-)) a hromada nasupenejch lidí (ale pohodlných a prakticky nesvéprávných - on se stát o nás postará, že?!!).

Okrajový problém: neumíme dělat politiku (učíme se, teda doufám). Dělat politiku neznamená dělat lehkou děvu a lézt z postele do postele, lhát a slibovat nemožné nebo se naparovat a předvádět před kamerami!!!

I. Schlägel 9.7.2013 7:32

Re: Ano, problém je v systému a nikoli "v lidech" (jednotlivcích),

Jste naivní, pokud se domníváte, že sebelepší systém převzatý odkudkoliv čeští kocourkovští nepřetvoří k obrazu svému. A to nemluvím o tom, že právě ti samí kocourkovští nejsou schopni a hlavně OCHOTNI systém měnit k lepšímu, protože jim ten stávající velmi vyhovuje. Tak že základ každého systému je v lidech, kteří ho utvářejí a následně využívají či zneužívají. A podhoubím jsou další lidé, takzvaný národ, které ty kocourkovské pořád dokola volí. A žádný nový dokonalý systém na tom průseru nic nezmění, dokud se nezmění lidé standardním systémem pokus, omyl, tudy to dál nejde, kamna pálí, nesahat, atd., atd. A tomuto procesu se říká evoluce, milý pane. A budete se divit, funguje, i když se to v tom našem bordelu na první pohled nezdá. A pravidla evoluce žádným "systémem" nenahradíte ani nepřečůráte. Neumí to ani pan jasnozřivý Okamura ani pan poctivý Bárta ani ten vůl Popelka.

T. Blecha 9.7.2013 7:49

Re: Ano, problém je v systému a nikoli "v lidech" (jednotlivcích),

"A dokud politici nezavrhnou myšlenku, která byla tak dobře vyjádřena panem Louisem Blancem, a sice že „moc je zdrojem hybné síly společnosti“; dokud lidstvo se svými pocity zůstane pasivní; dokud se bude domnívat, že není možné rozšířit své štěstí a svou prosperitu pomocí své vlastní inteligence a úsilí; dokud člověk bude očekávat vše od zákona; ve stručnosti – bude-li pro nás vztah obyvatel a vlády stejný jako vztah oveček a pastýře, žádné změny se nedočkáme."      

-Frederic Bastiat

I. Schlägel 9.7.2013 8:17

Re: Ano, problém je v systému a nikoli "v lidech" (jednotlivcích),

Tesat do kamene.

R. Langer 9.7.2013 11:04

Re: Ano, problém je v systému a nikoli "v lidech" (jednotlivcích),

No jo, tolik je to let, a dodnes to ty ovce nepochopily... :-(

J. Kanioková 9.7.2013 19:19

Přesné...