18.5.2024 | Svátek má Nataša


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Kadlec 8.10.2010 22:30

křesťanská strana?

to mě nikdy nezajímalo. Nedůvěřuji křesťanům - až na vyjímky - že by byli na politické scéně schopni něco pozdvihnout, kdyby se spojili. Asi je to tím že je znám.

Úplně jiná zpráva jsou křesťani v občanských politických stranách. Tam jsou jako sůl. \mezi svými "nesouvěrci" obvykle obstojí ti schopnější a hlavně odolnější, a protože, zase obvykle, milují svobodu, ctí spravedlnost  a k tomu dodržují Desatero, jsou v takovém prostředí solí. Ovšem každý politik, který se bojí udělat něco zlého (říkáme tomu bázeň Boží), je solí ve svém prostředí. Na to nemusí být křesťan.

Když ale volím, volím určité cíle a lidi schopné jich dosáhnout. Nevolím souvěrce. Křesťanům dnes -jak je tedy znám - zevšeho nejvíc chybí politické vzdělání a rozhled. Často končí na tom, jestli jste nebo nejste pro registrované partnerství, a tím u vás končí, páni politici.

P. Vandas 8.10.2010 22:56

Re: křesťanská strana?

 Vcelku i pro mne přijatelná myšlenka, pane Kadleci.

J. Anděl 8.10.2010 17:11

Poděkování za článek.

Děkuji za pěkné zamyšlení. Zrovna jsem o tomto tématu dneska uvažoval.

Sice mi někde na konci článku uniklo, jestli jste došel k nějakému závěru, zda křesťanská strana ano či ne, ovšem je to dobré.

Já to chápu tak, že strana spíš ne, ale že křesťan v klidu může být politikem - v jakékoliv straně.

Existuje jen několik málo témat, ve kterých křesťané mají jednoznačný pohled na věc a možná by v některých stranách šli proti proudu. No, od toho tu máme to, že každý poslanec musí volit podle svého svědomí...

M. Hanko 8.10.2010 17:53

Re: Poděkování za článek.

Mimochodem, podle mě je chyba že lidovci nejsou ve sněmovně. Docela bych jim fandil, aby se tam znovu dostali - i když za svůj neúspěch si mohou z velké části sami. Čunek, Cyril Svoboda - hrůza.

A. Reček 8.10.2010 21:25

Re: Poděkování za článek.

Pane Hanko, je jisté, že za neúspěch si mohou sami. Ovšem co se týče Čunka, tak doporučuju podívejte se na: www.legendacunek.cz  Teď to bude koncem října 4 roky, co začla jeho kauza.  To nebylo samo sebou.

M. Hanko 8.10.2010 6:21

zaujalo mě

Zaujaly mě dvě myšlenky: že Kristus by měl mít (v životě správného člověka) prioritu, a že někdo třeba vážně uvažuje o tom, že desatero by bylo vhodné vtělit do ústavy.

Obě myšlenky mi přijdou naprosto šílené, a bylo by možná docela zajímavé se o tom pobavit podrobněji.

J. Anděl 8.10.2010 16:56

Re: zaujalo mě

Pane Hanko, chápu, že Vám to přijde naprosto šílené. Myšlence desatera v ústavě se vyhnu, to mě zatím nenapadlo a zběžným zamyšlením se nad tím mi to taky připadá šílené.

K prioritě Krista - zrovna dnes jsem v jedné knize četl, že priorita není ideální pohled či slovo, že Kristus je (měl by být) spíše středem každé události, myšlenky, pocitu. Kristus je pak středem milování, práce, úklidu, péče o děti, ježdění na motorce, lezení po skalách, ve středu všech těchto činností je pak Kristus.

Neznamená to tedy - nejprve Kristus, pak zábava. Samozřejmě je otázka, nakolik člověk musí vědět, že ten v jeho středu se jmenuje Kristus (tedy nakolik to musí být křesťan).

Je to takhle pořád šílené, nebo je to o něco lepší?

M. Hanko 8.10.2010 17:51

Re: zaujalo mě

Je to lepší :)

K tomu Ježíši: Proč myslíte, že by víru v Krista bychom MĚLI vyznávat všichni? Já k víře v Krista nevidím žádný důvod. Proč bych v něj věřit MĚL?

J. Anděl 8.10.2010 18:09

Re: zaujalo mě

Nenapsal jsem, že by víru v Krista měli vyznávat všichni. Věřit v něj nemusíte.

Psal jsem, že můžete cítit Krista ve svém středu, aniž byste byl křesťan, věřil v Ježíše Krista a zajímalo vás, jestli se "to", co cítíte ve svém středu, jmenuje Kristus nebo jinak.

Nepsal jsem, ale myslím si či věřím, že život s Kristem ve středu mého života (ať už jsem křesťan nebo ne) je dobrý a stojí za to.

P.S.: Neznám nikoho, komu by se dařilo nepřetržitě, kontinuálně, v každý okamžik cítit Krista / Boha ve svém srdci, či kdo by ho nepřetržitě uchovával ve středu veškerého svého konání.

J. Anděl 8.10.2010 18:11

Re: zaujalo mě

"Dobrý" v této souvislosti chápu jako spokojený, s čistým svědomím a naplněný.

M. Hanko 8.10.2010 18:18

Re: zaujalo mě

Ono by stačilo cítit ho NĚKDY. Proč mi o sobě nikdy nedal vědět, ačkoliv bych ho bez nejmenších pochyb poznat chtěl?

J. Anděl 8.10.2010 18:43

Re: zaujalo mě

To mě mrzí. Já nevím ani proč, ani jestli vůbec. Možná se to stalo, ale vy jste si neuvědomil, o co jde.

Mně samotnému trvalo strašlivě dlouho, než jsem ucítil alespoň něco, nějaký závan čehokoliv hlubšího. Ani teď nemám jistotu, že to je vždy (když se to občas stane) to "ono", resp. On.

Slyšel jsem, že se píše "klepejte a bude vám otevřeno". Slyšel jsem také, že se v témže textu neuvádí, jak dlouho budete muset klepat. Povzbudivé, že ;-) ?

Cítím, že pokud o takový kontakt či dotyk stojíte, uspějete. Život a různé události se vždy stáčí podle našich přání a směřování.

Musím končit, ještě kouknu večer, přeji hezký den!

J. Anděl 8.10.2010 18:48

Re: zaujalo mě

Dodatek: připadá mi, že je nutné Boha alespoň jednou v životě ucítit, aby člověk mohl opravdu věřit. Jinak mi to připadá jen jako taková mentální spekulace, která nemůže mít skutečnou ... chtěl jsem napsat hodnotu, ale myslím spíš význam. Jako že se v takové víře není o co opřít. Nemá myslím cenu věřit hlasatelům jen na základě toho, že vám připadá, že to, co říkají, dává smysl nebo se vám to líbí, nebo protože se říká, že se to má.

M. Hanko 8.10.2010 19:57

Re: zaujalo mě

Nevím, ... podle mě Bůh chce, aby v něj lidé věřili, a kdo věřit chce, tomu by jistě podal pomocnou ruku. V mém případě ale Bůh mlčí, ... a z mého okolí vím že nejsem sám...

Z toho podle mě logicky vyplývá, že buďto Bůh neexistuje, a nebo má jiné vlastnosti než mu přisuzujeme (zejména mu nezáleží na vztahu s lidmi, není tedy osobní)

P. Vandas 8.10.2010 20:22

Re: zaujalo mě

Pane Hanko, já si myslím, že lidé nevědí co Bůh chce. Není nic přesnějšího o popisu Boží vůle, než je záznam v Bibli a tam jsou popsány záměry Boha značně rozporuplně. Je tam například napsáno co je Bůh. V Janově evangeliu je úplně první věta . "Na počátku bylo slovo a to slovo byl Bůh." Lze usoudit, že Bohem byla abstraktní myšlenka. Jinak Vaše pochybnosti, že Bůh neexistuje nesdílíte sám, avšak v případně pozitivního přijetí jistoty jeho existence získáte obrovské ukotvení existence Vaší. Tím ukotvením myslím oporu v Biblickém poselství, které nejen, že dává dobrý návod jak dosíci štěstí, ale svými moudrými ustanoveními člověk získá korektiv pro vlastní chování a myšlení.A to není málo.

J. Anděl 8.10.2010 22:10

Re: zaujalo mě

Už toho bylo tady napsáno hodně a já nemám cit pro to, kdy je to dost (takže možná teď?). Risknu ještě jeden příspěvek.

Líbí se mi, co píše pan Vandas.

Začnu tím, že se domnívám, že logika Vás může svést za scestí, protože vyžaduje přesná data. A ta Vám (i mně) nejsou všechna k dispozici. Pokud jsem uváděl své pohledy, jak je to míněno, myslel jsem tím, že takto rozumím lidem, že to myslí, když popisují, co je pro člověka dobré, A jak já rozumím třeba Písmu či svým prožitkům. Je zaručené, že se v mnohém mýlím.

Nerozumím všemu, co se děje kolem mě. Jestliže dnes nepochybuji o Bohu, není to proto, že bych si neustále uvědomoval jeho přítomnost. Bylo to mé rozhodnutí (podepřené nějakými prožitky). Jak píše pan Vandas, dává mi to oporu.

Vím, že přesně tohle mnozí vnímají jako berličku. Nepřipadá mi to tak, ale nemohu to nijak rozporovat. Nevede mé kroky jako loutce, ale poskytuje mi směr, pokud se o něj opřu. To opření se ale dělám já. Vzdávám se tím do jisté míry logiky a respektuji a rozumím, že něco takového je pro leckoho nepřijatelné. A opět, je to soukromý pohled jednoho nepříliš zkušeného hledajícího. Jsou zkušenější než já. Já ovšem rád píšu a jsem trochu okouzlený tím, že se teď nestydím svěřit se tu. Omlouvám se za to, pokud je toho moc :-).

P. Vandas 8.10.2010 22:29

Re: zaujalo mě

Pane Anděli, já také rád čtu to co píšete, dovolím si však osobní pohled na Vaše myšlenky. Logika, podle mého názoru, žádná data nepotřebuje, ta si vystačí sama o sobě. S tou berličkou si myslím, že to je jinak. Pán Bůh nám toho v podstatě moc neslibuje, stačí se podívat na Joba. Naopak, věřit v Boha, znamená pro mne se mnohého zříci. Nejsem jiný, než ti druzí, i já bych neraději měl bohatství, úspěch, moc, slávu, lásku a ne jednu, úctu druhých, no co bych vlastně nechtěl. Ten dobrovolně přijatý závazek, dělat něco proto, abych měl právo hlásit se ke křesťanům, pro mne znamená se ve svých touhách a přáních velmi krotit. Mít naději ve spasení, laik by řekl, naději na šťastný život, znamená po přečtení Bible, mnohého, z toho co jsem jmenoval, se prostě zříci a nejen to, nebažit po tom a, ani nelitovat  promarněných příležitostí to získat. Neb mé poznání je v tom, že štěstím není to co jsme v životě získali, ale naopak vše to co jsme si z těch pokušení dokázali odepřít. To říkám já, který se za žádného suchara považovat nemohu a ani nechci, neb vše z toho co jsem vyjmenoval jsem okusil. Nicméně jsem shledal, že je to marnost a nic než marnost.

J. Anděl 8.10.2010 22:57

Re: zaujalo mě

Děkuji, že jste si dovolil osobní pohled ;-).

V čem jste úspornější a skromnější než já, v tom jste přesnější. Udeřil jste hřebíček! Co píšete o vzdávání se vystihuje, co často cítím. Opření se, o kterém jsem psal, nevnímám v úvahách jako pomůcku k dosažení svých cílů, ke získání kontroly. Můj praktický každodenní život není takový, jako mé ideální představy. Neustále se jako Sysifos o získání kontroly pokouším. A toto utrpení není něčí zlovolný trest či krutost, ale moje vlastní volba (nemoc, závislost?).

Se vzdáváním se se potýkám tolik a tak často. I právě teď.

Děkuji, dobrou noc.

P. Vandas 8.10.2010 23:04

Re: zaujalo mě

 Nejste sám.

P. Vandas 8.10.2010 23:02

Re: zaujalo mě

Vcelku jednoduchá odpověď, pane Hanko. V Bibli je napsáno, "Tlucte a bude Vám otevřeno."či jiné " Neuvěříte-li jako nemluvňátko, nevejdete do království nebeského. " Ono je to vcelku prosté, vezměte si Bibli, čtěte především Nový zákon a budeteli mít duši otevřenou, najdete co hledáte. Stačí jediné. Hledat.