11.5.2024 | Svátek má Svatava


Diskuse k článku

POLITIKA: Krajské volby 2012

První sobotní sčítání ukazovalo v mém kraji dokonce 65% převahu téhle předpokládatelné koalice. Řeknu vám, není to pěkný pohled, pozorovat, jak jsou dvacet let po převratu komunisté na koni a místo živoření někde na okraji, ve společnosti dalších extrémů a historických obskurit, spolu s populistickými pastelkáři pokračují v sebejisté vládě kraji.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Hatlák 15.10.2012 8:34

Neúčast u voleb?

Nechápu proč je stále vnucována myšlenka pohodlnosti nejít k volbám. Každé volby mají tři vyjádření s návrhem, alespoň pokud je demokracie:

1. vyjádření s návrhem - ANO

2. vyjádření s návrhem - NE

3. vyjádření s návrhem - zdržení se hlasování

I na schůzích KSČ ale i v dnešním parlamentu se při hlasování o čemkoliv řídící schůze ptal: kdo je pro, kdo je proti, a kdo se zdržel hlasování. Tak že 70% voličů není pohodlných a nešlo k volbám, ale naprosto regulerně se zdrželo hlasování. Otázka by měla znít proč?

P. Čech 15.10.2012 8:33

Je to opět zcela jinak.

Výsledky voleb, tak, jak jsou nám prezentovány novináři, ale i Vámi, paní autorko, vůbec neodpovídají realitě a jsou výsledkem jen a pouze poměrného volebního systému. Je s podivem, jak mnoho lidí tyto lži politiků a novinářů dokáže akceptovat a nehodlá logicky přemýšlet. Volební zákon jasně definuje kdo je to volič. V této definici vůbec není uvedeno, že voličem je pouze ten občan, který volí. Voličem je tedy logicky i ten, kdo volit z různých důvodů nehodlá.Vezměme si jako příklad Ústecký kraj, kde, jak je nám stále podsouváno, voliči zvolili komunisty. Není to pravda.  Komunisté nezískali 25,26% hlasů, ale pouze 8,6%.V souvislosti s volebním zákonem, který definuje to, kdo je voličem, je nutno do výsledků voleb započítat i ty voliče, kteří nevolili. Nelze se donekonečna tvářit, že v České republice neexistuje 66% občanů-voličů.Do výsledků voleb nelze odpovědně tvrdit, že oněch 66% lidí volilo komunisty. Komunisté tak byli zvoleni systémem a nikoliv voliči. Od roku 1989 vinou volebního systému volební účast stále klesá a tento stav nemá tendenci se obrátit. Zanedlouho tedy bude volit jediný volič, který dá hlas dejme tomu ČSSD. Novináři a Statistický úřad potom budou dle platného systému bezostyšně tvrdit, že ve volbách zvítězila ČSSD s výsledkem 100% hlasů voličů (1 voliče). protože je celkově volební systém a počítání jeho výsledků špatný, je nutno říci plnou pravdu. V Ústeckém kraji získali komunisté pouhých 25,26%, ale z 34% hlasů voličů, tedy pouhých 8,6%. Jediným demokratickým vítězem voleb je oněch 66% voličů, kteří se odmítli zúčastňovat onoho směšného a lživého divadélka, vydávaného u nás politiky a novináři za svobodné volby.

V. Ondys 15.10.2012 8:22

:))))))))) Kdo nejde k volbám, jde proti nám?

Na podobně nadlidské demokracii, kde fakticky jde jenom o to, kteří ze stranických papalášů budou socialisticky přerozdělovat, to pro samostatného člověka je stejně demokratické jako s Adamem a s jeho možným výběrem ženy v blízkosti nezištného hada s lákavým jablkem. Je docela neomalené podobně horlit, pokud systém nebude odpovídat skutečnosti o nezájmu drtivé většiny lidí se stranicky sdružovat místo toho, aby umožňoval horlivým pisálkům s jejich levicovými představami peskovat jiné, že je nedemokratické dobrovolně odmítnout účast na soutěži s pravidly, která slušným, poctivým a samostatným voličům u nás nabízí jen prohru.

P. Pavlovský 15.10.2012 7:16

Nejsem ani trochu překvapen, pokračování

Radoval jsem se ještě po skvělém Svobodově (a TOPky) převratu na pražské radnici – nehodil jsem svůj hlas do koše. Po vyhození ředitele Liche a především po otevření kauzy CASA jsem, se ale doradoval. Během tří neděl byla pro mne nejenom ODS, ale i TOP 09 nevolitelná. Politiky, kteří obviňují policii své vlastní vlády z machinací (udělali to Nečas i Kalousek), nelze volit.

Nevolitelná je samozřejmě strana, jejíž šéf nečitelně vyhodí úspěšného ministra spravedlnosti (voliči na Plzeňsku si zjevně myslí totéž, co já) a nahradí ho politikem nanejvýš pochybným, který pak neméně pochybně zkouší nejmenovat L. Bradáčovou; strana premiéra, který dopustí rovněž nečitelné odvolání policejního presidenta na hodinu – už teď je zjevné, že se ničeho špatného nedopustil; předsedy, který ustanoví volebním manažerem exministra, který nedávno musel odstoupit kvůli korupci (postup Michálka do 2. kola senátních voleb jasně ukázal, co si o tom voličové myslí).

Nevolitelná je po vášnivé, až šílenecké parlamentní obhajobě Parkanové proti vydání k vyšetřování i strana M. Kalouska a tím pádem i K. Schw., který se nedistancoval. Jak by ale mohl, když pro nákup letadel zvedli v Topolánkově vládě v demisi ruce jednomyslně úplně všichni, nejenom členové ODS, ale i Zelených a KDU.

Na okraj: kdo koho z dvojice TOP 09 a Starostové je velice sporné: ministr za StaN Besser s projevil jako darebák a ministryně Hanáková se vytrvale prezentuje jako totální mimoň, který páše na naší kultuře hrozivé škody.

Ano „… vládní strany nejsou schopny sebereflexe…. neschopnost odstřihnout se od skandálů a korupce, od figur jako Drobil nebo Kalousek…Veřejnost evidentně touží po změně a dychtivě sahá po každém jejím náznaku.“  Obávám se - dle reakcí - že ani tento výprask nebyl pro PRAVICOVÉ PARLAMENTNÍ STRANY DOSTATEČNÝ. Nepoučily se a musí zahynout!

P. Pavlovský 15.10.2012 7:04

Nejsem ani trochu překvapen

Volební účast byla standardní, po zkušenostech z uplynulých 20 let jsem čekal 30%, takže přece jenom vlastně překvapeníčko, spíš příjemné. A nepřekvapilo mne ani to, že doma zůstali především voliči pravice.

Jako takový jsem byl po dlouhé době šťasten, že jsem Pražák a tudíž nikam nevolím. Patřím k tomu cca 15% elektorátu, který již 20 let volí doprava, ale nechce ODS, které právem nedůvěřuje (právem už proto, že každý volič má právo nějaké straně či dokonce všem stranám nedůvěřovat).

Kdybych musel, asi bych ze zoufalství volil Zelené nebo Piráty – takový je smutný konec celoživotního konzervativce.

Naposledy, v parlamentních i komunálních volbách, jsem volil TOP 09 a radoval se, jak mi to tentokrát, snad poprvé vůbec, vyšlo. (Předtím šly pod vodu RU, ODA, DEU, US, vypadli Zelení a dočasně i KDU.

(Kdybych věděl, že jsem opravdu spolehlivý Pechvogel, zavolil bych KSČM J.)

J. Schwarz 15.10.2012 5:34

Re: Existuje ještě jedna alternativa

No mafie vás okrade možná, komunisti sichr. Pokud teda nejste bezdomovec. Ale ani pro toho nejsou komunisti žádnou výhrou - strčí ho si ce pod střechu, ale nenechají zadarmo nasávat. Pokud by tak činil, bude sice pod střechou, ale zároveň za katrem.

J. Schwarz 15.10.2012 5:31

No, spíš bych řekl

že se volilo podle ideologií, protože výrazné osobnosti s vlastními názory se prakticky nevyskytly. Ale když se vyskytly / Kubera, Čunek / dostaly hlasů dost bez ohledu na stranu, za kterou do voleb šli.

H. Grúbr 15.10.2012 5:28

Existuje ještě jedna alternativa

Disciplinovaní voliči ODS se zkrátka nas.ali a s tím, že už to takhle dál nejde volili komunisty. To je přesně můj případ, a nikdy jsem se s tím netajil. Nejde o to, co je pravice, nebo levice, ale o to, co je mafie a co komunisti. A jestli po mě někdo chce, abych si vybral mezi KSČM a mafií, levice - nelevice volím komanče. Komunisti aspoň dodržují nějaká pravidla, mafie žádná. Ideologie KSČM je postavená na vědeckém materialismu, ideologie mafie je postavená na zločinu. Howg

J. Stejskal 15.10.2012 2:15

Dobrý příspěvek.

Palec nahoru.

L. Šarina 15.10.2012 0:22

Svatá prostoto,

je to prvada a začátek konce pravicových stran  v Čechách,škoda že tu není Havel,ten by čučel a jeho naivita že se komunisti znemožní, ať každý posoudí sám.