8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

POLITIKA: Kouřová clona nad online pokladnami

Vláda během jednoho dne schválila zákaz kouření v hospodách a zavedení online registračních pokladen rovněž v hospodách, k tomu ještě v maloobchodě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 8.6.2015 21:29

Ani zákaz kouření VŠUDE

přijít nemusel.

Jen pachatelé dobra si ho přejí.

Zda z nějakého rafinovaného úmyslu nebo prostého hajzlovství, to už je jedno.

J. Jurax 8.6.2015 19:05

Nicméně

přes výhradu uvedenou níže nelze než s podstatou sdělení v článku souhlasit. Kouřová clona plošného zákazu kuřby v restaurantech i putykách - mimochodem mimořádně hovadného zákazu - překryla diskuzi o plošném zavedení registračních pokladen, jeho důvodech a důsledcích a o s tím spojené míře míře vlezlosti státu.

Ono holt kuřáků je víc jak živnostníků ...

J. Jurax 8.6.2015 18:58

Ale kuš

"Proti zdravotním důsledkům tabáku se bojuje v celé Evropě. Nemusíme s tím souhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat. Kouření jednou skončit muselo, to je tak všechno, co se dá o vládním návrhu zákona říci."

No, nemusíme opakovat každou hovadinu, co se ve světě objeví.

Ale když už jsme u toho - je na čase zahájit nesmiřitelný boj proti zdravotním důsledkům alkoholu, jakož i jeho škodlivým následkům společenským. Požívání alkoholu jednou skončit musí, to je tak všechno, co se k tomu dá říct. A zahájíme zákazem prodeje a konzumace alkoholu v restauracích. Čímž restauratéry dorazíme - přežijí akorát mléčné bary a McDonald.

Ale boj o všeobecné dobro a zdraví lidu nekončí - jsou zde nezdravá, tučná masa (husa, bůček, tuňák) a vůbec tučné potraviny, pochutiny s velkým obsahem cukru (zákusky se šlehačkou) nebo jídla obsahující toliko prázdné kalorie - třeba knedlíky. Tohle bude třeba taky zakázat - procento obézních narůstá přímo hrozivě a obezita též zabíjí.

Připadají-li Vám mé nápady absurdní, posečkejte takových sedmdesát let. Před sedmdesáti lety by byl zákaz kouření - zejména v tom rozsahu, jaký je nyní nařizován - považován taky za absurdní.

F. Lesniak 8.6.2015 16:48

Pro informaci:

F. Lesniak 8.6.2015 16:49

Re: Pro informaci:

Seznam států, kde je zakázáno nebo omezeno kouření. Opravdu nechápu, proč je u nás tolik kvikotu:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_z%C3%A1kaz%C5%AF_kou%C5%99en%C3%AD

S. Donát 8.6.2015 17:58

Re: Pro informaci:

No a? Co je to za argument "oni to mají taky"?

M. Prokop 8.6.2015 21:29

Re: Pro informaci:

Čekáte od toho komouše boj za svobodu?

J. Slanina 8.6.2015 18:23

Re: Pro informaci:

Debilní komoušku. Jestlipak jsi už zjistil, že dlouhé odkazy jdou zkrátit? Ale ono je to vlastně jedno. Ty tvoje debility stejně nikdo neotvírá.

M. Moravcová 8.6.2015 10:59

Výborně shrnuto.

http://www.novinky.cz/komentare/371654-komentar-zivnostnici-kradou-aneb-zaklady-matematiky-vaclav-klaus-ml.html

S. Donát 8.6.2015 11:36

Re: Výborně shrnuto.

Parádní článek :)

J. Pražák 8.6.2015 10:08

Velké úniky EET nezastaví

Vláda by získala desítky, možná stovky miliard, kdyby snížila korporátní daně, aby velké firmy neutíkaly do zahraničí. Každý rok jde o tisíce firem, které odvádějí daně v Holandsku, na Kypru,..... Zdanění živnostníků přinese řádově nižší zisky.

J. Jurax 8.6.2015 19:07

Re: Velké úniky EET nezastaví

Ale ubude malých "podfuků" - tedy prý; ty velké podfuky ovšem necháme na pokoji. Velcí podfukáři mají dlouhé prsty ...

A. Alda 8.6.2015 9:07

Hospodské to postihne zcela jistě.

Do "putyk" budou kuřáci chcdit méně, radši si koupí lahváče a budou pokuřovat doma.

V restauracích a "lepších" podnicích se kuřáci zdrží kratší dobu a proto také méně vypijí.

Příjmy všechn podniků vyjma těch, zaměřených výhradně na obědové vyvařování, se zmenší. Výdaje jim narostou o hardwarovou (ne všem) a sofwarovou investici a zvýší se jejich režie na údržbu systému. Očekávám tedy mírný (opravdu jen mírný) pokles počtu hospod, ale současně i změnu řady těchto veřejných podniků na soukromé kluby. 

Kdyby k tomu současně přišlo i zrušení stravenek coby paralelní měny, byly by dopady mnohem tvrdší.

P. Zeman 8.6.2015 9:20

Re: Hospodské to postihne zcela jistě.

Zkoušel jste třeba popřemýšlet o tom, že naopak do hospody zajdou i lidé, kteří tam kvůli smradu nechodili vůbec? Nebo že trucovití kuřáci se po dvou týdnech od lahváče ve společnosti manželky raději vrátí k čepovanému ;-)? To jenom na okraj ke kouření. Co se týče registračních pokladen, tak to už je jiná...

A. Alda 8.6.2015 11:22

Trucovití kuřáci?

Počáteční pokles návštěvnosti z trucu vůbec neuvažuji. To není podstatné. To přejde během dvou tří měsíců, možná ještě dřív. Ale k dlouhodobému úbytku dojde, protože řada lidí chodí do hospody hlavně si pokecat, k čemuž si dá pivo. Jenomže kuřák bez cigarety si moc nepokecá. Jakmile mu mozkové receptory zahlásí nedostatek nikotinu, začne růst jeho nervosita a klesat schopnost soustředění se. S příjemného pokecání se začne stávat utrpení a on si bude MUSET jít zakouřit. V létě si zajde zakouřit ven. V zimě půjde domů. Takže vypije méně. A čím je závislejší na cigaretách, tím větší jistota, že do té hospody bude chodit skutečně jen na jedno (nikoli na dosavadní jedno-dvě-tři...náct) a pak pomaže domů. Domů si koupí to pivo levněji (výrazně levněji!) a pokud mu doma nestraší manželka, tak si tam i pokecá s kamarády. A když si tam kamarády přivést nemůže a ani sám za žádným kamarádem do jeho domácnosti kouřit a kecet a popíjet jít nemůže, pustí si televizi. Samozřejmě se v rámci velkých čísel projeví i ten efekt, že kdo kouří, potřebuje zvlhčovat sliznice a proto pije více.

Sem tam někdo se končeně naštve natolik, že vážně přestane kouřit. Ale to bude minimum (to by vláda musela cigarety zdražovat strměji a ne po nepatrných částkách). 

Takže trafikanti na to nedoplatí, ale hospodští (většina z nich) ano. Sem tam některý hospodský i hospodu zavře (ale moc jich nebude), sem tam některého to srazí z ostré hrany, na niž se dlouhodobě drží, směrem k bankrotu (ale taky jich moc nebude). 

No a na některých vesnicích se na ten zákon v mnoha hospodách (jsou-li v nájmu) prostě vykašlou a budou čekat na pokutu, kvůli které pak vyhlásí předem připravenou insolvenci.

Ale nechme se překvapit, za dva roky v tom budeme mít mnohem jasněji.

J. Jurax 8.6.2015 19:09

Re: Hospodské to postihne zcela jistě.

"Zkoušel jste třeba popřemýšlet o tom, že naopak do hospody zajdou i lidé, kteří tam kvůli smradu nechodili vůbec?"

Ano, jistě - ovšem takoví dnes volí nekuřácký restaurant, jichž je všude plno.

Z. Rychlý 8.6.2015 22:22

Re: Hospodské to postihne zcela jistě.

Tady jak na potvoru asi z 15 hospod ani jedna. Těžká volba.

J. Jurax 8.6.2015 23:14

Re: Hospodské to postihne zcela jistě.

U nás je to tak půl na půl ... ty dražší jsou nekuřácké všechny ...

J. Skála 8.6.2015 10:38

Kdyby došlo i

"k zrušení stravenek coby paralelní měny", narovnaly by se konečně poměry. Proč by měl zaměstnavatel dotovat hospody? Ať přidá tu dvacku zaměstnancům a ti se sami rozhodnou, zda půjdou na oběd, nebo si přinesou kastrůlek.

A. Alda 8.6.2015 11:26

Re: Kdyby došlo i

Poměry by se nenarovnaly, pokud by nebylo zakázáno všem zaměstnavatelům poskytovat zaměstnancům závodní stravování.

A hospody by dostaly velmi tvrdou ránu. Synergické působení povinných pokladen, zákazu kouření a zrušení stravenek by způsobilo skutečně viditelný pokles počtu restauračních podniků. O tom tedy vůbec nepochybuji.

J. Skála 8.6.2015 12:00

Re: Kdyby došlo i

Poskytování závodního stravování s tím nemá co dělat. To je právo zaměstnavatele a ani socialistický stát se do toho asi montovat nebude. A pokles počtu restauračních podniků: Bylo by to opravdu takové neštěstí?

P. Švejnoch 8.6.2015 12:17

Re: Kdyby došlo i

Snad bych jen podotkl, že KAŽDÉ snížení konkurence se projeví na kvalitě/ceně poskytovaných služeb - z pohledu zákazníka pochopitelně negativně.

A. Alda 8.6.2015 13:05

Zejména v menších obcích.

Zbyde-li ze dvou hospod jen jedna, bude to změna dost radikální. Zbydou-li na malém městečku z 5 hospod jen dvě, bude to také pecka.

Už dnes existují stovky obcí (skutečně jsem se nespletl v řádu), kde pronajímají obecní hospodu jen za zcela symbolické nájemné a ještě pro hospodského organizují různé akce, aby si vydělal, aby vůbec ve vsi tu hospodu měli.

J. Jurax 8.6.2015 19:35

Re: Zejména v menších obcích.

No a když se v těch stovkách obcí v hospodě zakáže kouřit, bude po hospodě.

Nebo z ní bude klub, v jehož stanovách bude, že v klubových prostorách je povoleno kouřit. Nečlen klubu - náhodný turista třeba - buď bude mít smůlu, nebo se za mírný poplatek, řekněme půlkilo, bude moci stát členem klubu a bude ovšem muset dodržovat stanovy - zejména tolerovat kuřbu v klubu i je-li nekuřák. Po čase bude mít každý celou sbírku členských průkazek takových klubů, i vznikne asociace kuřáckých klubů, co za mírný poplatek - řekněme pětikilo - poskytne průkaz skýtající členství ve všech kuřáckých klubech jsoucích v oné asociaci.

No a pak ty kluby vláda a zákonodárci extra zdaní - protože to by tak hrálo, že, nebo, půjde-li o vládu dobrosernou a zákonodárce stejné, ty kluby zakáže. A lidi si zas vymyslí něco jiného - neboť boj dobra se zlem je věčný, neboť zlo - i dobroserné - je věčné.

J. Jurax 8.6.2015 19:22

Re: Kdyby došlo i

No, on zaměstnavatel dotuje hospody a hlavně stravenkové firmy skrze stravenky proto, že blbý stát podlehnuvší lobby (čti úplatkům) oněch stravenkových firem příspěvek na stravenky do jisté výše zprostil daně. Tudíž dvacka, kterou dá zaměstnavatel zaměstnanci jako příspěvek na stravenky bez daně by se smrskla na jedenáct dvanáct korun čistého, kdyby ji dal do mezd.

Zrušení stravenek je nicméně příliš rozumné řešení, která by vyřadilo zcela zbytečné, přímo parazitní stravenkové firmy ze hry, než aby jej naši čačtí zákonodárci učinili. Ostatně stravenkové firmy by zalobovaly, odboráři ať už z hlouposti - ti řadoví - nebo za peníze - bossové - by se rozječeli, zlobovaní poslancové by hluboce žvanili ... takže na rozumné řešení lze zapomenout.

Přitom úpravou zákona - což je v moci našich čackých zákonodárců - by se lehce dosáhlo toho, že by nebyli škodní ani zaměstnanci, ani zaměstnavatel. Jen by se ušetřily peníze placené zbytečnému mezičlánku.

J. Skála 8.6.2015 9:02

Nepoužívejte argument

o zkrachování hospod v důsledku zákazu kouření. Je falešný. Nebude-li se kouřit ve VŠECH hospodách, budou i kuřáci chodit do TÝCHŽ hospod, jako dřív. Přibudou i nekuřáci a rodiny s dětmi.

A. Alda 8.6.2015 9:10

Kdože to přibude?

Rodiny s dětmi? V hospodách? Večer na pivu? Nebo při sportovních přenosech?

Přes oběd se v naprosté většině hospod, podávajících polední jídlo, už nekouří. Rodiny s dětmi nejsou tedy tím omezeny. A večer nemají děti v hospodě co dělat.

P. Zeman 8.6.2015 9:23

Re: Kdože to přibude?

Tak o tom, co nemohou po večerech podnikat rodiče se svými dětmi snad vláda ještě nerozhodla ;-).

A. Alda 8.6.2015 11:27

O tom bude rozhodovat

sociálka jako v Norsku. Ani Romům se to netrpí.

J. Jurax 8.6.2015 19:39

Re: Kdože to přibude?

No, nerozhodla. Nicméně jen blbí rodiče chodí po večerech s dětmi do hospod, byť i nekuřáckých.