30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Koupě zámku přes offshore společnost

Konečně máme novou „bombu“ v jinak nudné kampani. Týden před volbami bylo uveřejněno, že Andrej Babiš koupil nemovitosti v zahraničí přes offshore společnost.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Kusák 5.10.2021 9:25

Hlásnou troubou se stal Guardian, už to je podezřelé.Tak kdo je tu vlastně soudruh?

J. Červená 5.10.2021 10:07

Jsme právním státem jen tak trochu. Důkazem je,když paní ministryně spravedlnosti po prokázání jasné lži premiéra země,kdy premiér "do roztrhání těla bojuje za dańové úniky v daňových rájích" a pak se prokáže,že je sám využíval,prohlásí,že je to předvolební tah opozice. Místo aby ministryně spravedlnosti prohlásila,že takto důvodné podezření z praní špinavých peněz a prokázanou lež premiéra je nutno prošetřit.To už není právní stát jen tak trochu. To je mafie prorostlá v nejvyšších patrech státu. To není předvolbní hit opozice,to je prolhaný podvodník na místě premiéra. Nechápu,že to vám a mnoha ostatním nevadí. Asi jste stejný jako on.

M. Grundmann 5.10.2021 10:09

Pan expresident Klaus nepracuje ani v bance, ani ve Finančním analytickém úřadu. Není z oboru a těmto věcem zcela zřejmě nerozumí. To samozřejmě platí o většině lidí.

Offshorové společnosti jsou používány k různým účelům a různou formou. Existuje tradiční používání těchto společností k daňové optimalizaci nebo ochraně soukromí. V tom případě mají tyto právní konstrukce určitou typickou a snadno rozpoznatelnou strukturu. Struktura Babišových firem takovouto strukturu nemá.

Jiným a dnes mnohem častějším důvodem používání offshorových společností je obcházení různých předpisů, nedovolené podnikání, porušování ochrany spotřebitele, porušování práv věřitele, úplatky, obcházení sankcí, různé formy tunelů apod. Tyto společnosti obvykle nepodléhají žádné kontrole a nevedou normální účetnictví a proto jsou k těmto nelegálním transakcím vhodnější než běžné společnosti. A právě takto Babišova struktura na první pohled vypadá. Aspoň pro každého, kdo pracuje v oboru finanční kontroly a má v této oblasti reálné zkušenosti.

To samozřejmě není důkaz trestné činnosti. Ale je to asi tak, když o půlnoci policie někoho chytí s pytlem plným bankovek někde na ulici. Takový člověk pak musí vysvětlit, kde k těmto penězům přišel.

E. Chrapek 5.10.2021 11:14

Myslíte, že offshore firmy (nejspíš 1 akcie na doručitele, tedy i v rámci dne se může majitel několikrát změnit, vlastní ji ten, kdo zrovna má tu akcii v ruce) nedodržovaly veškeré zákony ve svém domicilu? Já si myslím, že ano. Tedy nemusely vést třeba účetnictví. Daň platí nejspíš paušálně.

Viz. Kvitová v Monacu.

M. Grundmann 5.10.2021 11:33

Jenže tyto firmy se často podílejí na trestné činnosti mimo svůj domicil. To je hlavní důvod jejich zřizování v dnešní době.

E. Chrapek 5.10.2021 11:57

To máte pravdu, ale Babiš nejspíš jen získal anonymitu aby měl kam odejít a ve Francii být jen nájemníkem (byť sám sobě), pokud by musel a to není trestné. Nikdo by mu ty nemovitosti nemohl zabavit, když vlastníkem bude offshore firma s majitelem na akcii na doručitele.

M. Grundmann 5.10.2021 12:06

Celý problém spočívá v tom, že je velká část běžného chování některých českých podnikatelů u nás doma trestná v západních zemích. Tato obchodní transakce je ve Francii trestná. I když není v České republice možné někoho pro něco takového stíhat. Proto je Andrej Babiš špatným předsedou vlády, protože je v zahraničí viděn jako někdo, kdo se chová nepřijatelným způsobem. A je to jediný vrcholný politik v celé Evropské unii, který má tento problém. Jakýkoliv velký český podnikatel bude téměř určitě považován v západní Evropě za zloděje podle místních pravidel, proto nemůže dělat vrcholného politika členské země Evropské unie.

E. Chrapek 5.10.2021 12:18

Omyl. Koupě nemovitosti firmou (i offshore firmou) není ve Francii trestná. Maximálně mohou chtít doložit zdroj peněz. To pro Babiše s majetkem cca 60 miliard vážně nebude problém. Tu 400 milionovou půjčku zaslanou z banky hravě doloží ze zdaněných peněz. Nebo myslíte, že své každoroční zisky schovává pod polštářem doma?

M. Grundmann 5.10.2021 12:36

Pokud použil takovýto podobný způsob placení, využil určitě k zaplacení peníze, u kterých není schopen prokázat jejich původ. A žádné čestné prohlášení nic nezmění. Kdyby se jednalo o normálně nabyté a zdaněné peníze, poslal by je přímo z České republiky. Navíc celá věc není ve Francii promlčena, promlčecí lhůta u podobných kauz začíná běžet v okamžiku, kdy se na věc přijde a ne v okamžiku, kdy byl čin spáchán. Jiná země, jiné mravy.

Babiš tedy bude muset uspokojivě vysvětlit tento konkrétní tok peněz. A toto vysvětlení musí být akceptováno francouzskými úřady. Pokud nebude, bude mít Babiš smůlu. Žádné všeobecné řeči o tom, že je bohatý a že nějak peníze převedl nějakými fiktivními transakcemi na sebe, nebudou ve Francii akceptovány.

E. Chrapek 5.10.2021 12:56

Dle Babiše platil převodem z české banky. Ta to musela dle zákona hlásit. Kontrolní orgán neshledal problém. Kdo v té do vládl v ČR?

Babiš to nedělal, aby ušetřil či pral kriminální peníze. Pojistil se, kdyby měl v ČR problémy. Takže využil jen anonymitu což offshore firmy umožňují. Tedy ani ve Francii nic nezákonného.

M. Grundmann 5.10.2021 13:24

Pokud skutečně zaplatil tuto částku ze svého osobního účtu v české bance, tak by bylo všechno v pořádku. Problém by mohl nastat, kdyby částku poslal z nějakého firemního účtu a celou věc zaúčtoval jako půjčku, kterou potom odepsal jako nedobytnou pohledávku. Nebo pokud by udělal nějakou podobnou účetní transakci. Doufám pro něj, že nic takového neudělal. To by měl vysvětlit on sám.

Bude dobře pro Českou republiku, pokud tam nebude žádná nesrovnalost. Babiš se však někdy chová v zahraničí jako slon v porcelánu.

P. Blecha 5.10.2021 15:35

Vy jste zkušený bankéř, že se tak vyznáte, co kdo musí, co nesmí a jak je to přesně ve Francii?

M. Grundmann 5.10.2021 15:39

Ano, jsem. Je to moje povolání. Jsem specialista na AML. ;-D

P. Blecha 5.10.2021 15:42

Jako od leukémie?

M. Grundmann 5.10.2021 15:47

Ne, jako Anti-money laundering. Zajišťuji konktak s FAU (Finanční analytický úřad) mimo jiné. Babišova kauza zcela přesně patří do mé profese.

P. Blecha 5.10.2021 16:32

No tak se na tu causu vrhněte, tedy profesionálně. Proč maříte čas na nějakém hloupém chatu? Jako prvního zkuste Abdulláha a toho z Kypru, Arabové a Kypřani jsou prý příjemní a vstřícní k lidem, co se vrtají do jejich záležitostí.

M. Grundmann 5.10.2021 11:50

Česká republika je v porovnání se zahraničními zeměmi dost zvláštní. Dějí se u nás v zahraničí nepředstavitelné věci. Řádění exekutorů, kteří provádějí exekuce na malé děti, nemá ve světě obdoby. Podobně nemají obdoby ani odměny exekutorů a různých právníků. Rovněž nemají ve světě obdoby české tunely prostřednictvím mezinárodních arbitráží. Nemají obdoby dřívější rozhodčí doložky a dnes různé smluvní pokuty apod.

V zahraničí jsou zase nešvary, které nemají obdobu v České republice a které jsou pro Čechy nepředstavitelné. Podobně jsou nepředstavitelné české nešvary v zahraničí. Česká republika však nikoho nezajímá a mluví se zde nesrozumitelným jazykem, takže se v zahraničí o českých nešvarech příliš neví.

Andrej Babiš však vyrazil do světa a chová se tam podobně jako doma. A neustále naráží. Má problém s evropskými dotacemi, nyní s podivnou investicí ve Francii. Je to logické. Pokud se podnikatel bude chovat v zahraničí stejně jako v Čechách, tak tam rychle skončí ve vězení. To platí obecně pro většinu českých podnikatelů.

L. Harvánek 5.10.2021 9:00

Ale ano, i my nemiliardáři si zámek za 400 milionů můžeme koupit. Pokud nam na ni někdo půjčí. Jen se obávám, že jít do takovéto investice má chuť jen málokterý z nemiliardářů.

F. Kusák 5.10.2021 9:05

Tak to už na tom Božím světě chodí. Už se o to jiní pokoušeli to změnit a nemusím připomínat jak to dopadlo. A jinak, být miliardářem ještě neznamená prožít spokojený život, takže v klidu.

O. Musil 5.10.2021 9:24

Můžete si jako Babiš půjčit sám sobě.

M. Grundmann 5.10.2021 11:35

Ve Francii nesmíte. Pokud půjčíte peníze sobě, jedná se tam o podvod. České zákony jsou velmi děravé, na Západě je hodně věcí v Česku běžných trestných.

V. Kain 5.10.2021 9:36

To bych rád viděl vola který by vám nemiliardáři půjčil takovou sumu.

F. Kusák 5.10.2021 8:59

Jenže Vy v tom máte už jasno, je to přeci vláda Babišova. No budiž. Pár dnů před volbami, a pak přijde nová naděje. Tedy podle Vás. Že republika na tom dosud není tak špatně, jak se říká, je také díky této vládě. Jenže je tady to dosud. My stojíme před mnohými zásadními rozhodnutími, které musí řešit každá nová vláda. A já se jen,m jako odpovědný občan tohoto státu zajímám o to, jak to bude řešit ta nová formace K2 + K3, a to jasně a konkrétně, ne podle slohových cvičení ve volebních programech. Já jsem si dal tu práci a přečetl je. A je tam mnoho náznaků, které si mohu vykládat různě. Pokud se na to zeptám, pak Fiala ani neví co odpovědět, říká hlouposti a působí nekompetentně. Nemá žádnou kvalifikaci vézt tuto zemi a být třeba lepší než Babiš. Když působil na MŠ, tak o něm říkají, že to byl slušný člověk. Jenže to nestačí. Takže uvidíme. Voliči mají právo na změnu, nijak mě to nepobuřuje. Jen to musí být změna k lepšímu.

F. Kusák 5.10.2021 9:01

Pro pana Pavelku

J. Červená 5.10.2021 8:59

Člověk co do roztrhání těla slibuje,že bude bojovat proti daňovým rájům,člověk,co tvrdil,že on sám žádné daňové ráje nevyužíval a teď se ukázalo,že využíval,je lhář. Jestli zloděj,to se ukáže. Jeho lží je tolik,že už těžko si na všechny vzpomenout. A přichází lhostejnost. Jeho voliči na morálku rezignovali už dávno,nebo ani nikdy žádnou neměli. Volby ukážou,jak špatné to s naší zemí je. Jestli opět dovolíme lháři,aby nám dál nestydatě do očí a v přímém přenosu lhal.

P. Kmoníček 5.10.2021 9:14

Paní Červená, a to je podstata věci . Lhát, lhát a lhát je důležité, aby lhaní přestalo poddaným vadit a potom si lhář může dělat co chce. Je to vidět na obyvatelích Česka kde 25% voličů nevadí, že jejich vůdce lže a že to už i přiznává. Morálka, charakter, čest, to jsou pro mnohé po osmileté vládě lháře a lhářů ty výsledky, se kterými můžou být Babiš a vlastně i Zeman na výsost spokojeni.Tolerance lhaní je v kulturním a civilizovaném světě rarita jen u nás oprávnění k vádnutí.

F. Kusák 5.10.2021 10:37

Lžete vy, že Babiš tu vládne osm let. Pardon, vy jste se pouze spletl.

O. Kurz 5.10.2021 8:54

Tak za prvé - snažit se dávat další Babišův skandál do souvislosti s našimi volbami je nesmysl a pan Bartoň to jistě ví. Za druhé - sám pan Babiš proti offshore brojil a tvrdil, že to je nečisté podnikání. A za třetí - vyvstává otázka, proč by nemovitosti kupoval tak složitým způsobem, protože pokus o utajení nepřichází v úvahu

A. Ivan 5.10.2021 8:32

R^

Š. Hašek 5.10.2021 8:24

Pokud kdokoliv (a jakkoliv) vaří "krupičnou kaši", je to v cajku.

Pokud "vaří krupičnou kaši Andrej Babiš", i poslední hejhula v ČT je auf. Dokonce drnčí i židle v brusele.

"Docela se mi líbí", že nějaký profesor Fiala (a elita národa v TOP09) se o této formě obchodu a toku financí dověděl včera.