23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


POLITIKA: Koupě zámku přes offshore společnost

5.10.2021

Konečně máme novou „bombu“ v jinak nudné kampani. Týden před volbami bylo uveřejněno, že Andrej Babiš koupil nemovitosti v zahraničí přes offshore společnost.

Piráti ihned tuto koupi napadli jako vyhýbání se placení daní, další už vidí Babiše vyšetřovaného za daňové podvody. Protože offshore firmy nejsou veřejnosti příliš známé formy podnikání a jejich anglický název vzbuzuje pozornost, stojí za to si připomenout, co to offshore firma vlastně je.

Offshore společnosti jsou právnické osoby registrované v zemích, které umožňují příznivý daňový režim a mají celkové zdanění výrazně příznivější než Česká republika. Jedná se o účinnou metodu úspěšného daňového podnikání. Činnosti firmy jsou většinou osvobozeny od daní nebo daně stanoveny na nízkou hodnotu. Podmínkou pro uplatnění zvýhodněného daňového režimu je ale předpoklad, že společnost nebude na území státu registrace provádět žádnou podnikatelskou činnost. Podnikání pod offshore firmou je v souladu s právními předpisy a je plně legální. Mezi offshorové destinace patří např. USA, Nizozemsko, Kypr, Seychely, Belize a další.

Nejčastějšími důvody k využití offshore společností jsou:

- daňová optimalizace
- ochrana majetku
- anonymita vlastnictví
- výhody právního prostředí
- image

Podle webu Investigace.cz se ale jedná o podvod. V projektu Pandora Papers se objevuje více než 300 Čechů a 178 offshorových firem s českým pozadím. Jsou mezi nimi bývalý ministr, zločinec, bankéř, lokální politici, zbrojaři, realitní i mediální magnáti i nejbohatší lidé Česka. Na Slovensku jsou čísla mnohem nižší. V dokumentech se vyskytuje přes 40 Slováků a 48 offshorových firem s vazbou na Slovensko. Je mezi nimi zločinec hledaný slovenskou policií, realitní developeři, lidé na sankčním seznamu USA, investoři a velkopodnikatelé.

Investigace.cz tak uveřejňují politicky výbušný materiál a zamlžují, že se jedná o podnikání, které je v souladu se zákony. I bývalí ministři, zločinci a bankéři vlastní i jiné firmy než offshorové, a nelze proto a priori tvrdit, že „eseróčko“ je nezákonné, když ho vlastní usvědčený zločinec. Babišova investice se udála v roce 2009 a je tak opět vytažena na světlo boží „ve správnou chvíli“ před volbami. Jak to s podobnými akcemi bývá, spíše utvrdí odpůrce i příznivce Babiše. Ti první jenom pokývají hlavou, že je to Babišův další „podvod“, ti druzí to odbydou tím, že je to další podraz na jejich ikonu.

V této souvislosti je pikantní zejména to, že web Investigace.cz tvrdí, že tyto obchody budou vyšetřovány v USA, a Spojené státy jsou přitom jedním z míst, kde podnikání formou offshorových firem kvete. Na neplacení daní u bývalého prezidenta Donalda Trumpa útočí právníci demokratů a snaží se za každou cenu dostat k finančním výkazům jeho firem. Trump, rovněž miliardář jako Babiš, na rozdíl od svých předchůdců nezveřejnil své daňové záležitosti a to se pak proti němu stalo jedním z témat demokratické strany.

Pár dní před volbami je tak na miliardáře Babiše vytažena další aféra, která má rozhodnout v Babišův neprospěch. Tak jednoduché to ale s těmito aférami není a nikdy nebylo. Často to nakonec dopadne úplně obráceně, než autor sólokapra očekával. Nicméně jen Česká televize stále preferuje informace, které mají volební výsledek ANO zmenšovat. Zabývá se totiž takzvaným volebním potenciálem a v něm vítězí Spolu. Problém tohoto „potenciálu“ je v tom, že potenciální voliči Spolu uvádějí jako jejich druhou případnou volbu většinou Pirstan a voliči Pirstan zase Spolu. Proto jsou jejich volební preference kolem 20 %, zatímco preference ANO dosahují podle posledního průzkumu STEM 27 %, což je právě údajný volební potenciál ANO podle ČT.

Závěr: Miliardáři si mohou koupit nemovitosti za 400 milionů korun, my nemilardáři ne. Můžeme proti tomu protestovat, může se nám to nelíbit, anebo to taky můžeme vzít prostě a jednoduše na vědomí. Je to stejná věc jako potenciální cesta do vesmíru na jedné z kosmických lodí privátních firem. My nemiliardáři se tam ještě dlouho nepodíváme.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz