4.6.2024 | Svátek má Dalibor


Diskuse k článku

POLITIKA: Konspirace ministra Chovance

S první polovinou prohlášení ministra Chovance se dá s jistou nadsázkou a humorem souhlasit – drogy by skutečně neměly být k dispozici volně, ale za peníze. Tak jako každé jiné zboží.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vavrochová 8.7.2014 9:29

Alkohol, tabák, kofein, čokoláda, jídlo, ..., to všechno

jsou víceméně drogy, ale u nás legálně prodávané, dostupné všem, většinou řádně daněné a tedy přínosné pro státní rozpočet. Alkohol konzumovaný řidičem dopravního prostředku je velmi nebezpečným zabijákem; to praví statistika.

Jsem zásadně pro to, aby si dospělý a svéprávný člověk mohl legálně zakoupit, za své legálně vydělané peníze, jakoukoliv "drogu", ovšem pouze pro vlastní potřebu. Pochopitelně řádně zdaněnou. Ovšem konzumovat některé z nich by nesměl na veřejnosti, před řízením dopravního prostředku, v zaměstnání atp. Zaměstnavatel, stejně jako dnes u nás ve vztahu ke konzumaci alkoholu, by mohl kontrolovat své zaměstnance a v případě zdrogování by je mohl okamžitě propustit.

Problém s tím mají bigotní zastánci absolutní abstinence, ale ti se najdou všude. Smůla je, když se takovým staví ministr vlády a tvrdí, že ať to stojí, co to stojí, on to, na rozdíl od všech svých předchůdců za celou historii lidstva, zvládne za jedno volební období. 

Dostupnost drog by zlikvidovala černý obchod, možná by na krátký čas rozvlnila početnost svátečních konzumentů, ale pochybuji, že by to nějak zásadně zvýšilo počet závisláků. Protože dnes, kdo má zájem, jakoukoliv drogu si bez problémů sežene, ve městě i na vesnici to není žádná kumšt. A různí překupníci mají nezdaněný, téměř bezpracný zisk. Riziko postihu není vysoké, jen občas se někteří dostanou do vězení; jejich klienti jako svědci u soudu bývají ve většině případů naprosto nepoužitelní.

A obava z toho, že by se z ČR mohl stát ráj feťáků? To by se jistě dalo jednoduše řešit, jsme přece vyspělá civilizace třetího tisíciletí a používáme úměrně tomu vyspělou techniku, tak kde je problém? Například využít čip v občanském průkazu k uvedení možnosti nákupu vybraných drog (i alkoholu, cha, cha, cha!) a tím zamezit prodej nepovolaným. Ale od čeho máme odborníky, ať si namáhají své šedé buňky! Hlavně se to nesmí přenechat pouze v gesci politiků.

J. Skála 8.7.2014 8:56

Re: Souhlas, boj proti drogám zcela evidentně nefunguje,

Máte naprostou pravdu, ale má to jeden háček. Tedy vlastně dva pořádné háky. Takováto změna paradigmatu by musela a) projít parlamentem a to je skoro nemožné a b) musela by proběhnout (sloro) současně v převážné většině civilizovaných států světa. Což se rovná zázraku. Tak zůstaňme na zemi a skřípejme zuby

S. Donát 8.7.2014 8:16

Souhlas, boj proti drogám zcela evidentně nefunguje,

co tak pro změnu zkusit přestat proti drogám bojovat, zlegalizovat a zdanit je? Předpokládal bych snížení kriminality, snížení nákladů na policii a zvýšení příjmů do státního rozpočtu. Naopak bych nepředpokládal žádný velký nárůst drogově závislých lidí. Samá pozitiva.

P. Lenc 8.7.2014 8:07

Re: Několik dalších drobností:

Ano!

Z. Bureš 8.7.2014 7:07

Kdo si chce udělat obrázek o tom............

.....kdo...a co je to ministr Chovanec - stačí, když se podívá na "cestu", po které "vyšel" na své ministerské křeslo !!!

To úplně stačí pro dokonalý obraz !!!

J. Mrázek 8.7.2014 5:48

Plzeň si oddychla, odešel...

Jen je podezření, že se ztrátou břicha došloi k dalším ztrátám jinde a ne tukových buněk. Nicméně diazepam staré generaci také sebere? Babičky s mastičkou posadí do vězení? Feťáky za volanty je samozřejmě třeba vyřadit, stejně tak z pracovního místa, jde o životy ostatních. Ale to zvládne schopný ministr, rozhodně ne tenhle . Pospíšila se Plzeň také šikovně zbavila ...:-)

P. Dvořák 8.7.2014 3:22

Re: Několik dalších drobností:

1) Na světě nejsou jenom USA 2)Příměr s prohibicí byl použit proto, aby připomněl, jaký vzestup dosáhl gangsterismus díky prohibici. Co si dnes dělají samotné okrsky (county ) třeba ve vidláckém Wyomingu je každému u nás šuma fuk. Alkohol je u nás mladistvým zakázaný, tedy není jim volně přístupný a přesto chlastají jak vydry. Oproti tomu v dospělém věku, kdy je každému alkohol volně přístupný, nejsou u nás ulice plné potácejících se alkoholiků. A pokud někdo propadl alkoholu, tak určitě ne proto, že si ho může koupit v každém obchodě s potravinami. 3) I u nás je propuštěn každý (řadový!!!) zaměstnanec, který je v práci pod vlivem drogy nebo alkoholu.

Co myslíte výrazem "profesní škola" ? Uvádíte medicína, veterina, práva. Třeba vysoká stavební nebo elektro již není profesní?

T. Pansky 8.7.2014 0:53

Nekolik (podstatnych) drobnosti: 1) Autor neuvedl ...

... jediny vecny argument.  Nema, nevi, ... prosvihl svou moznost.  2) Prohibice v USA: dnes to nedela federalni vlada, ale delaji si to samotne okrsky (county).  Ty se rozhoduji, zda chteji mit alkohol dostupny ci nikoliv a pokud ano, tak v jake forme a case.  Autor to urcite vi, ale nema duvod nam to rici.  Nedivim se mu.  3) Pokud mluvi autor o "trave" (marihuana), potom by nam take nemel zamlcovat dalsi fakta: v USA si muze travu kourit kdo chce a kolik chce (podleha to regulacim daneho statu).  Jednotlive staty ale i federal maji ovsem velmi tvrde postihy pro sve statni zamestnance: pokud je jim nalezena droga v krvi, jsou okamzite propusteni.  To plati i pro studenty jakehokoliv oboru mediciny nebo jine profesni skoly (veterina, prava, ...).  4) Mekke drogy jako je trava jsou nastupnim ostruvkem na drogy tvrde.  Tohle plati zvlaste pro mladistve, kde je navykova krivka velmi strma.  Ze by tohle autor take nevedel???  ---- Nebudu tu sedet hodiny a vyvracet autorovy nazory.  Ve shrnuti lze konstatovat, ze autor neporovnava pro a proti.  Tvrde jde za svym cilem volne dosazitelne drogy prosadit.  Ma na to pravo.  Nicmene, spolecnost se musi rozhodnout, jestli chce ve svem zdravotnictvi mit zahrnuto i peci o drogove zavisle, kterymi by se to tu jen hemzilo.  Za sebe rikam drogam: NE.  top0625top@live.com