5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Konec srandy. Ministerstvo pravdy přichází

České Ministerstvo pravdy zatím nemá 3 000 místností nad zemí, nýbrž „jen“ kolem 20 zaměstnanců. Ovšem zbytek zase tak daleko od předlohy není.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Schlägel 16.1.2017 12:42

Re: To jsou všechno jenom kecy

Ve vší úctě, pane Lenci, Zemana bych za zdroj pravdivých informací opravdu nebral. Ten překračuje i ty velmi měkké normy pro politiky, které jsou v naší civilizaci k dispozici. A jako tajtrdlík se Zeman chová.

A. Alda 16.1.2017 14:23

Nejlepší způsob obrany demokracie

je ozbrojit démos.

A. Trick 16.1.2017 9:05

Aby "Ministerstvo pravdy"

bylo dokonalé je potřebné vyškolit jej v KLDR.

M. Pivoda 16.1.2017 8:45

Spoléhání se na ekonomy = hrozba pro demokracii

Šichtářová a spol: " ... Centrum bude upozorňovat na závažné dezinformace a bude směrem k veřejnosti i směrem ke státním institucím poskytovat odborná stanoviska. To v překladu jinými slovy znamená, že Centrum bude vědět, co je a co není pravda. Bude mít patent na pravdu. Takže není divu, že na sociálních sítích se již ujala přezdívka Ministerstvo pravdy. Jenomže Pravda není černobílá a nemusí být jedna. Nemusí to být nula, nebo jednička. A často není snadné říct, kdo ji má. ..."

Otec moderního managementu Peter F. Drucker (asi v roce 1989):

"Ekonomové neví nic, až se zpožděním dvaceti let. Není pomalejších učedníků, než jsou právě ekonomové."

Jak praví Druckerova předpověď, čeští ekonomové úspěšně klopýtají za poznáním. Sdělují nám hrozby, které byly předpověditelné více než před dvaceti lety.

A špatně interpretují. Jak správně upozorňuje níže Polanský: "Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám a ne Centrum těch správných pravd."

P. Han 16.1.2017 8:50

Re: Spoléhání se na ekonomy = hrozba pro demokracii

Zkuste prosím definovat hybridní hrozby. Jak je budete vyhodnocovat? Nebudete potřebovat nějaké Jedině Správné Pravdy?

M. Pivoda 16.1.2017 8:55

Pro P. Hana

Poučte se ve Wikipedii: https://cs.wikipedia.org/wiki/Centrum_proti_terorismu_a_hybridn%C3%ADm_hrozb%C3%A1m

P. Han 16.1.2017 9:17

Re: Pro P. Hana

Zkuste prosím odpovědět na otázku. Na tom odkazu odpověď není.

M. Prokop 16.1.2017 10:12

Re: Pro P. Hana

Masochisto ... :-P

M. Pivoda 16.1.2017 10:23

Pro P. Hana: Chybějící informace

"Zkuste prosím odpovědět na otázku. Na tom odkazu odpověď není."

Zkuste, prosím, požádat onen český úřad o doplnění chybějících informací. Na tom úřadu jsou lidé za to placení z našich daní. A Wikipedii ve stále zvýšující se míře používají i studenti - takže je to vlastně i morální povinnost toho úřadu.

P. Han 16.1.2017 11:08

Re: Pro P. Hana: Chybějící informace

Aha, takže vy tu polemizujete, argumentů nemaje? A s těmi studenty jsem to taky moc nepochopil. Co to má společného s Wikipedií? Jestli chodíte pro vědomosti jenom tam, je to váš problém a dost o vás vypovídá. Pokud je jediným zdrojem poznání pro studenty, pak je to ale velice tristní.

Myslíte, že kdyby v listopadu 1989 a) existovala Wikipedie, b) existovala Wikipedie a současně komunistická obdoba vámi adorovaného úřadu, došlo by k revoluci nebo ne?

M. Pivoda 16.1.2017 11:30

Pane Han: vy zde nepolemizujete, vy mi zadáváte úkoly!

Snažíte se mne zde vtlačit do role, o kterou nemám zájem.

Napsal jste výše: "Zkuste prosím definovat hybridní hrozby. Jak je budete vyhodnocovat? Nebudete potřebovat nějaké Jedině Správné Pravdy?" --- Definice, ke které jste mne výše v diskuszi tlačil, by (v roce 2016) již měla být ve Wikipedii.

Já ten nový Úřad neadoruji, protože dosud sám nevím, co bude prakticky dělat (to ví pouze čeští ekonomové Šichtářová a spol.!).

Já to dosud nevím, podobně jako lidé dnes dosud neví, jak si vlastně bude prakticky počínat Donald Trump (navzdory jeho předchozí rétorice).

M. Valenta 16.1.2017 8:32

Paní Šichtařová nepochopila,

nebo spíše nechce pochopit. A to musím říci, že z toho úřadu také nemám radost. Ale ještě menší radost mám z dezinformací, které už stačily zblbnou značnou část národa.

Bohužel se stalo už téměř pravidlem, že lidem, kteří mají spadeno na EU, což je pochopitelně legitimní, je dobrý jakýkoliv prostředek.

P. Han 16.1.2017 8:47

Re: Paní Šichtařová nepochopila,

Já mám naopak největší obavu z toho sledování každého občana, zjišťování jeho názorů a evidování jich pro případ, "že se to jednou bude hodit". Což je samozřejmý důsledek toho fízlování, ne že ne. A čekám na šplechty těch "spravedlivých", které jsme slyšeli už u odposlechů. Že kdo má čisté svědomí, nemá se čeho bát. Ale kdo bude rozhodovat, co je čisté svědomí?

J. Bureš 16.1.2017 9:45

Re: Paní Šichtařová nepochopila,

Můžete mi definovat pojem "značná část národa"? A pokud se vám to povede, můžete mi sdělit, jak jste zjistil, že ona značná část je zblblá? A když je zblblá, jak jste zjistil, že je zblblá díky dezinformacím? Dělal jste si průzkum nebo je to váš dojem?

To vaše "z toho úřadu nemám radost, ale . . . . ." mi silně připomíná to, co jsem za komoušů slýchával hodně často "víte, já ty komunisty nemusím, ale . . . . . ." Brrrr.

M. Valenta 16.1.2017 10:09

Re: Paní Šichtařová nepochopila,

Je to přibližně ta část národa, která se dodnes domnívá, že máme dobrého prezidenta. Jinak. Já jsem kvůli komunistům emigroval a už dlouhou dobu s nelibostí sleduji, jak se znovu drze roztahují. Takže jestli Vám moje poznámka něco nepříjemného připomněla, tak sorry, ale jestli Vám nic nepřipomíná např. zdravice Zemana k výročí listu Haló Noviny, tak Vašemu rozhořčení nerozumím.

P. Han 16.1.2017 11:15

Re: Paní Šichtařová nepochopila,

Nedomnívám se, že máme dobrého prezidenta. Ale jestli vy se doníváte, že proti komunistům je třeba bojovat komunistickými metodami, tak jste na stejné (resp. zrcadlově obrácené) lodi se Stalinem.

J. Bureš 16.1.2017 11:32

Re: Paní Šichtařová nepochopila,

Vaše definice pojmu "značná část národa" je pro mě úsměvná. Na ostatní jste nereagoval, takže nevím, jak jste přišel na to, že "přibližně ta část národa, která se dodnes domnívá, že máme dobrého prezidenta" je zblblá díky dezinformacím nebo je a byla by zblblá i bez dezinformací. Vy však na základě vašeho dojmu (i když se to tím "ale" snažíte omlouvat) víceméně schvalujete tu odpornost, jakou je onen úřad pravdy. Budiž. A k tomu Zemanovi a Haló Novinám. Pane Valento, Zeman nemá mé sympatie a Haló Noviny neznám, vím jen, že je to komunistický plátek, jehož obsah mě nezajímá. Pokud jim Zeman napsal nějakou zdravici, nesouhlasím s tím, je to zcela mimo mé politické názory (bohužel komunisté však zůstali součástí naší demokracie). Ale demokracii a svobodu slova vnímám jako tento citát "„ Nesouhlasím s tím co říkáte, ale až do smrti budu hájit vaše právo to říkat". Protože opak, byť dobře myšlený je cestou do pekel. Další citát totiž zní "Cesta do pekel bývá často dlážděná dobrými úmysly".

M. Valenta 16.1.2017 12:05

Re: Paní Šichtařová nepochopila,

Já nic nedefinuji, jenom konstatuji fakt,že značná část národa sedá na lep Zemanovi a ruské propagandě( v historii nic nového). A ten úřad, se nejmenuje úřad pravdy. Je to jen zoufalá reakce na šíření bludů. Jestli správná si nejsem jistý. A že se nezajímáte co dělá náš prezident je škoda. Možná by jste to pak viděl z jiného úhlu. I ta cesta do pekel bývá často dlážděná i naivní představou o nezranitelnosti demokracie.

J. Bureš 16.1.2017 13:29

Re: Paní Šichtařová nepochopila,

Obávám se, že nekonstatujete fakt, ale konstatujete váš dojem. Pokud si ujasníte obsah slova fakt, asi pochopíte na co jsem se vás ptal. A nemusíte mít obavu, já nemám naivní představu o nezranitelnosti demokracie, já si jen myslím, že bránit demokracii můžeme pouze demokratickou cestou. A zřízení tohoto "úřadu" pro mě touto cestou není. Za totáče jsem k západu vzhlížel jako k baště demokracie a dnes, když jsme se stali součástí tohoto západu, se obávám, že malými, nenápadnými, postupnými kroky, jakým je i tento "úřad", z nás někdo opět začíná dělat nesvéprávné idioty, kteří potřebují na všechno zákon a úředníka. Díky bohu je to zatím s lidskou tváří.

M. Valenta 16.1.2017 14:34

Re: Paní Šichtařová nepochopila,

Pro mě to není dojem, ale je to je fakt. Je ovšem pravda, že mnozí z faktu, že Zeman straní Rusku snaží udělat pouze dojem, že se ožral na ruské ambasádě a málem upadl na královskou korunu, to také nebyl dojem. Zrelativizovat se dá všechno. Kdyby jste na západě žil mnoho let, tak byste věděl, že má kupu chyb a nyní byste nebyl tak zklamán. To se ale přihodilo hodně lidem. Když jsem po revoluci začal jezdit domů a říkal známým "nečekejte od toho zas tolik", tak nechápali.

J. Bureš 16.1.2017 15:54

Re: Paní Šichtařová nepochopila,

Takže slovo fakt jste nepochopil. Nevadí. Nepochopil jste ani to, že když někdo prohlásí, že má obavu, neznamená to, že je zklamán. Já nejsem zklamán, já jsem zatím spokojen, jen mám obavu, protože jsem podobné situace už zažil a bojím se, aby v budoucnu nenastaly znovu. Je zajímavé, že když nevíte kudy kam, začnete vytahovat různé Zemanovy historky. Ale já nejsem Zemanův příznivec, mě nemusíte vykládat, že byl u korunovačních klenotů ožralý jako mužik, já to vím. Já se vám jen marně snažím vysvětlit, že pro mě není demokratické, ba je to pro mě bytostně nebezpečné, vytvářet jakoukoliv instituci v rukou vlády, která bude určovat co je a co není dezinformace. A jako důvod pro vznik takové instituce použít argument, že lidé jsou idioti a nepoznají to. Nechápu, co od této instituce vůbec čekáte, že lidé konečné poznají jaký je Zeman? Nebo se konečně zamyslí: "Bože jak jsem tomu mohl věřit, vždyť ti vyvolení tvrdí, že je to dezinformace, ještě že je máme".

M. Valenta 17.1.2017 8:12

Re: Paní Šichtařová nepochopila,

Točíte se na výkladu významu slova fakt což znamená pravda a o to se právě přeme, i když se mi zdá, že zas tak daleko o sebe nejsme.

Z. Koutecký 16.1.2017 16:51

Re: Paní Šichtařová nepochopila,

Pane Valenta, vzpomeňte si třeba jen na vývoj názorů na příliv migrantů. Co z toho byly a jsou lži, dezinformace a co pravdy? A to jen z našich evropských řad. Dovedete si představit, že by o tom rozhodovalo těch 20 lidí a správně, bez ohledu na to, kdo tu informaci sdělil? Nikoliv. Oni se ani netají, že jejich metodika bude založena na "spolehlivosti" zdroje takových informací. Řekla to Merkelová, Junckers je to pravda, řekl to Putin, Orbán, Zeman nebo kdokoliv s nimi sympatizuje, je to dezinformace, vlastizrada nebo dokonce hybridní terorismus, podobně to bude s medii. Oni totiž nemají čas ty informace, kterých je denně produkováno obrovské množství nějak moc zkoumat. Co těch 20 lidí může dělat? Buď vybírat jen pár těch nejdůležitějších nebo pracovat jako cenzoři a šmahem škrtat podle jednoduchého schématu - pro a proti něčemu.Nebo jako Němci hnát k odpovědnosti šéfredaktory, majitele sociálních sítí a pod.

Nepochybně je to první krůček k totalitě, která je samozřejmě nezbytná pokud chcete vytvořit něco jako funkční Spojené státy evropské. Nebo jste již zapomněl jak fungovaly podobné slepence jako třeba Jugoslávie, či SSSR? A jak to s nimi dopadlo, když totalita pominula?

P. Krešňák 16.1.2017 7:35

Je to tak,...

... máte naprostou pravdu paní Šichtařová a pane Pikora. Pro mě je naopak ten co takovou zhovadilost jakou bezesporu "ministerstvo pravdy" hájí jen velký hlupák a hovado. Budu volit tu stranu, která tuto zhovadilost zruší a s ní i spoustu dalších. Krešňák

D. Polanský 16.1.2017 7:27

Příliš emociálně napsáno

Je to jednoduše Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám a ne Centrum těch správných pravd. Jde jenom o to, dohlédnout, aby plnili to, co mají v názvu a nestarali se o správné pravdy.

B. Chalupa 16.1.2017 9:38

Re: Příliš emociálně napsáno

s prominutím - na to máme úplně jiné, jinak vybavené a jinak kompetentní složky a ne 20 osob o nichž nevíme ani jak a podle čeho byli vybráni.

P. Skokan 16.1.2017 6:29

To je hezky blavil pani Sichtarove....

J. Bruner 16.1.2017 2:53

vidím to jinak

http://www.stranaprav.cz/regiony/vnitro-%E2%80%93-ded-vseved-nasi-doby-832613.htm

B. Chalupa 16.1.2017 1:15

CTHH dávám tak maximálně 9 měsíců :-)

Konec srandy? Sranda to není a konec je zatím, doufám, v nedohlednu...alespoň za mne.

místopředseda Výboru pro obranu PSP ČR

J. Kombercová 16.1.2017 7:01

Re: CTHH dávám tak maximálně 9 měsíců :-)

Vy jste také podepsal návrh zákona o vězení za urážku prezidenta, že.