19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

POLITIKA: Kolik je lidí, kterým stát může pomoci

Nebojte se koronaviru, ani nezaměstnanosti. Stát dokáže všechno a není pochyb o tom, že také všechny potíže s prací, které nastaly po vypnutí ekonomiky, zase dá do pořádku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 11.5.2020 22:56

M. Panter a jeho ekonomické bláboly a mmanipulace... ... https://www.investicniweb.cz/news-statni-dluh-loni-stoupl-na-164-bilionu-korun/

14. 2. 2020 15:16 | redakce

Státní dluh ČR loni stoupl na 1,64 bilionu korun

Český státní dluh loni stoupl o 18,2 miliardy korun na 1,64 bilionu korun. Za mírným nárůstem státního dluhu v roce 2019 stojí zejména emise státních dluhopisů sloužící k částečnému pokrytí schodku státního rozpočtu, informovalo v pátek ministerstvo financí. Na každého Čecha tak hypoteticky připadá dluh zhruba 153 500 korun. Schodek státního rozpočtu loni činil 28,5 miliardy korun.

P. Nemec 11.5.2020 13:01

příště můžete popsat, kolik nás budou stát návrhy senátorů, zejména z demokratické opozice

V. Kain 11.5.2020 14:31

Jestli touží opozice vládnout,tak nyní má smůlu.Babiš po nástupu do politiky se postaral o to,aby všechny opoziční strany voliči vnímali jako ty nejhorší.Kudy chodil tak se naparoval jako krocan a lhal jen se z něho kouřilo.Je čas nechat ho být.On a ani jeho ministři hospodařit neumí a lidé sami poznají,že je vlastně tahal za nos.Nechat ho v tom pořádně vykoupat.Jako příklad jeho neumětelství je.Při slušném HDP hospodaří se schodkem.Projídají se veškeré rezervy které tady zanechaly minulé vlády.On nikdy nezapomene mávat nějakým cancem o hospodaření minulých vlád,ale to je všechno oblbovací marketing.

D. Müller 11.5.2020 15:31

Možná se dozvíme, že nakaženým č. 0 byl Kalousek a jeho léčba stála miliardy a že to stejně roznesli z Itálie voliči tradičních stran. Pak to na základě krizového zákona každý musíme 100x opsat a dát doma podepsat. :-)

M. Panter 11.5.2020 15:47

Kaine , prosperita - často krát větší byla téměř vždy , mimo období krize . Kolik toho našporovali předchozí vlády ? Za Babiše je nejúspěšnější finanční hospodaření od vzniku ČR - viz data ČSÚ...to jsou ty data , kterým se ČT vyhýbá jako čert kříži.

L. Novák 11.5.2020 17:30

Nesmysl. Dluh státu pořád roste a Babiš i před koronavirem a v konjunktuře plánoval rozpočtové schodky jak na běžícím pásu. Základ zadlužení položila ČSSD po převzetí vlády koncem 90. let a ta vládne s Babišem i dnes. Stát žádné rezervy nemá, jenom dluhy a inflační znehodnocování měny.

M. Panter 11.5.2020 17:52

Taký problém ověřit si data v ČSÚ ? Co je Babiš v politice , tak reálný dluh klesl z 42% na 31 a celkový dluh klesl o 50 miliard Kč . To víte , na veřejnoprávní ČT 09 vám to neřeknou...

D. Müller 11.5.2020 18:41

Vyrazil z nás rekordní objem daní, to se musí uznat. A co jsme za ně dostali, jste také někde našel? Třeba rekordní počet uzavřených KM na D1. Rekordní datum v kalendáři, v tom jsme dotáhli i to slavné Švýcarsko. A rekordní počet.., aha! ANO, dokázalo zaměstnat rekordní počet úředníků. Klobouk dolů.

P. Grigar 11.5.2020 18:54

.. pane Müllere, můžete laikovi objasnit pojem "vyrazil z nás rekordní objem daní"? To jako vypsal daně nové nebo dokázal vybrat ty stávající od neplatičů/zlodějů, okrádajících stát?

Děkuji předem za vysvětlení.

D. Müller 11.5.2020 21:30

Pane Grigare, vezměme si několik příkladů. Před nástupem vlády ČSSD a ANO, kde právě A. Babiš dělal ministra financí, došlo ke zvýšení sazeb DPH za účelem profinancování nového pilíře důchodové reformy. Toto navýšení bylo časově omezené. ČSSD a ANO zrušilo, toto časové omezení a sazby nevrátily zpět. Takže toto je v podstatě zvýšení daňové sazby. A to na té nejdůležitější dani. Druhým příkladem je daň z převodu resp. nabytí nemovitosti, kde došlo ke zvýšení z 3 na 4 procenta. Takže opět zvýšení. O zvýšení daňové zátěže na letošní rok u spotřebních daní netřeba hovořit. Došlo k drakonickému navýšení pokut za nové povinnosti vůči státu (kontrolní hlášení, EET). Beru-li zdravotní a sociální pojištění také jako daň, došlo k rozšíření povinnosti plateb nemocenské za zaměstnance o první tři dny nemoci. Sice se s nepatrnou změnou sazby odvodu, která se ale vyrovná u velkých firem. ale rozhodně nikoliv firmám menším. Dále máte další skrytá zvýšení zdanění práce. Z DPP nad 10 tisíc se musí odvést zdravotní a sociální pojištění, což je jen jiná forma daně. Protože u DPP sice odvedete sociální, ale třeba možnost nároku na nemocenskou je diskutabilní. Ale jděme zpět k daním. Zvýšením minimální mzdy bylo dosaženo dalšího zvýšení daně. Zaměstnavatel zaplatí více za stejnou práci, z které se samozřejmě odvede více daní ze závislé činnosti. Takže za stejnou práci stát dostane větší daně. Můžeme klidně pokračovat dále. I třeba zavedení EET, který je spojeno se zvýšenými náklady. Třeba u neplátců dochází k výběru DPH za službu u poskytovatele připojení za simky v zařízeních.

D. Müller 11.5.2020 21:30

Mohli bychom jistě pokračovat dále. Ale přejděme k mému pojmu "objem daní". I při stejném daňovém zatížení, tím rozumějme sazby daní, a zvýšeném základu daně v době konjunktury dojde ke zvýšení daňového výnosu - takže objemu daní v absolutní hodnotě. Mohli bychom pokračovat dále o zrušení rezerv u pojišťoven apod. A vidíte, aniž bych se dotkl snížení šedé ekonomiky, o čemž mám silnou pochybnost, tak došlo k výraznému výběru daní, jednak z důvodu jejich zvýšení a pak i díky celosvětové konjunktuře. Doba konjunktury nebyla využita ani ke snížení daňové zátěže a ani k vytváření rezerv na dalších 7 hubených let. Takže si dovoluji trvat na mém pojmu "vyrazily z nás rekordní objem daní" a doplnil bych ho o: ", který rozcamrali." Byl výklad dostatečný?

P. Grigar 12.5.2020 8:53

Děkuji, výklad byl dostatečný, výhradu mám proti vámi započítávaným "jiným formám daně". Buď je něco ryba nebo rak.

L. Novák 12.5.2020 14:00

Občanovi je prakticky jedno, jak nazveme to, co nám stát vykrade z kapes. Klidně ty ryby s raky posčítejte do závěrečného účtu.

L. Novák 11.5.2020 22:54

Tak "reálný dluh klesl z 42% na 31 a celkový dluh klesl o 50 miliard Kč"?

To mi musíte vysvětlit, co je to ten váš ekvilibristický pojem "reálný dluh". To je nějaký údaj z Babišova VUMLu?

https://www.investicniweb.cz/news-statni-dluh-loni-stoupl-na-164-bilionu-korun/

14. 2. 2020 15:16 | redakce ... ... Státní dluh ČR loni stoupl na 1,64 bilionu korun

Český státní dluh loni stoupl o 18,2 miliardy korun na 1,64 bilionu korun. Za mírným nárůstem státního dluhu v roce 2019 stojí zejména emise státních dluhopisů sloužící k částečnému pokrytí schodku státního rozpočtu, informovalo v pátek ministerstvo financí. Na každého Čecha tak hypoteticky připadá dluh zhruba 153 500 korun. Schodek státního rozpočtu loni činil 28,5 miliardy korun.

J. Vaníček 11.5.2020 22:28

Blbost. Socani nic? A jak hospodařili ODSáci?

J. Prikner 11.5.2020 12:02

Myslím, že nezbude než pracovat, a to kdekoliv - míst v lesnictví, zemědělství a v montovnách je zřejmě dost. Bude to asi za nižší mzdy, ale hlady nikdo neumře.Také bude nutné omezit státní správu, neziskové organizace a výdaje zelené energetiky. Samozřejmě bude nutno odmítnout žaloby o "ušlý zisk", stát - tedy jeho daňové příjmy nejsou oslíčku otřes se. Pokud si stát bude půjčovat, musí jít o stavby energetické, dopravní, vodohospodářství,podporu investic do chybějícího průmyslu a podpory zvýšení soběstačnosti zemědělství. Babiš, Havlíček a Toman by měl vytýčit a zaplánovat takovou babišovskou pětiletku s určenými cíly a náklady.

O. Uživatel 11.5.2020 13:31

Uživatel požádal o vymazání
M. Panter 11.5.2020 15:51

To máte různé - někdo cpe prachy do předražených vojenských zakázek během krize , jiný zas během krize je chce cpát do lidi... schválně , selským rozumem , co je ekonomicky pro stát lepší ?

J. Strakoš 11.5.2020 18:26

To, co pane Priknere píšete je zcela rozumný a logický postup jak dál, aniž bychom se jednou báli předat stát do rukou další generace. Obávám se však, že tento přístup nenastane. Stát si rozhazuje, kde může a ani nepředstírá, že to jde nějak spravedlivě (viz paušál OSVČ), úřady se neruší, neziskovkám pramen nevysychá atd.

Jen při čemkoliv negativním uslyšíme "bokorona"

D. Müller 11.5.2020 18:52

Prozraďte mi co je na paušálech OSVČ nespravedlivé. Jak byste výpočet daní upravil? Zohledněte u toho také, že ručí veškerým svým majetkem, musí si nakoupit veškeré stroje, materiál, pracovní oblečení, zaplatit školení, účetní apod. Jeho sociální a zdravotní se nezapočítává do nákladů. Prvních 14 dní neschopnosti si platí sám, ošetřovačku nemá, stravenky nemá... Navrhněte spravedlivý mechanismus. A nezapomeňte, že veškeré zvýšení daní promítne do prodejní cena, takže vás klempíři, kadeřnice, automechanici budou stát prosté více. Paušál 60% pracuje s předpokladem, že z tržeb je 40% zisku. Která z velkých firem přiznává 40% zisku? Který ze zaměstnanců ručí veškerým svým majetkem? Není problém jen v tom, že zaměstnancům stát bere příliš mnoho? Prosím o výklad a návrh spravedlivého systému.

M. Panter 11.5.2020 20:41

Asi takhle pane , ročně vybere stát na daních od OSVČ 10 miliard Kč . Pomoc státu OSVČ je zatím 8 miliard za měsíc ... zaměstnanci zaplatí na daních 200 miliard za rok- jen pro úplnost.

D. Müller 11.5.2020 21:46

Dovolil bych si vložit jiný pohled. Především se stát rozhodl v zájmu celku připravit OSVČ o obživu. Takže by se ten ochráněný celek měl podílet na určité satisfakci. Dále můj názor je ten, že OSVČ si nepíší platné zákony, jejich schopnost lobbingu je minimální, takže jim podsouvat nekalé úmysly není na místě. Asi bychom se mohli shodnout na faktu, že zdanění zaměstněnců, jak přímými daněmi, tak odvody je přemrštěné a stát je sprostě dojí, co to jde. Takže bychom měli opustit kritiku OSVČ a přistoupit ke kritice vlády, která doslova vysává občany v zaměstnaneckém poměru. Ale ještě bych upozornil na jednu drobnost. OSVČ se pohybují v oborech s nejmenší možné míře robotizace. Auto vám neopraví robot, hlavu vám také robot neostříhá, pivo vám robot s dobrou pěnou také nenatočí. Takže tyto obory jsou také nejméně efektivní, prostě moc práce a málo "výrobků" za to. Z toho je zřejmé, že z OSVČ se o mnoho více "vydojit" nedá. Zvýšené zdanění zvedne výrazně cenu jejich produktů a tudíž vytahá peníze z kapes již jednou "odraných" zaměstnanců. A protože si nikdo z nich piva za 120 Kč nedá, tak hospody zavřou. Obdobně lakýrníci, malíři, kadeřnice apod.

J. Strakoš 12.5.2020 6:06

Za nespravedlivé až hloupé považuji plošné rozdělení - prostě bez ohledu na konkrétní situaci dostanou všichni stejný paušál (No, všichni taky ne - např. majitelé s.r.o., zaměstnaní OSVČ). Systém je nastaven tak, že si může říct de-facto každý bez ohledu na postižení a potřebnost. Návrhy - třeba bezúročné půjčky na delší období, vrácení části (celé) daně za minulé období, podpora jen skutečně postižených apod.

Neberte to jako třídní boj proti OSVČ, ba naopak - stát vyžaduje informace o čemkoliv, ale jakmile se data mají využít, volí paušál jako by data neexistovala.

Paušál a ručení bych do tohoto netahal - to je jiná debata - paušál je dobrovolný pro zjedodušení a třeba založit s.r.o. je také možnost, jak neručit vším.

V. Petr 11.5.2020 11:56

Mimochodem, naprostá nehoráznost je platit ošetřovné rodičům, kteří NECHTĚJÍ poslat děti do školy!

D. Müller 11.5.2020 15:35

Myslím, že po 2 měsících si je nechají doma jen ve skutečně vážných případech. :-)

J. Strakoš 12.5.2020 6:18

Tady si dovolím nesouhlasit (byť už bych své potomky poslal do školy hned) díky, z mého pohledu hloupým, pravidlům se dost lidí rozhodne děti neposlat. Konkrétní příklad - protože je poslání dítěte dobrovolné, je možné, že dítě bude de-facto jen hlídáno v mixované malotřídce do 15 osob - s tím ho raději nechám doma (a ne - neberu OČR, prostě dělám z domu standardně).

A to nehovořím o lidech, kteří si to užívají jako dovolenou nebo dělají melouchy - protože to prostě pravidla umožňují.

T. Kočí 11.5.2020 9:49

Stát je schopen pomoci všem. Stačí,když se vláda s Babišem v čele spláchne do záchodu.

M. Valenta 11.5.2020 8:46

Nejpozději v červnu bude král nahý.

P. Grigar 11.5.2020 9:21

..hm, to je možné, ne však jisté. Stejně jako to, že ve stejnou dobu zmoudříte.

D. Polanský 11.5.2020 8:03

Stát zachránit? Já myslel, že donutit opět pracovat.