26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

POLITIKA: Koho volit?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
vepe 9.2.2006 12:36

Koho tedy volit?

Článek jen znovu zopakoval obecně známé skutečnosti naší politické scény. Pokud si na jeho základě stále ještě nejste schopni vybrat, navrhuji použít mnou vícekráte použitý systém - najít stranu, která nejméně škodí.
V době, kdy se na pol. scéně pohyboval Josef Lux, který nám všem ukázal, že slušnost lze používat i v politice a že i bez politických zkušeností lze dělat pro nás všechny dobrou politiku (i když připouštím, že v začátcích jeho kariéry se mu vše ne zcela povedlo), o čemž svědčí i označení, kterým jej jeho tehdejší partneři častovali.....černokabátník, had a jistě si vzpomenete i na další. O to víc mne pak šokovala prohlášení týchž lidí na jeho pohřbu! Najednou jej všichni jednomyslně označili za nejvýraznější osobnost české politiky a prohlášení, že takových by u nás mělo být co nejvíce.
Mají však patrně krátkou paměť, neboť i nadále se všichni chovali stejně a nikdo z nich se takovou osobností nestal. Jeho nástupci v čele KDU-ČSL se chovají v rámci svých možností jako pokračovatelé politiky, kterou J. Lux uvedl do praxe - práce pro obecný prospěch. Naštěstí naše politická scéna není tak jednoznačně orientována, a vláda jen jedné strany snad nenastane a KDU-ČSL tak i po volbách bude tou stranou, která bude vítěznou stranu držet v mezích rozumu.
 
whocares 9.2.2006 16:39

Re: Koho tedy volit?

Na Luxe se zeptejte hlavně jeho spolužáka Gáby Večeře, vysočinského pozemkového magnáta. Ten ho určitě pochválí....
SWS 11.2.2006 2:49

Re: Re: Koho tedy volit?

tak.
Ladislav N. 9.2.2006 12:35

"...ODS dostala šanci k experimentům na začátku 90. let s výsledky, které známe. Dopadlo by to tentokrát lépe? ČSSD měla během svého vládnutí světlé i černé okamžiky, ale celkově je její ekonomická politika úspěšná...."

Jestli tohle má být objektivní pohled na problémy, které řešily vlády ODS a později ČSSD, pak Jiří Pehe je stejně dobrý politolog, jako předseda Sněmovy Zaorálek ekonom. Takhle od pasu střílet "ekonomické úspěchy či neúspěchy" bez porovnání rozsahu úkolů, které byly před jednotlivé vlády postaveny v konkrétním období, může jenom člověk ekonomií v životě nezasažený...
milan007 9.2.2006 12:34

Milé Pehe

Cituji "Zajímavým úkazem české politiky je skutečnost, že vedle velkého množství lidí, kteří nevědí koho volit, existují tvrdá jádra voličů (jakož i jejich mediálních mluvčích) jednotlivých stran, která se projevují vysokou mírou sektářství. Ať už udělají politici a politické strany, které tito voliči nepodporují, cokoliv, je to téměř vždy špatně."
KAŽDÝ SOUDÍ PODLE SEBE
* 9.2.2006 12:20

Kniha odhalila kampaň „premiéra Džordžína“

"Birke vystoupil, hned na začátku, s razantním prohlášením, že je nutné najmout několik rowdies, kteří budou jezdit po předvolebních mítincích ODS a budou tam pokřikovat na Topolánka, že je darebák a tak dále. A taky by se mohli prát. Aby byl pořádný bugr a lidé brali ODS takovou, jaká skutečně je. Vlasta sdělil, že věc je zařízena přes kluky Kočkovy, kteří na tyto úkoly najali osmnáct frajerů, aby se po republice mohli střídat a nebylo to tak nápadné," stojí v knize.
MF DNES ve středu oslovila premiéra Jiřího Paroubka, jeho tajemníka Martina Vlastu i šéfa jeho kabinetu Jana Birkeho s otázkou, co říkají informacím v Žáčkově knize. Nikdo neodpověděl.
Jisté je, že tajemník Vlasta si ještě před vydáním knihy pozval Žáčka a vytýkal mu, že zradil důvěru a "ventiluje věci, které jsou částečně vytržené z kontextu". A také to, že mluvčí sociální demokracie Zbyněk Rýpar obvolával redakce, zda už knihu mají v rukou.
kapitán 9.2.2006 12:22

Re: Kniha odhalila kampaň „premiéra Džordžína“

Kočku znám - schopnej komediant.
Jirka 9.2.2006 12:10

Slušný stranický předseda

Po přečtení článku to téměř vypadá, že v této zemi není žádný slušný stranický předseda. Já však o jednom přeci jen vím. Jmenuje se Bursík!
whocares 9.2.2006 16:36

Re: Slušný stranický předseda

Možná slušný, leč hlásá zelené bludy, které nás ve výsledku přijdou pěkně draho. No jesli máte pár (dost) kaček navíc, tak si poslužte.
míša mýval 9.2.2006 20:56

doktor přírodních věd, který si myslí že brouk má šestnáct nohou?

Jirko, myslíš ministra Bursíka  z Tošovského vlády? Nevím za co dostal ten doktorát. I já, blbej mýval vím, že když chroustám chrousta, zůstanou dvě krovky a šest nohou
Geta Led 9.2.2006 23:51

Re: Slušný stranický předseda

No slušně vypadá, ale oni nemají žádný program a s jejich přístupem by to bylo zpátky na stromy. Čož takle dát si Evropské demokraty nebo pana Kovového?
chef 9.2.2006 11:53

Proc (ne)volit CSSD?

Clanek si hraje na vyvazenou analyzu, ale ve skutecnosti by mel mit nadpis "Proc volit CSSD?" Bylo by to cestnejsi. Nema cenu hrat si na neco, co neni...
Je asi pravda, ze nemala cast volicu se orientuje na "osobnosti" a tak mohou bodovat ruzni Paroubkove, Rathove, Jandakove atd., kteri svuj kult  stavi na okazale show pro volice a demonstraci sily. Ve svetle tohoto MUSI vsichni ostatni, ridici se alespon elementarnimi demokratickymi postupy a neexhibuji, vypadat zakonite mene akceschopne.
Neobstoji ani argumenty o tom, ze pravice jiz jednou sanci dostala (v 90 tych letech) a neuspela. Tenkrat se behem relativne kratke doby udala spousta "revolucnich" zmen. Z dnesniho pohledu urcite ne vsechny dopadly 100%, ale neco se odstartovalo a neni nikde psano, ze by jine varianty musely dopadnou podstatne lepe. Kazda revoluce ma sve smutne hrdiny, u nas to byly ruzni Kozeni, Stehlikove atd., ale to prece neni duvod se nechat navzdy otravit. Navic bozi mlyny melou pomalu, ale jiste. To, co s nasi zemi dokazala  za dalsich 8 let udelat CSSD, je pak na uplne jinou diskuzi. Staci se rozhlednout okolo a o vecech trochu premyslet...
Svetovy ekonomicky trend smeruje od vyroby zbozi na poskytovani sluzeb. Nejlukrativnejsi obory vyzaduji vysoce kvalifikovane, vzdelane lidi. Jedina cesta k uspechu je vzdelani a pak sance jej vyuzit a prosadit se v ramci globalizovaneho sveta. Jako hrdy narod. Montazni haly na cokoliv jsou cesta uplne jinam.
Doufam, ze lide v cervnovych volbach odhlednou od vsech zastirajicich manevru a budou volit strany, ktere maji PROGRAM a VIZI. Pod timto pojem si nepredstavuji korumpovani statisicu Cechu teplymi mistecky ve statni sprave, dotovani flakacu a celkovy trend zaprdenosti a prumernosti.
Bude-li tady po volbach vladnou zase CSSD+KSCM, dojedeme na to vsichni. Bohuzel ne hned...
Byg 9.2.2006 12:06

Re: Proc (ne)volit CSSD?

Poslední věta vašeho příspěvku je důležitá: "Bohužel ne hned..."
Obávám se totiž, že většina voličů (vlastně i dost politiků) nedohlédne dál než k příští výplatě a spousta ani tam ne. Někteří politici dohlédnou až k příštím volbám (čím jsou blíž, tím je jich pochopitelně více).
Ale politika je běh na dlouhou trať a je třeba mít vizi na desetiletí dopředu. Je třeba zavádět pravidla, která vydrží co nejdéle, tedy co nejobecnější a nejefektivnější. Neustálé zmatené novely zákonů, každoroční změny např. v daňovém systému jsou příklady jak to přesně nemá být.
Ale abych se vrátil - většina voličů asi bohužel nevidí dál a je jim jedno, resp. neuvědomují si, že jejich děti na to dojedou.
Byg 9.2.2006 11:40

Ještě poznámečka

Je to jen můj dojem, nebo článek vyznívá tak, jako že Paroubek a ČSSD jsou nejlepší volbou?
A taky mám z článku pocit, jako by pak Pehe neměl rád ODS. Ale to se mi určitě zdálo.
Venkovan 9.2.2006 11:26

Pane Pehe proč omýléte pořád dokola možná spolupráce??

Oranžovorudá koalice jede na plný plyn!!!!Soudruh premiér je velice schpný manipulátor,řekl bych že je schopný úplně všeho.Všude v demokratickém světě by desetina lapálií,které se objevují každý týden položila vládu!V Česku rostou preference partaje která je má na triku!Oranžovorudá koalice v pohodě kráčí k volebnímu vítěztví,ale rozhodně to nebude vítěztví pro občany této země.Hlavně dál ubezpečujte čtenáře,že se není třeba bát!
hodne neRath 9.2.2006 11:54

Re: Pane Pehe proč omýléte pořád dokola možná spolupráce??

no, Pehe se asi neboji.... bud dostane odpovidajici prebendy a nebo se zase odstehuje...
Byg 9.2.2006 11:20

V článku jsou i věci se kterými souhlasím. Tady je několik těch druhých II

"situace v zemi je v podstatě dobrá a potřebuje spíše rozumné korekce než radikální „reformy“" Ve které zemi? V ČR určitě situace dobrá není a radikální reformy potřebuje jako sůl.
"liberálně sociální program" zmíněný v článku je hezká věc. To přesně prosazuje ODS. Bohužel KSČSSD prosazují spíše "totalitně socialistický" program a žádná pravicová strana, která se nechce odepsat, toto nemůže po volbách podpořit.
Byg 9.2.2006 11:18

V článku jsou i věci se kterými souhlasím. Tady je několik těch druhých

Paroubek má prý nějaké osobní kvality, Topolánek je prý slabý leader. To už je ohraná písnička. Topolánkova "slabost" není nijak vysvětlena, je to fikce. Paroubek toho jistě hodně ví na hodně lidí a umí se točit jako korouhvička ve vánku volebních preferencí. Také umí demagogicky překroutit cokoliv. Tyto kvality jistě má.
"v hlavním proudu evropského a sociálnědemokratického myšlení zakotvenou politiku ČSSD" Tak to je naprostá hovadina. ČSSD žádnou politiku nemá a už vůbec ne zakotvenou. Dělají pouze různé zmatené dílčí kroky, které jim zrovna přinesou nějaký bodík popularity. Koncepce veškerá žádná.
"Nevyzkoušené experimenty ODS" To je částečně blbost - např. rovná daň funguje v mnoha zemích světa, které mají výrazně vyšší růst HDP a životní úrovně než jiné. Některé věci jsou možná "nevyzkoušené", ale to je slabý argument. Je třeba se zamyslet a říci konkrétně proč jsou špatné (podle mě jsou dobré). Demokratické zřízení bylo zpočátku také "nevyzkoušeným experimentem".
"ČSSD - celkově je její ekonomická politika úspěšná" Nikoli, pouze čeští podnikatelé jsou úspěšní. ČSSD vládne se shodkem momentálně 800mld., to není úspěch.  Kdyby vládla minulých 8 let ODS tvrdím, že růst ekonomiky by byl cca 2x větší.
"pobalíčkovém krachu z roku 1997" Jaký krach? V čem spočíval? Snad v tom, že pak nastoupila k moci ČSSD a všechno pos...a?
"Pro voliče, kteří by jinak inklinovali k ODS, je právě vztah této strany k EU velkým problémem" Tak to je pouze Pehí fantasie, protože 83% lidí v ČR chce aby EU byla pouze ekonomickou a nikoli politickou unií. A mají pravdu.
"Možná povolební spolupráce ČSSD s komunisty ... je to ale faktor, který nebude hrát (pri volbach) důležitou roli" Tohle je bohužel asi částečně pravda. Lidé jsou nepoučitelní :-((.
"protievropské brblaní ODS" Proč to Pehe staví tak, že "evropské" názory jsou jediné správné a vše kritické je hnusné "brblání"? To není moc demokratické.
Vorda 9.2.2006 11:07

Není to tak složité.

Myslím, že to pan Pehe dělá složitějším, než to je. Volič se teď rozhoduje o jedné ze dvou cest:
1. Zvolí si levici, tedy menšinovou vládu ČSSD opírající se o nekoaliční podporu KSČM a bude to potom fungovat tak, jak to právě v parlamentu prožíváme. Znamená to první skutečnou vládu ČSSD, protože prosadí téměř vše, co právě ona bude chtít, vliv pravice bude téměř nulový. Bude to vláda pevná, stabilní.
 2. Zvolí si pravici a začne období experimentování. Výsledkem bude růst napětí ve společnosti a s vysokou pravděpodobností vyvolání předčasných voleb. V nich posílí levice, hlavně KSČM. 
hodne neRath 9.2.2006 11:12

Re: Není to tak složité.

jojo... jen bych podotkl, ze pevnou a stabilni vladu jsme tu meli uz 40 let..... nejak se Vam to asi libilo
Vorda 9.2.2006 11:55

Re: Re: Není to tak složité.

Tak si klidně zvolte tu nestabilní, když si myslíte, že je to lepší. Já jen typuji, jak to bude. Jste dobře zapšklý, řekl bych. 
chef 9.2.2006 12:17

Re: Re: Re: Není to tak složité.

Je docela zajimave, jak se na nazory na nejakou vec mohou lisit. Ja bych rekl, ze jediny experiment, ktery prozivame, je tech 8 let CSSD. A tou stabilitou myslite to, ze si stat musi na sve fungovani opakovane pujcovat stovky miliard a pak to jeste vydavat za svuj uspech? Jak dlouho jeste muze takova "stabilita" trvat? Stat se nemuze chovat jinak nez vy nebo ja doma. Vlada CSSD + KSC tento trend pouze urychli. Ty ostatni veci ani nechci domyslet...
Vorda 9.2.2006 13:03

Re: Re: Re: Re: Není to tak složité.

Máte pravdu, že stát se musí chovat, jako já doma. Tak si tu situaci trochu namodelujme. Stanete se hlavou rodiny v okamžiku, kdy rodina žije spíše z rozprodávání majetku, její vlastní produkt klesá. Můžete to řešit dvěma způsoby, buď prodávat dál a utahovat si postupně opasek, nebo si půjčit na zainvestování výroby a vrátit se k ekonomické prosperitě. Ta se dostaví, ale vy si půjčíte znovu a opět můžete rozjíždět další aktivity. Budete-li úspěšný, budete bohatnout o to více. (Podnikatelé si půjčují běžně). Při neúspěchu jdete nejpozději za čtyři roky od válu. Jinými slovy, půjčovat si můžete kdykoli, pokud produkujete více, než jsou náklady na půjčku. No a jak je na tom Česko? Produkuje více, než ho ty půjčky stojí? Ministr financí tvrdí, že ano. Pravice, že ne. Jinak, ten dluh představuje cca 70 tis. Kč na osobu. Pokud vám osobně vadí, dejte si tuto částku do dobrého finančního domu a budete mít klid, že nikomu nic nedlužíte. Shrnuto: Argumentovat zadlužeností bez doložení přesnými čísly se mi jeví být nerelevantní, od politiků hloupé.
chef 9.2.2006 20:31

Re: Re: Re: Re: Re: Není to tak složité.

S tim co pisete mohu z principu souhlasit. Ale deje se to skutecne u nas? Kde berete jistotu, ze tu "pujcku na zainvestovani vyroby" soucasna vladni garnitura splatila? Co je pak ten deficit blizici se hranici 1 bilionu Kc? To, ze se aktualni deficit staniho rozpoctu rok od roku trochu zmensuje, prece neznamena nic jineho, nez, ze se pouze malicko snizuje TEMPO primeho zadluzovani. Dluh ale stale narusta. Navic se ze starych i novych dluhu musi platit uroky, takze ten dluh narusta mozna i linearne (ted jen hadam). Selskym rozumem vzato: pujcim-li si x-krat za sebou 100 miliard Kc, musim pak x-krat za sebou tech 100 miliard Kc vratit + navic patricne uroky. Nejak jsem si nevsiml, ze by statni rozpocet za poslednich osm let skoncil x-krat v prebytku. A neni ani nadeje, ze nekdy skonci. Jakmile se totiz prijmy rozpoctu zvysi, hned se najde reseni, jak je "projist". Toto je ta stabilta, o ktere mluvite? Neresim vubec, jestli ma pravdu ministr financi nebo pravice. Podivejte se na udaje CNB. Jsou-li me vyvody hloupe, budu rad, kdyz me opravite. Tomu, ze bych mel davat 70 tis. Kc do nejakeho financniho domu uz nerozumim vubec. Proc? Chysta se snad znarodneni?
Vorda 10.2.2006 9:13

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Není to tak složité.

Já žádné jistoty nemám, lhát nám mohou všichni napřeskáčku. Ale píši o principu půjček a naznačuji, že to nemusí být zlo, že to může být dokonce správné a výhodné. Nejde přece o nic jiného, než o to, zda stačíme půjčky efektivně splácet. Naznačuji, že jednoznačné odsuzování půjček je jenom politicko propagandistický trik. Zneužívá se při tom všobecné odmítání půjček v povědomí lidí, kteří nikdy neuvažovali jako podnikatelé, pouze jako spotřebitelé s pravidelnými příimy formou mzdy.   Vládní zadlužení je prostě keinesiánská (propracovaná) metoda zabezpečení hospodářského růstu a použili ji na desítky let američané a celá západní Evropa. Myslím si, že obecně se dá řící, že je to metoda vyhovující i třeba dvě desítky let, nikoli však trvale. Naproti tomu úplná liberalizace trhu zpravidla pomůže na dobu cca 5 let, pak ztrácí účinnost. (Viz V.Británie a Železná lady).
Děkuji za váš příspěvek.
chef 10.2.2006 21:14

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Není to tak složité.

Taky diky za vas cas.
Tomas 9.2.2006 14:32

Re: Není to tak složité.

Naprosto nelze souhlasit s tvrzením, že vláda socialistů s podporou komunistů bude stabilnější než pravicová koalice. Z čeho tak soudíte? Naopak vláda socialistů s komunisty polarizuje společnost do té míry, že cosi jako demonstrace lékárníků a podobné taškařice budou na denním pořádku. Jistá část společnosti se s posílením vlivu komunistů nikdy nesmíří. Nehledě na fakt, že sami komunisté se budou muset nějak vyprofilovat, aby nesplynuli s ČSSD. Vývoj bude zhruba kopírovat Mečiarovu kariéru na Slovensku. Nadšení - deziluze - zatracení. Socialistická vláda rozhodně stabilní nebude, to si dovolím tvrdit s jistotou.
Naopak, pokud vládu sestaví pravice, bude se snažit působit tak sevřeným a státotvorným dojmem, jak to jen bude možné - očekávání spojená s pravicí (ODS) jí dávají velmi podmíněný mandát - jakýkoli výraznější neúspěch odstřelí vládu raz dva. Levice se v takovém případě zhroutí do sebe jako vyhořelá hvězda. ODS bude dlouho trvat, než se jim uvolní pevně stažený svěrač. Bude to vláda čestně a upřímně se tvářících hochů - trh i média ji budou milovat (alespoň z počátku).
kpt 9.2.2006 10:56

Pehe opět stejný

myšlenky článku . Volit půjdu a to pravici
kapitán 9.2.2006 10:59

Re: Pehe opět stejný

Myslíte PRAVÝ BLOK Cibulky ???
Aleš P. 9.2.2006 10:24

K článku

Článek je celkem vyvážený,celkem normálně jsou zde analyzovány strany, a jejich předsedové ,které se mohou dostat po volbách do parlamentu.
Docela se divím hysterii některých reagujících ,že budou hned emigrovat-EMIGRUJTE nejlépe do některé z muslimých zemí tam vás roupy přejdou.