27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Klvaňův nebezpečný nápad

ParlamentniListy.cz informovaly o tom, že Tomáš Klvaňa natočil pro web Týždeň.sk videoblog s názvem ,,Zbavme se konečně prezidenta“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vintr 11.8.2015 22:30

Re: od roku 1918

Ano, opravdu chytří lidé k volbám, které jsou k ničemu, skutečně nechodí. A ostatní, kteří nepatří mezi blbce, obvykle své hlasy rozmělní mezi více kandidátů.

V. Kain 11.8.2015 12:11

Re: od roku 1918

Pozor! Havloidní pomatenec.

R. Kříž 11.8.2015 7:44

bez hlavy státu není státu, nýbrž anarchie?

to je tedy blábol.. :)

P. Hlosta 11.8.2015 5:24

Prezident u nás? Naprostá fraška!

Prezidentsví u nás je v podstatě fraška! Rozhodující okamžiky v krizi státu?! Jeden člověk rozhodne, třeba i špatně, protože zákonodárný sbor se ani nedokáže sejít - to jistě vzbuzuje dojem, že někdo rozhodnout prostě musí. NENÍ to pravda!!! Nemusí dojít k žádnému rozhodnutí a stát se položí tak jako tak! Že např. E. Beneš nějak rozhodl v krizové situaci? Hlavně zdrhl do exilu, aby neutrpěl ztrátu života, či zdraví a z exilu halekal na obyvatelstvo, ať se nepoddávají okupantům. V exilu měl houby a ne slovo u mocností a dnes je "zákonem" ustanovený za člověka, který se zasloužil o stát. Jsou v tom podepsaní i komunisté - paradox!

NEPOTŘEBUJEME NIKOHO NA HRADĚ!!! Potřebujeme fungující vládu a správu státu! prezident nám ji nijak nenahradí, ač udělá zásadní rozhodnutí, které alibisticky zákonodárci neudělají, nebo nestihnou. Nejvyšší velení vojsk(u nás asi pár tisíc vojáčků a fůra generality) může mít ministr obrany. Aspoň by měl blíže k realitě v krizi.

Co hlavně by se mělo zrušit, to je víc jak polovina státního aparátu! S prezidentem v čele. A může to být třeba i svatý, stejně bude na tom prezidentském stolci jen ozdobná figura. TEDY PODLE NAŠÍ ZMRŠENÉ ÚSTAVY!

P. Vaňura 11.8.2015 11:10

Naprosto podceňujete roli Beneše,

byl to z velké části on, kdo má zásluhu na obnově Československa v téměř předválečných hranicích, i když anexi Podkarpatské Rusi Stalinem nezabránil a podle mě by to nedokázal ani nikdo jiný!

Beneš po Mnichovu rezignoval na svou funkci a politicky se neangažoval až do doby, kdy Hácha, z hlediska Ústavy protiprávně, což dobře věděl, "svěřil Čechy a Moravu pod ochranu Říše."

Teprve po tomto protiprávním kroku založil Beneš exilovou vládu, kterou původně nikdo neuznával. Až po pádu Francie r. 1940 se vzájemně uznaly Benešova vláda a Francouzská exilová vláda, kterou v Británii sestavil generál DeGaulle! Benešovou chybou byla moc velká vazba na Stalina, což měl ovšem společné i s americkým presidentem F. D. Rooseveltem!

P. Vaňura 11.8.2015 11:31

Pitomost Vaší argumentace chápali

Římané už před 2500 lety. Proto, kromě běžného stavu, kdy republika byla spravována dvěma konzuly, volenými na rok, existovala možnost jmenovat diktátora. Mechanismus byl takový, že Senát odhlasoval usnesení, že konzulové mají jmenovat diktátora. Konzulové mezi sebou losovali a ten kdo vyhrál, jmenoval diktátorem toho, koho považoval za nejvhodnějšího. Všichni úředníci zůstávali nadále ve funkci, ale byli podřízeni diktátorovi, který měl téměř absolutní moc. Diktátor byl zpravidla jmenován pro určitý úkol, třeba zachránit armádu, která se ocitla v obklíčení (Lucius Quinctius Cincinnatus, "povolaný od pluhu") ale byla omezena na 6 měsíců, po skončení funkce mohl kterýkoliv občan žádal diktátora, aby obhájil své činy. Pouze M. F. Camillus, po dobytí města Gally, zastával funkci diktátora celý rok, ač o to vůbec nestál a považoval to za nebezpečný precedent.

Zneužití funkce diktátora v době krize republiky Sullou a Caesarem nemá s původním důvodem zavedení funkce  400 let předtím nic společného a oba se navíc dali v rozporu se zákonem jmenovat do funkce ditátora doživotně!

T. Pansky 11.8.2015 1:46

Vetsina obcanu nema poneti o rozdeleni moci mezi ...

... moc zakonodarnou, vykonnou a soudni.  Ceska ustava je napsana pomerne spatne, neni vyvazena, nejsou v ni zabudovany pojistky zabezpecujici kontinuitu fungovani statu (pojistky proti nasilnemu prevzeti moci).  Co s tim?  Opravy jsou mozne, ale nelze je delat unahlene.  Jenom proto, ze mame osla prezidentem, neni treba opet menit ustavu.  Nejsme jedini, tech oslu chodi po svete vice.  Potrebne zmeny v nasi ustave: postaveni Senatu na uroven PS, aby jedna komora nemohla prehlasovat druhou.

I. Dekyský 11.8.2015 1:01

Povalečským lemplům

z pravdy a lásky došlo, že proti lidem svého kandidáta neprosadí i kdyby se spolu se spřízněnými sdělovacími prostředky postavili na hlavu - takže zrušit. Nejúsměvnější je skutečnost, že tihle namyšlení hlupáci dodnes věří, že volby jim prohrál inzerát v Blesku a ne oni svým vlastním přičiněním - podlou a id*otskou mediální masáži (která dodnes neskončila) a trapným "svazáctvím". Tihle pitomci dostali spolehlivě Zemana na Hrad sami...

P.S. Zemana nemusím, ale knížepán je stokrát větší h a j z l.

P. Hlosta 11.8.2015 5:34

Re: Povalečským lemplům

Taky nemusím Zemana a o knížeti valné mínění nemám. Přesto že nejsem pravdoláskař si ovšem také myslím, že prezident je u nás figura úplně zbytečná. Není to vůbec o mé namyšlenosti. Prezident je pro náš ústavní systém nadstavba z jakési nostalgie na Masaryka. Taková ozdobná věžička v té ústavní stavbě a dává se jí význam o rozhodování z nadhledu. Ve věžičce ovšem může sedět i slepec. Pravda je, že zákonodárci níže mají jakési alibi, kdyby nepřišli na šichtu v rozhodujícím momentu státu. Prostě je to alibistický kolektivistický zhovadilý nesmysl ten náš prezident bez řádných podstatných pravomocí. Ti je ale právě o politice a to si politici hlídají, aby měli situaci ve svých rukách. Třeba i hodně špinavých.

P. Hlosta 11.8.2015 5:36

Re: Povalečským lemplům

oprava: ... To je ale právě o......

J. Vintr 11.8.2015 0:52

S tím Benešem je to opravdu dobrý příklad

"monokraticky" nás prodal bolševikům ...

P. Vaňura 11.8.2015 16:02

A těch 40% hlasů pro KSČ v polosvobodných

volbách r. 1946 je také vina Beneše???

J. Vintr 12.8.2015 0:02

Re: A těch 40% hlasů pro KSČ v polosvobodných

Ano, protože většina lidí jsou ovce a jdou za beranem. V tomto případě za Benešem, "prezidentem osvoboditelem", který se vrátil do vlasti přes Košice spolu s Gottwaldem a ostatní bolševickou sebrankou ...