28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Kalina 17.6.2010 17:48

Česká zásadovost

Češi nejradši řeší situace, kdy o nic nejde. Čím menší význam má případný výsledek, tím zarputileji a zásadověji vystupují jednotliví aktéři. Příkladem je současný spor o tom, kdo má první sestavovat vládu, příkladem z minula například dodatek k lisabonské smlouvě. Ale ve skutečnosti, o co vlastně jde. Klasik by poznamenal "o h...o". Tři strany podepsaly koaliční prohlášení o vůli pracovat na předvolební smlouvě (to zn. jasně deklarovali, že chtějí vládnout společně). Teprve potom pověřil prezident Nečase sestavováním vlády. Těžko věřit tomu, že by strany popřely o dva dny později, to co sami veřejně podepsaly. To by bylo trochu divoké i na Česko. A ústava neříká, koho má prezident pověřit, vítěz toto privilegium nedostává automaticky. Kdyby to tak mělo být, tak by to v ústavě bylo napsáno. Ale není. Tak přestaňme už poukazovat na to, koho kdo jak a proč v které zemi čím pověřil. Rádi neustále zdůrazňujeme svoji suverenitu, tak už bychot se také podle toho měli chovat.

J. Krásenský 17.6.2010 17:28

Než president Václav Klaus pověřil

Nečase jednáním o sestavení vlády, sešel se jak s Nečasem tak i se Sobotkou (Bohušem), teprve při druhém setkání s Nečasem (a po té co veřejně vyhlásily Věci veřejné i TOP09, že s ČSSD si nepůjdou ani umýt ruce) pověřil sestavením vlády tu stranu, která vzbuzuje více naděje, že se dohodne s partnery a vbrzku vládu sestaví. Logické, legální, legitimní i mravně správné jednání. Proč tolik vzrušení nad správným a spravedlivým rozhodnutím našeho presidenta?

M. Matoušek 17.6.2010 16:46

Ješita Klaus

Klaus si stále musí dokazovat,že je středem vesmíru.Ten být za totality u moci,byl by nepřehlédnutelným kultem osobnosti.JÁ,JÁ,JÁ Klaus I.veliký.Můj názor je od Boha.

T. Kočí 17.6.2010 18:07

Re: Ješita Klaus

Nech se vyšetřit Matošku!

S. Maršálek 17.6.2010 20:09

Re: Ješita Klaus

Proč hned napadáš? Navíc neumíš ani opsat příjmení! Ti nevzdělaní pravičáci, ach jo.

P. Hofman 17.6.2010 11:18

HOLT STÁTNÍCI SE U NÁS JEN TAK NERODÍ

Myslím si, že pan Klaus ví moc dobře, co činí.

Poslední odstavec příspěvku p. Z.Rychlého je oním udeřením hřebíčku na hlavičku. Tuto šanci být "velikým" Sociálním demokratům upřel, čímž se stal malým především on sám.

J. Pudil 17.6.2010 16:14

Re: HOLT STÁTNÍCI SE U NÁS JEN TAK NERODÍ

S tim nesouhlasím, pan Klaus se nestal "malým", On malým je už od narození.....a to je postatný rozdíl. On si jen rád na "velkého" hraje a lid mu to baští.To ale není jeho chyba, že...?

Z. Rychlý 17.6.2010 11:00

Sobotka agentem provokatérem

V.K. si udělá co chce. Nemá smysl se nad tím zamýšlet, musíme jen doufat, že ví, co dělá.

Ovšem připravil nás o jednu situaci, při níž bychom mohli sledovat vybarvování se politiků. Kdyby totiž pan Sobotka měl možnost sestavování vlády, možná by jednal s různými "potenciálními partnery" a přitom by je třeba donutil k různým zajímavým vyjádřením. Kdo ví, co by z nich vylezlo. Tak o tuhle "kratochvíli" nás pan president připravil, nu což, ovšem nic podstatného se tím nestalo.

Taky se dá na věc dívat z jiné stránky - vlastně podal panu Sobotkovi pomocnou ruku. Kdyby totiž pan Sobotka dostal pověření a vládu nesestavil (což je téměř tutovka), pak by to bylo považováno za další facku ČSSD - tentokrát by vina padla na osobu pana Sobotky. A měl by se své rodné straně po žížalkách, stranické piraně jen čekají na svou chvíli.

Podle mne by správné řešení bylo asi toto: Pan president v některé z komnat svého hradu pověří pana Sobotku sestavením vlády a on to v podstatě ihned s díky odmítne, s vysvětlením, že jeho koaliční potenciál je slabý a vládu by nesestavil.

.... jo, jo, vážení, klid, už jsem se probral ze zasnění...

O. Vašek 17.6.2010 10:45

Co o tom říká ústava?

Existuje nějaký zákon o tom, koho má president pověřit? Pokud ne, co o tom říká ústava? Jestliže to není v ústavě, co takhle směrnice EU? Pořád nic? Tak co zdravý rozum?

Klaus není jasnovidec a neví, jestli by se Sobotkovi podařilo vládu sestavit. Ale o Nečasovi to taky snad neví. Takže buď to něm ví a pak je logické pověřit hned toho u kterého to je jisté, nebo to neví a pak se musí řídit svými zkušenostmi a počtem pravděpodobnosti. A kdo mu pak vyjde?

K. Janyška 17.6.2010 7:59

Kajan

Ano, Václav Klaus je nesrovnatelně kvalitnějším člověkem i prezidentem ! Dzp.

M. Matoušek 17.6.2010 16:48

Re: Kajan

Povahově je Klaus autoritář,nikoliv demokrat.

A. Novák 17.6.2010 7:58

historie se nebude ptát

proč vládu nesestavil vítěz voleb. Historie zaznamená, že v součtu má nejvíc modro-černo-modrá parta a ta dokázala sestavit vládu. Tanečků už jsme si užili dost. Fico má takovou převahu, že by bylo ostudou, kdyby Gašparovič nepověřil nejdřív jeho.

O. Strýček 17.6.2010 19:50

Re: historie se nebude ptát

Fico je člověk  s kterým nikdo nechce jít do vlády . To je  převaha ? Ficův typický  volič je slovenský nevzdělanec , který není schopen samostatného myšlení .Stačí na něho metoda KSČSSD : " Hlupák se těší a raduje , když se mu hodně slibuje ! "

O. Strýček 17.6.2010 5:44

Již nikdy Mnichov !

Dětem se zápalky nesvěřují ! Klaus je moudrý politik .

J. Bořický 17.6.2010 7:30

Re: Již nikdy Mnichov !

Opravdu výstižné.

M. Matoušek 17.6.2010 16:49

Re: Již nikdy Mnichov !

Klaus není moudrý politik,jen modrý politik