12.5.2024 | Svátek má Pankrác


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Michal 6.4.2007 23:06

Ještě drobný dodatek

Zkuste se pane Neff jen tak na chvilku zamyslet co by se stalo, kdyby v naší zemi se počasí změnilo jen trochu a srážky (vodní) by byly zcela rovnoměrné - t.j. pršelo by dvakrát do roka 14 dnů až tři neděle a velmi intesivně. Při současném stavu povrchu naší rodné země by značná část této vody odtekla Labem a Moravou, byly by obrovské záplavy a v mezidobí těchto dešťů sucho jako řemen. Vltavou by protékalo tak 20 krychlových metrů za sekundu a hladiny vodních nádrží by kolísaly v průměru o deset metrů i více, tam kde by to bylo možné. Výroba elektrického proudu ve vodních elektrárnách by šla "do kopru". Ve své vlastní vile by jste se nemohl ani "vykakat", protože nedostatečný průchod vody kanalizační soustavou by velmi omezil její technické schopnosti, rovněž tak schopnosti čístíren odpadních vod. Během krátké doby bychom vždy čekali na velké deště aby už konečně "vyplavily ten hnusný a smradlavý Augiášův chlév". Vlivem poklesu spodních vod by většina studní přestala fungovat a lidé by byli odkázáni pouze na balenou vodu. Je možné, že by bylo obtížné uchladit nejen atomové, ale i uhelné elektrárny. A co myslíte, že na to stačí?! No přeci klimatický výkyv v rozsahu dvou až tří let, než by soustava opět dospěla do alespoň trochu přijatelného rovnovážného stavu a než by společnost se na tuto situaci jakž takž adaptovala. V tomto okamžiku však hrozně utrpí systém akumulace kapitálu, protože bude velké množství výdajů, které nebudou tvořit zisk a už jsme u toho. Pak ovšem by jste také zjistil, že místo drahého auta by bylo lepší slušné kolo a místo drahé vily normální domek (třeba i se suchým záchodem na zahradě!).

Společnost, jejíž modlou je diktát spotřeby nemá šanci!

Beata 9.4.2007 17:25

Ještě drobnější dodatek

teplota atmosféry Země se za sto let zvýšila o 0,6 stupňů Celsia. Změny teploty jsou při tom cyklické s několika periodami. Proč i zde někdo straší velkými změnami a suchými záchodky?

Vilma 9.4.2007 17:34

Re: Ještě drobný dodatek

Pan Michal by měl nejprve uvést výchozí předpoklady pro svoji apokalyptickou vizi. O kolik by se musela zvýšit roční průměrná teplota v naší klimatické oblasti a jakým mechanizmem by se mohla taková změna projevit na cirkulaci vod podle jeho scénáře. Nemá-li svoji vizi podloženou matematickým modelem a alespoň orientačním výpočtem, pak je jeho příspěvek jen pouhým fanatizmem.

tomas 10.4.2007 12:55

Re: Re: Ještě drobný dodatek

LIDEM TRVÁ VŠECHNO DLOUHO,VIME JEDNO,REAGOVAT NA KLIMATICKÉ ZMĚNY,BUDEME DESÍTKY,MOŽNÁ STO LET,JDE O POLITIKU,EKONOMIKU,NA TO SE MUSÍME PŘIPRAVIT,MUSÍME TO VYMYSLET,A ZKOUŠET,EXPERIMENTOVAT,V GLOBÁLNÍM MĚŘÍTKU,NEŽ S TÍM ZAČNEM TĚCH STO LET UPLYNE.MUSÍME ZAČÍT UVAŽOVAT O SVĚTĚ JAKO O PŘÍRODNÍM,ALE JEŠTĚ DŘÍVE ,JAKO O KULTURNÍM EKOSISTÉMU,A ZAČÍT ŘEŠIT PROBLÉMY.