30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Klaus má šanci

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F.VÍZEK 88.100.57 15.9.2007 19:40

Zaměstnavatel s pomalu dvoustisícovkou zaměstnanců = školský úřad

V letech 1990 až 1996, kdy jsem byl ředitelem ŠÚ, byl úřad a jeho právník nucen řešit nemálo problémů a sporů, jak to v životě chodí: restituce budov, také pozemků,  delimitace majetku plynoucí z  rušení krajských národních výborů, aplikace nového zákona o správě a samosprávě ve školství, přechody na právní subjektivitu středních škol, nového na všech typech škol a školských zařízení desítky a desítky konkursních řízení, protože výměny ředitelů z doby totality byly na pořadu dne.  Některé spory byly řešeny a rozhodnuty soudem, jak je běžné a normální, když se strany sporu nedovedopu domluvit.  To je v dmeokracii běžné. 

ŠÚ nebyl zřizovatelem mateřských a ani základních škol, nebyl zřizovatelem ani středních škol.  Cokoli v té které obci bylo rozhodnuto, nemohlo jít mimo řádně zvolené orgány: rady měst a obcí, případně zastupitelstva měst a obcí.   Nenastal za celých šest let jediný případ, kdy by s rozhodnutím ŠÚ nebyl vyslovený souhlas zřizovatelů a dokonce tehdy velmi aktivních odborů...  Jablonecký školský úřad byl pravidleně vyhodnocován jako jeden z nejúspěšnějších... Dikud nenastoupil neumětelský Ivan Pilip, který školství nerozuměl a kritiku netrpěl.  Když se dověděl, že kandiduji na senátora, tak mě uprostřed prázdnin bez udání důvodu odvolal z  funkce ředitele.  Vyvolalo to obrovskou vlnu protestů a stal jsem se přes noc známou osobou, dokonce  i v parlamentu... Poslancům musel pan ministr dát "důvod"  pro odvolání, tak mu nezbylo než "upravit" fakta.  

F.VÍZEK 88.100.57 15.9.2007 19:41

Doplněk a závěr:

Výsledek postupu pana ministra Pilipa:  Vízek se stal ještě za ministrování pana Pilipa senátorem, dokonce předsedou výboru přes "školství, vědu, kulturu a lidská práva".  Osm let byl v parlamentu a čtyři roky radním města Jablonce nad Nisou.  Občané pochopili, kde je pravda...  

Další opakované útoky na autora textu a vytahování osobních věcí různými anonymy považuji už za chorobný stav... Diskusní stránky byly přece založeny k diskusi o textech a ne o jejich autorech.   Proto se za reakci na přímou výzvu omlouvám těm, kteří mi opakovaně volají a píší, abych "hlupáky" nechal být, protože pařez zůstane pařezem....

jirka.s. 16.9.2007 8:38

Re: Občané pochopili, kde je pravda...

A co takhle, soudruhu francku? PRACUJÍCÍ TŘÍDA POCHOPILA, KDE JE PRAVDA....

jirka.s. 16.9.2007 9:27

Re: Dikud nenastoupil neumětelský Ivan Pilip, který byl dokonce prolhaný,viď, francku?

V případě výpovědi z pracovního poměru dané Školským úřadem v Jablonci nad Nisou učitelce Mateřské školy v Desné Ivě Flídrové dne 17. května 1996 nebyla respektována příslušná ustanovení zákoníku práce, zejména § 48 odst. 1 písm. d) a i na tuto chybu byl dr. Vízek upozorněn. (Citace z http://www.psp.cz/eknih/1996ps/tisky/t008400.htm#_d .)

F.VÍZEK 88.100.57 16.9.2007 17:19

Pilip nepochopil, tys nepochopil...

V občanskoprávním sporu, ve sporu mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem  rozhodují SOUDY a ne ministr.   Vstupovat do nich kromě advokátů mohou leda odbory.   Pan Ivan Pilip nebyl zaměstnavatelem, nebyl zaměstnance, nebyl advokátem žádné ze stran, nebyl odborář.  Měl jediné právo - k dané věci mlčet !  Jeho názor byl irelevantní a jeho "chytání se stébla", když byl přistižen při "kulišárně",  pochopil na Jablonecku kdekdo, dokonce i starostové ODS¨,  pro které byl sice druhým mužem po Klausovi, ale nic jim nebránilo v tom, aby mi dali písemnou podporu. Důkaz?  Starosta Jablonce Jiří Čeřovský, starosta Tanvaldu Petr Polák - a dokonce i současná senátorka (tehdy místostarostka) Soňa Paukrtová.  Jejich dopisy z roku 1996 ti mohu ukázat, pokud se odhodláš přiznat k vlatsnímu jménu... a začneš jednat z očí do očí ... 

PS: Možná se Pilip mým odvoláním z funkce už připravoval na "sarajevský atentát", který uplatnil vůči svému předsedovi Václavu Klausovi zhruba rok poté.... Také jednal férově, že ?

vlasta 15.9.2007 20:56

Re: rozhodně.

PetrK 15.9.2007 13:32

Není mi jasné,

proč pidistrany typu fráterníků a přátel zeleného údolí nehledají dalšího kandidáta na prezidentský stolec, ale hledají spojence PROTI Klausovi v levé části politického spektra, když jim musí být jasné, že pokud se spolčí s Paroubkem a spol., Jiří je odkopne a nechá je hrát tak nanejvýš třetí či čtvrté housle.

Frank 15.9.2007 13:27

Pozornost

Pane Bartoni, jestli k úspěchům prezidenta počítáte hlavně to, že na sebe upoutal pozornost, je to trochu málo. Pozornost na sebe upoutal i Sládek. Na straně druhé, kdyby naše republika neměla žádného prezidenta, tak se vůbec nic nestane. Komu by chyběl? A Havel i Klaus jsou jeden za 18 a druhý za 20 bez dvou.

Pišta 15.9.2007 8:15

Volby bez komunistických hlasů

Ani Klaus  při své minulé  volbě nepotřeboval komunisty. ODS měla 58 hlasů, vládní koalice 101 hlas. To by bohatě stačilo ke zvolení.

ZZdena 15.9.2007 10:22

Re: Volby bez komunistických hlasů

Prezidenta volí Parlament ČR na společné schůzi obou komor.