29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Když veřejné je tajné

Co je to veřejné hlasování? Selský rozum napovídá, že je to takové hlasování, při kterém víme, jak kdo hlasoval. V parlamentní praxi to pak znamená, že poslanci či senátoři veřejně zvedají ruku pro, proti či zdržel se a že o hlasování existuje veřejně přístupný protokol.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Hroza 11.3.2013 22:36

právníci?

Asi mají všichni třé diplom zez Plzně.

V. Kováčová 11.3.2013 19:47

Vzhledem k tomu,

že naše soudy nikdy neuměly odsoudit skutečné vlastizrádce  /Bilaka a spol./ za rok 1968 a pozvání cizích vojsk do země a ani senátoři ani poslanci nepodávali stížnost k ÚS, je dost nepochopitelná ona žaloba na Klause za velezradu. No, nazrála doba a  komunisté a socialisté už se opět ruku v ruce pokoušejí o umlčení odpůrců pomoci politických  procesů. A přední představitelé ČSSD, třeba Dienstbier, nevylučují povolební spolupráci s KSČM a prý by jim ani nevadila.

J. Václavíková 11.3.2013 20:01

Re: Vzhledem k tomu,

To je ale blábol!

V. Kováčová 11.3.2013 20:12

Re: Vzhledem k tomu,

Tím chcete říct, že Vám nevadí, že nikdy nebyli odsouzeni vlastizrádci z roku 1968 a následná okupace země?  Důležitější  je, že budou  soudit  bývalého presidenta Klause za velezradu? Jakou velezradu? Koho podle Vás zradil?

J. Václavíková 12.3.2013 1:07

Re: Vzhledem k tomu,

Národ, kterému přísahal sloužit. A netuším, proč tyto dvě věci spojujete, když nemají žádnou příčinnou souvislost.

V. Kováčová 12.3.2013 9:18

Re: Vzhledem k tomu,

Souvislost je ta, že žádní senátoři ani poslanci nepodali stížnost k ÚS, že nebyli odsouzeni za vlastizradu opravdoví vlastizrádci, zatímco presidenta Klause soudit chtějí a uvádějí nesmyslné důvody. Já jsem zrovna tak národ, jako Vy a mě president Klaus sloužil přesně v rámci přísahy.

J. Václavíková 12.3.2013 9:35

Re: Vzhledem k tomu,

Vždyť říkám, kecy. Pletete velezradu s vlastizradou a ještě jste o sobě přesvědčená, že Vaše právní vědomí stačí na posouzení, jestli se toho činu dopustil, nebo ne. Potom můžeme zrušit soudy a stačí, když se Vás zeptáme, ne? Ostatně u Klausových lidí nic překvapujícího po té slavné amnestii.

V. Kováčová 12.3.2013 9:52

Re: Vzhledem k tomu,

Pletete si to Vy. Za velezradu je možné odsoudit jen presidenta, zatímco za vlastizradu každého občana. Tedy i Bilaka a spol. A udělění amnestie se spolupodpisem  předsedy vlády vyplývá z Ústavy.Váš vytříbený slovník paní Václavíková,  /kecy, bláboly/ svědčí o Vaší inteligenci a o tom, jak si představujete demokracii. Každý, kdo nesdílí Váš názor je předmětem  urážek a posměšků, jako je to ostatně u všech vyznavačů pravdylásky.Ukázali jste se v celé své nahotě po prohraných presidentských volbách.

J. Václavíková 12.3.2013 10:09

Re: Vzhledem k tomu,

No, když myslíte. To, co píšete, ovšem kecy skutečně jsou. Co kdybyste si ten rozdíl mezi oběma pojmy nejdřív našla, než se o nich dáte psát? Nemluvě o tom, že se už i tady o tom rozdílu mezi nimi toho napsalo celkem dost. A nejde o stejný názor, ale o překrucování faktů. Na to jste zase vy lžinenávistníci mistři.

V. Kováčová 12.3.2013 11:32

Re: Vzhledem k tomu,

Já ten rozdíl znám, nemusím ho hledat. A protože nejsem ani mistr lži, ani nenávisti a nevím, kde jste v mých příspěvcích něco takového objevila, jedna z nás se ve svých soudech mýlí.

J. Václavíková 12.3.2013 14:32

Re: Vzhledem k tomu,

Pokud jediný rozdíl, který jste našla, je ten, že velezrada se týká pouze prezidenta, tak jste tedy dost mimo a skutečně se ve svých soudech fatálně mýlíte.

Cejchem pravdolásky jste označila Vy mne, nic proti tomu, je mi ctí být mezi takové lidi počítána (nevím, jestli je Bartošův seznam už kompletní), ale vzhledem k tomu, že se vůči této skupině vymezujete, je snad logické, že Vás označím opačně, tedy jako lžinenávistnici, ne? Nebo se snad řadíte k pravdolásce?

J. Václavíková 12.3.2013 14:35

Re: Vzhledem k tomu,

§ 91

Vlastizrada

Občan České republiky, který ve !SPOJENÍ S CIZÍ MOCÍ! nebo s cizím činitelem spáchá trestný čin rozvracení republiky (§ 92), teroru (§ 93), teroristického útoku (§ 95), záškodnictví (§ 96) nebo sabotáže (§ 97), bude potrestán odnětím svobody na dvanáct až patnáct let nebo výjimečným trestem.

J. Václavíková 12.3.2013 14:37

Re: Vzhledem k tomu,

§ 96

Velezradou pro účely tohoto zákona rozumí se jednání prezidenta republiky směřující proti svrchovanosti a celistvosti republiky, jakož i PROTI JEJÍMU DEMOKRATICKÉMU ŘÁDU.

V. Kováčová 12.3.2013 16:08

Re: Vzhledem k tomu,

Tím jste jen potvrdila to, co jsem řekla.

J. Václavíková 12.3.2013 16:18

Re: Vzhledem k tomu,

A Vy jste potvrdila, že tomu vůbec nerozumíte, což Vám ale nebrání o tom rozumovat.

R. Brzák 11.3.2013 19:33

mysůím, že je třeba především vyvodit odpovědnost v případě očekávaného ústavního nálezu ( opovažuji se sem zkopírovat dříve psané )

Prezident je pro nás historicky osobností, která bude schopna a má se za nás obětovat. A když se nám nedaří, máme tendenci jeho oběť očekávat „tuplem“. Je to lidská přirozenost.Máme právo od prezidenta vyžadovat odpovědnost za jeho skutky, kterými by se dopustil velezrady. Avšak prezident pak má právo na naši úctu. Jestliže chci obvinit prezidenta ze spáchání velezrady, mělo by to také znamenat, že i já ponesu odpovědnost, pokud jsem jej obvinil neprávem. V sázce pak není „jen“ ta osobnost, jež se prezidentem na určitou dobu stává, ale i symbol, který bude v případě nespravedlivého obvinění pošpiněn. Samozřejmou povinností mne, který prezidenta obviním, je veřejná omluva za moje obvinění. Jestliže budu zároveň voleným zástupcem lidí, nebo právníkem, nebo státním úředníkem, prostě někým mocí nad životy občanů tohoto státu obdařeným, mělo by být součástí takovéto omluvy také rezignace na svěřenou mi funkci a moc – vždyť jsem takovým nespravedlivým obviněním prokázal svou nesoudnost! Nemylme se, to není trest – jen přijetí odpovědnosti.

R. Brzák 11.3.2013 19:33

Re: mysůím, že je třeba především vyvodit odpovědnost v případě očekávaného ústavního nálezu ( opovažuji se sem zkopírovat dříve psané )

pardon - "myslím, že je třeba"

V. Braun 11.3.2013 15:59

Bylo to přesně podle zákona

I nedalo mi to a podíval se do zákona o Senátu a našel tam paragraf 139 tohoto znění: "Jednání Senátu o návrhu na podání ústavní žaloby a o návrhu na její

odvolání je neveřejné. Při jednání o návrzích na podání ústavní žaloby a na

její odvolání lze podávat pouze návrhy na schválení nebo zamítnutí. O návrzích

se hlasuje veřejně podle jmen."

Na text zákona můžeme mít každý svůj názor, ale podle platného zákona není co řešit. Pokud se to někomu nelíbí může lobovat u svého poslance za změnu.

V. Novák 11.3.2013 16:17

No konečně se taky někdo podívá na to, o čem diskutuje. Děkuji...

Pro někoho jsou ovšem nějaké zákony šumafuk - a když není po Jeho, tak je to špatně. Kdysi se tomu říkalo jakobínské nebo bolševické myšlení.

Dnes je takové vymezení příliš úzké...

J. Slanina 11.3.2013 14:33

Mně je celkem....

... šumafuk nějaký jednací řád čehokoliv. Není mi ovšem jedno, když se nemohu v údajné demokracii dozvědět, jak který "politik" za moje peníze o čemkoliv hlasoval.

J. Mannheim 11.3.2013 13:27

věřím, že tohle individuum

opět občané hradeckého regionu vykroužkují - to tady zase budeme mít soustavný brekot, jak je to kroužkování nespravedlivé

J. Slanina 11.3.2013 14:24

Re: věřím, že tohle individuum

Jelikož jsem v inkriminovaném článku pana Štěpánka nenalezl ani zmínku o nějakém brekotu nad čímkoliv, docela by mne zajímal váš názor na to, o čem pan Štěpánek psal. Je v jeho článku snad něco špatně?

J. Malá 11.3.2013 11:58

Blíží se volby-

k čemu je těch 80 darmožroutů? Jenže si to zařídili tak, že by si museli vypustit vlastní rybník. A to neudělají nikdy. Tak se každý z nich musí ubezpečit, že právě on tam zůstane. Děkujme otcům zakladatelům v 90letech, plaťme a buďme na ně pyšni!

E. Heusinger 11.3.2013 13:29

Děkujte Klausovi

To on potřeboval přesvědčit poslance Federálu, že o koryto nepřijdou když zlikviduje Československo.

V. Novák 11.3.2013 16:23

A pak se na ně vypískoval a byl nepřítelem Senátu. Celá ODS jak jeden muž za ním.

Ovšem v r. 1996 získala ODS ve volbách do Sněmovny méně hlasů než Klaus očekával - a najednou se Senát hodil co možný reparát.Celá ODS jak jeden muž za ním.

A okamžitě prošel prováděcí zákon a na podzim 1996 byl Senát naplněn...

V. Novák 11.3.2013 10:53

Vážení, co se "domníváte" vy nebo autor, je nepodstatné.

Podstatné je, že byl dodržen Jednací řád Senátu.

Kdyby nebyl dodržen - JOJ!, to by se vám líbilo, to by se rajtovalo na slovíčkách! Jenže on byl - tak se "domníváte".

Blbě se domnívá autor i vy!

M. Frank 11.3.2013 11:52

Re: Vážení, co se "domníváte" vy nebo autor, je nepodstatné.

No jistě, tráva je žlutá a nebe je fialové.

V. Novák 11.3.2013 12:36

Domníváte se?

V právu - jako v matematice - platí to, co je zadefinované. Bez ohledu na "domnívání se" domnívátorů a lidových právnitelů.

Mimochodem - tráva je v realitě dost často žlutá a nebe občas i fialové.

J. Slanina 11.3.2013 14:26

Re: Domníváte se?

Ano, a soudruzi podpraporčíci mají mozek vesměs khaki.

V. Venc 11.3.2013 10:47

Dobrý článek

a potvrzuje to, co si většina občanů o senátním spolku oprávněně myslí.

Najednou nedovede svoji "sviňárnu" normálně zúřadovat, stydí se a není si jistý, jak dlouho ještě stydno potrvá!