18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

POLITIKA: Kdo zvítězil v boji proti korupci?

Módní záležitostí posledních let je boj proti korupci, a kdo nebojuje proti korupci, jako by nebyl. Co bylo výsledkem tohoto falešného boje a kdo v něm zvítězil? Co to je korupce a kde se jí nejvíce daří? Známe příčiny korupce?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Novotny 2.12.2015 12:42

Re: Nikdo pořádně neví, co je korupce?

Ale ten článek není o pochopení. Je to politický pamflet, žádný akademický elaborát, který by se opřel třeba o teorii her, či jiné studie korupce.

A politický výkřik tohoto typu zcela diskredituje Svobodné, byť tam může být nějaká myšlenka - a to, že se Svobodní dotýkají bodu 1/ - snížení prostoru pro korupci, to jsem ostatně nerozporoval.

Takhle se můžete akorát poplácat po zádech, pan Europoslanec Mach bude mít radost, jak si všichni notujete, ale normální, průměrný člověk si to holt přeloží jinak. A volit Svobodně nebude.

R. Brzák 2.12.2015 12:59

Re: Nikdo pořádně neví, co je korupce?

Však také píši v reakci na Vaše pozastavení se nad tím, co rodina má jak vnímat - a pokud Svobodní píší o přirozenosti korupce, tak píší v souvislosti se svými požadavky na snížení mocenského aparátu (jednoznačně semeniště korupce), nikoliv jako o něčem pěkném a pěstováním hodném "do každé rodiny".

Nerad bych se zastával paní autorky - ale akademický elaborát očekávám od akademika. A vy zase očekáváte, že "normální, průměrný člověk" se v akademickém elaborátu zorientuje lépe, než v politickém pamfletu....

Na závěr, myšlenka Svobodných je utnout kořeny bez posilování zdrojů korupce - to je dle mého názoru rozumné...

J. Novotny 2.12.2015 13:12

Re: Nikdo pořádně neví, co je korupce?

Na druhou stranu asi není úplně správné zúžit problematiku korupce na omezení vlivu státu. Stačí se podívat na prvních 15 zemí v CPI. Při všech omezeních, které tento index skrývá se nezdá, že by tam byla výrazná korelace mezi korupcí a "velikostí státu/ přerozdělování".

A třeba Singapore má významnou represi, ve Švýcarsku můžou šáhnout na majetek a profesně ten člověk končí. Pokud vezmeme ty výjimky s relativně menším státem.

R. Brzák 2.12.2015 9:43

definice?

Peníze jsou moc a moc jsou peníze. Korupce je snaha získat moc nad druhými lidmi jinak, než v demokratickém procesu nebo silou.

Jediná moc nad druhými lidmi, která jez hlediska svobody a odpovědnosti oprávněná, je ta, která vyrůstá ze vzájemného láskyplného vztahu - a je tedy oboustranná.

P. Hlosta 2.12.2015 9:52

Re: definice?

Láskyplná moc končí, když se začíná jednat o peníze z dluhu vyplývající. Kdo bude platit dluh, ten "samou láskou" zblbne a dlužníka zadotuje. Tak nějak si představují svět ti, kteří volají po lásce k sobě od jiných. ;-)

R. Brzák 2.12.2015 10:01

Re: definice?

Nikoliv láskyplná moc, ale vzájemná moc vyrůstající z láskyplného vztahu. Ta samozřejmě není provozována prostřednictvím peněz. I mezi milujícími se lidmi platí - dobré účty dělají dobré přátele. Ani otec, který chce dobře připravit svého syna na život, nemůže svému synovi podporovat jeho nezodpovědné chováním tím, že jej bude sanovat v jeho potřebách (od určité zralosti svého potomka, samozřejmě). Ale toky peněz mezi dvěma lidmi, z nichž jeden dává dobrovolně (byť by i nerozumně) druhému, nejsou dotacemi. Dotace jsou eufemismus pro přerozdělování státem odebraných berní (daně dávám dobrovolně, berně dávat musím).

R. Brzák 2.12.2015 9:54

Re: definice?

A nejdůležitější pravidlo - "moc korumpuje a absolutní moc korumpuje absolutně". Čím to? Protože moc získaná nad druhými nám savcům způsobuje přirozeně zvýšenou produkci testosteronu v našem těle. Díky jeho vlivu se stáváme více paranoidními, více přesvědčenými o své pravdě. Za svou moc nad druhými pak více bojujeme, neb se na ní stáváme závislými. To vede ke snaze udržet si moc nad druhými za každou cenu - a jsou-li peníze moc, pak se ji snažíme udržet i podplácením, například voličů, například třiceti korunami...

Š. Hašek 2.12.2015 9:25

Ale vždyť nešlo o korupci!

Šlo o zásadní "přepsání" politické situace v ČR.

Nejde o korupci, jde o to jinam (v maličkostech je grund) směřovat peníze státního rozpočtu (vydřené 70 procentním zdaněním).

Korupci v celostátním měřítku provádí hlavně ČSSD.

R. Brzák 2.12.2015 9:36

Re: Ale vždyť nešlo o korupci!

Jistěže jde o korupci.

Moc jsou peníze a peníze jsou moc. Korupce je snaha získat nad druhými lidmi moc penězi či jinými výhodami a na straně druhé snaha moc získanou nad druhými lidmi výhodně zpeněžit. Jediný zákrok, který !tne" do kořenů korupce, je tedy snižování moci nad občany.

Že se pod to vleze i slibování třicetikorunových příspěvků do lékárny? Ovšem, i to je součást korupce.

J. Ptáček 2.12.2015 8:56

Paninka nezná definici korupce?

Ale? Paninka nezná definici korupce?

Korupce (latinsky corrumpere = kazit, nalomit, oslabit, znetvořit, podplatit) je zneužití postavení nebo funkce v politice, veřejné správě, hospodářství, k osobnímu prospěchu. Opakem korupce je integrita.

Korupce postihuje zejména politiku, hospodářství i společnost. Může být jak drobná nebo velká, organizovaná nebo neorganizovaná. Vyznačuje se podplácením, úplatky, vydíráním, zastrašováním, privilegii, neoprávněnými příjmy a jejich vyžadováním, udělováním přízně nebo protežováním.

P. Hlosta 2.12.2015 9:32

Re: Paninka nezná definici korupce?

Definováním příčin vzniku korupčně příznivého prostředí se ovšem nemýlí. Odstraňovat příčiny je lépe, než odstraňovat následky. Korupční prostředí se dá eliminovat. Jenže to právě není vůle těch, kteří by za to měli nést svou politickou odpovědnost. Sedíc v parlamentu a mít pramen korupčních příjmů na dosah, to je též korupčně příznivé prostředí. Jen jako příklad, parlament posloužil k účasti na velkém kšeftu se solární energií. 42 miliard ročně plyne od občanů do kapes v korupci zůčastněných.

Takže "paninka" není žádný blbec! Ono vám vadí vlastně její členství ve Svobodných. Ideologické dělení je u nás zažité od komančů. I ti, co jsou zavilí nepřátelé komančů, vnímají svět ideologicky. Tak jak jim to do hlav naládovali komunisti za socialismu. Žel to se přeneslo i do dalších generací narozených po Sametu.

J. Novotny 2.12.2015 9:36

Re: Paninka nezná definici korupce?

Pan Ptáček je možná lehký šovinista, což je v ČR standard, s definicí korupce to dal přesně.

Zbytek Vašeho příspěvku je jen fabulace, kterou v zápětí rozcupujete. Jen tak dál, časem si vystačíte sám.

P. Hlosta 2.12.2015 9:45

Re: Paninka nezná definici korupce?

Nemáte patrně trpělivost číst a snahu pochopit text. Kritizuji, že dává důraz na definici korupce a uráží autorku. Přičemž vůbec nezohledňuje fakt, že ona upozorňuje na nutnost řešit příčiny a ne následky s pomocí trestních sankcí ještě víc posunovat k většímu korupčnímu prostředí.

Toš asi tak k té vaší fabulaci. ;-)

J. Novotny 2.12.2015 12:15

Re: Paninka nezná definici korupce?

No, autorka si naběhla s "Nikdo ve skutečnosti neví, co je vlastně korupce...".

Jestli jí uráží nevím, sama autorka je taky docela úderná ve svém článku. Ale pokud chce řešit příčiny něčeho, co ve skutečnosti neví, co je, tak bude určitě geniální. Určitě má nějaký všeobjímající recept na všechno jako pan Kajan.

R. Brzák 2.12.2015 9:37

Re: Paninka nezná definici korupce?

Přesně.

R. Langer 2.12.2015 10:40

Re: Paninka nezná definici korupce?

Ano, to znamená třeba odhlasovat si zákon o povinném přilévání dotované biosložky do PHM a přitom být monopolním výrobcem té biosložky, a zároveň členem strany, která to odhlasovala, že, panáčku? A jak bys tedy ten problém řešil, panáčku?

M. Moravcová 2.12.2015 15:02

Re: Paninka nezná definici korupce?

Takže Junckera zavřít, hajzla korupčnickýho, nevytruboval snad do světa, že když nepřistoupíme na kvóty, přiškrtí nám dotace?

P. Maleček 2.12.2015 7:02

Každé ideologické třeštění končí hromadami mrtvol

Stejné ideologické třeštění jako od komoušky Semelové. U ní v zájmu totality, u téhle též soudružky prý v zájmu absolutní svobody a neregulované ruky trhu.

Však ty jejich ideologie sousedí na pomyslném politologickém kruhu a jsou-li uplatněny spojuje i je to, že končí hromadami mrtvol. A mezi nimi je oběma extrémy nenáviděná demokracie s nutnými regulacemi a omezeními. Viz: má svoboda končí tam, kde začíná svoboda druhého, což obě ideologie těchto soudružek k smrti nenávidí. Brání totiž jejich absolutní moci.

No a k té korupci. Co třeba takhle - korupce je politiky řízené rozkrádání státu (krajů a obcí) s cílem získání úplatku od, na úkor státu a daňových poplatníků, politiky zvýhodněným jedincům.

Samozřejmě paní Barcalová politiky od Svobodných nevyjímaje. Proto se taky dle Svobodných o korupci nesmí mluvit, natož proti ní něco dělat.

T. Czernin 2.12.2015 8:22

(Prů)tok Vašich myšlenek

se mi jeví jako poněkud regulovaný...

R. Brzák 2.12.2015 9:30

Re: Každé ideologické třeštění končí hromadami mrtvol

To jste se střelil do boku. Pokud by paní Barcalová (což netvrdím), vyznávala absolutní svobodu (která je vždy spojena s osobní, nikoliv politickou, odpovědností) a neregulovaný trh, pak to znamená, že odmítá jakoukoliv moc svoji nad druhými, jakož i jakoukoliv moc druhých nad sebou. Takže žádnou absolutní moc, jak tvrdíte. Pravidlo svobody, končící tam, kde je svoboda druhého, je pak přímým výsledkem setkávání se "absolutně svobodných" jedinců - neboť svobodný jedinec, právě proto, že si své svobody cení, svou svobodu brání - a tak jasně vytyčí hranice, na které druhý svobodný jedinec narazí.

Nakonec nechápu, kdo Vám nakukal, že podle Svobodných se o korupci nesmí mluvit. Vždyť tím, že se Svobodní snaží o prosazení konceptu co nejmenšího státu ve smyslu moci nad svými občany, jdou přímo ke kořenům, z nichž korupce vykvétá - moci nad druhými lidmi, která není tvořena láskyplným osobním vztahem. Asi Vám víc konvenují ti politici, kteří o korupci mluví tak intenzivně, že si tak na popletených voličích vydupávají moc nad nimi - což vede jen k posílení korupčního potenciálu...

J. Novotny 2.12.2015 12:27

Re: Každé ideologické třeštění končí hromadami mrtvol

Od dob dávných se lidé spojovali v tlupy/ kmeny a větší celky, protože jim to dávalo větší šanci na přežití a lepší přístup ke zdrojům. Aplikace svobodné společnosti v ryzí podobě v těchto podmínkách zajisté fungovala skvěle až do střetu s organizovanou nepřátelskou skupinou.

Svět se od té doby v základech nezměnil, akorát k té potřebě organizace ve větším celku přibyla profesní specializace.

Jinak to Vaše "a tak jasně vytyčí hranice, na které druhý svobodný jedinec narazí" zcela jasně ukazuje, že při rozdílném názoru na to, kde končí svoboda jednoho a začíná druhého (protože někdy mohou být v přirozeném střetu), rozhoduje síla toho jednotlivce. Ten druhý dostane přes ústa a tak se raději spojí s jiným, a dají tomu prvnímu za vyučenou ...

O. Zuckerová 2.12.2015 11:13

Re: Každé ideologické třeštění končí hromadami mrtvol

...svoboda končí tam, kde začíná svoboda druhého... Může mi to tento oblíbený (leč hloupý) bonmot někdo logicky vysvětlit? Mám např. svobodu kouřit. Zapálím si u stolu v hospodě, ale tam končí má svoboda, neb začíná ... svoboda? NE! PRÁVO druhého na čistý vzduch. On na něj nemá svobodu, on na něj má právo. Ale když ono to s tou "svoboda začíná, svoboda končí..." zní tak duchaplně!

R. Langer 2.12.2015 11:17

Re: Každé ideologické třeštění končí hromadami mrtvol

Milá paní, jediné vaše svobodné právo je NELÉZT do CIZÍ zakouřené hospody, protože vás tam nikdo nezval, a ani vás tam chodit nikdo nenutí. Můžete jít v klidu do nezakouřené cukrárny. Stačí toto logické vysvětlení?

R. Brzák 2.12.2015 11:35

Re: Každé ideologické třeštění končí hromadami mrtvol

A je to duchaplné. Neb v případě, že si vedle Vás na veřejném prostranství (ne v hospodě s vlastníkem) zapálí druhý člověk cigaretu, Vy máte právo jej slušně požádat, aby Vám vyšel laskavě vstříc ve Vaší snaze si užít čistého vzduchu. Pokud tak neučiní, Vy máte právo mu s lítostí sdělit, že Vás tímto donutí opustit tento společný prostor, což je od něj bezohledné. Ani Vy, ani on totiž nemáte právo na nějaký vzduch - máte jen svobodu jej užívat nejlépe, jak dokážete. Proto, pokud by jste chtěla, můžete vytáhnout z kabelky sprej (NE, NEBOJTE SE, nikoliv pepřák) na čištění vzduchu od cigaretového dýmu a stejěn tak, jak on na Vás fouká svůj dým, můžete Vy směrem onoho dýmu a jeho zdroje (to je cigarety) stříkat vonné esence...

Tomu se říká vytyčování hranice, které může vést ke kompromisu (za předpokladu, že jde o přístup asertivní, nikoliv agresivní, asertivita předpokládá schopnost nahlížet na druhého člověka jako na svého bližního). On totiž svobodný člověk ( a já netvrdím,že kuřák je svobodný) svou svobodu musí chtít hájit i musí být nucen k tomu,a by rozpoznával hranice, kde je svoboda druhého. Je to onen proces, o který jde především - jakákoliv snaha tento proces nahradit státním dirigismem má v sobě zárodek totality.

P. Skřivan 2.12.2015 4:41

Typický projev Svobodných:

teoretické plácání o ničem bez obsahu a zejména bez racionálního uskutečnitelného návrhu co s tím.

R. Brzák 2.12.2015 9:16

Re: Typický projev Svobodných:

Je-li korupce spojena se zneužitím mocenského postavení , pak cokoliv, co posilňuje moc jedněch nad druhými posilňuje i korupční jednání. Návrh paní Balcarové pro začátek zrušit všechny dotace "podřezává" jeden z kořenů korupčního prostředí, aniž by zároveň podporoval vytváření dalšího mocenského aparátu - jenž je vždy podhoubím pro korupci. Jaký racionálnější a uskutečnitelnější plán by jste si přál? Připomínám, že s vytvářením dalšího "kontrolního chrousta" zároveň vytvoříte další místo, které bude ten, kdo na to má, zkoušet podplatit...

R. Langer 2.12.2015 10:36

Re: Typický projev Svobodných:

Přesně!

P. Zdenek 2.12.2015 11:59

Re: Typický projev Svobodných:

Škoda, že jste článek nedočetl do konce.

"Na začátek by možná úplně stačilo zrušit všechny dotace, včetně těch evropských."

P. Scheck 2.12.2015 2:19

No pěkně, paní autorko!

Paní Barcalová, "blahopřeji". Po vašem plamenném příspěvku se snad musí drbat za ušima i ti nejsvobodnější ze "svobodných". Takže jak říkáte: "zrušit všechny dotace". No tak fajn kulturo v ČR. Takže adié všechny krajská divadla, mnohé symfonické orchestry, divadla, opery, nedostanete ani korunu. Vydělejte si na to sami!. Takových chytráků už tady bylo v minulosti hodně. Vážená paní, nechcete se před odesláním takových žvástů nejprve poradit s vaším panem šéfem Machem? Ten už napsal hodně hovadin, ale tohle je snad příliš i pro něj (aspoň tajně doufám...)

T. Czernin 2.12.2015 8:15

I vy jeden filuto

Vás někdo dotuje, že...??