4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Schwarz 17.5.2011 10:55

Bohužel

je tomu tak. Ale demokracie chápaná jako možnost většiny dělat si co chce je jen jinak zvaný zákon silnějšího. Pokud má být demokracie přitažlivá pro všechny, musí nutně existovat meze, za které jednotlivcům žádná "většina" nesmí lézt do života. Většina musí mít právo dělat si svoje, ale mezi sebou. Musí dovolit menšině zůstat mimo. Nemám nic ani proti právu většiny menšinu, neochotnou se přizpůsobit většinovému rozhodnutí "vyloučit ze svého středu" - fotbalový tým si taky nenechá v kádru chlapa, co neumí běhat a snaží se co může změnit fotbalové hřiště na golfový green. Demokracie chápaná jako diktatura většiny a realizace zákona silnějšího provokuje ke zkoušce, kdo je vlastně opravdu silnější - třeba to pouhá početní většina ani není. Třeba s ní pěkně zatočí i sekta, která dokáže své členy zblbnout natolik, aby se stali sebevražednými atentátníky...

P. Čech 17.5.2011 12:11

Re: Bohužel

Vážený pane, ale ona demokracie je skutečně diktaturou většiny. Vlastně jakékoliv mezilidské uspořádání je vždy nějakou formou diktatury. Jde jen o to, která forma je obecně přijatelná. Obecně, nikoliv pro jednotlivé občany. Jediná forma, která diktaturou není, která však existuje pouze ve filosofické rovině (je pouze filosofickou abstrakcí) je anarchie. Anarchie z oblasti science fiction pana H.G. Wellse. Demokracie předpokládá ovšem, že menšina se dobrovolně podřizuje vůli většiny. Dává ovšem této menšině možnost se demokraticky stát většinou.

J. Schwarz 17.5.2011 12:35

Re: Bohužel

V tom případě co brání "demokratovi" uzákonit 100% daně nebo zakázat péct si doma vlastní chleba? Než takto chápaná "demokracie", tak to ať se "demokrati" třeba vzájemně vymlátí s fašisty, komunisty nebo islamisty. Pak jich, dá li Bůh, zbyte jen malé množství /jako po Potopě/ a na Zemi zase bude místo k životu.

P. Čech 17.5.2011 13:26

Re: Bohužel

Referendum, opět viz Švýcarsko. Daně tam mají nižší než my, ekonomika jim funguje a doma si mohou péct i "péct", co chtějí. Nikdo jim do toho nezasahuje a to zejména proto, že se bojí toho referenda.

S. Ševeček 17.5.2011 9:33

Jo

Ku*va  JO.

(bez hvězdičky mi to neprošlo)

R. Kříž 17.5.2011 9:27

ale to je slabe....

autore, co je podle vas demokracie?

http://www.liho.cz/cz/clanky/ozmatenostipojmu/22.html

K. Janyška 17.5.2011 9:39

Re: ale to je slabe....

Demokracie je odporná většinová  vláda lidu... S tím musí lidstvo jednou skoncovat ! Je to největší zločin, který si na sebe upletlo. Vždy končí totalitou. Dzp.

S. Ševeček 17.5.2011 9:41

Re: ale to je slabe....

Tak to je, pane Kříži, pouze definice z vědního oboru vulgární buseralismus. I když dobrá.

Jednoduše - demokracie není nic víc než způsob, jak změnit vládu bez krveprolití. Víc od toho pojmu nelze rozumně očekávat. Tunajším problémom je oné, čo Vlk píše. V celé occidentální civilisaci.

R. Kříž 17.5.2011 10:18

Re: ale to je slabe....

zajimave, jak malokdo je schopen diskutovat o podstate..:)

vase definice mi pripada uplne mimo. demokracie jako system predavani

vlady bez krveproliti.... to se spis nazyva mir, ne? nebo nenasili..:)

R. Kříž 17.5.2011 10:26

Re: ale to je slabe....

no, tak to s vami nesouhlasim...

K. Janyška 17.5.2011 9:21

Demokracii bych rád zaškrtil já. Vím přesně proč... Dzp.

J. Pazderka 17.5.2011 9:13

směska hloupostí

a diletanských úvah starého pána.

P. Čech 17.5.2011 8:41

Zajímavý nadpis článku.

Nadpis evokuje názor, že někdo (v budoucnu) zaškrtí demokracii v ČR. Je to však nadmíru mylný názor. Správně by měl znít : Kdo zaškrtil demokracii v ČR? Ono k tomu zaškrcení již došlo a to v době, kdy byla tvořena a schvalována Ústava ČR. Zde zapracovali komunistí a t.zv. bývalí komunisté, jichž byla v té době (a dosud je) většina. Jejich náhled na historii, budoucnost a dění kolem nás je stále stejný, nezávisle na tom, zda jsou současní či bývalí. Jde jim o moc a proto se infiltrovali do všech politických stran, aby si tak skrytě mohli onu moc nad občany země uzákonit. Jak je vidět, tak se jim to podařilo. Znění zásadních článků ústavy, volebního zákona, zákona o soudech a soudcích a mnoha dalších zakonzervovaly stav, který je možno demokratickou cestou velmi těžko změnit. Oni totiž nebyli hloupí, hloupí jsme byli my, občané, kteří jim uvěřili. Demokracie však není nic jiného než vláda většinové vůle občanů. Tato většinová vůle však nejen že v ČR není známa (objektivními metodami -referendum ji nelze zjistit), ale právě naopak byla uzákoněna vláda menšinové vůle občanů, reprezentovaná vůlí členů a příznivců jednotlivých politických stran. Tvorba povolebních koalic na věci nic nemění, nehledě na to, že tato tvorba koalic není podložena žádným zákonem (je nelegální) a není posvěcena  žádným demokratickým aktem (volbami), není legitimizována a je tedy nelegitimní. Koalice nemají žádný mandát občanů k vládnutí. Jakýs takýs mandát jim dává pouze jmenování vlády prezidentem, kterýžto akt je však občanům vzdálen proto, že ani prezidenta občané nevolili přímo. Zase jen přes politické strany, v nichž opět tvoří většinu komunisté a bývalí komunisté. A jsme opět na začátku. Hádejte kdo a nebo co je onou "žábou na prameni"?

P. Schuh 17.5.2011 8:26

A zase ta demokracie

O jaké demokracii se to v článku vůbec mluví ?

Má snad na mysli to, jak za nás "demokraticky" rozhodují jiní. Nikdo z nás neovlivní rozhodování politiků. Ani pan Vlk ne. Akorát o tom můžem "demokraticky" plkat - zatím.

V. Linhart 17.5.2011 7:41

!

Éra havlismu? Ta doposud dobíhá. Je to právě on, havlismus, který svými dopady vedl k totální destrukci pojmu demokracie. Demontáž původního státního systému a jeho nahrazení od reality odtrženými floskulemi je ten princip, který vedl k tristní realitě dneška. Místo pevné vize Československého(později Českého) státu a jeho směřování v rovině filosoficko - politické bylo nastíněno několik povrchních tézí, z kterých podstatě vyplývá, že bez protektorů se nikdy nemůžeme obejít. To je zásadní zjištění českého voliče, kterým dostává teze o svobodném, nezávislém státě povážlivou trhlinu. Od toho se odvíjí vše ostatní, vyprázdnění jak politiky, tak voliče a jeho znechucení. Nejsme pány svého osudu, ale pouhým pionem na šachovnici. Politická reprezentace, která ztratila jakékoliv zábrany a zpětné vazby ke svým voličům,ten obraz zmaru a zkázy dovršila. A na počátku té spouště byl Havel a jeho kamarila. To, že máme plné pupky a lítáme do Španěl na dovolenou, na tom zbla nic nemění. To jsou jen drobky spadlé ze stolu.

R. John 17.5.2011 7:48

Hm, "demontáž", "Havlova kamarila" , kuwa, to je PŠM jak za normalizace.:-))))

V. Linhart 17.5.2011 8:03

Re: Hm, "demontáž", "Havlova kamarila" , kuwa, to je PŠM jak za normalizace.:-))))

Dobře. Opravuji. Nahrazení byrokraticko-direktivního aparátu anarchisticko-diletantským aparátem (ex "demontáž"). Havlova přední skupina expertů (ex "Havlova kamarila"). Spokojen?

R. John 17.5.2011 8:27

Aha, "byrokraticko- direktivní aparát" ,

  nádherný eufemismus pro zločiný bolševický system. Ještě ovšem být Vámi, zamontoval bych do článku "loutkovou vládu v žoldu, štvavé vysílačky a  rozvraceče ", takhle tu Fučíkovu první cenu za propagandu nezískáte. :-))))

V. Heidlerová 17.5.2011 20:43

Re: !

Že bychom se opět "přichýlili k mohutnému tomu dubisku" na východě? Takový protektor Rasputin by byl pro nás to pravé ořechové. Není mi známo, že bych bývala byla paní svéhoi osudu v letech 1948 - 1989, pro mne tato doba byla obdobím zmaru a zkázy. Mám křečové žíly a ruce vytahané jak orangutám od front a nákupu, co já se nastála ve frontách......... Bez protektorů se snad neobejdou motoristé a automobilisté, né.........? Vzhůru do té spouště, zmaru a zkázy - jdu si dát lososa. MŇam.

B. Novacek 17.5.2011 6:16

17 milionu?

To jste trosku prestrelil pane Vlku, pri vsi ucte, racte dovolit pri vasem vzdelani...Podle scitani z r. '91 nas bylo v CSFR s bidou 15 milionu. viz; http://www.edejiny.cz/1991-scitani-lidu/

Ale jako vzdy: vase postrehy jsou presne a z toho posledniho odstavce jde na cloveka smes hruzy a pocit bezmoci stale sili. A to se tahne celou Evropou. Jako skepticky relativista mohu prohlasit, ze vse napravi jedine valka s musulmanem, a na troskach zanikle Unie vzniknou snad trosku obyvatelne spravni celky vedene rozumnymi lidmi. Ale to uz neni skepticismus, to je ciry, uslintany optimismus. Jeste ze se toho, doufam, nedoziju...

J. Pazderka 17.5.2011 9:29

Re: pane nováčku

opravdu si myslíte,že jedině válka udělá svět šťastnejším ? Už se těším,jak na troskách Unie rozdělám ohen, vezmu kyj a do rozvalin půjdu lovit potkany..... To je ale pitomost nevzdělance. A jak cnostně se titulujete..." skeptický realista". Toť synonymum pro vo.la.     Autor: uslintaný optimista.

K. Kužel 17.5.2011 3:28

Fareed Zakaría

řekl ve své knize Budoucnost svobody cosi v tom smyslu, že demokracie bez politiky a politika bez ideologie je velkej průšvih. Přesně to nás postihlo.

V. Kusý 17.5.2011 8:28

Re: Fareed Zakaría

Souhlasím s první částí, ale ideologicky to máme podchycené paraádně, (alespoň ve vyšších patrech) prachy, prachy, prachy..........