3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: Kdo uctí Rumuny?

Prezident Miloš Zeman svou cestu do Moskvy od začátku hájí argumentem, že hodlá uctít památku obětí druhé světové války, 150 tisíc sovětských vojáků, kteří padli při osvobozování Československa.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 10.4.2015 20:15

Pane Mlejnku,

doučte se po večerech něco o účasti Rumunska po boku Adolfa Hitlera ve válce. Rovněž připomínám naše slovenské bratry. Docela zajímavé a (pro ně) nelichotivé čtení.

A potom pište rádoby historické články. Na pana Vlka staršího zatím máte málo načteno.

P. Mach 10.4.2015 20:33

Re: Pane Mlejnku,

Než začnete poučovat o "Rumunsku po Hitlerově boku" tak si zkuste zjistit něco o "účasti sssr po hitlerově boku" ve válce. Jsou-li rumuni nepřijatelní pro svou účast na válce tak rusáci jsou nepřijatelní tím spíše.

R. Szewczyk 10.4.2015 20:38

Re: Pane Mlejnku,

další,co si myslí že britové sů ti hodní,,,,mysli si to dál hi hi hi

Š. Hašek 10.4.2015 20:41

Re: Pane Mlejnku,

Budete asi hodně rozčilen.

Zkuste mi také připomenout, že vyvraždění Židů a celkový rozvrat Evropy zavinil CCCP/SSSR (nepíše se sssr a hitler s malým písmenem, to jen na okraj). Rumuni a Rusové také jinačí písmenko.

Byl jste se podívat v Auschwitz-Birkenau a v Lidicích? Celkově v tom plavete. Doučte se a zajeďte se kouknout.

R. Szewczyk 10.4.2015 20:48

Re: Pane Mlejnku,

hitler se píše s malým, britská říše zla taky s malým, stalin s malým, chápete výjímky?

Š. Hašek 10.4.2015 20:54

Re: Pane Mlejnku,

Ale já to psal jako reakci na diskutujícího Macha.

Ten má jednak zmatek v dějinách i pravopis mu nějak nešlape.

Z. Ležatka 10.4.2015 19:41

K těm městským kronikám:

v nedisciplinovanosti a hrubosti nebylo patrně koncem války mezi rumunskými a sovětskými vojáky rozdílu. Ale mezi armádami byl jeden rozdíl podstatný. Rumunská nás osvobozovala, Rudá obsazovala. A když jsme na to začali po letech zapomínat, tak nám ten rozdíl v srpnu 1968 Rusové v  rouchu SSSR připomněli. A Brežněvovi tehdy Rumuni neposkytli ani symbolickou obsazovací jednotku.

J. Hanke 10.4.2015 15:08

Zajímavé

Vyloupl se nám tu nový fašoun, nácek, chcete-li extrémista jménem Mlejnek džunyjor:

Pan Mlejnek by oslavoval Rumuny - no toto mohlo napadnout jen slabomyslného, nebo nácka.

Rumuni totiž byli spojenci Adolfa s knírem od května 1940 do srpna 1944 !! A podíleli se na holokaustu (a velice rádi), i vojska fýrerkovi dodávali, nejvíc ze všech evropských spojenců osy.  A velice ochotně. O naftě z Ploesti nemluvě. Kohože to Rusáci u Stalingradu rozstříleli, přesněji zmasakrovali v zimě 42/43 pane Mlejnku???  A proč?? Nevíte??

Takže Rumuni byli téměř 4 roky spojenci Hitlera a pouhých 9 měsíců byli obráceni proti němu. Tedy  obráceni na víru pravou. Co měli taky chudáci dělat, když do Rumunska dorazil Tolbuchin s armádou silnou, rudou a mohutnou. A Tolbuchin už Rumunům vysvětlil na čí straně budou a za koho musí bojovat !!!

Podle logiky pana Mlejnka bychom mohli taky oslavovat 12. divizi SS jménem "Hitlerjugend" Prostě Mlejnek se nám odkopal !!!

P. Mach 10.4.2015 15:18

Náckomunistický bIbeček

hanke zapomněl, že rusáci byli spojenci Adolfa s knírem po dva roky a velice rádi mu dodávali suroviny všeho druhu, daleko víc než nějaké Rumunsko. A co se týče holokaustu, tak ten si rusáci zorganizovali vlastní, a nejen židů. Oslavování rusáků, kteří se útokem na Polsko 17. září 1939 podíleli na rozpoutání druhé světové války je stejné jako oslavování kterékoli divize SS.

P. Lenc 10.4.2015 15:42

Re: Náckomunistický bIbeček

Jó pane Machu, o Stalinově "příspěvku" Hitlerovi  nechtějí komanči nikdy nic slyšet a o nějakých gulazích a milionech mrtvých ve jménu "komunismu" už vůbec ne.

J. Hanke 10.4.2015 19:07

Re: Náckomunistický bIbeček

Machu  Machu, hlavo jedna tupá, dutá, skopová,

Pakt Molotov - Ribentrop byl uzavřen před válkou, za hlubokého míru, alespoň v Evropě. Takže taková dohoda byla, a je v pořádku, tedy legální. Dodnes si státy, které na to mají dohadují sféry vlivu.

Rumuni uzavřeli pakt s Adolfem za války, kdy německé zbraně vítězily na všech frontách a Rumuni očekávali drobty z německého vítězného stolu. Maličko jim to nevyšlo, no, to se stává..

No a tak se potom holt museli překabátit.

Je potěšitelné pane Machu, že nejste ani komouš, ani nácek. Takového hňupa by totiž ani jeden z těhle spolků nepřijmul,.....

P. Mach 10.4.2015 20:26

Neztrapňuj se náckomunistický bIbečku

Koukám, že zoufalství náckomoušů tvého ražení v hledání výmluv pro zločiny rusáků dosáhlo další mety. Pakt Ribbentrop-Molotov byl přípravou na válku a zločineckou smlouvou, kterou si rusáci a náckové rozparcelovali Evropu. Náckové a rusáci spolu zaútočili na Polsko, a zatímco náckové okupovali Belgii, Nizozemí, Dánsko, Norsko a vedli válku ve Francii, rusáci drancovali a vraždili v Litvě, Lotyšsku a Estonsku a zaútočili na Finsko, společnou rukou pak masakrovali polské obyvatelstvo. Rusáci ve velkém zásobovali surovinami nacistickou válečnou mašinérii a je jasné, že bez těchto surovinových zdrojů, by hitler nebyl schopen vést válku na západě a v konečném důsledku ani zahájit útok na sssr. Takže stalin vlastně vyzbrojil Hitlera. Rumuni, Maďaři nebo Slováci se za druhé světové války ve srovnání s rusákama chovali jako spolek Mirků Dušínů.

Š. Hašek 10.4.2015 20:47

Re: Neztrapňuj se náckomunistický bIbečku

Až po nečinnosti Britů. Těm jsme byli ukradení. Teprve až i jim teklo do bot.

Malinká poznámečka: o vyhlazení Čechů mluvil Heydrich, nikoliv Stalin. Plynové komory pro Židy stavěl nadčlověk, nikoliv mužik. Lidice vyhladil kdo??????????

Milý Machu, člověk zírá, jak to máte v hlavince pomotané. Hodně googlujete, málo čtete, málo cestujete. A ve škole jste chyběl.

A Stalin jest minulost, car Putin jest současnost, zjistil jste to???

O. Horák 10.4.2015 14:52

Proč uctí Rusko když to bylo SSSR?

Víte to je strašně jednoduché. Celý svět hodil vše po SSSR po rozpadu na Rusko, odpadlé satelity s tím souhlasily a tak Rusko přijalo jakousi právní kontinuitu.

Kdyby třeba záleželo je na Ukrajině, tak podle nich Eisatzgruppen a sám Bandera byli zplozenci Kremlu.

Třeba otevření druhé fronty bylo záslužné, ale bylo to již spíše v době mocenského dělení Evropy a zabránění osvobození a vlivu Sovětů na Evropou a přesto tam každý rok sviští nadšeně celý svět. Když tak hájíte ostatní členy Sovětské armády, tak kdo z Evropy je tedy podpořil, kdo s nimi jezdí oslavovat? A není to mimochodem i tím, že vámi zmíněné jednotky dosti srovnatelně bojovaly i na straně třetí říše? ;-)

Jednosměrného myšlení jsem si užil za minulého režimu dost a dost, tak se nesnažte o stejné, jen v opačném směru.

P. Mach 10.4.2015 15:23

Celý svět na rusko nic nehodil.

Rusko je nástupnickým státem sssr, a samotný sssr nebyl nikdy nic jiného než ruské impérium, postižené úchylnou ideologií. Zatímco Britové válčili s Italy, Němci a Japonci už od roku 1939, tak rusáci s hitlerem ve velkém spolupracovali, a to i na agresi vůči jiným zemím a vyvražďování místního obyvatelstva. Bez americké pomoci by rusáci už v roce 1942 nejspíš chcípali hlady a válka by skončila v Moskvě nikoli v Berlíně.

R. Szewczyk 10.4.2015 20:28

Re: Celý svět na rusko nic nehodil.

Zatímco Britové válčili s Italy, Němci a Japonci už od roku 1939,,,,,,sno,jasně, a kromě toho ešče s kým?

P. Mach 10.4.2015 20:34

Re: Celý svět na rusko nic nehodil.

Koukám, že tys válčil akorát s flaškou levnýho chlastu.

P. Švejnoch 10.4.2015 13:45

Za mimořádně hloupý považuji poslední odstavec

zejména tuto část: "Politik zneužívající odkaz padlých pro politické cíle si koleduje o ..."

Milý pane Mlejnku - všichni ti, kteří se podílí na hysterické kampani okolo Zemanovy návštěvy Moskvy (lhostejno zda politici, pisálci Vašeho kalibru, či jiní nýmandi), zneužívají památku těch padlých násobně víc než samotný prezident.

Jakou píseň bychom tedy měli zazpívat Vám? Nemáte na svém playlistu nějakou o jiném fyziologickém procesu - v tomto případě o zvracení?

K. Luboš 10.4.2015 13:25

Myšlenka p. autora mě vysloveně nadchla:

Vyjděmež z faktu, že WW2 se účastnilo asi 60 států. Pochopil jsem, že podle logiky pány autorově je nezbytně nutné, aby se oslav konce války ve všech hlavních městech těchto zemí zúčastnil delegace ze všech ostatních zemích do WW2 zapojených.

Uplatněním kombinatorického pravdila součinu mi vychází, že na cestu se bude muset dát 60*59, tj 3540 delegací. Počítám-li, že delegace bude mít tak 10 členů, tak do letadel bude muset usednout 35400 lidí, aby mikdo nebyl ukřivděn.

Zvláště kouzelná mi třeba připadá představa nepálské delegace cestující na Haiti.

P. Švejnoch 10.4.2015 13:33

Re: Myšlenka p. autora mě vysloveně nadchla:

.... byl jsem líný zjišťovat počet zemí angažovaných ve WWII a pak to ještě počítat, ale uvažoval jsem stejným směrem. :-)

A za stejně trefný (ne-li trefnější) považuji Váš příspěvek z 13:11 SEČ. :-)

K. Luboš 10.4.2015 13:11

Pokud Rumuni byli při osvobozování...

České republiky stejně vojensky efektivní jako tři roky před tím u Stalingradu při obraně křídla 6. německé armády, tak jim celkem není děkovat za co.

P. Mach 10.4.2015 15:09

Re: Pokud Rumuni byli při osvobozování...

Co se týče efektivity vedení války, tedy počtu padlých vzhledem k vojenským úspěchům, tak na tom rusáci byli zdaleka nejhůř. Tam kde si rusáci nechali stalinovou blbostí a blbostí jeho generálů zmasakrovat 20 000 000 lidí dosáhli Britové nebo Američané stejných výsledků s 200 000 padlými. Nemluvě o tom, že Američané rusáky celou dobu války živili.

Š. Hašek 10.4.2015 20:56

Re: Pokud Rumuni byli při osvobozování...

Ale poznámka pana Luboše byla o něčem jiném .........

S. Ševeček 10.4.2015 10:00

V Brně

na Ústředním hřbitově máme důstojný památník rumunských padlých. Stačí přijet sem.

(v Bukuresti by náš státní prezident vypadal jako někdo, kdo tam chce dohodnout útok na Podněstří. To nemá zapotřebí)

P. Mach 10.4.2015 15:11

Útok na Podněstří proběhl v roce 1992,

teď zbývá jen dořešit otázku, kdy se okupantská rusácká armáda stáhne a výši reparací pro Moldávii.

V. Novák 10.4.2015 9:37

V kyjevě by ovšem zřejmě musel slavit OUN-UPA,

což se mu nejspíš nelíbí. Mně by se to taky nelíbilo.

Pořádá Rumunsko nějakou velkou oslavu svých vojáků, aspoň těch padlých na správné straně?

I když - v době obecného přepisování dějin a změně spáných stran se budou možná slavit ti padlí od Stalingradu...

J. Láníček 10.4.2015 9:34

Tak já bych to vyřešil tak,

že místo oslavování Američanů bych oslavoval ty Rumuny. Rumuni toho u nás určitě osvobodili víc než Američani. A Rusko bych z učebnic jako osvoboditele úplně vymazal, vždyť Rusko přece není Sovětský svaz. A pokud bych slavil, tak bych vyvěsil sovětské vlajky se srpem a kladivem. Aby se necítili Kazaši, Ukrajinci, Bělorusové ad. opomenuti.

V. Novák 10.4.2015 9:42

Re: Tak já bych to vyřešil tak,

Nejlépe by bylo oslavovat Inuity!

Sice zady nikoho a nic neosvobodili - ale zase nikomu nevadí...

P. Mach 10.4.2015 15:12

Re: Tak já bych to vyřešil tak,

Putinův anál taky nikoho neosvobodil a přesto ho neustále oslavuješ až na půdu.

R. Szewczyk 10.4.2015 4:20

he he he

hi hi hi , při osvobozování československa v 1945 nepadl nikdo, bo v tej době žádné československo neexistovalo, krom toho, bylo uzemí bývalé  podkarpatské ukrajiny tak osvobozeno, že se zosvobodilo cu grunt .