5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
peter 2.7.2007 18:59

čsr

Čsr super Ale predtym madari ktorý pomenuvavali

etnicky slovenské územia po madarsky Košice-Kassau sme

mali madarov vyviesť vo vagonoch na dobytok von .Prvá

republika s podkarpatskou rusou  super,kým nam ju stalin nezobral.Trebalo  vystreliť maďarov aj Stalina, Hitlera na

mesiac.Česi nám veľa pomohli

Ryšánek 25.3.2007 17:08

vina je na politicích kterým jsme věřili

V Jugoslávii chtěli rozdělení lidé a politici ji chtěli udržet mocí. V Československu chtěli rozdělení politici, ale lidé ne. Dnes už by to lidé nedopustili, ale po 40 letech vlády jedné strany na to nebyli téhdy schopni raegovat.>-

hulvát Topolánek 27.3.2007 18:32

Re: vina je na politicích kterým jsme věřili

To máš pravduR^

Vsejasny(olbrajt) 18.1.2007 0:15

Bylo to hned jasny

V lete 1992, divaje se tehdy na vse s odstupem tisicu kilometru, bylo to jasne komukoliv, kdo se zajimal o tehdejsi politicke vreni v hrnci tehdy zvanem CSFR.

Asi tak, jako kdyz prisli soveti do Prahy v kvetnu 1945, ti nezaslepeni "vseslovanskou" orgii polibku a objimani jiz jasne videli, ze je to toliko otazkou casu, kdy se komuniste plne zmocni vlady, na domacim poli, tak podobne, kdyz po volbach 1992 tehdy vitezny vudce nove ceske "pravice" Vaclav Klaus se rozhodl za sebe do cela federalni vlady nasadit tehdy vetsine verejnosti zcela neznamou figurku, aby se mezitim sam skromne "spokojil" s podrizenym mistem ceskeho premiera, tak od toho okamziku bylo naprosto jasno, ze s federaci je konec.

Proto je az k nevire, jak i takovy Vlado Meciar, i kdyz byvaly to pry rohovnik, mohl byti zaskocen navrhem naseho borce, mimochodem pry byvaleho kosikare, do toho "prastit".

To, ze dnes hagiografove Velikeho Vaska (z milosti komunistu) toho jmena II., se snazi prepsat jeste zcela nedavne dejiny, v jeho prospech, neprekvapuje. Nastesti ale, vestina nasi verejnosti, ve svem nerozvaznem mladi, neholdovala neumerene boxingu. Navic, dnes snad uz ani Vlado Meciar by na tenhle spek neskocil.

clay 18.1.2007 1:20

Re: Bylo to hned jasny

no naštěsí dějiny nevykládají neinformovaní pitomci vašeho typu. To, že se tomu VK nepostavil do cesty, což by ho ostatně semlelo, byla asi ta poslední dobrá věc, kterou udělal

takydoktor 18.1.2007 11:05

Re: Re: Bylo to hned jasny

Dekuji za klasifikacni zarazeni od Vas, "hlino".

VK (patrne minite Velikej Klaus?!?) se samozrejme nikdy nehodlal postavit do cesty nicemu ale (jako vzdy) se toliko prichomitnout a ostatne ja nikde vubec nerikam, ze se postavit mel (nevenoval jste se nahodou boxingu, ve Vasem utlem mladi?). Ostatne, jsou urcite i taci, kdo by jej radi videli jiz tenkrate "smeteneho", lec to je jejich vec.

Jen z kratke poznamky a kdokoliv (i takovy neinformovany pitomec) hned pozna, ze jste doslova "soulmate" naseho velikana (at si to jiz uvedomujete, ci ne). Ten take trpi pocitem, ze jej obklopuji jen "neinformovani pitomci vaseho typu".

Kdyby jste byl jen tak laskav "hlino" a vylozil by jste zde nase dejiny Vy, tak jak to Vy vidite. Mozna zde pak pozname jak by radi vykladali nase dejiny ti "informovani", Vaseho typu.

Jiz se velmi tesim, lec dech pro jistotu nedrzim nebot, z me zkusenosti, od takovych jako Vy toho mnoho neocekavam. Jen tak zaverem Vam prozradim (just to make your day) : ve svem obcanskem povolani dejiny obcas lidem vykladam a ano, jsem za to i placen. Takovy jiz je zivot.

Pali 22.1.2007 13:47

Re: Re: Re: Bylo to hned jasny

Ja som sa na to cele sice pozeral z "druhej" strany, ale musim uznat, ze mate pravdu v tom svojom vyklade dejin. Ten nas Velky Predseda iba vyuzil situaciu aby stal este vacsim, nic viac. To nie je typ, ktory by veci ovplyvnoval, aspon nie tie podstatne...

Vdaka za krasnu analyzu.

clay 17.1.2007 23:58

je to fakt mýtus

jak Klaus tak Mečiar nebyli hybateli rozpadu. Dokonce došlo k tomu, že na zásadní schůzce delegací jednal VK s VM separátně a.....DOHODLI SE. Pak ale přišli do místnosti, kde jednaly obě delegace, aby jim zvěstovali radostnou novinu. A ejhle, ti jim řekli, že už jsou všechny detaily rozdělení dohodnuty. ;-D;-D;-D Dobrej fór, což? No ale on to není fór, přátelé, to jsou dějiny a důkaz, že i velcí vůdci jsou občas vláčeni dějinnými událostmi bez možnosti cokoliv změnit. A spolu s Hurvajsem: Chá cháááááááá!

Kem Azbrna 17.1.2007 18:08

Diskuse se mi jeví jako předstírání zájmu

Rozpad ČSFR se odehrál za poťouchlého souhlasu nás všech. Protestů se objevilo méně než při špatně souzeném sportovním zápasu. Bylo by se tak stalo bez Havla, Klause i Mečiára. Že se tak stalo není ani dobře ani špatně, protože nevíme co by bylo, kdyby se tak nestalo. A že jsme z toho vylezli téměř bez škrábanců není také nic překvapujícího, vždyť vlastně o nic nešlo. Prkotiny jako Romové a zbrojovky  jsou v rámci této historické neudálosti naprosto irelevantní.

JJ 17.1.2007 20:03

Re: Diskuse se mi jeví jako předstírání zájmu

Jak mohli Cesi protestovat proti tomu, ze se chteji Slovaci odtrhnout? Tak jako Srbove?

clay 18.1.2007 0:07

Re: Re: Diskuse se mi jeví jako předstírání zájmu

ona si své polínko přiložila i ČNR spolu s Píťou;-)

Petr B. 17.1.2007 17:27

Československo se rozpadlo vinou ODS, ale i Havla

Je třeba připomenout, že slovenští národovci požadující samostatnost Slovenska tzn. SNS, dostali jenom 8 procent hlasů. Naproti tomu vítězná HZDS žádala konfederaci a tím zachování Československa a nikoliv odtržení. Za nesmyslný rozpad je zodpovědna hlavně ODS, která využila rozdílných volebních výsledků ke zbavení se "zaostalejší" části republiky, s kterou by byly při následné transformaci větší problémy. ODS dále nechtěla spolupracovat s více keynesiánsky myslícím ekonomem Filkusem a jemu podobnými, kteří mohli zmařit její představu reformy (se všemi negativy, které později pocítila česká veřejnost.)

ODS se mohla spolehnout na podporu presidenta Havla, který věděl, že slovenští poslanci by ho nezvolili a tak z touhy po moci se tehdy spojil s ODS.

Toto je dodnes nepohodlná a zamlčovaná pravda o roku 1992.

Hogofogo 17.1.2007 19:53

Re: Československo se rozpadlo vinou ODS, ale i Havla

Na 100% pravda. Typická Klausova nechuť jakékolvek dělby o moc.

clay 18.1.2007 0:09

Re: Re: Československo se rozpadlo vinou ODS, ale i Havla

jak závidím všem primitivům vašeho typu tu snadnost "úsudku" podloženou totálním ignorantsvím a hlubokou nevědomostí;-D

habit 17.1.2007 20:12

Re: Československo se rozpadlo vinou ODS, ale i Havla

... jen je třeba připomenout, jak si HZDS tu konfederaci představovala - chceme samostatnost za vaše peníze... Vladko Mečiar konfederaci viděl pouze v zachování finančních transferů...

Veteran 17.1.2007 22:38

Re: Re: Československo se rozpadlo vinou ODS, ale i Havla

Dobře si pamatuji jak to vlastně bylo v roce 1990 a 1991. Ve federáním parlamentu přímo bujela tzv. pomlčková válka. Byli to především Slováci a z nich tzv. národovci (Prokeš, Móric a další), kteří vymýšleli krkolomnosti jak Slovenskoo zviditelnit. Byl to přece ten slovenský křesťan Čarnogurský, který chtěl mít stoličku v Evropě a samostatnou hvězdičku na praporech. Že jim přitom přicmrndávali čeští rozumbradové jako Pithart, který vymyslel teorii dvojdomku atp. je druhá věc. Ale ani Klaus ani nikdo jiný v Čechách nemohl přesvědčit slovenské nacionalisty, že oni nedoplácejí na Čechy, ale je to přesně naopak. Což se konečně potvrzuje ještě i dnes!

hlaska 18.1.2007 0:38

Re: Re: Re: Československo se rozpadlo vinou ODS, ale i Havla

Kultivovanými lidmi bývá často zdůrazňováno, že obdarovávat někoho naplňuje uspokojením toho, kdo dává víc než příjemce darů. Za dar či pomoc si také slušný člověk nenárokuje vděčnost či nějaké úsluhy a pod. V období rozpadu Československa se nenašel vrcholový politik, který by dokázal vnést takovýto kultivovaný a sebevědomý pohled na soužití bratrských národů Čechů a Slováků. Otázka kdo na koho doplácí vůbec neměla být diskutována. Bohužel se stala hlavním novinářským tématem.  Rozpad republiky nebyl v zájmu ani jednoho z těchto národů a  sotva by se uskutečnil, kdyby k otázce společního soužití byla v obou zemích vypsána referenda. Obávám se, že ještě stále lze chápat názor, že takovéto rozdělení bez referenda je vlastizrada. Se Slovenskem máme nejen silné historické vazby, v moderní době pak mnoho rodin bylo "federálních", při vzniku ČSR snaha o emancipaci obou národů v R-U, pokud mé znalosti historie sahají, měla své silné kořeny v zámoří a prvotně mezi slovenskými krajany, k nimž se přidali čeští utečenci a role Štefánika a Masaryka byla přinejmenším srovnatelá. Masírování médií o tom, že to rozdělení republiky se v běžném živote nijak neprojeví bylo účelové a masivní, obdobné současné předvolební kampani. Časté tvrzení, že bez Slovenska se nám lépe a rychleji půjde do "Evropy"  bylo také součástí nekultivované a na egoistických cílech spočívající politiky. Toto je můj dnes už zkonsolidovaný pohled na období rozdělení republiky, vychází z tehdejšího především intuitivního nesouhlasu a rozhořčení, že mne (stejně jako jiných lidí) se nikdo neptal! Jen nemám zcela jasno v tom, kdo z tehdejších čelních politiků jednal víc účelově a kdo jen hloupě. A pořád je to o toleranci a demokracii. Slušnost a velkorysost není slabost, ale projevem síly! A naopak.

clay 18.1.2007 0:06

Re: Re: Československo se rozpadlo vinou ODS, ale i Havla

pánové, všichni o tom gowno víte, ale hodně o tom píšete. Ve skutečnosti poslanci HZDS hlasovali ve FS proti tzv. penězovodům;-D

clay 18.1.2007 0:05

Re: Československo se rozpadlo vinou ODS, ale i Havla

takové krávoviny! Víte vůbec, že SNR de facto vyhlásila samostatnost a FS už jen následně řešilo, jak to zařídit, aby z toho nebyl konflikt? Ta "konfederace" nebyla ve skutečnosti ani konfederací.

Honza 20.1.2007 10:06

Re: Československo se rozpadlo vinou ODS, ale i Havla

Nezbývá než souhlasit. Kohout chce být na svém smetišti jediným pánem. Tak se smetiště rozdělilo na dvě a.....

tich@dohoda 17.1.2007 16:39

ty financni transfery CR smer Slovensko

bohuzel rozdelenim statu neskoncily a pokracuji v neztencene mire dal. Dnes uz ovsem nejde o transfery fiskalni nybrz "bratrskou pomoc" ve forme cca 1/2 milionu Slovaku pracujicich/zijicich v CR , minimalne nekolik desitek tisic slovenskych Romu, kteri se prestehovali za socialnimi davkami do CR . Narodni hrdost je hezka vec, obzvlaste pokud si ji necham dotovat nekym jinym. Pokud je to pravda, pritlacil prave Vaclav Klaus s. Meciara prave tim, ze mu rekl, ze pokud chteji byt tak moc samostatni , tak at si ji take plati ze sve kapsy/ "kazdy za sve "/ . Rozdeleni bylo rozhodne pozitivni reseni. Likvidace slovenskeho zbrojniho prumyslu ma stejne racionalni jadro jako legenda o Janosikovi :-) Cest

Hogofogo 17.1.2007 19:57

Re: ty financni transfery CR smer Slovensko

Pro 100 000, kteří zůstali bez práce dík Havlově lidumilnosti to mělo od Jánošíka hodně daleko. Trochu studia hospodářského zemepisu pro střední školy by Vám nezaškodilo.

clay 18.1.2007 0:11

Re: ty financni transfery CR smer Slovensko

Klaus na Mečiara netlačil, ti dva se dokonce dohodli na pokračování federace v době, kdy už byla mrtvá

Rotik 22.1.2007 16:30

financni transfery nepracuji

Na Slovensku su obchody plne ceskych vyrobkov. Slovaci ich kupuju ako svoje. Pre zmenu Cesi slovenske vyrobky nekupuju. Ci uz ako bezni spotrebitelia, alebo meganakupci hypermarketov.  Smer penazovodu je pre Slovensko nepriaznivy.

Vsejasny(olbrajt) 18.1.2007 0:46

Re: ty financni transfery CR smer Slovensko

Ja vidim Slovaky (a Slovenky tuplem) vsude rad. I v Praze. Nakonec bez jejich (a Ukrajincu) prace bychom se dnes jiz asi vubec neobesli. Na to, jak je to s tema "financnima transferama" ve skutecnosti, staci snad navstivit Slovensko. Tim myslim, vyrazit trochu ven, z Bratislavy.

Samozrejme, ze tehdy myslenka rozdeleni mne netesila, ale bylo mi to jiz tehdy vse jasne (get it?) ze se tomu neda vice zabranit. Diky tomu ale dnes stale bratry (a sestry!) mame.

Richard iii. 17.1.2007 13:29

Klaus viděl co jiní vidět nechtěli

Když si někdo myslí, že mu druhý ubližuje, a nepomáhají žádné argumenty, pak je rozchod jediná rozumná varianta. To byl případ Slováků.

Ti, kdo dnes Klausovi vyčítají, co sami způsobili, by měli odpovědět na základní otázku: Šel bys bránit Československo se zbraní v ruce proti Slovákům? Pak je odpověď jasná každému kdo má mozek a používá ho.

SÍLA ODSUDU 17.1.2007 15:09

Re: Klaus viděl co jiní vidět nechtěli

 Rozdělení státu mělo být podpořeno všeobecným referendem, aby proběhlo opravdu košer...V českých zemích mohlo být rozšířeno o otázku k zákazu komunistické strany a po té mělo nastat potrestání nejhorších bolševických zločinců a jejich pochopů....Klaus ovšem věděl, že si získá opět popularitu a navíc si tak moc s Mečiarem rozuměl....

David B. 17.1.2007 15:45

Re: Re: Klaus viděl co jiní vidět nechtěli

A co by se delo pane, kdyby se jedna polovina Cesksolovenska rozhodla ketegoricky jinak, nez druha? (Konkretne: Slovensko - osamostatnit, Cechy a Morava - nedovolit rozpad).

V tomto pripade, pokud jeden chce jit, nemuze mu druhy dost dobre branit, jde-li o dobrovolne souziti.

Veronika 17.1.2007 16:08

Vie tu niekto ?...

ze sa na Slovensku zozbieralo 2 miliony podpisov proti rozdeleniu CSR ?... Pred nejakou dobou pisal o tom casopis MOSTY. Kam sa tie podpisy podeli a komu sa nehodili ? Inac, kazdy Slovak nie je cechozrut a kazdy Cech nie je nadutec. Co politici pobabrali, to ludia samotni mozu napravit. A na pohranicnej ciare v Javorine existuje balvan s napisom : "Tu bratia vzdy stretavat sa budu. "

P.S. Od hnusnej ruskej invazie do CSR ( odporny husakovsky termin "vstup vojsk" je vredom ako na jazyku, tak na skutocnosti ) zijem v cudzine. Pred rozpadom CSR sa ma spolupracovnici pytali : - To bude zas u vas mela, ako v Juhoslavii, ze ? - Odpovedala som im : - Nie, nebude. Cesi su prilis inteligentny narod na to, aby niekoho nutili k spolocnemu zitiu... -

clay 18.1.2007 0:15

Re: Vie tu niekto ?...

vaše politická "elita" si tak dlouho zahrávala, každý jinou měrou, až byl džin venku a už žil svým vlastním životem.