19.5.2024 | Svátek má Ivo


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
clay 18.1.2007 1:16

Re: Vie tu niekto ?...

vaše politická "elita" si tak dlouho zahrávala, každý jinou měrou, až byl džin venku a už žil svým vlastním životem.

SÍLA ODSUDU 17.1.2007 19:03

Re: Re: Re: Klaus viděl co jiní vidět nechtěli

 Ale ano, rozdělení šlo těžko zabránit a proč nepopřát bratrům Slovákům samostatnost, když to chtěli.....Referendum by bylo zvláště pro ty i ony, aby si nemohl nikdo nic vyčítat a Slováci by určitě řekli ve většině ano, což by bylo směrodatné....

Ryšánek 25.3.2007 17:03

Re: Klaus viděl co jiní vidět nechtěli

Já bych šel bránit Československo proti všem se zbraní v ruce i bez ni. Proti celému světu a především proti vlastizrádným politikům našim.>-

klobouk 17.1.2007 13:23

faktem zustava

ze ani v cechach ani na slovensku nebyly potom nove volby, ktere by legitimovaly nove policke usporadani.

Adolf 17.1.2007 12:42

Kdo rozdělil federaci....

.......ten vykonal velmi záslužný čin.Snad ten nejlepší od Sametky...

Xaver 17.1.2007 12:42

Václav Klaus s Vladimírem Mečiarem rozdělili Československo. To je fakt.

Rád nerad. Ale jiné řešení v důsledku výsledku voleb na Slovensku, kde si rozdělení nepřála snad jen jedna strana, asi nebylo.

Perun 17.1.2007 10:50

vina a zásluha Klausa

Vina: Klaus v rokoch 1990-92 je zodpovedný za reformy. Výsledok: na Slovensku padol HDP asi o 30ˇ% a nezamestanosť z 0% na 14% (v Česku z 0 na 3% a ani HDP tka neklesol). Od roku 1993 HDP dlhodobo rastie a nezamestnanosť je cca na rovnakej úrovni (v súčastnosti nižiša a klesá).

V dôsledku toho vzniká fenomén Mečiar. (by vznikol aj tak, ale nemal by 37% vo volbách).

Zásluha: pokojné rozdelenie štátu. Mohli (Praha) poslať tanky ako Miloševič v r.1991.

huhu 17.1.2007 11:54

Re: vina a zásluha Klausa

po Klausových reformách tedy od r. 93 HDP roste, výborný výsledek ;-)

zp 17.1.2007 17:14

Re: vina a zásluha Klausa

K důvodům tehdejšího zvýšení nezaměstnanosti na Slovensku si ještě připočtěte ekonomicky naivní až stupidní rozhodnutí party kolem pravdy a lásky o zrušení vývozu zbraní z  ČSR. Zbrojovky na Váhu a jejich četní subdodavatelé  rázem neměli do čeho píchnout. Havla za to  Francouzi, Amíci atd. poklepávali po ramenou, za rohem si však klepali na čelo  a okamžitě obsadili  uvolněný prostor.  Pak po něm v Blavě na rynku poprávu házeli vejce, ale to už bylo pozdě.

Pamětník starejch dob 17.1.2007 20:08

Ty zbrojovky mohly koncem 80 let prosperovat jen na jednom principu

Vláda zbraně nakoupila a zaplatila je zbrojovkám na ruku, Poté je prodala na dluh zemím, které tyto peníze dluží dodnes (Lybie, Irák (Saddamův), Syrie).

Václav Havel byl americkým časopisem Newsweek (cca 1990-1) označen skoro za pokrytce "Havel se zaklíná mírem ale skutečnost je taková, že zákazníci za zbraně neplatí."

Pedrák 17.1.2007 10:06

Proč brečíte nad rozlitým mlékem ?

Začněte už to rozdělení konečně vnímat z pozitivní stránky, jako strategický mezitah v šachové partii. Jako Československo bychom měli v EU jenom jeden hlas, zatímco teď máme dva. A navíc rozdělením vzniklo více koryt pro nenasytná prasata, takže ty nervavější by mohly mít čas se místo vzájemné rvačky o žlab dohodnout na na strategickém cíli.

sen 17.1.2007 10:23

Re: Proč brečíte nad rozlitým mlékem ?

Novináři jsou příliž málo ohroženi za své nesprávné a úmylsně ubližující komentář. Vznikne eskadra spravedlnosti, která je tělesně ztrestá?

Honza 17.1.2007 9:43

Proč "kdo za to může"?

Z článku i většiny komentářů je cítit, že rozdělení lidé berou jako negativní věc. Proč? Slováci to chtěli dávno, my jsme pak také přišli na to, že to tak bude lepší. Nikdo se na nic nevymlouvá, každý ma svoje problémy a svoje řešení. Vztahy máme lepší než kdykoliv předtím. Tak proč se všichni ptají "kdo za to může", "kdo to rozbil"?

mapacorp 17.1.2007 9:55

Re: Proč "kdo za to může"?

Dobry muzi,

    Slysel jste nekdy neco o vyznamu prupovidky " ROZDEL A PANUJ " ? Pokud ne , tak docist a hlavne meditovat.

    Rozdeleni byvale federace ma a bude mit vysoce negativni dopad v te nove ojrope. Vsechny problemy a trenice, ktere si cesi a slovaci mohli vyridit mezi sebou ve spolecnem state jsou a budou rizeny zvenku v jejich a nas neprospech.

Nashledanou............

Zlý muž 17.1.2007 13:33

Dobrý muži,

neříkám, že se to někomu nehodilo. Ale potkal jste na Slovensku jediného občana, který by opravdu a upřímně chtěl společný (myslím skutečně společný) stát? Bez do omrzení věčného "ale" resp. "najprv musíme dohodnúť"? Já ne, a to jsem se tam pohyboval dlouho a na různých místech a mezi různými lidmi. Každý Slovák chtěl Československo "ale".  Spousta lidí u nás bude ale do zblbnutí tvrdit, že kdybychom (my Češi) pořádně chtěli, tak by Československo bylo. Ach jo...

mapacorp 17.1.2007 13:43

Re: Dobrý muži,

Dobry muzi,

    Valna vetsina obcanu byvale federace ji skutecne chtela. I kdyz mate naprostou a neoddiskutovatelnou pravdu o tech trenicich a rezervach, lide to chteli a byli si vedomi limitu  tohoto federativniho usporadani ( vynechavam zde karikatury typu " penezovod " a " cikanovod " ).

    Nekdo vyse postaveny to ale nechtel. Viniky rozpadu bych tedy hledal mezi obema supervelmocemi ktere se po porazce dohodly na novem usporadani Evropy. No a protoze meli tito vyse jmenovani nase novopecene vladce " z opozice " dobre pod palcem... byla ruka v rukave.

I.M. 17.1.2007 14:15

Re: Re: Dobrý muži,

Asi myslíme oba to samé, jenom s jiným názorem, co je důležité a co ne.

Znáte v r.1989-1992 nějakou společnou politickou stranu pro celý stát - včetně podobných procent voličů v obou zemích? Stranu nebo i zájmové sdružení se společnou strukturou? Kde do 1989 nebyla slovenská sekce, tak potom honem vznikla a většinou se rovnou odtrhla. I blbý svaz ovocnářů byl dvojí ještě do převratu. Společné noviny? Jel jste někdy osobním vlakem (ne rychlíkem) z Čadce do Vsetína? Osobní zážitek. V poslední slovenské stanici všichni vystoupili. V mém vagónu  i v obou sousedních (šel jsem se podívat) nikdo nebyl. Myslel jsem, že jsem zapomněl vystoupit na stanici a jedeme někam do depa. Přejeli jsme hranici a vlak byl nacvakaný jako předtím.

Čili: Hlavní důvod hladkého rozdělení Českoskovenska bylo to, že už mělo podél hranice perforaci jako poštovní známka.

Jenže a ... 17.1.2007 9:32

Věčně prudící Mečiar, stejně jako Paroubek dnes

Následky jsou dané Mečiarovým "áno, A L E .....áno,  A L E........áno,  A L E......čehůni" .Že jsme jim tan nacpali hrůznou sumu peněz na "zcivilizování" jejich feudálně zemědělské na slušně zařízenou ekonomiku. Když viděli, že už je nemáme z čeho dotovat, neboli díky nim to bylo "u sežraného krámu", tak vyčůraně vypadli . Nic víc, nic míň. Typ svazku ala Brožová. Jsi milionář a dotuješ, žiju s tebou, nejsi- séřu na tebe . Armáda poslala NOVOU techniku na Slovensko a starou ponechala tady, aby neřvali. Přesto řvali. Doporučuji ignorovat jakýkoli řev, i když se budou topit. KONEC .;-O

Štváč 17.1.2007 9:27

tichošlápek

Největší "zásluhy" na odtržení Slovenska měli samotní Slováci v čele s Čarnogurským a dalšími nácky. K tomu jim tiše Klaus sekundoval a tetelil se potichu radostí, jak mu ubude na politické scéně konkurentů. V důležitých záležitostech se veřejně vždy vyjadřoval alibisticky a nekonkrétně, v zákulisí vždy intrikařil a ukazoval na druhé. Do dnes se to neodnaučil a u Čechů mu to přináší úspěch. Jde-li o hloupost, kde je zajedno celá republika, rád se na stranu lidu přidá a ještě je přesvědčí, že je to jeho nápad.

laďa 17.1.2007 18:04

Re: tichošlápek

... a nešlo tak trochu (hlavně)  o to, kde (v PRAHE, alebo v BRATISLAVE)  a  kto (MY, alebo ONI) ??? rozhodně o tom ako (medzi koho) sa rozdělí majetok na Slovensku v druhej vlne kupónovej privatizácie ....

Zebra 17.1.2007 9:24

Článek je

IMHO standardní produkt Klausova zbrojnoše, pro mě zajímavější jsou podmíněné reflexy jiných zbrojnošů, kterým při slově „Klaus“ naskočí „Havel, zlej“ a už jedou. Dnešní (zatím nejvýživnější) kousek:

Autor: Petr H IP: 65.6.41.xxx Datum: 17.01.2007 00:34

„snahy Slováků o polistopadovou politickou emancipaci nastartoval Václav Havel,když se ve FS projednával návrh na změnu názvu Státu.Všeobecně se i na slovenské straně počítalo,že se jen prostě vypustí slovo "socialistická" a pojede se dál.V tom ale nečekaně vystoupil Havel,že by se v novém názvu měla promítnout "slovenská špecifiká" a zahrnul v to i státní znak“

Tak nevím, zda mám více žasnout nad vrcholnou rafinovaností veskrze zlotřilého Havla (s kýmpa má Haluška tuhle utkvělou ideu společnou ?) nebo nad nebetyčnou blbostí konstrukce, že podnětem k politickému probuzení dosud (a nebýt toho asi i doteď) chrnících Slováků byla pomlčka a trigluteus s křížem.

M. Zima 17.1.2007 8:51

Pane Žantovský,

jevy, jako "Rozpad Československa", "kLaus president" a "Žantovský v ČT" se vzájemně podmiňují a společně dokazují nízkou kulturní úroveň dnešních českých domorodců.

Ostatně o tom, co kLaus všechno neudělal, nechtěl a neřekl vede Profesor page a chce to vydat knižně. Je tam těch hovadin přehršle.

Slovensko hraje v České ekonomice především tu roli, že by tam mohl kLaus spát při jinak zbytečných návštěvách u příbuzných, aby se ušetřilo, ale tomu brání jeho ješitnost.

jirka.s. 17.1.2007 11:47

Re: Pane Žantovský,

Rozkošné! Náhodný shluk buněk, zřejmě biology nazývaný Zima, nás už povýšil do kategorie DOMORODCŮ! Nevím jak vy všichni, ale já se cítím velice potěšen!

Saša 17.1.2007 8:37

Já si to pamatuji velice dobře.

V psychologické rovině může za rozpad Československa chartistické vedení Občanského fóra. Včetně Havla, který (údajně veden svými ideemi) začal Američanům a Francouzům vyklízet zbrojní trh likvidací zbrojního průmyslu na Slovensku. Dodnes mi zní v uších též šíleně štvavý projev D. Burešové na jaře 1992: tehdy jsem pochopil, že po volbách k rozdělení musí dojít. Ale nešlo jen o ni: všichni ministři české vlády za OF a většina českých federálních ministrů za OF se usilovně snažili slovenskou část federace deptat a Slováky odstavovat od federálních funkcí. Dobře si to pamatuji, i ty uměle vyvolávané protislovenské emoce v Čechách, i tu snahu chartistickoóefácké Prahy poručníkovat Bratislavě.

V rovině právní však byl rozpad federace důsledkem voleb 1992, v nichž se do SNR i slovenské části SN a SL dostalo příliš mnoho iredentisticky zaměřených politiků. Krátce po volbách přijala SNR ústavu SR, která byla v rozporu s ústavou federální. Povinností presidenta Havla bylo předložit federálnímu ústavní soudu návrh na zrušení vybraných částí této slovenské ústavy (zejména ustanovení o přednosti slovenských zákonů před federálními) - on to však neudělal a raději abdikoval a celou zodpovědnost za vyřešení problému přenechal Klausovi a Stránskému. Zrušení federace se tak stalo nutným a neodvratným.

Mé velké uznání patří Klausovi a Mečiarovi za to, že dokázali rozpad federace  provést kultivovaně a bez eskalace emocí. Díky tomu může česko-slovenský rozchod (zejména na pozadí rozpadu jihoslovanské federace) působit jako mimořádně positivní historický vzor všem národům, usilujícím o národní emancipaci, a všem politikům, stojícím před eskalujícími iredentistickými snahami ve svých vícenárodnostních zemích.

mapacorp 17.1.2007 9:39

Re: Já si to pamatuji velice dobře.

Dobry muzi,   

    Zantovsky, Dienstbier, Havel a vsichni ostatni chartiste a ex-OF jsou eminentnimy cleny hordy bezcharakternich gauneru primo zodpovednych za rozpad federace. To, ze si sem Zantovsky prijde zafnukat jenom potvrzuje muj predchozi postulat. Jaka byla navaznost vyse zminenych lumpu a organizaci na mocenske zajmy jejich zapadnich a vychodnich chlebodarcu se dozvime az po smrti dotycnych zainteresovanych panu.    Dale bych si dovolil zduraznit charakter VOLONTARISMU AKTIVNICH MENSIN ( pro nezasvecene docist v odborne literature ) v kauze organizovaneho rozpadu byvale federace. Ukazkou nec plus ultra je umele rozdmychani slovenskeho nacionalismu globalnimi stvavymi kampanemi na kterych se podileli vsichni vyznamnejsi akteri slovenske mocenske sceny ( Ve slovenskych mediich to slo ad-absurdum, ale cim je to vetsi, tim lepe to projde. ) Radovi slovaci  jeste dnes poradne nechapou jak se to mohlo stat, coz je primym dukazem existence revoluce vedene minoritami za pomoci massmedii.

Klaus se ocitl u kormidla prilis pozde pro zachranu cehokoliv, vedl si v cele veci velice dobre, musi se to uznat. Neni to ale pripad Meciara, ktery za rozpadem primo stoji . Navaznost Meciarova rezimu na vselijake posovetske vladni struktury je verejne znama a tento jednal viditelne v jejich rezii na ukor vlastnich lidi, v prospech jeho privrzencu a svuj vlastni.

Na zaver si dovoluji tvrdit , ze vsechny " iredentisticke snahy vicenarodnostnich zemi " nejsou nez umele vyvolanymi jevy ve prospech jistych mensin a hlavne jistych velmoci, majicich na techto " iredentistickych snahach " primy zajem.

Maucta...........

Zebra 17.1.2007 11:37

Re: Re: Já si to pamatuji velice dobře.

Žantovský Petr ≠ Žantovský Michael ale takovéto drobnosti jsou zřejmě pod rozlišovací schopnost zasvěcence do voluntarismu aktivních menšin a znalce celosvětových spiknutí.

Zdraví vás ilumináti !

Zebra 17.1.2007 11:38

Re: Re: Re: Já si to pamatuji velice dobře.

≠ znamená "nerovná se"

mapacorp 17.1.2007 13:03

Re: Re: Re: Re: Já si to pamatuji velice dobře.

Dobry muzi,

    Priznavam svuj omyl ve jmenech, ale stejne se jedna o stejnou familii, takze pravdu mam in-extenso.

    Specialista vaseho razeni se jiste bude moci anglicky docist o us teoriich pouzitych ve stredni a vychodni evrope ( sametova revoluce, oranzova revoluce, udalosti v srbsku, si Belorusku ). Zde mam pravdu jiste a primo, staci si to precist.

http://www.nonviolent-conflict.org/index.htm

joe 17.1.2007 10:05

Re: Já si to pamatuji velice dobře.

Většinou s Vámi Sašo souhlasím, ale na Havlovu vinu, pokud jde o likvidaci zbojního průmyslu na Slovensku, mám trochu jiný názor. Koncem osmdesátých let poklesl celosvětově trh klasické těžké zbrojařiny, kterou měly ve svém programu slovenské zbrojovky v údolí Váhu. Tehdejší komunistická vláda si sama s jejich restrukturalizací nevěděla rady. Zbraně nešly na odbyt, jedině v rizikových teritoriích, kde ale měla ČSSR nedobytné miliardové pohledávky (dodnes nesplacené). Místní obyvatelstvo samozřejmě vnímá roky, kdy bylo co vyrábět, jako období hojnosti. Vyrábělo se ovšem na sklad. Budoucnost slovenských zbrojovek byla špatná už před r.89. O tomhle se většinou mlčí, pohodlnější je kritizovat Havla za jeho naivní výrok. 

gerontusinza 17.1.2007 12:35

Myslím že nemáte pravdu. Re: Re: Já si to pamatuji velice dobře.

Likvidace zbrojního průmyslu byl řízený proces a záměrně likvidovány (politicky) možné pokračování spolupráce s východem. Místo řešení nechat si zaplatit surovinami, raději politická reprezentace rozhodla o zániku firem či jejich výrobních artiklů  a otevřela trhy ostanním dovozců prakticky systémem No co vám brání, nás zajímá jen obchod se západem. Nepamatujete se? Váš problém, Havlův a občanů těchto republik.