2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Pedrák 17.1.2007 10:06

Proč brečíte nad rozlitým mlékem ?

Začněte už to rozdělení konečně vnímat z pozitivní stránky, jako strategický mezitah v šachové partii. Jako Československo bychom měli v EU jenom jeden hlas, zatímco teď máme dva. A navíc rozdělením vzniklo více koryt pro nenasytná prasata, takže ty nervavější by mohly mít čas se místo vzájemné rvačky o žlab dohodnout na na strategickém cíli.

joe 17.1.2007 10:05

Re: Já si to pamatuji velice dobře.

Většinou s Vámi Sašo souhlasím, ale na Havlovu vinu, pokud jde o likvidaci zbojního průmyslu na Slovensku, mám trochu jiný názor. Koncem osmdesátých let poklesl celosvětově trh klasické těžké zbrojařiny, kterou měly ve svém programu slovenské zbrojovky v údolí Váhu. Tehdejší komunistická vláda si sama s jejich restrukturalizací nevěděla rady. Zbraně nešly na odbyt, jedině v rizikových teritoriích, kde ale měla ČSSR nedobytné miliardové pohledávky (dodnes nesplacené). Místní obyvatelstvo samozřejmě vnímá roky, kdy bylo co vyrábět, jako období hojnosti. Vyrábělo se ovšem na sklad. Budoucnost slovenských zbrojovek byla špatná už před r.89. O tomhle se většinou mlčí, pohodlnější je kritizovat Havla za jeho naivní výrok. 

ignorant 17.1.2007 9:58

slovensky zbrojny priemysel

Pamatuji si z inkriminovaneho obdobi na vystoupeni jakehosi Slovaka v TV, ktery pravil, ze slovensky zbrojny priemysel byl historicky nejuspesnejsi hospodarske odvetvi Ceskoslovenska s obratem nad 100 miliard. Zapomnel dodat, ze dodavky smerovaly predevsim do zemi jako Lybie, Irak a Syrie, ktere se neobtezovaly s placenim. Vubec historky, jak zli Cesi zdevastovali slovenske hospodarstvi jsou znacne neverohodne a lze jim oponovat s lehkym studem za jejich absurdnost.

mapacorp 17.1.2007 9:55

Re: Proč "kdo za to může"?

Dobry muzi,

    Slysel jste nekdy neco o vyznamu prupovidky " ROZDEL A PANUJ " ? Pokud ne , tak docist a hlavne meditovat.

    Rozdeleni byvale federace ma a bude mit vysoce negativni dopad v te nove ojrope. Vsechny problemy a trenice, ktere si cesi a slovaci mohli vyridit mezi sebou ve spolecnem state jsou a budou rizeny zvenku v jejich a nas neprospech.

Nashledanou............

Honza 17.1.2007 9:43

Proč "kdo za to může"?

Z článku i většiny komentářů je cítit, že rozdělení lidé berou jako negativní věc. Proč? Slováci to chtěli dávno, my jsme pak také přišli na to, že to tak bude lepší. Nikdo se na nic nevymlouvá, každý ma svoje problémy a svoje řešení. Vztahy máme lepší než kdykoliv předtím. Tak proč se všichni ptají "kdo za to může", "kdo to rozbil"?

mapacorp 17.1.2007 9:39

Re: Já si to pamatuji velice dobře.

Dobry muzi,   

    Zantovsky, Dienstbier, Havel a vsichni ostatni chartiste a ex-OF jsou eminentnimy cleny hordy bezcharakternich gauneru primo zodpovednych za rozpad federace. To, ze si sem Zantovsky prijde zafnukat jenom potvrzuje muj predchozi postulat. Jaka byla navaznost vyse zminenych lumpu a organizaci na mocenske zajmy jejich zapadnich a vychodnich chlebodarcu se dozvime az po smrti dotycnych zainteresovanych panu.    Dale bych si dovolil zduraznit charakter VOLONTARISMU AKTIVNICH MENSIN ( pro nezasvecene docist v odborne literature ) v kauze organizovaneho rozpadu byvale federace. Ukazkou nec plus ultra je umele rozdmychani slovenskeho nacionalismu globalnimi stvavymi kampanemi na kterych se podileli vsichni vyznamnejsi akteri slovenske mocenske sceny ( Ve slovenskych mediich to slo ad-absurdum, ale cim je to vetsi, tim lepe to projde. ) Radovi slovaci  jeste dnes poradne nechapou jak se to mohlo stat, coz je primym dukazem existence revoluce vedene minoritami za pomoci massmedii.

Klaus se ocitl u kormidla prilis pozde pro zachranu cehokoliv, vedl si v cele veci velice dobre, musi se to uznat. Neni to ale pripad Meciara, ktery za rozpadem primo stoji . Navaznost Meciarova rezimu na vselijake posovetske vladni struktury je verejne znama a tento jednal viditelne v jejich rezii na ukor vlastnich lidi, v prospech jeho privrzencu a svuj vlastni.

Na zaver si dovoluji tvrdit , ze vsechny " iredentisticke snahy vicenarodnostnich zemi " nejsou nez umele vyvolanymi jevy ve prospech jistych mensin a hlavne jistych velmoci, majicich na techto " iredentistickych snahach " primy zajem.

Maucta...........

Jenže a ... 17.1.2007 9:32

Věčně prudící Mečiar, stejně jako Paroubek dnes

Následky jsou dané Mečiarovým "áno, A L E .....áno,  A L E........áno,  A L E......čehůni" .Že jsme jim tan nacpali hrůznou sumu peněz na "zcivilizování" jejich feudálně zemědělské na slušně zařízenou ekonomiku. Když viděli, že už je nemáme z čeho dotovat, neboli díky nim to bylo "u sežraného krámu", tak vyčůraně vypadli . Nic víc, nic míň. Typ svazku ala Brožová. Jsi milionář a dotuješ, žiju s tebou, nejsi- séřu na tebe . Armáda poslala NOVOU techniku na Slovensko a starou ponechala tady, aby neřvali. Přesto řvali. Doporučuji ignorovat jakýkoli řev, i když se budou topit. KONEC .;-O

Štváč 17.1.2007 9:27

tichošlápek

Největší "zásluhy" na odtržení Slovenska měli samotní Slováci v čele s Čarnogurským a dalšími nácky. K tomu jim tiše Klaus sekundoval a tetelil se potichu radostí, jak mu ubude na politické scéně konkurentů. V důležitých záležitostech se veřejně vždy vyjadřoval alibisticky a nekonkrétně, v zákulisí vždy intrikařil a ukazoval na druhé. Do dnes se to neodnaučil a u Čechů mu to přináší úspěch. Jde-li o hloupost, kde je zajedno celá republika, rád se na stranu lidu přidá a ještě je přesvědčí, že je to jeho nápad.

Zebra 17.1.2007 9:24

Článek je

IMHO standardní produkt Klausova zbrojnoše, pro mě zajímavější jsou podmíněné reflexy jiných zbrojnošů, kterým při slově „Klaus“ naskočí „Havel, zlej“ a už jedou. Dnešní (zatím nejvýživnější) kousek:

Autor: Petr H IP: 65.6.41.xxx Datum: 17.01.2007 00:34

„snahy Slováků o polistopadovou politickou emancipaci nastartoval Václav Havel,když se ve FS projednával návrh na změnu názvu Státu.Všeobecně se i na slovenské straně počítalo,že se jen prostě vypustí slovo "socialistická" a pojede se dál.V tom ale nečekaně vystoupil Havel,že by se v novém názvu měla promítnout "slovenská špecifiká" a zahrnul v to i státní znak“

Tak nevím, zda mám více žasnout nad vrcholnou rafinovaností veskrze zlotřilého Havla (s kýmpa má Haluška tuhle utkvělou ideu společnou ?) nebo nad nebetyčnou blbostí konstrukce, že podnětem k politickému probuzení dosud (a nebýt toho asi i doteď) chrnících Slováků byla pomlčka a trigluteus s křížem.

DS 17.1.2007 9:19

Re: Nemít TA3, nevěděl bych, že byl Klaus na Slovensku.

Články pana Palaty nečtu vzájmu svého zdraví.Tito zapšklí a nenávistní lidé se neštítí žádné lži když poslouží jejich zájmům.To je stále doznívání komunistické školy

M. Zima 17.1.2007 8:51

Pane Žantovský,

jevy, jako "Rozpad Československa", "kLaus president" a "Žantovský v ČT" se vzájemně podmiňují a společně dokazují nízkou kulturní úroveň dnešních českých domorodců.

Ostatně o tom, co kLaus všechno neudělal, nechtěl a neřekl vede Profesor page a chce to vydat knižně. Je tam těch hovadin přehršle.

Slovensko hraje v České ekonomice především tu roli, že by tam mohl kLaus spát při jinak zbytečných návštěvách u příbuzných, aby se ušetřilo, ale tomu brání jeho ješitnost.

Milan 17.1.2007 8:49

Re: Re: Luboš Palata

Po Havlovi se mělo házet nečím jiným. Položil na kolena Slovenský zbrojný prúmysl,zapříčinil masovou nezaměstnanost,to snad čekal vděk?

Saša 17.1.2007 8:37

Já si to pamatuji velice dobře.

V psychologické rovině může za rozpad Československa chartistické vedení Občanského fóra. Včetně Havla, který (údajně veden svými ideemi) začal Američanům a Francouzům vyklízet zbrojní trh likvidací zbrojního průmyslu na Slovensku. Dodnes mi zní v uších též šíleně štvavý projev D. Burešové na jaře 1992: tehdy jsem pochopil, že po volbách k rozdělení musí dojít. Ale nešlo jen o ni: všichni ministři české vlády za OF a většina českých federálních ministrů za OF se usilovně snažili slovenskou část federace deptat a Slováky odstavovat od federálních funkcí. Dobře si to pamatuji, i ty uměle vyvolávané protislovenské emoce v Čechách, i tu snahu chartistickoóefácké Prahy poručníkovat Bratislavě.

V rovině právní však byl rozpad federace důsledkem voleb 1992, v nichž se do SNR i slovenské části SN a SL dostalo příliš mnoho iredentisticky zaměřených politiků. Krátce po volbách přijala SNR ústavu SR, která byla v rozporu s ústavou federální. Povinností presidenta Havla bylo předložit federálnímu ústavní soudu návrh na zrušení vybraných částí této slovenské ústavy (zejména ustanovení o přednosti slovenských zákonů před federálními) - on to však neudělal a raději abdikoval a celou zodpovědnost za vyřešení problému přenechal Klausovi a Stránskému. Zrušení federace se tak stalo nutným a neodvratným.

Mé velké uznání patří Klausovi a Mečiarovi za to, že dokázali rozpad federace  provést kultivovaně a bez eskalace emocí. Díky tomu může česko-slovenský rozchod (zejména na pozadí rozpadu jihoslovanské federace) působit jako mimořádně positivní historický vzor všem národům, usilujícím o národní emancipaci, a všem politikům, stojícím před eskalujícími iredentistickými snahami ve svých vícenárodnostních zemích.

huhu 17.1.2007 8:25

Re: Kdo může za rozdělení.

Hlinka, Tiso, Husák, Čárnogurský či Mečiar - každý jako vůdce národa po svém realizoval touhu Slováků po emancipaci a vlastním státu. Tohle má většina národů, který tuhle touhu nemá obvykle zanikne. To, že Češi Slovákům v "národním obrození" pomohli v důsledku je dobře i pro nás. Máme dlouhodobě souseda, který nám dost vyhovuje. Jak je kdo hrdý na svůj stát nechte na každém. Vy jste nebo nejste na ČR hrdý ? jistě jsou i mezi Čechy hrdí i nehrdí.

Netřeba 17.1.2007 8:22

Re: Kdo může za rozdělení.

Na podobné téma jsem psal příspěvek v 06.39 hodin.

A k té hrdosti:  z 5 mil. Slováků jsou přibližně 1,5 mil. Maďaři, cikáni, Rusíni. Vyjmenoval jsem jen ty nejpočetnější. Když si představíte mapu Horních Uher z 19. století, tak dnešní Slovensko je de facto osa okolí měst Trenčína směrem na Banskou Bystrici, Poprad a kousek dál na východ.  Ale opravdu už jenom kousek.

I toho Rastislava Štefánika si museli z 50% vytvořit uměle. Stále jsou nevysvětleny (a už to tak asi zůstane) okolnosti jeho smrti. Nabízí se otázka, zda to nebylo nutné pro to, aby v budoucnu o něčem moc nežvanil.

huhu 17.1.2007 8:20

Re: Re: Ne

TGM vznikem ČSR pomohl k znovuzrození Slováků jako národa. Důsledkem je, že máme za souseda Slováky a ne Maďary. Taky to mohlo dopadnout tak, že bychom měli jako sousedy jen Němce (severní hranice byla s Německem) a na východě Maďary. A uvnitř státu hospodářsky kulturně a macensky silnou menšinu/většinu sudetských Němců. Byli bychom na tom asi jako Lužičtí Srbové. Bylo by to dobře nebo špatně ?

tony 17.1.2007 8:09

Re: Re: Luboš Palata

Ano, je třeba, aby noviny vyhodily každého, kdo si dovolí napsat o velkém V.K. cokoli nesouhlasného.

I-Worm 17.1.2007 8:08

Re: Re: Luboš Palata

inu, noviny se dělají hlavně kvůli zisku. A že by zrovna LN usilovaly o serióznost, to jsem si v posledních letech nějak nevšiml.

L 17.1.2007 7:53

Re: Re: Luboš Palata

Divim se, ze tam vubec sli. Ja bych ho poslouchat nesel, protoze je to skoda casu.

Lubomir Ptáček 17.1.2007 7:42

Re: Luboš Palata

Ani v dnešním vydání LN si Palata neodpustil invektivu vůči Klausovi v příspěvku o něčem úplně jiném. Vůbec nechápu, jak si noviny usilující o seriózní image mohou držet tak neseriózního novináře, nota bene na místě zástupce šéfredaktora.

třetí 17.1.2007 7:41

Kdo může za rozdělení.

U příležitosti stoletého výročí narození G.Husáka odvysílala Svobodná Evropa obsáhlý komentář k tomuto politikovi. Mimo jiné tam redaktor došel k závěru, že za rozdělení ČSFR k 1.1.1993 mohl G. Husák. Ten toto kukaččí vejce snesl už v roce 1968 vytvořením federace, tedy České socialistické republiky a Slovenské socialistické republiky , využivše vojsk Varšavské smlouvy. Teď nevím, jestli to nebylo v r.1969. Tím se alespoň trochu otupily emancipační snahy Slováků, kteří byli po staletí pouze Horními Uhry. Nakrátko se jim podařilo, také v pohnuté době, vytvořit vlastní Slovenský štát rychlým vražením kudly do zad českému národu po nástupu Hitlera do Čech. Za tento stát se ale, alespoň ti slušnější, stydí. A teď, od roku 1993 ,mají poprvé v dějinách stát svůj. Jak moc jsou na něj hrdí nechť posoudí každý sám.

L 17.1.2007 7:39

Ani se tem slovakum nedivim

Koho by bavilo stale poslouchat moudrosti dalkoveho Profesora, neustale poucovani prazaku, neustale kecy prazskych chytraku, neustale zvaneni prazskych intelektulaku. Tu situaci bylo mozne resit jedinym zpusobem: "Nepotrebujeme vas, nazdar."

ll 17.1.2007 7:16

Nemít TA3, nevěděl bych, že byl Klaus na Slovensku.

To jen k roli našich médií. Zejména těch tzv. veřejnoprávních.

Pan Luboš Palata je zřejmě člověk postihnutý zvláštní chorobou, která je rozšířena zejména mezi tzv. intelektuály a novináři. Projevuje se permanentními útoky na Klause a za záminku poslouží vše, co řekl či neřekl, udělal či neudělal. Na férovosti argumentů vůbec nezáleží a uvádět příklady těchto podrazů až sprostot nemá cenu. Je jen divné, že HN nejsou "schopny" najít za takového "experta" náhradu. Zřejmě ale vyhovuje majitelům listu.

A k rozdělení. Nějak se zapomíná na zbabělou abdikaci  V. Havla a jeho chuť prezidentovat ve státě, který vlastně nechtěl. Na druhé straně Klaus, na rozdíl od kavárenských politiků, osobně na Slovensku pro společný stát neúnavně vystupoval.

dada 17.1.2007 6:59

Re: Klaus a spol. Plně souhlasím.

Netřeba 17.1.2007 6:39

Nebyl náhodou problém jinde?

Totiž již v okamžiku vzniku toho z hlediska národnostního, jazykového, ekonomického, územního atd. velice prapodivného státu pod prapodivným názvem Československo?

Vím, že to asi v době právě končícího prvního světového masakru ( tehdy se ovšem tyto masakry ještě nepočítaly) nešlo. Alepřsto bych hlavní problém osmašedesátnické Dubčekovsko-Husákovské federace hledal již tam.

AndyO 17.1.2007 6:07

Československo rozdělili Češi a Slováci

žádní politici. A fakt, že po administrativním rozdělení, dokonce ani v průběhu jednání o něm se ani na jedné straně nehoufovaly statisíce protestujících, jen nějaké hloučky brblaly, bych řekla, že to všem až na výjimky zatraceně vyhovovalo. Druhá  možnost je, že občané ČSSR byli absolutní ovce, které s sebou nechaly manipulovat zvlášť odporným způsobem.

Masarykova snaha vyrobit stát - slepenec ze dvou naprosto odlišných kultur, byť žijících vedle sebe byla odsouzena k zániku stejně, jako se jednou rozpadne EU. Vztah Čechů a Slováků se po rozpadu dost zlepšil a všichni jsme byli uchráněni nekonečných obstrukcí na téma: "my vás živíme- vy nás zdržujete " nebo-li " Kdyby nebylo Čehůnů (Pastičkářů), tak bychom už předehnali státy Beneluxu a pravděpodobně i Ameriku" a paradoxně se dnes máme raději.

Když si tak představuji patové volby Paroubek- Mečiar, tak se musím smát.

Ale samozřejmě, nakopat Klause nikdy neškodí;-D

saša 17.1.2007 3:43

pamatuje si jen co chce

čili prostě nemluví pravdu, nebo Václav Klaus už začíná trpět úpadkem myšlení?

Petr H 17.1.2007 2:17

Re: Ne

Nedělal on Čarnogurský v té době Havlovi poradce?Společně s Kňažkem,dalším nacionalistickým exponentem té doby.Ono ale ať tak nebo tak,nalejme si čistého vína.I když to vzhledem k legionářům bude znít blbě,tak Československo bylo mrtvě narozený dítě.TGM měl hrábnout do Lužice a na Felvidék se vykašlat,stejně 80% tam bylo Maďarů,tak proč jim vnucovat Československo?I když z takového časového odstupu se to Masarykovi radí,vím.

kirst 17.1.2007 1:19

Re: Luboš Palata

Je komické, že při posledním vystoupení Václava Havla jako federálního prezidenta v Bratislavě ho bratři Slováci odměnili rajskými jablíčky. Asi si mysleli, že je viníkem rozdělování republiky on.

Kotas 17.1.2007 0:54

Klaus a spol.

Klaus, ne dohnan okolnostmi, ale svou jesitnosti a arogantnosti, v podstate podelal co se dalo. A pokracuje v tom sobecky uspesne dale, pro udrzeni sve vysoke zivotniurovne a dosti neomezenych vysad.