2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
laďa 17.1.2007 18:04

Re: tichošlápek

... a nešlo tak trochu (hlavně)  o to, kde (v PRAHE, alebo v BRATISLAVE)  a  kto (MY, alebo ONI) ??? rozhodně o tom ako (medzi koho) sa rozdělí majetok na Slovensku v druhej vlne kupónovej privatizácie ....

jirka.s. 17.1.2007 17:39

Re: Proboha to je stejný blábol jako o smrti Dubčeka.Re: Re: Kdo může za rozdělení.

Dokonce se srazily i plnotučné s odtředěným!

Petr B. 17.1.2007 17:27

Československo se rozpadlo vinou ODS, ale i Havla

Je třeba připomenout, že slovenští národovci požadující samostatnost Slovenska tzn. SNS, dostali jenom 8 procent hlasů. Naproti tomu vítězná HZDS žádala konfederaci a tím zachování Československa a nikoliv odtržení. Za nesmyslný rozpad je zodpovědna hlavně ODS, která využila rozdílných volebních výsledků ke zbavení se "zaostalejší" části republiky, s kterou by byly při následné transformaci větší problémy. ODS dále nechtěla spolupracovat s více keynesiánsky myslícím ekonomem Filkusem a jemu podobnými, kteří mohli zmařit její představu reformy (se všemi negativy, které později pocítila česká veřejnost.)

ODS se mohla spolehnout na podporu presidenta Havla, který věděl, že slovenští poslanci by ho nezvolili a tak z touhy po moci se tehdy spojil s ODS.

Toto je dodnes nepohodlná a zamlčovaná pravda o roku 1992.

zp 17.1.2007 17:14

Re: vina a zásluha Klausa

K důvodům tehdejšího zvýšení nezaměstnanosti na Slovensku si ještě připočtěte ekonomicky naivní až stupidní rozhodnutí party kolem pravdy a lásky o zrušení vývozu zbraní z  ČSR. Zbrojovky na Váhu a jejich četní subdodavatelé  rázem neměli do čeho píchnout. Havla za to  Francouzi, Amíci atd. poklepávali po ramenou, za rohem si však klepali na čelo  a okamžitě obsadili  uvolněný prostor.  Pak po něm v Blavě na rynku poprávu házeli vejce, ale to už bylo pozdě.

Saša 17.1.2007 16:45

Jste asi nějaký mladý hoch,

a tak byste měl více studovat, než se pustíte do diskusí.

Kdybyste více daný problém studoval, tak byste narazil též na ústavní zákon č. 91/1991 Sb., o ústavním soudu České a Slovenské federativní republiky, jehož čl. 2 písm. c) stanovil: "Ústavní soud rozhoduje o souladu ústavních zákonů a jiných zákonů České národní rady a Slovenské národní rady a zákonných opatření předsednictva České národní rady a Slovenské národní rady s ústavními zákony Federálního shromáždění." Tento zákon samozřejmě pozbyl platnosti zrušením federace, ústavní soud ČSFR k 1.1.1993 zanikl spolu s ostatními federálními orgány.

tich@dohoda 17.1.2007 16:39

ty financni transfery CR smer Slovensko

bohuzel rozdelenim statu neskoncily a pokracuji v neztencene mire dal. Dnes uz ovsem nejde o transfery fiskalni nybrz "bratrskou pomoc" ve forme cca 1/2 milionu Slovaku pracujicich/zijicich v CR , minimalne nekolik desitek tisic slovenskych Romu, kteri se prestehovali za socialnimi davkami do CR . Narodni hrdost je hezka vec, obzvlaste pokud si ji necham dotovat nekym jinym. Pokud je to pravda, pritlacil prave Vaclav Klaus s. Meciara prave tim, ze mu rekl, ze pokud chteji byt tak moc samostatni , tak at si ji take plati ze sve kapsy/ "kazdy za sve "/ . Rozdeleni bylo rozhodne pozitivni reseni. Likvidace slovenskeho zbrojniho prumyslu ma stejne racionalni jadro jako legenda o Janosikovi :-) Cest

Andy 17.1.2007 16:20

Re: Re: Československo rozdělili Češi a Slováci

mínila jsem národ jako takový, ne jednotlivce. Ale jak chcete, já je mám raději, vy ne. Spokojen ?

Veronika 17.1.2007 16:08

Vie tu niekto ?...

ze sa na Slovensku zozbieralo 2 miliony podpisov proti rozdeleniu CSR ?... Pred nejakou dobou pisal o tom casopis MOSTY. Kam sa tie podpisy podeli a komu sa nehodili ? Inac, kazdy Slovak nie je cechozrut a kazdy Cech nie je nadutec. Co politici pobabrali, to ludia samotni mozu napravit. A na pohranicnej ciare v Javorine existuje balvan s napisom : "Tu bratia vzdy stretavat sa budu. "

P.S. Od hnusnej ruskej invazie do CSR ( odporny husakovsky termin "vstup vojsk" je vredom ako na jazyku, tak na skutocnosti ) zijem v cudzine. Pred rozpadom CSR sa ma spolupracovnici pytali : - To bude zas u vas mela, ako v Juhoslavii, ze ? - Odpovedala som im : - Nie, nebude. Cesi su prilis inteligentny narod na to, aby niekoho nutili k spolocnemu zitiu... -

David B. 17.1.2007 15:45

Re: Re: Klaus viděl co jiní vidět nechtěli

A co by se delo pane, kdyby se jedna polovina Cesksolovenska rozhodla ketegoricky jinak, nez druha? (Konkretne: Slovensko - osamostatnit, Cechy a Morava - nedovolit rozpad).

V tomto pripade, pokud jeden chce jit, nemuze mu druhy dost dobre branit, jde-li o dobrovolne souziti.

Franta Rybička 17.1.2007 15:28

Re: Já si to pamatuji velice dobře.

Krátce po volbách přijala SNR ústavu SR, která byla v rozporu s ústavou federální. Povinností presidenta Havla bylo předložit federálnímu ústavní soudu návrh na zrušení vybraných částí této slovenské ústavy (zejména ustanovení o přednosti slovenských zákonů před federálními) - on to však neudělal...    Člověče, odky může ústavní soud rušit ústavu či jen její části?!?! To je přeci do nebe volající omyl/nevědomost.

Jinak nelze než litovat, že po válce došlo k rekonstrukci Československa a a de facto budování hospodářství Slovenska za "české". Naši bratia (konkrétně Husák) uvažovali, že by svoji drahou domovinu učinili součástí SSSR! Škoda, že to neprovedli, ale to jsou taková kdyby..!

SÍLA ODSUDU 17.1.2007 15:09

Re: Klaus viděl co jiní vidět nechtěli

 Rozdělení státu mělo být podpořeno všeobecným referendem, aby proběhlo opravdu košer...V českých zemích mohlo být rozšířeno o otázku k zákazu komunistické strany a po té mělo nastat potrestání nejhorších bolševických zločinců a jejich pochopů....Klaus ovšem věděl, že si získá opět popularitu a navíc si tak moc s Mečiarem rozuměl....

Vlad 17.1.2007 15:04

Re: Československo rozdělili Češi a Slováci

paradoxně se dnes máme raději

Mluvte za sebe. Já se raději nemám. A u jiných je mi šumafuk, jakou mají národnost.

Vlad 17.1.2007 14:58

Re: Nebyl náhodou problém jinde?

Z vašeho (a mého taky) to byla vlastně zatracená smůla, že se vytvořilo Československo. České království by si vystačilo.

Pokud by se to ovšem nevyvinulo tak, že by dnes v Horních Uhrách Matica tótovská a Osvobozenecká fronta Slovenska bojovaly proti Janouškově Slovenské socialistické republice a proti VýchoŇarskej zelenej phodni, Télgártskému vajdovstvu a Fašistickej demogratickej lige, a ti  všichni proti Uherskému království bez krále, a boje by se odehrávaly na území mezi Znojmem a Francovou Lhotou.. To by byl fakt průšvih.

I.M. 17.1.2007 14:15

Re: Re: Dobrý muži,

Asi myslíme oba to samé, jenom s jiným názorem, co je důležité a co ne.

Znáte v r.1989-1992 nějakou společnou politickou stranu pro celý stát - včetně podobných procent voličů v obou zemích? Stranu nebo i zájmové sdružení se společnou strukturou? Kde do 1989 nebyla slovenská sekce, tak potom honem vznikla a většinou se rovnou odtrhla. I blbý svaz ovocnářů byl dvojí ještě do převratu. Společné noviny? Jel jste někdy osobním vlakem (ne rychlíkem) z Čadce do Vsetína? Osobní zážitek. V poslední slovenské stanici všichni vystoupili. V mém vagónu  i v obou sousedních (šel jsem se podívat) nikdo nebyl. Myslel jsem, že jsem zapomněl vystoupit na stanici a jedeme někam do depa. Přejeli jsme hranici a vlak byl nacvakaný jako předtím.

Čili: Hlavní důvod hladkého rozdělení Českoskovenska bylo to, že už mělo podél hranice perforaci jako poštovní známka.

mapacorp 17.1.2007 13:43

Re: Dobrý muži,

Dobry muzi,

    Valna vetsina obcanu byvale federace ji skutecne chtela. I kdyz mate naprostou a neoddiskutovatelnou pravdu o tech trenicich a rezervach, lide to chteli a byli si vedomi limitu  tohoto federativniho usporadani ( vynechavam zde karikatury typu " penezovod " a " cikanovod " ).

    Nekdo vyse postaveny to ale nechtel. Viniky rozpadu bych tedy hledal mezi obema supervelmocemi ktere se po porazce dohodly na novem usporadani Evropy. No a protoze meli tito vyse jmenovani nase novopecene vladce " z opozice " dobre pod palcem... byla ruka v rukave.

Zlý muž 17.1.2007 13:33

Dobrý muži,

neříkám, že se to někomu nehodilo. Ale potkal jste na Slovensku jediného občana, který by opravdu a upřímně chtěl společný (myslím skutečně společný) stát? Bez do omrzení věčného "ale" resp. "najprv musíme dohodnúť"? Já ne, a to jsem se tam pohyboval dlouho a na různých místech a mezi různými lidmi. Každý Slovák chtěl Československo "ale".  Spousta lidí u nás bude ale do zblbnutí tvrdit, že kdybychom (my Češi) pořádně chtěli, tak by Československo bylo. Ach jo...

Richard iii. 17.1.2007 13:29

Klaus viděl co jiní vidět nechtěli

Když si někdo myslí, že mu druhý ubližuje, a nepomáhají žádné argumenty, pak je rozchod jediná rozumná varianta. To byl případ Slováků.

Ti, kdo dnes Klausovi vyčítají, co sami způsobili, by měli odpovědět na základní otázku: Šel bys bránit Československo se zbraní v ruce proti Slovákům? Pak je odpověď jasná každému kdo má mozek a používá ho.

klobouk 17.1.2007 13:23

faktem zustava

ze ani v cechach ani na slovensku nebyly potom nove volby, ktere by legitimovaly nove policke usporadani.

mapacorp 17.1.2007 13:03

Re: Re: Re: Re: Já si to pamatuji velice dobře.

Dobry muzi,

    Priznavam svuj omyl ve jmenech, ale stejne se jedna o stejnou familii, takze pravdu mam in-extenso.

    Specialista vaseho razeni se jiste bude moci anglicky docist o us teoriich pouzitych ve stredni a vychodni evrope ( sametova revoluce, oranzova revoluce, udalosti v srbsku, si Belorusku ). Zde mam pravdu jiste a primo, staci si to precist.

http://www.nonviolent-conflict.org/index.htm

gerontusinza 17.1.2007 12:43

Proboha to je stejný blábol jako o smrti Dubčeka.Re: Re: Kdo může za rozdělení.

Prostě letadlo spadlo a auta se srazily. Je asi ta Diana je samozřemě jako panenka Marie, samadruhá a neví s kým. Jen jaksi lékaři to odmítli ale každý blbec to ví líp. I tady na psu. Br.(Y)

Adolf 17.1.2007 12:42

Kdo rozdělil federaci....

.......ten vykonal velmi záslužný čin.Snad ten nejlepší od Sametky...

Xaver 17.1.2007 12:42

Václav Klaus s Vladimírem Mečiarem rozdělili Československo. To je fakt.

Rád nerad. Ale jiné řešení v důsledku výsledku voleb na Slovensku, kde si rozdělení nepřála snad jen jedna strana, asi nebylo.

gerontusinza 17.1.2007 12:35

Myslím že nemáte pravdu. Re: Re: Já si to pamatuji velice dobře.

Likvidace zbrojního průmyslu byl řízený proces a záměrně likvidovány (politicky) možné pokračování spolupráce s východem. Místo řešení nechat si zaplatit surovinami, raději politická reprezentace rozhodla o zániku firem či jejich výrobních artiklů  a otevřela trhy ostanním dovozců prakticky systémem No co vám brání, nás zajímá jen obchod se západem. Nepamatujete se? Váš problém, Havlův a občanů těchto republik.

huhu 17.1.2007 11:54

Re: vina a zásluha Klausa

po Klausových reformách tedy od r. 93 HDP roste, výborný výsledek ;-)

jirka.s. 17.1.2007 11:47

Re: Pane Žantovský,

Rozkošné! Náhodný shluk buněk, zřejmě biology nazývaný Zima, nás už povýšil do kategorie DOMORODCŮ! Nevím jak vy všichni, ale já se cítím velice potěšen!

Zebra 17.1.2007 11:38

Re: Re: Re: Já si to pamatuji velice dobře.

≠ znamená "nerovná se"

Zebra 17.1.2007 11:37

Re: Re: Já si to pamatuji velice dobře.

Žantovský Petr ≠ Žantovský Michael ale takovéto drobnosti jsou zřejmě pod rozlišovací schopnost zasvěcence do voluntarismu aktivních menšin a znalce celosvětových spiknutí.

Zdraví vás ilumináti !

Haui1 17.1.2007 11:03

Re: Re: Re: Luboš Palata

Zase překrucuješ.

Perun 17.1.2007 10:50

vina a zásluha Klausa

Vina: Klaus v rokoch 1990-92 je zodpovedný za reformy. Výsledok: na Slovensku padol HDP asi o 30ˇ% a nezamestanosť z 0% na 14% (v Česku z 0 na 3% a ani HDP tka neklesol). Od roku 1993 HDP dlhodobo rastie a nezamestnanosť je cca na rovnakej úrovni (v súčastnosti nižiša a klesá).

V dôsledku toho vzniká fenomén Mečiar. (by vznikol aj tak, ale nemal by 37% vo volbách).

Zásluha: pokojné rozdelenie štátu. Mohli (Praha) poslať tanky ako Miloševič v r.1991.

sen 17.1.2007 10:23

Re: Proč brečíte nad rozlitým mlékem ?

Novináři jsou příliž málo ohroženi za své nesprávné a úmylsně ubližující komentář. Vznikne eskadra spravedlnosti, která je tělesně ztrestá?