7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
prof. Ing. Jiří Vondrák, DrSc. 2.8.2009 15:34

akademie a university

Po dlouhou dobu sedím "na dvou židlích"- v ústavu akademie i na jedné univerzitě. Mám proto na vlastní kůži zažito v čem je to či ono zařízení výhodnější a v čem je éně výkonné.

1. Akademie v podstatě pracuje "non-stop" bez ovlivnění školním rozvrhem a řadou povinností vysokoškolského kantora.Naopak, vysoké školy mají neustálý přísun mladé generace a mohly by ho co největší měrou využít pro vědeckou práci vedenou svými kmenovými pracovníky.

3. Akademii velice poškodilo omezení vlastní výchovy doktorandů (kdo proboha vymyslel, že je to "studium").

4. Mně osobně se velmi líbí model francouzský, ve kterém mají instituty státní organizace CNRS velmi úzké vztahy s vysokými školami, často zajišťované jakousi "personální unií" vedoucích činitelů. Stačilo by k tomu jen málo - podle vzoru CNRS byly vlastně budovány všechny akademie v tzv. socialismu.

5. Předem definovat aplikační cíl výzkumu znamená získat průmyslový kontakt a slíbit mu prospěch. Naopak tím podvážeme na nějakou dobu vlastní právo publikovata na vědeckém poli pár let zaostane naše proslulost. Mnohem výhodnější je postup opačný - nezávisle bádat, ale vědět, že nalézt něco "co by svítilo nebo hřálo" (K.Čapek) vždycky stojí za přehození výhybky. Ostatně, dějiny vědy ukazují bezpočet příkladů. Například, kinematografie vzmikla na základě vědcké púotřeby studovat pohyb zvířat...Tak nám držte palce.

L 10.7.2009 12:12

Proc se ti akademici boji prace?

Proc se ti akademici boji jakekoliv prace? Radeji jen bloumani a nic nedelani. Nekonecne prazdniny nebo spis prazdniny na vecne casy?

Václav B. 7.7.2009 23:25

Nač ten strach.

Proč se tak  akademici bojí  práce v Evropě nebo zámoří?? Proč?

para 8.7.2009 0:11

Re: Nač ten strach.

A co takhle Václave B dotáhnout tu myšlenku ještě o kus dál a zrušit nejen AV ale i VŠ .... ZDŠ... Práce je v Evropě i zámoří pro  všehoschopné a poslušné negramoty třeba dost... Zkoušel jsi to - vid? - pak tedy chápu - "Nač ten strach"?;-)

ToWe 9.7.2009 7:30

Re: Nač ten strach.

Akademici se neboji prace v zahranici. Staci nahlednout do vyrocni zpravy AV CR. Do zahranici jezdi na staze stovky vedcu. Problem je v tom, ze ubrane penize budou znamenat trvaly odliv ceskych mozku do zahranici. A pokud takovy vedec vymysli neco pouzitelneho a hlavne prodejneho, pak kdo z toho bude mit penizie? Jine staty nez CR. A ma pak takovy vedec duvod se vracet do CR? Nema. Tudiz kvalita odejde a zustanou tu ti, kteri nenajdou uplatneni jinde nebo jsou zapaleni vlastenci.

L 10.7.2009 11:58

Neco uzitecneho a pouzitelneho

Smeji se a nedovedu si predstavit, ze by nekdo z Akademi neco vymyslel. Jen tam bloumaji a nic nevymysli. A tvrdite navic, ze by to bylo uzitecne a pouzitelne, coz je k smichu. To byste Akademii urazil. Tam prece delaji teorii.

Medved 10.7.2009 16:45

Re: Neco uzitecneho a pouzitelneho

Prectete si aspon jednou za zivot noviny, skutecnost muze podporit vasi (omezenou) obrazotvornost:

http://www.tyden.cz/rubriky/veda-a-technika/veda/nobelova-cena-pro-antonina-holeho-mlceti-zlato_83579.html

para 7.7.2009 23:14

"Po nás potopa"

Jak to tak pročítám tak mě až mrazí ze slepoty a důsledků pro tuto zemičku. Mnozí se zde vesměs schodují, že za snahou o krácení prostředků pro AV je nedostatek financí pro někoho.... Kdo to asi je? Pro příklad.  Společnost bez velkých  skurpulí platí statisíce měsíčně top manažerům - např Českých drah...., které se stále ale potýkají s tak banálními problémy jako je kolabující železniční svršek....  Všichni top manažeři a ti v nadnárodních firemách ještě daleko spíše, by přitom nejraděj měli v rukách špičkovou techniku a technologii..... V tom jsou nakonec ale Akademikům podobní. Jak to ted ale vypadá tak ti top manažeři ekonomičtí odrovnají ty konkurenty vědecké....Penízky zřejmě použijí na nákup top techniky.... a zisky pak vyvezou do lokací kde jim to ještě ponese podle ultraliberálního eknomického scénáře typu "co není zakázáno je dovoleno a super-mocným je doveleno i tuplem-víc ,,,,"  a pak...  "Po nás potopa". Jsou ale i vědci, kteří to co se naučí jdou zhodnotit jinam. Ve vědě to ale oproti ekonomickému bohatství chodí naštěstí přeci jen jinak. Základní znalosti se dříve či později stávají vlastnictvím celého lidstva.  Co myslíte budou nejmocnější ekonomičtí manažeři pro investování v Česku? Třeba by to sem přitáhlo zahraniční vědce do jakéhosi "AV-ČECH-CERNU"... - naivita což?... Nebo do podniků aby alespon drobečky mohli místní zbírat? Typuji, že bohužel ani jedno ani druhé. Zbývé tedy klasická v Česku na mezinárodní poměry špičkově vypracovaná metoda "TUNELOVÁNÍ". V tomto oboru  vědečtí pracovníci oproti svým ekonomickým kolegům notně zaostávají. Kdo umí ten umí - že?!:-(

Kanuk 7.7.2009 22:23

většina členů Rady nikdy vědu nedělala

 Kdo umí, ten umí. Kdo neumí, ten učí, Kdo neumí učit, rozhoduje.

občanka 7.7.2009 18:48

Malá vzpomínka na setkání s produkty vědeckého ústavu

V dobách mé rané mladosti jsem coby sedmnáctiletá začínala v podniku zahraničního obchodu, který vyvážel "náš" patent bezvřetenové dopřádací stroje. Poslal je také na výstavu do Ósaky a poslal vzorky výrobků, které vyvinul nějaký Výzkumný textilní ústav. Japonci již předtím koupili licenci a vyráběli ty naše stroje, ale ty ukázky nebylo možné předvést, protože je Japonci považovali za zmetky. Šéf oddělení pak přivezl vzorky toho, co na těch strojích dokázali Japonci bez vědeckého ústavu. To bylo podívání. No a ty vědecké výrobky skončily někde v popelnici. 

Hrad 7.7.2009 19:04

Re: Malá vzpomínka na setkání s produkty vědeckého ústavu

Pochopitelně tomu věřím, jako Dänikenovi. A umíte japonsky, aby jste se mohla smát těm "umělcům" jazykem hostitelů? "Sedemnácť liet, dievčina mladá, blond vlasy, Mariana sa zvala...". Víte jaký je rozdíl mezi  bowlingovou koulí a blondýnkou? Ne? Do bowlingové koule se dají strčit jeno tři prsty...(Y)

woka 7.7.2009 22:15

Re: Malá vzpomínka na setkání s produkty vědeckého ústavu

bože, vy jste blbý...

Jožo 7.7.2009 19:13

Re: Malá vzpomínka na setkání s produkty vědeckého ústavu

Tož som si  myslél, že máme v  enem Absurdu 280 šílených krav a béků. a teď vidím, že najmeněj o jednoho viac

Jantamos 7.7.2009 15:23

Odejdou "nadějní vědci"

No, já nevím, pokud by po roce 2012 odešli kamkoliv do zahraničí zasnění matematičtí trubci jako jsou například "superstrunaři" nebo šamani a šarlatáni usilující už více než 30 let (zcela neúspěšně) o řízenou jadernou fúzi, tak bych to bral jedině jako plus.

Možná by jim v zahraničí rozdávali diplomy nebo stavěli pomníky, ale vzhledem k jejich naprosto nulovým výsledkům bych řekl: ať si je stavějí, když jim není líto vyhazovat peníze oknem.

Pete Brich 7.7.2009 15:36

Promluvil hokynář a zabalil uzenáče do listu pojednávajího o fotoluminiscenci.

K čemu mu to je, když displej jeho váhy a jeho plazmový televizor se ovládá knoflíkem nebo dálkovým ovladačem. Vyhnat ty darmožrouty, když nenesou zlatá vejce!

PB

janoryna 7.7.2009 16:18

Re: Odejdou "nadějní vědci" máte pravdu jantamosi.

 je lépe, když zůstanou úspěšní manažeři, AV nezpůsobila současnou akademickou krizi, ale kapitáni bank a průmyslu. takže k čemu je taAV dobrá ? a je pravda, že třeba fofotefekt nebo elektrická vodivost jsou fyzikální jevy, co to ale má společného s mobilními telefony nebo fotovoltaickými články. jistě souhlasíte. 

Kanuk 7.7.2009 22:40

Re: Odejdou "nadějní vědci"

usilující už více než 30 let (zcela neúspěšně) o řízenou jadernou fúzi,....No, já pamatuju ukázku přenosu obrazu po drátě v r. 1937.  A asi to bylo známo už dřív, nějaký Dauman psal v nějakém románu, někdy počátkem 30. let, o tom. děrovaném kotouči, co se v té době používal. A jak dlouho to trvalo, než přišla televise? A to snad všechny technické prvky televise už byly známy, stačilo jen, dát to dohromady. S jadernou fúzí je to, myslím, kapánek jinak.

JK 7.7.2009 14:05

Mám jen malou zkušenost s výzkumníky

Tak jen malé poznámky:

1. Pracoval u mě člověk ze základního výzkumu. Jednoduché úkoly plnil perfektně, dá se říci podstatně lépe než jsem činil já. Proto jsem ho povýšil a katastrofa se dostavila. Nebyl vůbec schopen  ekonomického rozhodování. Po půl roce jsem se rozešli a dlouho jsem díru ve financích hojil vlastním úsilím. Předpokládám, že tomu je u všech výzkumníků podobně.

2. Jak hodnotit základní výzkum nevím, ale asi by měla být stanovena jasná kriteria. To, že někdo nic nedělá snad každý manažer zjistí velmi brzo. Tam bych viděl základní problém, protože systém je asi takový, že ve 25ti letech nastoupí nadějný vědec do výzkumu a po roce odchází na lépe placené místo. Ti, kteří vydrží (tj. neuživí se jinak), zůstavají a po několika letech jim plat stoupne nad existenční minimum. Po dalších letech se stanou vedoucími a už nemusí dělat vůbec nic. Důsledkem jem že schopný manažer v těchto kruzích neexistuje a naopak se množí "nepostradatelní" vědci, bez kterých "by se systém zhroutil".

3. Základní výzkum je v ČR přebujelý. Zaobírá se spoustou nesouvisejících oborů. Myslím, že by to chtělo určit priority, ve kterých bude ČR konkurenceschopná a pak nasadit celou škálu výzkumu, tj. od základního až po aplikovaný, Např. velmi mě rozesmívají náklady na egyptologii. Tady asi návratnost nikdy nebude, ale uživí se tím spoustu lidí u nás a ještě přispíváme na rozvoj Egypta.

Závěr - zrušit celou AV a začít budovat od začátku na jiných principech. Žádná katastrofa to nebude, viz přísloví že dobrý fotbalista nesestupuje, ale přestupuje.

Medved 7.7.2009 14:14

Re: Mám jen malou zkušenost s výzkumníky

1. Vědec není ekonom a ani businessman. A naopak.

2. Mýlíte se. Dobrý mladý vědec má často více než šéf. Pravda, platí ho ze zahraničí na specifické úkoly. Až přestanou, půjde dotyčný mladý zpátky na západ.

3. Pokud by někdo uměl říci, v kterém oboru budou nejlepší objevy a nebyl to Bůh, tak sním vlastní tkaničky od bot. Nebo s naším bývalým ministrem si myslíte, že polovodiče jsou slepá cesta a my, chytří komunisté, si počkáme na celovodiče?

Jantamos 7.7.2009 15:25

Re: Mám jen malou zkušenost s výzkumníky

Franto, Franto, ty zase perlíš...

woka 7.7.2009 14:16

Re: Mám jen malou zkušenost s výzkumníky

archeologie je dobrý příklad - kdo platil výzkum a cesty do Egypta a Mezopotámie a kdoví kam ještě velkým archeologům minulého století? Jejich státy? A ten, kdo jim platil vlastní náklady výzkumné cesty, platil jim ještě platy jako stálým zaměstnancům a náklady na provoz budov a administrativy v mateřské zemi?   

certik 7.7.2009 17:30

Re: Mám jen malou zkušenost s výzkumníky

Ano, vzhuru do stoleti minulych. Mimochodem kdysi taky kralove stavali v prvnich radach svych vojsk. Lidi se hazeli do studen a zeme byla placata. Ovsem vy osobne pro sebe jiste chcete vydobytky 21. stoleti a jde vam o to, aby ostatni je nemeli, ze.

Karla 7.7.2009 20:44

Re: Mám jen malou zkušenost s výzkumníky

A pán by mohl alespoň z Císařova pekaře vědět, že už ten Rudolf platil vědce, i ty, kteří na tu vědu nevypadali, někdy i šarlatány/ John Dee byl možná  špion),se zaopatřením - buřty a pivo.. V základním výzkumu se zlato dosud ze rtuti netransformovalo, ale ty vedlejší produkty - to leštidlo -výborný!  Aplikovat to na ložiska, na boty, parkety -patentovat a rozvézt do celé Evropy -  a všichni do rozpočtu odvedeme moc. Jo, kdyby ta mládež dávala pozor aspoň v kině, když ne ve škole.

woka 7.7.2009 22:14

Re: Mám jen malou zkušenost s výzkumníky

země nebyla placatá nikdy (snad na Hané) . Bylo by skvělé, kdyby i dnes králové a prezidenti stáli za války v  čele svých vojsk - spusta problémů by se vyřešila bez válek. Lidi se bohužel hází navzájem do studny i dnes a dělají si i jiná  zvěrstva - v tom jsme se nezměnili. Ne vždy znamená sto let času sto let pokroku. Co o mně víte, certiku, že jste si jistý, co já chci pro sebe a co pro ostatní. Běžte do háje s takovou diskuzí.   

certik 7.7.2009 22:42

Re: Mám jen malou zkušenost s výzkumníky

No ja vidim co pisete--egyptologa poslat do Egypta s lopatickou a bez penez, filozofa sup do poustni diry jako svatyho Augustina, a pekne at zvyka korinky, a matematikum ty pobyty v blazincich taky platit nebudem, vsak driv se proste blazni potloukali po mestech a nic se neposralo, ze. Vochranny kombinezy pro chemiky sou vyhozeny prachy, podivejte se Marie Curie je taky nemela. A jestli nakej fyzik potrebuje prachy na ponozky, vomlatit mu vo hlavu, ze Einstein ponozky taky nepotreboval.

Bible jasne ukazuje na cetnych mistech, ze jeji autori povazovali zemi za placatou (strom tak vysoky, ze je z nej videt kazdy kout zeme atd.)

I.Laengsfeld 7.7.2009 20:18

Re: Mám jen malou zkušenost s výzkumníky

Stara kniha napsana egyptologem se da cist i dnes, byva zajimava - i kdyz mezitim vedecke poznani pokrocilo. Ze by to ve srovnatelne mire platilo i pro aplikovany vyzkum (ci jine aktivity, na ktere mohla tehdy spolecnopst ty penize venovat) stejneho stari? Na druhe strane samozrejme nevim, jak moc prispiva soucasny egyptologicky ustav k dobremu jmenu, ktery tento obor ceske vedy (aspon z laickeho pohledu se to tak jevilo) tradicne mel

D.M. 7.7.2009 20:32

Re: Mám jen malou zkušenost s výzkumníky

Zrusit by se meli predevsim ustavy, ktere AV, ale delaji se podobne (stejne veci) v ramci Evropy, kde se daji i studovat. Mam namysli zejmena Matematicky ustav AVCR i UK, Fyzikalni ustav AVCR apod. To opravdu, ale opravdu nepotrebujeme a kdyz je zrusim, naprosto nic se nestane. Budovy pridelime za nejvyssi nabidku bance nebo kasinu apod.

O. M. 8.7.2009 10:33

Re: Mám jen malou zkušenost s výzkumníky

Navrhněte tohle Francouzům, ať podobné ústavy zruší na Sorboně, Američanům, ať to udělají na CALTECHu nebo MIT, Rusům (ti jsou v těchhle oborech naprostá špička)... Věnují vám shovívavý úsměv a rychle pošlou pro sanitku.

Nebo jsem tak tupý, že nepoznám ironii? Příště tam rači dejte smajlíka.

Karla 8.7.2009 0:47

Re: Mám jen malou zkušenost s výzkumníky

Verner je světová třída. Dříve se  už  děti od 6. třídy učily, že Čech Hrozný rozluštil světu  chetitské písmo,Tadeáš Haenke objevil Viktorii regii, Křižík reguloval obloukovku, Kaplan vymyslel turbinu,  Komenský učil Evropu, Hollar ji kreslil,Dvořák napsal Novosvětskou a Kohoutek objevil kometu, Frič přitáhl do Prahy Indiána a slovo robot vynalezli Čapci  ... ale také si uměly představit,  co to znamená . Takové ty plky o zbytečnosti kterékoli vědy plácali jen horničtí učni a ne všichni, díky té vymývárně mozků "já jsem horník a kdo je víc."Ale možná i pro to,že sám sebe nikdo nevnímal jako kus na trhu práce a lidé se ještě nepřepočítávali na koruny. 

i.h. 7.7.2009 17:28

S tim "clovekem ze zakladniho vyzkumu" to byla jen a jen vase chyba,

protoze jste jako vedouci nedovedl rozpoznat, co dotycny umi a co neumi, a nedovedl jste ho zamestnat/nasadit/vyuzit podle toho, kde prinese nejvetsi uzitek. Jako manazer jste proste selhal.