28.5.2024 | Svátek má Vilém


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
zdeněk 7.7.2009 10:08

Re: Vážený pane Pačesi

Zničený aplikovaný výzkum.

Vládu která plní příkazy ze západu na úplné zničení českého výzkumu.

Rozprodané vodovody, plynovody a časem možná i ČEZ.

A kdo za to může? Hlavně Havel! Placený agent CIA.

čilimník 7.7.2009 10:28

Re: Vážený pane Pačesi!

Zdeňku! Balíme!

Je čas se vrátit na léčení! Kdy se vám podařilo utéct z uzavřeného oddělení?

zdeněk 7.7.2009 10:32

Co takhle třeba argumenty

že byl Havel placen v době normalizace ze západu snad nepopíráte, nebo jak si jako kulisák vydělal na ten mercedes(v kterém prokazatelně jezdil) když většina mých příbuzných neměla ani na tu škodovku? Ostatní věci vidí každý kdo není slepý.

Machi 7.7.2009 17:41

Re: Vážený pane Pačesi

Nevyznám se ani v textilních strojích ani nevím na jaké úrovni byl vývoj ve škodovce, ale co se týče zbrojovek, tak hlavní brzdou byl Sovětský Svaz a Varšavská smlouva. Předpokládám, že vývoj v jiných oblastech byl postižen stejně. S takovou brzdou pak jen těžko můžeme čekat, že budeme po roce 89 plně srovnatelní se Západem. Kromě toho podobně byl jistě brzděn vývoj i v AV, zvláště když nemohli pořádně komunikovat s prohnilým Západem.

No 7.7.2009 9:05

http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/vaclav-horejsi.php?itemid=7048

http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/vaclav-horejsi.php?itemid=7048

Ivan Nový 7.7.2009 9:03

A proč by si akademie

nemohla sehnat peníze na základní výzkum sama, z firemní sféry. Vždyť jde o pakatel. Nabídnout mohou cílený aplikovaný výzkum.

No 7.7.2009 9:07

Re: A proč by si akademie

Vy jste trubka, Ivane. Zakladni vyzkum je ZAKLADNI. Vy firmo. A AV si shani cim dal vice penez mimo statni sferu. Ono to chce postupnost.

Vazny je ale fakt, za ve Vladni rade jsou vedecti nymandi, takovi DELNICTI AKADEMICI po vzoru Stalinova Ruska. To vite, APLIKACE ....

Ivan Nový 7.7.2009 9:15

No,

a proč by firmy nemohly financovat základní výzkum? Výměnou by byl pro ně dělán výzkum aplikovaný. Třeba pro banky by se dělaly matematické modely, a přitom by se základně bádalo o teorii her,  ...

Apea 7.7.2009 9:52

Re: No,

Mohly by. A pes může být vegetarián, dokonce bez vážnějších zdravotních následků. Ale nechce a když mu dáte chleba a maso, žere maso.

Stát financuje výzkum a vývoj soukromých firem - částkou větší než co dává Akademii - a ty firmy kupodivu neřikají, ale státe, my si vyděláme, šetři...  Asi není moc realistické očekávat, že by něco dávaly.

Ivan Nový 7.7.2009 10:21

Apeo,

no to je trochu naivní pohled, dnes je vývoj nových výrobků aplikovaný výzkum.

zdeněk 7.7.2009 10:27

jste směšný Ivane

Atomová energie by nikdy neexistovala bez masivní(v té době téměř astronomické) dotaci státu z daní. Podobně je to i v dalších oblastech výzkumu od laserů po moderní letadla.

Člověk by nikdy neletěl do vesmíru a pravděpodobně by neexistovali komunikační družice. Systém GPS byl naplánován jako vojenský a jako takový byl zaplacen opět z daní.

Všechen tento výzkum byl započat jako základní s možnou aplikací v armádě či jinde. Žádný soukromník by v té době neměl tolik peněž aby to zaplatil(a navíc ze strategického hlediska by to zřejmě ani nemohl realizovat ať již kvůli vlastní vládě či vládě souseda). Zkuste si dnes bez povolení obohacovat uran. Zavřou vás na dvacet let.

zdeněk 7.7.2009 8:24

Vše je přeci pod taktovkou nadnárodního kapitálu hlavně Německého

Když se na začátku 90 let rušily některé ústavy byli to právě tyto firmy které tlačily na jejich zrušení. Jim šlo o zrušení českého výzkumu.

Ale o tom všem se budeme zase veřejně bavit až za 50 let  kdy nebude již možné nic změnit. 

A pak se budou citovat proslovy Havla ("vše je již vymyšlené") a podobných. Ve skutečnosti lidí co byly prokazatelně placeny CIA a německými kamarády. I po revoluci. Ale pozor! O tom až za 50 let.

r.m. 7.7.2009 8:15

nevím, k čemu vedení akademie potřebuje ledničky za 50 000,-kč

Nabírání dětí příbuzných a známých na jakékoliv posty jede jak na drátkách,mají krizový plán a hodlají propustit 5% lidí. Jenže neustále nabírají nové, výše zmíněné. I děti politiků.

Verbež.

xmort 7.7.2009 8:22

Re: nevím, k čemu vedení akademie potřebuje ledničky za 50 000,-kč

A to jste slysel kde? Vetsina ustavu uz ma leta stop stav na nabirani novych zamestnancu. Cerstvi absolventi jsou nabirani bud na 0.1 uvazku s tim, ze se predpoklada, ze zbyvajicich 0.9 odpracuji zdarma nebo na dobu urcitou a placeni primo z grantu nejakou legracni sumickou.

knihovnik 7.7.2009 10:31

Re: nevím, k čemu vedení akademie potřebuje ledničky za 50 000,-kč

mily rm, ale hlubokochladici boxy opravdu stoji tolik penez, to nejsou lednicky do domacnosti. stejne tak za mycku laboratorniho skla vyplaznete 100 tisic prestoze vase, pokud jste ji sve pani velitelce koupil stala nejakych 10. tak to je. profesionalni hardware je v jine funkci na cenove kategorri nec to co mate v kuchyni. kapisto?

HQ 7.7.2009 8:06

Nepotřebné

Pane Pačesi, češíci přece takové věci jako výzkum nebo dokonce věda nepotřebují. Jedna skupina si vystačí s knedlíkem a půllitrem, druhá zatím privatizuje veřejný majetek. Ostatního netřeba, stejně tomu nerozumějí.

Netřeba 7.7.2009 6:39

Nechte už tuto vládu pracovat!

To znamená rušit, zakládat, squatovat a pod.

Je přece složená ze samých nepolitických odborníků, tak na co by jí byla jakási Akademie věd. Pochybný spolek amatérů, kteří si mezi sebou přehrávají miliardové zakázky prakticky bez výsledku. No řekněte sami, dokáže snad někdo z  AV  takovou prkotinu, jako předpovědět počasí na zítra? Nedokáže!

Mnohem výhodnější pro republiku je nechat každého vystudovat a potom nechat odejít do zahraničí. Místo nich nakoupit do sportovních klubů afro-ameriko-asio-australo-evro-evropany a ti ukáží světu, že nejsme žádný maličký národ, ale téměř tak velcí, jako předměstí Mexikocity.

medvěd 7.7.2009 6:32

nemám žádnéobavy že akademie zanikne- možná budou muset páni vědci jen více prokázat skutečné výsledky

pokud jde o vědce , někteří mladší odcházejí do zahranicí už nyní ) a po čase se vracejí většinou zpět)  a v obavě že by se starší vědci už nikde neuplatnili se asi skrývá  jádro problému naší vědy. Ti opravd udobří starší vědci  se v zahraničí uplatní bezproblémů , ti málo  schopní nemají v akademii co dělat již nyní.

Q 7.7.2009 7:20

Re: nemám žádnéobavy že akademie zanikne- možná budou muset páni vědci jen více prokázat skutečné výsledky

Připomínáte mi slavnou minulost, kdy se všechno plánovalo. Třeba takové skleničky od hořčice, to bylo něco. Plánovač se spletl o desetinou čárku. Já nejsem toho názoru, že vynálezy se dají plánovat. A ne vše se projeví hned, třeba takový výzkum vesmíru je dlouho ztrátová záležitost, než se výsledky přenesou do praxe.

Haui1 7.7.2009 9:30

Re: nemám žádnéobavy že akademie zanikne- možná budou muset páni vědci jen více prokázat skutečné výsledky

Nejsem si jist, zda je vždy jednoduché rozlišit schopného vědce od málo schopného. Co když ten na první pohled málo schopný po nějaké době vymyslí něco převratného, zatímco ten schopný  bude mít smůlu?

Karla 7.7.2009 2:20

Co všecho ještě vytuneluje, rozprodá a zadluží, než tato Zástěrková vláda skoncí?

PRAVDĚPODOBNĚ MNOHO ČTENÁŘŮ NOVIN NEMÁ PŘESNÉ PŘEDSTAVY O TOM, JAK JE DŮLEŽITÝ ZÁKLADNÍ VÝzKUM A MOŽNÁ ANI PŘEDSTAVU, CO JE TO VÝZKUM APLIKOVANÝ.Ve skutečnosti o to nejde. Jde o peníze. Zjednodušeně o další neprůhledný  trativod státního rozpočtu směrem k takovému výzkumu,který  sice poslouží firmám k profitu, ale  financovat jej bude z velké části daňový poplatník, a to na úkor  financování výzkumu,který posunouje naše znalosti o kousek dál, jehož užitečnost nelze  vyčíslit a jehož  aplikované výsledky si rády zaplatily zahraniční firmy,  /viz výykum prof. Holého,v jehož podpoře se náš stát také "vyznamenal"./.   Jsem přesvědčena, že o směřování naší vědy nesmí rozhodovat Hospodářská komora a krátkodobé, parciální zájmy a konexe.  Akademie věd je jedna z mála institucí, která  si udržela úroveň a šíří naše dobré jméno ve světě.Zamýšlený projekt znamená zhruba totéž, jako nabídnout Národní muzeum Muzeu voskových figurin nebo Národní divadlo Agentuře cirkusů a varieté a všichni jim tam činnost dotovat. Namísto aby tento stát podporoval rozvoj svých mladých elit, rovnostářsky se snaží udělat z mladých vědců lacinou námezdní sílu. Tržní bludy rozvrátily vzdělávání na všech úrovních a teď likvidují i vědu.Pokud něco takového dovolíme, nemáme budoucnost. Snad aby pan Čtvrtvrtníček rozvinul bilbordy Stydím se za své ministry! Mohl by přibýt ještě další: Vyžeňme je, dokud nezničí nenávratně vše, co generace budovaly po staletí . Naši předkové házeli takové zastupitele z oken do hnoje. Bylo to výmluvné. I u některých dnešních je to zřejmě jediné místo, kam patří.

mil 7.7.2009 2:51

Re: Co všecho ještě vytuneluje, rozprodá a zadluží, než tato Zástěrková vláda skoncí?

nejsem si jist, že by nám měla být druhá defenestrace lepším vzorem, než ta první

astro 7.7.2009 6:04

Re: Co všecho ještě vytuneluje, rozprodá a zadluží, než tato Zástěrková vláda skoncí?

Nedivte se. Vždyť je za tím takový "odborník" jako pan Bartoš. Pokud vím, podepsal se i na tom, jak  "vzkvétá"  naše školství. A můžete mě napadat , jak chcete: V roce 1991 jsem byl na stáži  v USA. V rozhovoru s tamějšími  odborníky  na jedné prestižní universitě tehdy zaznělo:"Nenapodobujte nás!  Zlikvidovali jsme kvalitu středního i nižšího vysokoškolského vzdělávání. Jsme z toho dost zoufalí. Držte si svoji úroveň!" Bohužel, opak je pravdou. Bezhlavě přejímáme kdejakou hloupost jen proto, aby se neřeklo, že zůstáváme u něčeho "předrevolučního". Jenomže , vážení, ne vše bylo špatné. Stačí jen srovnat výsledky světových průzkumů znalostí a schopností žáků a studentů z roku 1991 - tedy generace prošlou tou "špatnou" školou- a výsledky z roku 2001. Souhlasím s Karlou. Základní výzkum je nutný, i když na první pohled hned nic nepřináší. A přenos na vysoké školy není v mnoha případech nejen dobrým, ale i možným řešením. Obdivuji ty, kdo zapáleně ve vědě a vzdělávání pracují za malý peníz (vzhledem k vynaložené práci a výsledkům ).Přiznávám: Já sám jsem odešel a vydělávám podnikáním víc. Mrzí mě to. Ale rodina potřebuje své.

Baxty 7.7.2009 9:41

Re: Co všecho ještě vytuneluje, rozprodá a zadluží, než tato Zástěrková vláda skoncí?

R^

Přesně. Být Ph.D. se ctí platu vrátného je pro lidi nadané sadomasochistickými sklony, ne pro chytré lidi, toužící být platní ve vědě a mít zabezpečení rodiny. A propo - pokud něco umíte - ve firmě to neukazujte, je to přímo sebevražedné ( buď vás "vytíží za všechny" nebo "jste nebezpečný" - výsledek je obvykle "být odejít" ).

Novodobí rychlokvašení - posl. Bartoše v to nevyjímaje - řeší jen svoje peněžeky.

J.M. 7.7.2009 9:20

Re: Co všecho ještě vytuneluje, rozprodá a zadluží, než tato Zástěrková vláda skoncí?

Karlo, nemáte ponětí, kolik je v Akademii ústavů, které nejsou ani na evropské úrovni. Akademici se ohánějí prof. Holým, ale to je dost náhodná výjimka. Naprostá většina ústavů nemá výsledky, které snesou srovnání s cizinou a jsou pouzedobrým bydlem pro nepříliš schopné a proto ten pokřik.

Meky 7.7.2009 9:50

Re: Co všecho ještě vytuneluje, rozprodá a zadluží, než tato Zástěrková vláda skoncí?

Které instutuce vědy a výzkumu jsou ve srovnatelných oborech lepší než ústavy Akademie věd? Jestli mě přesvědčíte, že jsou lepší, nechť jsou posíleny na úkor Akademie věd. Rada pro vědu a výzkum chce ovšem peníze ušetřit na Akademii a převést je do správy Ministrestva průmyslu a obchodu. Myšlenka, že toto "ministerstvo ČEZu" bude díky těmto penězům zajišťovat kvalitnější vědeckou produkci je z oblasti science-fiction...

L 7.7.2009 12:20

Obcas jedu na nejakou konferenci

Na takove konferenci mivam svuj skromny prispevek a v nem neco malo noveho, na cem jsem pracoval. Take tam jsou vedci z Akademie. A ted neco, co neni zadne prekvapeni: Nic noveho tam neprinesou. Maji tam vsechno k dispozici, ale neudelaji s tim nic. Proste nic a jen otravuji. Proto si myslim, ze bych byl mnohem spokojenejsi, kdyby si tito badatele odesli na pracak pro podporu v nezamestnanosti.

Karla 7.7.2009 14:35

Re: Co všecho ještě vytuneluje, rozprodá a zadluží, než tato Zástěrková vláda skoncí?

Víte, J.M. Já bych se, být naiva,nebo kdybych z toho mohla mít prospěch, mohla tuplem přidat ke kverulantům, protože můj obor je humanitní -  a kdysi to byla Akademie věd a umění. Ale tady jde o princip a znamení doby. P R. .Zahradník, p. Illnerová i p.Pačes nejen, že mají odbornou kvalifikaci, ale narozdíl od mnohých,  i když je třeba všichni spolupracovníci "nežerou", mají také morální důvěryhodnost. Pokud ještě nejsou všechny ty ústavy na dobré úrovni, dejte jim čas a peníze,  podle toho, jak to dělají dosud,  ty ústavy špičkové budou. Také talenty se musí podchycovat a pěstovat. Vědecká komunita si lehkoživky vytěsní, jsou to chytří lidé a moc byste s "lhaním do kapsy" v té společnosti  neuspěl. Jen ve vědě navázané na politiku a byznis byste u nás mohl jedno,dvě období "lavírovat" a najít si "strejčka". A přesně to budou řešit ty peníze z rozpočtu pro inovace. Protože ani podnikatel nadnárodní nebude vyhazovat za "béčkový výzkum." Ten zadá universitám.Jde jen o ten skutečně pravicový postoj versus trativod.

Pujdu za naši  Akademii stávkovat, když na to přijde. Protože učím ty, kteří Akademii potřebují. Protože jsem Češka, a také proto, že mě povzbuzuje, když Česko reprezentuje kultivovaný mladý vědec, nebo třeba stavitel varhan, nikoli ženatý fotbalista na pokoji s prostitutkami. Můžete mě pochopit?

Kvetla 7.7.2009 1:37

Při vší úctě k našim akademikům se domnívám,že věda a výzkum mají být nedílnou součástí univerzitních fakult.

A nejde jen o špičkovou materiální vybavenost,se kterou se pak bude v rámci výzkumu i výuky pracovat celá fakulta,ale i  o přenos špičkových znalostí mezi studenty,asistenty,doktoranty,docenty i profesory...Vždyť ve svém důsledku toto opatření jen reálně zmnoží možnosti skutečných akademiků vést výzkum a vývoj i rychleji a šířeji.Nebo snad je v tom pro PT akademiky nějaká potupa?

Meky 7.7.2009 7:15

Re: Při vší úctě k našim akademikům se domnívám,že věda a výzkum mají být nedílnou součástí univerzitních fakult.

Vždyť už lidé z Akademie dávno učí a přenáší "špičkové znalosti" mezi studenty, asistenty, doktorandy i profesory. Stejně tak se na Akademii školí velké množství doktorandů... Problém je, že když se seberou peníze Akademii a NEDAJÍ se vysokým školám, ale prostřednictvím Ministerstva průmyslu a obchodu se přesunou do firem typu Wolkswagen, VCHZ Syntézia, Honeywell... , Akademie zanikne a nebude, kdo by přenášel špičkové znalosti a poskytoval doktorandům špičkovou materiální vybavenost...